karppaus.info http://karppaus.info/forum/ |
|
Sydän ja ruoka -suositus http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=36&t=84768 |
Sivu 1/2 |
Julkaisija: | Kasari [ 2019-10-10 17:02:42 ] |
Viestin otsikko: | Sydän ja ruoka -suositus |
Lainaa: Reijo Laatikainen @pronutritionist 9. lokak. Tämä on kyllä tosi kattava ja tutkimusnäytön mukainen suositus. Kiitos tästä @Sydanliitto , tämä tulee olemaan käytössä neuvontatilanteissa ja luentoja suunnitellessa. Sydän ja ruoka - suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen Lainaa: Päivitetty 7.10.2019 Sydän ja ruoka -suositus on terveydenhuollon ammattilaisille asiakasohjauksen tueksi tarkoitettu vahvaan tutkimusnäyttöön perustuva kooste sydänterveyttä edistävästä ruokavaliosta. Sydänterveyttä edistävä ruokavalio pienentää riskiä sairastua valtimotauteihin, sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen ja aivovaltimotauteihin, sekä eräisiin syöpiin ja muistisairauksiin. Se alentaa verenpainetta ja veren kolesterolipitoisuutta sekä tukee painonhallintaa. Se myös tukee jo sairastuneen kuntoutumista ja hidastaa taudin etenemistä... Olisihan niissä ollut uudistamista. Mutta samaa vanhaa tuubaa, mitä nyt pikaisesti katsoin rasvat ja kolesterolin. |
Julkaisija: | els [ 2019-10-10 17:04:02 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Niinpä. Mutta viesti tuli sentään oikeaan osioon täällä |
Julkaisija: | Clog my arteries [ 2019-10-10 20:06:11 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Lainaa: [V]ahvaan tutkimusnäyttöön perustuva kooste |
Julkaisija: | Yufina [ 2019-10-11 06:30:35 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Ovat näköjään saaneet lähteisiin tällaista tekstiä: Lainaa: Conclusions The evidence supporting global actions for a moderate reduction in salt consumption to prevent cardiovascular disease is strong and such new controversial studies – in particular the PURE Study - are inappropriate to address the complex associations between salt intake and CVD outcomes and should not overturn the concerted public health action to reduce salt intake globally. Population dietary salt reduction and the risk of cardiovascular disease. |
Julkaisija: | Clog my arteries [ 2019-10-11 06:35:45 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Tosiaan tämä teksti tuskin antaa mitään uutta. Mutta on mielenkiintoista, että mistä esim. suositukset kokonaisrasvan määrästä on revitty. Hassua on myös, että kun sekä tyydyttynyttä rasvaa että sokeria tulisi syödä mahdollisimman vähän, niin tyydyttyneen rasvan suhteen meillä menee selvästi yli, mutta sokeria syömme suositusten mukaan. Oma havainto on, että me suomalaiset olemme melkoisia sokerihiiriä, mutta toisaalta 10% kokonaisenergiasta puhtaasta sokerista on paljon. Jos lihot, et noudata suosituksia. Näin vika ei koskaan voi olla itse suosituksissa. Tunnustetaan, etteivät suositukset ohjaa sisäsyntyisesti painonhallintaan, vaan siihen sisältyy kalorien laskemista, syömistä kellon mukaan ja hallittuja annoskokoja. |
Julkaisija: | Clog my arteries [ 2019-10-11 07:33:02 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Yufina kirjoitti: Ovat näköjään saaneet lähteisiin tällaista tekstiä Koska tuossa tutkimuksessa viitattuun kohorttitutkimuksiin ei kannata hirveästi paneutua, vilkaisin tuota meta-analyysia RCT-tutkimuksista. Outoa, ettei tutkimuksia ollut kuin 4, ja kaikissa oli melko vähän osallistujia, joten julkaisuharhan riski on suuri. Normaaliverenpaineisilla 2 gramman suolan vähennys laski verenpainetta hurjat 1.11/0.8 mmHg. CVD-tapahtumat laskivat 29% ja kokonaiskuolleisuus 10%, mutta tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä. Ottaen huomioon, ettei verenpaine käytännössä laskenut, kyse oli varmaan