karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-02-28 14:38:05

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 53 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2013-12-04 20:07:28 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41820
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Vieras kirjoitti:
Sinulla ei ole kuin pienen pieni Costa Rican maito(-lobbareiden) tutkimus uskomustesi tukena :) Vakseenihappo laskee selvästi HDL:ää muttei vaikuta LDL:ään, joka nostaa merkittävästi sydäntautien riskiä, ja juurikin ylipainoisilla naisilla. Älkää siis läträtkö ylenmäärin voin kanssa [-X

Eikö olekin hassu juttu että niinkin ison maan USAn terveysviranomaiset ottivat piskuisessa Costa RicaSSA TEHDYN yllättävän ison tutkimuksen tosissaan? Se ja sen seurantatutkimus (joka tehtiin kudoksista muutaman vuoden päästä, kun sikäläisiä margariineja oli alettu putsata aika lailla Suomen 70-luvun tapaan; ja, kuinka ollakaan, tuo auttoi) oli iso juttu tässä nykyisessä teknotranssien kieltämisuutisessa :D

Kuten sanottua anonyymit vanhan kaipaajat saavat toki edelleenkin uskoa ihan mitä tahansa :hug:

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-04 20:59:44 
Heikkilän mukaan Puska on syyllistynyt median ohjailuun http://www.anttiheikkila.com/blogi/puska-potkii-mediaakin/ ja jossain oli spekuloitu mm. 45 minuuttia ohjelman loppumisen todelliseksi syyksi "tutkivan journalismin" liittyen statiineihin, joka sai Käypä Hoito-työryhmän vaikuttamaan idiooteilta. Bonnierilla ei luulisi olevan intressejä lääketeollisuudesta? Juutalaisuus tuskin on taustalla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-04 23:21:16 
Poissa
voipallo
voipallo

Liittynyt: 2006-01-03 14:37:31
Viestit: 12928
Paikkakunta: helsinki
Vieras kirjoitti:
Heikkilän mukaan Puska on syyllistynyt median ohjailuun http://www.anttiheikkila.com/blogi/puska-potkii-mediaakin/ ja jossain oli spekuloitu mm. 45 minuuttia ohjelman loppumisen todelliseksi syyksi "tutkivan journalismin" liittyen statiineihin, joka sai Käypä Hoito-työryhmän vaikuttamaan idiooteilta. Bonnierilla ei luulisi olevan intressejä lääketeollisuudesta? Juutalaisuus tuskin on taustalla.


:lol: :folio: :folio: :folio: :folio: Naapuritalon kissa kertoi kuulleensa Pasilanmäellä että MTV3 luopui la Ligan ja Serie A:n lähetysoikeuksista koska Espanjan ja Italian terveysviranomaiset eivät suosittele rypsiöljyä eikä ruisleipää virallisissa ravitsemussuosituksissaan. Tiedä häntä(ä) :?

_________________
“To be is to do - Socrates
To do is to be - Sartre
Do Be Do Be Do - Sinatra”

― Kurt Vonnegut


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 08:15:38 
Vieras kirjoitti:
voiko LDL tosiaankin olla syypää sydäntauteihin? (vuodatusta...)


Halusit niin kovasti ymmärtää väärin, että onnistuitkin :) Sanoin: vakseenihappo laskee HDL:ää muttei vaikuta LDL:ään. Tämä altistaa sydäreille.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 10:13:12 
Poissa
ylläpitokarppi
ylläpitokarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-27 10:00:44
Viestit: 5088
Paikkakunta: Helsinki
Vieras kirjoitti:
Halusit niin kovasti ymmärtää väärin, että onnistuitkin :) Sanoin: vakseenihappo laskee HDL:ää muttei vaikuta LDL:ään. Tämä altistaa sydäreille.


Taasko joku on mennyt syömään pelkkää vakseenihappoa? Voi voi.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 10:38:17 
chiman kirjoitti:
Vieras kirjoitti:
Halusit niin kovasti ymmärtää väärin, että onnistuitkin :) Sanoin: vakseenihappo laskee HDL:ää muttei vaikuta LDL:ään. Tämä altistaa sydäreille.


Taasko joku on mennyt syömään pelkkää vakseenihappoa? Voi voi.


