Nyt en ihan ymmärrä. Tyrnimehussa ei taida olla prosenttiakaan rasvaa?
************ Siemenöljyistä, sori, pitkä, monimutkaisia juttuja **************
Rajoitan omega-6 rasvahappojen saantia välttämällä aktiivisesti tiettyjä ruoka-aineita.
Samoin välttelen hapelle altistuneita monityydyttymättömistä rasvoja eli PUFA-rasvoja, laadusta riippumatta.
"Siemenöljy" on eksoottinen nimi, mutta rajaus täsmää kumpaankin ehtoon.
- Yleisin ruoasta saatava omega-6 rasvahappo on Finelissäkin listattu linolihappo (LA), ja sitä on runsaimmin siemenistä puristetuissa ruokaöljyissä (auringonkukka-soija-puuvillansiemen-rypsi-seesami-pähkinät-listajatkuu) ja eineksissä, joissa on käytetty kasvirasvaa. Mutta Finelikään kerro sitä, miten herkästi kaikki monityydyttämättömät rasvahapot eli PUFAt hapettuvat ja radikalisoituvat (eli muuttuvat elimistön kannalta hankaliksi) happea nähdessään.
Syyt:
- Kaikki PUFAt hapettuvat hyvin helposti, eli kuuluvat oikeasti vain tuoretavaraan, omien soluseiniensä sisälle. Ja niitä kannattaa syödä vain kehon kulutuksen verran (koska ylimäärä hapettuu herkästi veressä, käyttöä odotellessaan).
(Ja jotta mikään ei olisi ihan mustavalkoista, niin kerrottakoon samalla, että juuri näitä pufia pidetään myös välttämättöminä rasvahappoina, koska keho ei osaa tehdä niitä tai niiden johdannalsia itse lainkaan. Mutta mutta, kyse on siis joka kohdassa määristä - ja tuoreudesta)- Runsaasti syötynä omega-6 lisää merkittävästi tulehdusalttiutta (joka näkyy metabolisina oireina mutta myös ihottumana, astmana ja flunssaherkkyytenä; radikaalireaktio-ongelmia) ja pääpään ongelmia (masennusta, dementiaa, altsheimeria; omega-3/omega-6 suhteen mennessä vatuiksi). Whole Health Source - blogissa Stefan on hyvin summannut haitoja hyvin, vaikka esitteleekin tutkimuksista vain muutaman.
http://wholehealthsource.blogspot.com/2 ... tical.html- Pieniä määriä omega-kuutosta voisi tasapainottaa merenelävistä saatavilla pitkäketjuisilla omega-3 rasvoilla (PUFIa nekin). Vaan kun minä en voi, synnynnäisen allergian takia.
Sietokynnys on yksilöllinen ja riippuu toki myös geeneistä (mikäpä täällä ei riippuisi?). Mutta mistään ei ole vielä löytynyt sellaista perinneruokakulttuuria, jossa käytettäisiin runsaasti LA'ta. Ja siellä missä LA'ta sisältäviä lähteitä ylipäätään käytetään (edes rajoitetusti), siellä yllättäen käytetään myös ruoka-aineita, joissa on eläinperäistä omega-kolmosta (merenelävät, luuydin, toukat ja pieneliöt...) tasapainottamassa kokonaisuutta.
(Ihan kokonaan en vältä kasvirasvoja, ainakaan vielä. Kookoksen rasva on pääosin tyydytettyä eli turvallista syötäväksi (mutta kaukaa rahdattua ja vähähivenistä eläinkunnan rasvoihin verrattuna); oliiviöljy sisältää muita kasviöljyjä vähemmän LA'ta ja PUFAa (mikä näyttäisi olevan aika tyypillistä hedelmäöljyille, siis siemenöljyihin verrattuna) ja kokonaisina ostetut pähkinät/siemenet pitävät hapen erossa PUFIsta. Ja rypsi (jossa omega-3 : omega-6 suhde olisi oikein vaikka PUFAn kovin isoja) olisi kotimaista (huokaus)... joten päivästä riippuen jotain noista tulee käytettyä. Vähän.)
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)