Vieras kirjoitti:
Näköjään elsilläkin roiskuu rapatessa, ei vai saa olla maaeläinrasvaa tai suolaa.
Eiköhän ennen tilausta ruokapalveluista tarkisteta ruokalista niin että siellä on tarvittavat osaset. Ei kai ruokapalvelu heitä hatusta ruoka-annoksiaan. Eräs asia ihmetyttää, kun näyttää olevan luulo siitä, että linjastolta kaikki ottavat saman määrän. Joku ottaa kaksi palaa vaalempaa leipää ja 30g levitettä, toinen ottaa palan tummaa leipää ja ilman levitettä. Siinä meni suositukset persiilleen, eivätkä ottaneen juomaksi kuin vettä.
Suosituksen mukaiseen ateriaan
kuuluu pääruoka ja sen mahdollinen lämmin lisäke, kasvislisäke ja salaatinkastike, leipä, margariini ja
ruokajuoma. Aterian eri osille on määritelty suurin sallittu rasvan, tyydyttyneen rasvan ja suolan määrä sataa
grammaa kohden. Päivittäin on tarjottava runsaasti kuitua ja vähän suolaa sisältävää leipää, suosituksen
mukaista leipärasvaa, rasvatonta maitoa, tuoreita kasviksia sekä kasviöljypohjaista salaatinkastiketta
Kaikki suomalainen julkinen laitosruoka kilpailutetaan laitosruoan laatukriteerien avulla.
Olethan tutustunut, vai laitanko ne tähän uudestaan?
Niissä rajoitetaan käytännössä vain maitorasvan, rasvaisen lihan ja suolan käyttöä, ei muuta.
Siksi aiempi ehdotukseni, eli tämä ehdotus uusiksi laitosruoan laatukriteereiksi muuttaisi tilannetta jo lähtiään oleellisesti paremmaksi, otti sieltä linjalta mitä tahansa:
Lainaa:
hyvä alku olisi, jos vaikka tehtäisiin sellaiset säännöt, jossa
. laitosruoan sokeri* on alle 10%,
. valkuaista vaaditaan mukaan vähintäin 10%
. ... ja LA'ta mahdollisimman vähän; hyvä alku siinä olisi että niitä on alle 10% rasvoista.
. Haluttaessa mukaan voitaisiin vaatia myös kasviksia (ettei mene jenkkilän ketsuppiin ja ransiksiin), jos kohta silloin olisi sekä tasapuolista että terveyden kannalta jopa tärkeämpää vaatia myös lihaa/juustoa/munia joka aterialle.
. Kaunis suositus lisäaineettomuuteen ja paikallisuuteen olisi toki plussaa sekin, mutta niitä on hankalampaa valvoa.
*Note: ja sokeri käsitettäisiin laitosruokaohjeissa YK'n määritelmän mukaan. Siinä katsotaan sokeriksi kaikki "kontekstistään irroitettu sokeri" eli mehut ja mehutiivisteet siinä missä sokerisokerikin.
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)