Ei vaan syönyt vakseenihapolla rikastettua voita tai sitten lätrännyt rikastamattomalla voilla :)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 13:16:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-05-23 13:34:12
Viestit: 821
Vieras kirjoitti:

Ei vaan syönyt vakseenihapolla rikastettua voita tai sitten lätrännyt rikastamattomalla voilla :)


Anteeksi tietämättömyyteni tässä asiassa, minkä rohkeasti myös esilletuon, mutta mitä on vakseenihapolla rikastettu voi? Myydänkö kaupoissa jotain tuotemerkkiä, jossa näin on tehty? Ja miksi? (Sana rikastaa ei kai ole oikein suomen kieltä? Eikö se sana olisi yksinkertaisesti: lisätty?)

Wikipedia muuten kertoo sitten ihan väärin, siinä sanotaan, että "Vakseenihappo löydettiin vuonna 1928 eläinrasvoista ja voista. Se on pääasiallinen transrasvahappo-isomeeri maitorasvassa.[4] Nisäkkäät muuttavat sen delta-9-desaturaasin avulla rumeenihapoksi, joka on konjugoitu linolihappo (CLA),[5][6] jolloin sillä esiintyy antikarsinogeenisia ominaisuuksia.[7]"
ja
"Vuonna 2008 Albertan yliopistossa tehty tutkimus antoi viitteitä siitä, että rottien ruokinta vakseenihapolla 16 viikon ajanjaksolla sai aikaan kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuuksien alenemisen. "

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vakseenihappo

Täytyypä joskus perehtyä asiaan paremmin, mutta kertokaa ihmeessä nyt, kun tiedätte paremmin!

Minä käytän kyllä voita runsaasti, käytän toki oliiviöljyäkin salaateissa, mutta minulla hdl 1.8 ja ldl = 1.9. Jos lopetan voin käytön ja JOS hdl-kolesterolini nousee yli ldl-kolesterolin, niin mitä tapahtuu? Ihan hypoteettisesti kysyn, sillä olen ihan tyytyväinen näin.

Anteeksi, että menee ohi aiheen. :oops:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 13:28:25 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10736
Hesari on valjastanut kirjailija Joonas Konstigin ohjailemaan ja muokkaamaan ihmisten ajattelua ja käyttäytymistä,

Lainaa:
Tunnetteko käsitteen oksymoroni? Oksymoroni on kielikuva, joka sisältää sisäisen ristiriidan – kaksi määrettä, jotka kumoavat toisensa, kuten pimeä valo, julkinen salaisuus tai armomurha. Eppu Normaalin laulu "Mutta ihmeistä suurin" vitsailee tarjoamalla liudan oksymoroneja: halpa juna-ateria, raitis näyttelijä, älykäs painija (vastustan – tunnen monta).

Myös 'kasvirasva' on käytännössä oksymoroni. Rasva on nimittäin eläinten tapa varastoida energiaa. Kasvit varastoivat energiaa eli kaloreita etupäässä hiilihydraatteina: sokereina ja tärkkelyksenä.

Toki meillä on pähkinät ja siemenet, kasvien tapa levittää itseään. Ne sisältävät usein paljon rasvaa, koska rasva on tiivis ja kustannustehokas tapa pakata energiaa. Mutta kuinka paljon pähkinöitä voi ihminen rouskuttaa?

On myös joitain poikkeuksia, jotka sekoittavat kuvaa sopivasti – rasvaisia kasveja kuten oliivi ja avokado. Näistä saa öljyäkin puristettua lähes kotikonstein.

Mutta siinä vaiheessa kun kasvirasvoista alettiin toden teolla innostua, kemianteollisuus keksi keinoja uuttaa niitä myös niistä tavanomaisista, rasvattomista kasveista. Syntyi maissiöljy – rasvaa maissista? Soijaöljy? Soija on rasvaton papu. Auringonkukka? Kukka? Kyllä kukankin saa kyynelehtimään öljyä, jos tarpeeksi kiduttaa.

Täällä pohjoisessa kasvoi pellava, jonka kuiduista tehtiin vaatteita. Ohessa tuli pieniä siemeniä, jotka sisältävät rasvaa, jos kuoren saa rikottua. Rasva tosin on pistävän makuista ja härskiintyy nopeasti, ja niinpä se käytettiin maaleissa ja huonekalujen öljyämiseen.