sattumasta. Hypertensiiveillä 2.3 gramman vähennys tiputti paineita 4.14/3.74, eli ei sinänsä kovinkaan paljon. Sydäntautikuolleisuus väheni hurjat 31%, mutta tapahtumat vain 16%. Kokonaiskuolleisuus tippui vain 4%, joten kuka tietää, millä tavalla suola tappo nuo 27%. Tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä. Kun kaikki tutkimukset laittaa nippuun, saatiin 20% CVD-tapahtuma vähennys, joka oli juuri ja juuri tilastollisesti merkittävä. Eli suolan vähentäminen on tehokkaampas kuin verenpainelääkkeet, vaikka verenpaine väheneekin vähemmän. Mikä mekanismi on tämän takana? |
Julkaisija: | Yhden miehen komitea [ 2019-10-11 11:30:42 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Hieno perkaus. Heppoista on näyttönsä suolan vähentämisen puolesta. KuNpa olisivat tarkastelleet vastaavasti sokerin vähentäminen vaikutusta. Toivottavasti joku viisaampi osaa vastata kysymykseesi. |
Julkaisija: | Clog my arteries [ 2019-10-11 11:47:30 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
En ajanpuutteen takia kerkeä nyt tarkemmin syynätä, joten voi olla, että itse tutkimusasetelmatkin ovat kuralla. Jokatapauksessa CVD-tapahtumia oli kontrolliryhmässä vain 163 ja vähennetyn suolan ryhmässä 130. Eli aika vähän, mistä ammentaa. Luulisi, että olisi tutkittu enemmän. Pitäisi tutkia yksittäisiä tutkimuksia: miten kukaan vähentää 2.3 grammaa suolaa? Syömällä vähemmän (prosessoitua) ruokaa? |
Julkaisija: | raamanni [ 2019-10-11 11:56:05 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Vähennys onnistuu helposti suuremmallakin määrällä jättämällä leivän pois! Ne hyödyt lienevät johtuneet hiilihydraattien vähenemisestä, arvelen? |
Julkaisija: | Yhden miehen komitea [ 2019-10-11 12:44:47 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Clog my arteries kirjoitti: Eli aika vähän, mistä ammentaa. JEP! Ja sitten muka suola on suurempi ongelma kuin sokeri! |
Julkaisija: | els [ 2019-10-11 13:55:40 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Clog my arteries kirjoitti: ...Hassua on myös, että kun sekä tyydyttynyttä rasvaa että sokeria tulisi syödä mahdollisimman vähän, niin tyydyttyneen rasvan suhteen meillä menee selvästi yli, mutta sokeria syömme suositusten mukaan. Oma havainto on, että me suomalaiset olemme melkoisia sokerihiiriä, mutta toisaalta 10% kokonaisenergiasta puhtaasta sokerista on paljon... Oletko varma? Kas kun YK'n suokeripapereissa sokeriksi on katsottu kaikki "kontekstistään irroitettu" sokeri, eli tuoremehujen ja tuoremehuvalmisteiden sokeri siinä missä se valkoinenkin. ... ja sitä "kontesktistään irroitettua sokeria" tulee yllättävän paljon kaikille normaaleja kaupan elintarvikkeita syöville, minkä lisäksi karkit ja limpparitkin näyttävät maistuvatn nykyisin varsin hyvin aikuisväestölle, keksien ja kakkujen ja suklaan ohella... Jo aamupala eli lasi tuoremehua, kippo mysliä ja lählesrasvaton jogurttipikari sisältävät kukin parikymmentä grammaa, ja tuo 60 grammaa oli vasta sellaisen terveellinen aamupalan annos... |
Julkaisija: | Clog my arteries [ 2019-10-11 18:06:48 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Toki noinkin. Viittasin vain tuohon linkin taulukkoon, jonka mukaan söimme oikein vain proteiinia (melkein liikaa), omega-6:sia (melkein liian vähän) ja muka sokeria. Kuulostaa jotenkin huvittavalta. |
Julkaisija: | Kasari [ 2019-10-14 14:19:40 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Iltalehti promoaa Sydänliiton uusia suosituksia. 6 tutkitusti parasta ruokavalintaa, joilla voit pienentää sydänsairaus- ja syöpäriskiä Lainaa: Oikeanlaisella ruokavaliolla on mahdollista pienentää riskiä sairastua muun muassa valimotauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä eräisiin syöpiin ja muistisairauksiin.
