els kirjoitti:
Katsopa Lancetin INTERHEART. Löytyy vuodelta 2004, tuolla haulla : )
Täällä on aloittamasi ketju Interheartista:
viewtopic.php?t=2249Korostat siellä, että riskitekijöistä puuttuu mm. LDL-C ja kokonaiskolesteroli. No ei ihme, kun tutkijat päättivät korvata ne aposuhteilla, koska päättelivät niiden olevan vähemmän riippuvaisia koehenkilöiden paastotilasta:
"Because apolipoprotein concentrations are not affected by the fasting status of the individual (unlike calculated LDL), we used the ApoB/ApoA1 ratio as an index of abnormal lipids in the current analysis."Sitten mainitset, että siellä ei ole erillisenä riskitekijänä esimerkiksi kansojen geneettiset vaihtelut. No tuossa genetiikkaa ei otettu sellaisenaan tarkasteluun, mutta tutkijatkin toteavat että geneettinen vaihtelu voi sisältyä noihin riskitekijöihin
"This finding suggests that a large part of the effect of family history might be mediated through known risk factors, which could be affected by both shared lifestyles and genetic factors".
Onhan sekin tiedossa, että esimerkiksi LDL:llä on geneettistä vaihtelua ja tämä kulkee vahvasti käsi kädessä ihmisen sydäntautiriskin kanssa (vieläpä ilman tulosten heterogeenisyyttä!):
http://www.onlinejacc.org/content/60/25/2631Lainaa:
All 9 polymorphisms were associated with a highly consistent reduction in the risk of CHD per unit lower LDL-C, with no evidence of heterogeneity of effect (I2 = 0.0%). In a meta-analysis combining nonoverlapping data from 312,321 participants, naturally random allocation to long-term exposure to lower LDL-C was associated with a 54.5% (95% confidence interval: 48.8% to 59.5%) reduction in the risk of CHD for each mmol/l (38.7 mg/dl) lower LDL-C. This represents a 3-fold greater reduction in the risk of CHD per unit lower LDL-C than that observed during treatment with a statin started later in life (p = 8.43 × 10−19).
Sitten mainitset myös kuitujen puuttuvan listasta kokonaan. Voiskohan olla syynä se, ettei niitä ole pakko ottaa mukaan, kun ne ovat yhteydessä myös muihin riskitekijöihin ja täten tilastollisesti "sisältyvät" niihin. Esimerkiksi ne ihmiset joilla kasvisten syönti on runsaampaa, todnäk myös kuitujen saanti on samalla runsaampaa.
Ja ne joilla Aposuhde on parempi ja verenpaine matalampi, on kuitujen saanti keskimäärin runsaampaa. Eikö näissä riskitekijätutkimuksissa pidä juurikin ottaa se huomioon, että monesti yksi riskitekijä sisältyy toiseen riskitekijään.
Els, minulla on nyt epäilys, että olet tehnyt INTERHEART-paperista vähän pitkälle vietyjä tulkintoja.

PS. Et muuten laittanut niitä kliinisiä tutkimuksia rasvojen vaikutuksista maksaan, vaikka väitit niitä löytyvän ketjustasi.

PS2. Kysyin kaverilta näistä riskitekijätutkimuksesta vielä niin hän heitti:
"Sama sanoa, että D-vitamiini on turha ku sitä ei oo kysytty
"