Ennen 'kasvirasvan' keksimistä rypsistäkin tehtiin lähinnä lamppuöljyä, koska se sisälsi erukahappo-nimistä toksiinia. Mutta kun tarve oli suurin, teollisuus tuli apuun, ja 1970-luvulla rypsistä jalostettiin ravintokelpoinen. Nyt rypsinkin pikkuruisista siemenistä saa 'kasvirasvaa' liuottamalla, puristamalla, kuumentamalla, tislaamalla, valkaisemalla ja lisäämällä deodoranttia.

Rypsi on keltainen kukka, joka periytyy nauriista. Nauriin kukalta se ikävä kyllä maistuukin, mutta kukapa kukkia vastustaisi. Oikeastaan on vaikeampi keksiä mukavampaa ruokaa kuin kukka. Kukka on söötti kuin sika pienenä, mutta ei huuda tapettaessa.

Ikävä kyllä tämäkin kukkaissukupolven keksintö on ihmiskoe. Oliivi ja kookos poislukien kasvit eivät ole koskaan olleet homo sapiensille kovin merkittävä rasvanlähde.

Modernit kasviöljyt, margariineista puhumattakaan, ovat uusruokaa, synteettinen kemistin luomus, jonkinlaista ravinnon muovia. Suurin osa kasvirasvasta on siemenöljyä, ja siemenet sisältävät huomattavan paljon omega-6-rasvahappoja. Sen liikasaanti voi olla tulehdustauti- ja syöpäriski.

Jotkut tutkijat ovat myös löytäneet korrelaatioita kasvirasvan ja käytöshäiriöiden kuten aggression välillä. Se kuulostaa jo paksulta – ellei lähesty asiaa evoluution näkökulmasta. Jos kehomme ja aivomme ovat evoluution tuotos, ne ovat myös sopeutuneet toimimaan parhaiten vanhanaikaisella ruoalla. Mitä tämä sitten olikaan, kasvirasvaa se ainakin sisälsi vähän ja näitä moderneja kasviöljyjä ei ollenkaan.

Elämme nyt suuren luokan ihmiskoetta, jossa testataan, kuinka hyvin ihminen sopeutuu näihin uusiin kukkaisrasvoihin. Kokeella ei ole vastuuhenkilöä. Tulevien sukupolvien nähtäväksi siis jää, onko termissä 'terveellinen kasvirasva' oksymoroni oksymoronin päällä.

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 15:16:14 
Leenuliinutiinu kirjoitti:
Anteeksi tietämättömyyteni tässä asiassa, minkä rohkeasti myös esilletuon, mutta mitä on vakseenihapolla rikastettu voi? Myydänkö kaupoissa jotain tuotemerkkiä, jossa näin on tehty? Ja miksi? (Sana rikastaa ei kai ole oikein suomen kieltä? Eikö se sana olisi yksinkertaisesti: lisätty?)

Wikipedia muuten kertoo sitten ihan väärin, siinä sanotaan, että "Vakseenihappo löydettiin vuonna 1928 eläinrasvoista ja voista. Se on pääasiallinen transrasvahappo-isomeeri maitorasvassa.[4] Nisäkkäät muuttavat sen delta-9-desaturaasin avulla rumeenihapoksi, joka on konjugoitu linolihappo (CLA),[5][6] jolloin sillä esiintyy antikarsinogeenisia ominaisuuksia.[7]"
ja
"Vuonna 2008 Albertan yliopistossa tehty tutkimus antoi viitteitä siitä, että rottien ruokinta vakseenihapolla 16 viikon ajanjaksolla sai aikaan kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuuksien alenemisen. "

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vakseenihappo

Täytyypä joskus perehtyä asiaan paremmin, mutta kertokaa ihmeessä nyt, kun tiedätte paremmin!



Rottakokeet ovat aina kiinnostavia :) Mitä tapahtui HDL:lle ja erityisesti HDL/LDL-suhteelle?