--- Sydänliiton Sydän ja ruoka -suositukset perustuvat vahvaan tutkimusnäyttöön. --- 2. Täysjyväviljavalmisteet Syö 6–9 annosta päivässä energiantarpeesta riippuen. Valitse runsaskuituisin ja vähäsuolaisin vaihtoehto. Miksi? Runsas täysjyväviljavalmisteiden käyttö ja erityisesti viljakuidun saanti vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa ja tyypin 2 diabetesta... |
Julkaisija: | Yhden miehen komitea [ 2019-10-14 14:54:37 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Lainaa: Runsas täysjyväviljavalmisteiden käyttö ja erityisesti viljakuidun saanti vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa ja tyypin 2 diabetesta... Johan vitsin murjaisivat! Taitaa olla Uusituvan vaikutusta tämä. |
Julkaisija: | Kasari [ 2020-07-02 14:59:01 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Tuija Pusa jakaa Ilta-Sanomissa rasvaneuvoja Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa kovaa rasvaa – tiedätkö, mikä on oikea suositus? Lainaa: Tyydyttyneen eli kovan rasvan saanti ylittää suositukset peräti yli 90 prosentilla suomalaisista.
Lähes kaikilla suomalaisilla on ruokavaliossaan liikaa kovaa rasvaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimman FinTerveys-tutkimuksen mukaan tyydyttyneen eli kovan rasvan saanti ylittää suositukset peräti yli 90 prosentilla suomalaisista. – Suomalaisista miehistä ainoastaan 3 prosentilla ja naisista vain 6 prosentilla on riittävän vähän kovaa rasvaa ruokavaliossaan. Melkein kaikki meistä joutuvat katsomaan peiliin tässä asiassa, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab sanoi aiemmassa jutussamme. Tämän verran suositellaan Kovaa rasvaa on erityisesti rasvaisissa maitotuotteissa, kuten juustoissa ja voissa, sekä rasvaisissa lihoissa ja lihavalmisteissa. Kasvirasvoista kookos- ja palmuöljy sisältävät paljon kovaa rasvaa. Ravitsemussuositusten mukaan kovan rasvan osuus päivän energiasta tulisi olla korkeintaan 10 prosenttia, mikä vastaa noin 20–30:tä grammaa rasvaa. Näin erotat terveellisemmän rasvan epäterveellisestä Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa painottaa, että rasvan käytössä laatu ratkaisee. Jos kovia rasvoja kuuluu ruokavalioon liikaa, niitä kannattaa alkaa korvata tyydyttymättömillä eli pehmeillä rasvoilla. Pehmeää rasvaa on kasviöljyissä, kuten rypsi- ja oliiviöljyssä, kasviöljypohjaisissa margariineissa, kalassa, avokadossa sekä pähkinöissä ja siemenissä. Käytännöllinen tapa erottaa terveellisemmät rasvat epäterveellisistä on tarkastella niiden koostumusta jääkaappilämpötilassa. – Runsaasti kovaa rasvaa sisältävä rasvatuote on jääkaappilämpötilassa kiinteää ja kovaa. Jos taas tuotteessa on paljon pehmeää rasvaa, se on juoksevaa ja öljymäistä jääkaapissakin. 8 syytä vähentää kovaa rasvaa Ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa kertoi 8 terveyshyötyä, jotka saat korjaamalla ruokavaliosi rasvan laatua: 1. Kolesteroli alenee Kovan rasvan vähentäminen ja pehmeän ottaminen tilalle alentaa nimenomaan haitallista LDL-kolesterolia. Yli puolella suomalaisista on kohonnut LDL-kolesterolipitoisuus. 2. Sokeriaineenvaihdunta paranee Rasvan vaihto vaikuttaa myös veren sokeripitoisuuksiin. Insuliinin toiminta paranee elimistössä, millä on myönteinen vaikutus tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tai jo puhjenneen sairauden hoitotasapainoon. 3. Sydänsairauksien vaara pienenee Riski sydän- ja verisuonitauteihin sairastumiseen sekä sydäninfarktin ilmaantumiseen pienenee. Jos on jo sepelvaltimotauti, uusiutuvat sepelvaltimotautitapahtumat vähenevät. 4. Aivojen terveys kohenee Valtimoita on myös aivoissa, ja niiden hyvällä kunnolla on myönteinen vaikutus muistiin sekä muihin tiedollisiin toimintoihin sekä aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyyn. 5. Matala-asteinen tulehdus vähenee Rasvojen korjaaminen sammuttaa matala-asteista tulehdusta, eli jatkuvasti käynnissä olevaa elimistön lievää tulehdustilaa. 