En taida kelvata äärikarpiksi minäkään, melkein päivittäisine perunoineni, jos kohta rasvaa tuleekin syötyä, hmm, riittävästi?
Oli miten oli, minä toivoisin suosituksilta tällaisia
Ainoa makroravinne, jonka minimi ja maksimi pitäisi mainita suosituksissa jatkossakin, on valkuainen.
Toisaalta, sillä on jo aika hyvä haarukka nytkin. Muilla prosenteilla ei ole niin väliä.
Mutta jotta ravitsemussuosituksissa olisi jotain mieltä kansanterveyden kannalta, siellä pitäisi tuon lisäksi
- rajoittaa selkeästi fruktoosin ja ainakin tiettyjen E-koodien määrää, esimerkkinä vaikka glutamaatti. Kummassakin liika on selvästi liikaa, vaikka miten kumpikin on luonnollinen tuote - ja vaikka miten suositusten noudattaminen onkin sitten jo toinen juttu.
- Rasvoissa rajoittaa suorasanaisesti elaidiinihapon eli yleisimmän teknotranssin määrää (minkä pitäisi olla helppoakin kun se ei kuulemma ole ongelma, enää). Ja pitää edelleen voimassa Pufan rajoitus edes alle 10 prosenttiin kokonaisenergiasta, tulivat ne kalorit mistä hyvänsä. Kummatkin ovat selkeästi todistettuja kansanterveysriskejä (toisin kuin "kovarasva" tai tyydytetyt)
- suositella valkuaisen minimimäärän lisäksi myös tasapainoisia aminohappoja eikä vain pelkkää prodea.
- laittaa vähimmäismäärät aika monelle hivenelle (mukaan lukien D3, K2 ja sensellaiset). Ja sitten vielä tutkia millä määrillä ne tasot saadaan täyteen; viimeistään silloin huomattaisiin, miten täysjyvä ei ehkä sittenkään ole se ihmiselimistölle optimaalisin ratkaisu, vaikka miten numerot näyttävät analyysivaa'assa näteiltä.
- suosia selkeästi vähän jalostettuja raaka-aineita einesten sijaan; suolistoflooran tarpeisiin (vaikkei ftalaateista välittäisikään)
... sen sijaan että nillitetään suolasta ja tyydytetystä rasvasta, joista kumpikaan ei ole tutkimusten mukaan kansantautiongelma...
Eikä olisi varmaan yhtään hassumaa rajoittaa viljan ja tärkkelyksen määrää, ainakaan erityisohjeissa
mutta tämä varmaan on jo liikaa vaadittu, eli kunhan aloitettaisiin noilla yllämainituillakin.
Noilla päästäisiin parantamaan jo nykyisiä laitosruokaohjeitakin valovuosia paremmiksi
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)