No, toki tässä ketjussa esiintulleessa tutkimuksessa olikin aineistona vähemmän kiinnostava ryhmä kuin rotat, nimittäin naiset joiden BMI on vähintään 25, mutta kerrataan nyt kuitenkin:

Lainaa:
In this well-controlled feeding study, there was no effect of vaccenic acid on LDL-cholesterol concentration. However, there was a significant 5.2% decrease in HDL cholesterol in women with a BMI (in kg/m2) ≥25

http://ajcn.nutrition.org/content/95/2/267.full


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 18:50:52 
Poissa
ylläpitokarppi
ylläpitokarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-27 10:00:44
Viestit: 5088
Paikkakunta: Helsinki
Vieras kirjoitti:
No, toki tässä ketjussa esiintulleessa tutkimuksessa olikin aineistona vähemmän kiinnostava ryhmä kuin rotat, nimittäin naiset joiden BMI on vähintään 25, mutta kerrataan nyt kuitenkin: ...


Ja jos syö ihan aitoa voita kokonaisuudessaan, HDL paranee.

Osasista puhumalla voi tietysti joskus leikkiä. Voi sisältää erästäkin ihmiselämälle kriittisen tärkeää yhdistettä, jota ei kasviöljyistä löydy.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 19:05:16 
chiman kirjoitti:
Ja jos syö ihan aitoa voita kokonaisuudessaan, HDL paranee.


Ihan miten haluat, peace and love määän :mrgreen:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 19:23:04 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10736
Vieras kirjoitti:
chiman kirjoitti:
Ja jos syö ihan aitoa voita kokonaisuudessaan, HDL paranee.


Ihan miten haluat, peace and love määän :mrgreen:


Ei ollut ruokahalua, juopottelin muutaman oluen. Pikkunälkä kuitenkin iski tajuntaan, lohkaisin n.75g voita veitsellä suukkoseen, makustelin ja nielaisin. Korkkasin oluen ruokajuomaksi, katotaan kuin käy. Ei oo kolesterolimittaria tässä just, mutta alkoholi nostaa HDL'ää, ja vasektomi- eiku vaseksiini- eiku happo laskee? Tasapeli?

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 19:29:02 
moi kirjoitti:
Ei ollut ruokahalua, juopottelin muutaman oluen. Pikkunälkä kuitenkin iski tajuntaan, lohkaisin n.75g voita veitsellä suukkoseen, makustelin ja nielaisin.


Musta makkara puolukoiden, ruisleivän ja voin kanssa on mielestäni parempi oluen seuralainen. Vaan makunsa toki kullakin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 21:43:29 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8165
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
Vieras kirjoitti:
moi kirjoitti:
Ei ollut ruokahalua, juopottelin muutaman oluen. Pikkunälkä kuitenkin iski tajuntaan, lohkaisin n.75g voita veitsellä suukkoseen, makustelin ja nielaisin.


Musta makkara puolukoiden, ruisleivän ja voin kanssa on mielestäni parempi oluen seuralainen. Vaan makunsa toki kullakin.

Ilman sitä ruisleipää vielä parempi :mrgreen:

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-05 22:52:04 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-05-23 13:34:12
Viestit: 821
Samasta lähteestä:
"It is still difficult to draw definitive conclusions about the role of rTFAs in modulating risk of cardiovascular disease as mediated through changes in LDL and HDL cholesterol."

Mistä sitä rikastettua voita saa? Ja kuka sitä käyttää?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-07 12:59:26 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10736
Vieras kirjoitti:
moi kirjoitti:
Ei ollut ruokahalua, juopottelin muutaman oluen. Pikkunälkä kuitenkin iski tajuntaan, lohkaisin n.75g voita veitsellä suukkoseen, makustelin ja nielaisin.


Musta makkara puolukoiden, ruisleivän ja voin kanssa on mielestäni parempi oluen seuralainen. Vaan makunsa toki kullakin.

Miksi kiusata kuormitettua maksaansa ylimääräisellä sokerilla? Koska media on ohjaillut uskomaan ruiksen (tarkoituksella kirotusvire...) ylivoimaiseen terveellisyyteen?