6. Saat välttämättömiä rasvahappoja Pehmeä rasva sisältää välttämättömiä rasvahappoja. Rasvan laatu vaikuttaa solukalvoihin sekä solujen toimintaan ja sitä kautta moniin elimistön toimintoihin – esimerkiksi hermostoon ja näkökykyyn. 7. Valtimoiden terveys kohenee Valtimoita on joka puolella kehoa, ja niiden kunto vaikuttaa esimerkiksi potenssiin ja muistisairauksien ehkäisyyn. 8. Ihon ja luuston kunto saattaa parantua Pehmeällä rasvalla on tärkeä vaikutus myös ihoterveyteen. Uusimpien tutkimusten mukaan rasvan suositeltava laatu on eduksi myös luuston kunnon kannalta ja edesauttaa ikääntyneillä lihasmassan ylläpitoa. Lähteet: THL, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, Sydänliitto. Katarina Pimiä |
Julkaisija: | els [ 2020-07-02 15:39:22 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Se rasva, joka on saanut meikäläisen ihon kuntoon, on ollut tyylipuhtaasti ja vain maito- ja maaeläinrasvaa. Nimmarilla "ihokroonikko taaperosta lähtien" |
Julkaisija: | tuulimumma [ 2020-07-02 16:28:14 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
No johan oli suositukset Kutakuinkin joka kohta pielessä Kävin muutama vuosi sitten luuntiheysmittauksissa. Lannerangan murtumaennuste seuraavalle kymmenelle vuodelle pienempi kuin 7%. En ikinä ole käyttänyt muuta, kuin eläinrasvoja. Lisäksi korkea kolesteroli (D-vitamiinin esiaste) suojaa ihoa esim. palamiselta. Ja ensimmäistä kertaa vuodenvaihteessa oli paastosokeri suositusrajoissa. Vieläkö joku noita sydänliiton juttuja uskoo |
Julkaisija: | Yhden miehen komitea [ 2020-07-02 17:16:20 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Sydänliiton ja Laatikaisen jälkeenjääneisyys manifestoituu tässä. Todettakaan tässäkin ketjussa, että itse American College of Cardiologyn lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, ettei suosituksille rajoittaa tyydyttyneen rasvan saantia ole perusteita. Saturated Fats and Health: A Reassessment and Proposal for Food-based Recommendations: JACC State-of -the-Art Review Lainaa: Abstract:
The recommendation to limit dietary saturated fatty acid (SFA) intake has persisted despite mounting evidence to the contrary. Most recent meta-analyses of randomized trials and observational studies found no beneficial effects of reducing SFA intake on cardiovascular disease (CVD) and total mortality, and instead found protective effects against stroke. Although SFAs increase low-density lipoprotein (LDL)-cholesterol, in most individuals, this is not due to increasing levels of small, dense LDL particles, but rather larger LDL which are much less strongly related to CVD risk. It is also apparent that the health effects of foods cannot be predicted by their content in any nutrient group, without considering the overall macronutrient distribution. Whole-fat dairy, unprocessed meat, eggs and dark chocolate are SFA-rich foods with a complex matrix that are not associated with increased risk of CVD. The totality of available evidence does not support further limiting the intake of such foods. |
Julkaisija: | Yhden miehen komitea [ 2020-07-02 21:21:19 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Ilta-Sanomat: ... – tiedätkö, mikä on oikea suositus? Tiedän: Syö kovaa rasvaa NiIN PALJON KUIN MAISTUU. |
Julkaisija: | JR62 [ 2020-07-03 17:09:25 ] |
Viestin otsikko: | Re: Sydän ja ruoka -suositus |
Aina tuo "suositus". Aivan kuin se olisi peräisin jostain Mooseksen kivitaulujen takapuolelta itse Ukko Jumalan lähettämä. Suositukset tulevat lähinnä ruoka- ja lääketeollisuuden uskollisten palvelijoiden hatuista. Aina, kun näen "suosituksen", se on EVVK. |
Sivu 1/2 | Kaikki ajat ovat UTC+02:00 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited https://www.phpbb.com/ |