els kirjoitti:
ja tuon jatke on nyt sitten tämä viime vuonna ilmestynyt PURE. Se jossa kerrottiin, että hiilari on kuin onkin isompi riskitekijä kuin rasvat, että tyydytetyt rasvat eivät ole ongelma ja että suolan käytössä ollaan ihan vikavesillä...
Tässä pari oleellista huomiota Pure-tutkimuksesta Laatikaiselta

Unohdit Els mainita nämä asiat.
Reijo Laatikainen (pronutritionist.net) kirjoitti:
"Raffinoitujen hiilihydraattien suuri määrä on terveydelle haitallista, ja mahdollisesti lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä (1). Hiilihydraattien lähteinä tutkituissa maissa olivat nimittäin pääasiassa valkoinen leipä ja valkoinen riisi (...) Tutkimuksessa ei tehty erikseen analyysiä kuitupitoisista vs. raffinoiduista hiilihydraateista. Raffinoituja hiilihydraatteja suositetaan vähennettäväksi suosituksissamme."
"Hedelmien, palkokasvien ja kasvisten runsas käyttö vähentää sydän- ja verisuonitautitapahtumia"
Hieman hönttiä yleistää "hiilihydraatit" yhdeksi homogeeniseksi kategoriaksi, mutta sellaista tietysti näemmä tapahtuu...
PURE ei myöskään edusta suolatutkimuksen kärkeä aamuvirtsamittauksineen, joten ei se kyllä osoita että suolan käytössä oltaisiin "vikavesillä" . Metodologisesti parhaat tutkimukset edelleen tukevat suolarajoitusta. Tässä hyvä katsaus aiheesta:
https://www.nature.com/articles/s41569-018-0004-1Juuri näin syntyvät monet "vaihtoehtomielipiteet" esimerkiksi hiilareista, kolesterolista ja suolasta. Tehdään hieman liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä tutkimuksista ja pian soppa on valmis.