P.S Silminnäkijahavainnon mukaan Pentti Saarikoski ryyppäsi muutaman desin, 'pullollisen, puoli pulloa', rypsiöljyä aamutuimaan eli herättyään, suojellakseen vatsaansa eli suolistoaan alkoholin tuhoisalta vaikutteelta. Sitten vasta otti ensimmäisen ryypyn. Liekö toinnuttuaan syönyt ruisleipää, terveenä ja työkykyisenä säilyäkseen, ei ole tietoa.
Oliko Saarikoski median ohjailtavissa?

lis2. Korjaan, en muista silminnäkijähavainnon kertojan maininneen kategorisesti rypsiöljyn, sanotaan olleen kasviöljyä niin ollaan totuudenmukaisemmuusalueella.

lis. Maalaistohtori Kiminkinen joskus televisiossa; "Tästä saa päivän omega-kolmoset (ruokalusikallinen rypsiöljyä, määrittelemätöntä, vakaassa lääkärinkädessään. Yleisönä seniorikansalaisia, ja hoitohenkilökuntaa), näin helppoa se on!"

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-07 13:38:00 
moi kirjoitti:
Vieras kirjoitti:

Musta makkara puolukoiden, ruisleivän ja voin kanssa on mielestäni parempi oluen seuralainen. Vaan makunsa toki kullakin.

Miksi kiusata kuormitettua maksaansa ylimääräisellä sokerilla? Koska media on ohjaillut uskomaan ruiksen (tarkoituksella kirotusvire...) ylivoimaiseen terveellisyyteen?

P.S Silminnäkijahavainnon mukaan Pentti Saarikoski ryyppäsi muutaman desin, 'pullollisen, puoli pulloa', rypsiöljyä aamutuimaan eli herättyään, suojellakseen vatsaansa eli suolistoaan alkoholin tuhoisalta vaikutteelta. Sitten vasta otti ensimmäisen ryypyn. Liekö toinnuttuaan syönyt ruisleipää, terveenä ja työkykyisenä säilyäkseen, ei ole tietoa.
Oliko Saarikoski median ohjailtavissa?

lis2. Korjaan, en muista silminnäkijähavainnon kertojan maininneen kategorisesti rypsiöljyn, sanotaan olleen kasviöljyä niin ollaan totuudenmukaisemmuusalueella.

lis. Maalaistohtori Kiminkinen joskus televisiossa; "Tästä saa päivän omega-kolmoset (ruokalusikallinen rypsiöljyä, määrittelemätöntä, vakaassa lääkärinkädessään. Yleisönä seniorikansalaisia, ja hoitohenkilökuntaa), näin helppoa se on!"


Mä juon vähemmän viinaa kuin sä niin maksa kestää ruisleipääkin, joka on musta hyvää voin kera. Rypsi/rapsiöljyä en käytä, vaikka myös LCHF-Eenfeldt sitä suositteleekin, koska musta se ei ole hyvää :)

http://www.kostdoktorn.se/lchf


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-09 15:49:43 
Oleellista ei ole transrasvan laatu (teollinen vs luonnollinen) vaan sen määrä. Liika on liikaa ja silleen :)

http://ajcn.nutrition.org/content/87/3/515.long


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-11 15:10:58 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10736
moi kirjoitti:
Hesari on valjastanut kirjailija Joonas Konstigin ohjailemaan ja muokkaamaan ihmisten ajattelua ja käyttäytymistä,

Lainaa:
Tunnetteko käsitteen oksymoroni? Oksymoroni on kielikuva, joka sisältää sisäisen ristiriidan – kaksi määrettä, jotka kumoavat toisensa, kuten pimeä valo, julkinen salaisuus tai armomurha. Eppu Normaalin laulu "Mutta ihmeistä suurin" vitsailee tarjoamalla liudan oksymoroneja: halpa juna-ateria, raitis näyttelijä, älykäs painija (vastustan – tunnen monta).

Myös 'kasvirasva' on käytännössä oksymoroni. Rasva on nimittäin eläinten tapa varastoida energiaa. Kasvit varastoivat energiaa eli kaloreita etupäässä hiilihydraatteina: sokereina ja tärkkelyksenä.

Toki meillä on pähkinät ja siemenet, kasvien tapa levittää itseään. Ne sisältävät usein paljon rasvaa, koska rasva on tiivis ja kustannustehokas tapa pakata energiaa. Mutta kuinka paljon pähkinöitä voi ihminen rouskuttaa?

On myös joitain poikkeuksia, jotka sekoittavat kuvaa sopivasti – rasvaisia kasveja kuten oliivi ja avokado. Näistä saa öljyäkin puristettua lähes kotikonstein.

Mutta siinä vaiheessa kun kasvirasvoista alettiin toden teolla innostua, kemianteollisuus keksi keinoja uuttaa niitä myös niistä tavanomaisista, rasvattomista kasveista. Syntyi maissiöljy – rasvaa maissista? Soijaöljy? Soija on rasvaton papu. Auringonkukka? Kukka? Kyllä kukankin saa kyynelehtimään öljyä, jos tarpeeksi kiduttaa.

Täällä pohjoisessa kasvoi pellava, jonka kuiduista tehtiin vaatteita. Ohessa tuli pieniä siemeniä, jotka sisältävät rasvaa, jos kuoren saa rikottua. Rasva tosin on pistävän makuista ja härskiintyy nopeasti, ja niinpä se käytettiin maaleissa ja huonekalujen öljyämiseen.

Ennen 'kasvirasvan' keksimistä rypsistäkin tehtiin lähinnä lamppuöljyä, koska se sisälsi erukahappo-nimistä toksiinia. Mutta kun tarve oli suurin, teollisuus tuli apuun, ja 1970-luvulla rypsistä jalostettiin ravintokelpoinen. Nyt rypsinkin pikkuruisista siemenistä saa 'kasvirasvaa' liuottamalla, puristamalla, kuumentamalla, tislaamalla, valkaisemalla ja lisäämällä deodoranttia.

Rypsi on keltainen kukka, joka periytyy nauriista. Nauriin kukalta se ikävä kyllä maistuukin, mutta kukapa kukkia vastustaisi. Oikeastaan on vaikeampi keksiä mukavampaa ruokaa kuin kukka. Kukka on söötti kuin sika pienenä, mutta ei huuda tapettaessa.

Ikävä kyllä tämäkin kukkaissukupolven keksintö on ihmiskoe. Oliivi ja kookos poislukien kasvit eivät ole koskaan olleet homo sapiensille kovin merkittävä rasvanlähde.

Modernit kasviöljyt, margariineista puhumattakaan, ovat uusruokaa, synteettinen kemistin luomus, jonkinlaista ravinnon muovia. Suurin osa kasvirasvasta on siemenöljyä, ja siemenet sisältävät huomattavan paljon omega-6-rasvahappoja. Sen liikasaanti voi olla tulehdustauti- ja syöpäriski.

Jotkut tutkijat ovat myös löytäneet korrelaatioita kasvirasvan ja käytöshäiriöiden kuten aggression välillä. Se kuulostaa jo paksulta – ellei lähesty asiaa evoluution näkökulmasta. Jos kehomme ja aivomme ovat evoluution tuotos, ne ovat myös sopeutuneet toimimaan parhaiten vanhanaikaisella ruoalla. Mitä tämä sitten olikaan, kasvirasvaa se ainakin sisälsi vähän ja näitä moderneja kasviöljyjä ei ollenkaan.

Elämme nyt suuren luokan ihmiskoetta, jossa testataan, kuinka hyvin ihminen sopeutuu näihin uusiin kukkaisrasvoihin. Kokeella ei ole vastuuhenkilöä. Tulevien sukupolvien nähtäväksi siis jää, onko termissä 'terveellinen kasvirasva' oksymoroni oksymoronin päällä.


Vastine ilmestynyt hesarissa,

Lainaa:
Kolumnisti Joonas Konstig kirjoitti HS:n verkkosivuilla 4. joulu­kuuta, että kasvirasvoilla tehdään suurta ihmiskoetta. Jutun mu­kaan sana kasvirasva on oksymoroni, sillä eläimillä on yksinoi­keus rasvaan.

Konstig oli hämmentynyt siitä, kuinka tietyistä kasveista voidaan saada rasvaisia öljyjä. "Soijaöljy? Soija on rasvaton papu", hän kirjoitti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elintarviketietokannan Fine­lin mukaan kuivattu soijapapu sisältää 39 prosenttia rasvaa. Konstig oli pyöristänyt tämän lähimpään nollaan. Konstig ihmet­teli myös, kuinka auringonkukan kukasta puristetaan öljyä. Au­ringonkukkaöljy saadaan kasvin siemenistä, joiden rasvapitoi­suus on 73 prosenttia.

Konstig oli lisäksi huolissaan kasvirasvojen aiheuttamista persoo­nallisuuden muutoksista. Jotkut tutkijat ovat hänen mukaansa myös löytäneet korrelaation kasvirasvan ja käytöshäiriöiden, ku­ten aggression välillä. Pubmed on tieteellisen kirjallisuuden ja jul­kaisujen hakukone, joka sisältää yli 23 miljoonaa lähdettä. Haku­sanojen "vegetable fat" ja "aggression" yhdistelmä ei tuota yhtään hakutulosta.

Konstig ei vaivautunut tarkistamaan faktoja tai tarjoamaan totea­muksilleen lähteitä. Argumentointi oli kärjistettyä ja fiilispohjais­ta kuten usein median terveyskeskustelussa. Kirjoittajalla on va­paus kirjoittamisen tehokeinoihin, jotka usein auttavat viestin pe­rillemenossa, mutta ketä palvelee tahallinen tietämättömyys ja asioiden vääristely?

Kolumnisti Joonas Konstig kirjoitti HS:n verkkosivuilla 4. joulu­kuuta, että kasvirasvoilla tehdään suurta ihmiskoetta. Jutun mu­kaan sana kasvirasva on oksymoroni, sillä eläimillä on yksinoi­keus rasvaan.

Konstig oli hämmentynyt siitä, kuinka tietyistä kasveista voidaan saada rasvaisia öljyjä. "Soijaöljy? Soija on rasvaton papu", hän kirjoitti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elintarviketietokannan Fine­lin mukaan kuivattu soijapapu sisältää 39 prosenttia rasvaa. Konstig oli pyöristänyt tämän lähimpään nollaan. Konstig ihmet­teli myös, kuinka auringonkukan kukasta puristetaan öljyä. Au­ringonkukkaöljy saadaan kasvin siemenistä, joiden rasvapitoi­suus on 73 prosenttia.

Konstig oli lisäksi huolissaan kasvirasvojen aiheuttamista persoo­nallisuuden muutoksista. Jotkut tutkijat ovat hänen mukaansa myös löytäneet korrelaation kasvirasvan ja käytöshäiriöiden, ku­ten aggression välillä. Pubmed on tieteellisen kirjallisuuden ja jul­kaisujen hakukone, joka sisältää yli 23 miljoonaa lähdettä. Haku­sanojen "vegetable fat" ja "aggression" yhdistelmä ei tuota yhtään hakutulosta.

Konstig ei vaivautunut tarkistamaan faktoja tai tarjoamaan totea­muksilleen lähteitä. Argumentointi oli kärjistettyä ja fiilispohjais­ta kuten usein median terveyskeskustelussa. Kirjoittajalla on va­paus kirjoittamisen tehokeinoihin, jotka usein auttavat viestin perillemenossa, mutta ketä palvelee tahallinen tietämättömyys ja asioiden vääristely?

Tilastokeskuksen mukaan verenkiertoelinten sairaus on Suomen yleisin kuolinsyy sekä miehillä että naisilla. Se aiheuttaa noin 40 prosenttia kaikista kuolemista. Ruokavalion eläinrasvojen kor­vaaminen kasvirasvoilla ehkäisee verenkiertoelinten sairauksia. Lähteitä tälle toteamukselle on niin paljon, että niiden luettelemi­nen tässä olisi absurdia.

Antti Kontturi
lääketieteen kandidaatti
Helsinki

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-12-11 16:03:06 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 41820
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Lainaa:
Tilastokeskuksen mukaan verenkiertoelinten sairaus on Suomen yleisin kuolinsyy sekä miehillä että naisilla. Se aiheuttaa noin 40 prosenttia kaikista kuolemista. Ruokavalion eläinrasvojen kor­vaaminen kasvirasvoilla ehkäisee verenkiertoelinten sairauksia. Lähteitä tälle toteamukselle on niin paljon, että niiden luettelemi­nen tässä olisi absurdia.

lääketieteen kandidaatti

Kuten aina.

Ensin viitteitä on tuhansia, ja sitten kun niitä kysytään, niitä ei löydykään.
Ja sitten kun joku (tässä tapauksessa naapurimaan Elintarvikevirasto ja SBU) käy ne läpi ja lista todetaankin heppoisiksi,
jolloin palataan kiireesti takaisin vanhaan liturgiaan eli tuhansiin tutkimuksiin :D

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 53 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Voit kirjoittaa uusia viestejä
Voit vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)