karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-06-03 03:04:06

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 9 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2019-06-27 18:23:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1063
Vuoden surkeimman argumentoijan palkinto jaetaan tänään seppelein ja ruusukkein koristeltuna tyhjäpäiselle PT:lle Petteri Lindbladille.

Periaatteessa Petterillä on kyllä ihan asiallinen pointti: että painonhallinnassa syömisen ongelmien ratkaisu on tärkeämpää kuin ahdasmielinen (laihdutus)ruokavalion noudattaminen. Mutta. Jollain sairaalla VT-uskovaisella twistillä Petteri saa tästä käännettyä, että ketogeeninen ruokavalio ei toimisi (vaikka kasvisruokavalio hänen mielestään voi toimia, jos se toteutetaan "hyvin"), että se ei ole ratkaisu tai mitä ikinä.

Ei tuota viitsi edes sen ihmeemmin ruotia, antaa miehen itsensä puhua, niin karppila voi tuijottaa silmät pyöreinä tätä raikasta tuulahdusta 90-luvulta - se on sitä sekä sisällöltään että argumentaatioltaan. Petteri nimittäin vaikuttaa nuorehkolta mieheltä, joten hänen argumentaationsa taso ei tämän perusteella ainakaan näytä olevan kovin paljoa parempaa kuin noin 10-vuotiaana!

Lainaa:
Miksi ketogeeninen ruokavalio ei ole oikea ratkaisu painonhallintaan

Ketogeeninen ruokavalio on taas vaihteeksi ollut enemmän esillä. Sitä tarjotaan vaihtoehdoksi laihduttamiseen. Ihan niin kuin minkä tahansa muunkin dieetin, myös ketogeenisen ruokavalion ehdottaminen laihdutusratkaisuksi muiden kuin terveydenhuollon ammattilaisten toimesta on hyvin kyseenalaista. Ketogeeninen ruokavalio tuskin ratkaisee kenenkään ylipaino-ongelmaa: päinvastoin, siinä keskitytään väärien asioiden hoitamiseen. Haluan nostaa ruokavaliosta esille muutaman näkökulman.

Mitä ketogeeninen ruokavalio tarkoittaa?

Ketogeenisesta ruokavaliosta ei ole olemassa yhtä ainoaa versiota (Liikuntaravitsemus 2014). Proteiinia ketogeeninen ruokavalio voi sisältää enemmän tai vähemmän, mutta rasvoista tulee aina enemmistö energiasta. Kaikissa ketogeenissä ruokavalioissa hiilihydraatin määrää rajoitetaan kuitenkin voimakkaasti siten että hiilaria syödään yleensä enintään 50, mutta jopa alle 20 grammaa vuorokaudessa.

Ketogeenisen ruokavalion nimi tulee sanasta ketoosi. Kun hiilihydraattia ei saada riittävästi, keho alkaa tuottaa ketoaineita. Ketoaineita käytetään energiaksi muun muassa aivojen toimesta. Ketoosi on elimistön vanha tapa taata energiansaanti myös silloin kuin hiilihydraateista on puutetta.

Ketogeeninen ruokavalio laihduttamisessa ja painonhallinnassa

Ketogeeninen ruokavalio ON erittäin tehokas tapa pudottaa painoa, siitä ei pääse mihinkään. Se ei välttämättä ole sen tehokkaampi kuin mikään mukaan tapa, varsinkaan pitkässä juoksussa, mutta sen avulla paino lähtee usein laskemaan ja nopeasti. Ketogeenisen ruokavalion painoa pudottava vaikutus ei perustu insuliiniin tai hiilihydraattien lihottavaan vaikutukseen vaan yksinkertaisesti siihen että kun hiilarit leikataan pois, ruokavalion sisältämä kalorimäärä romahtaa. Moni kaloripitoinen ruoka on sekä hiilari- että rasvapommi: jos et syö hiilihydraattia, et syö myöskään sipsiä ja muita naksuja, suklaata tai leivonnaisia, mikä helpottaa painonhallintaa. Ketogeenissä ruokavaliossa niin moni herkku, myös karkit, jäävät pois, että kalorimäärä putoaa automaattisesti. Käsittääkseni ketoosilla saattaa olla myös nälkää hillitsevää vaikutusta. Toisaalta jos noudatetaan sellaista ketogeenisen ruokavalion versiota jossa syödään paljon proteiinia, myös proteiinin kylläisyyttä edistävä vaikutus vähentää kokonaisenergiansaantia.

Ketogeeninen ruokavalio siis hyvin todennäköisesti pudottaa painoa, jos sitä jaksaa vaan noudattaa. Ketogeeninen ruokavalio toimii lyhytaikaisessa painonpudotuksessa, mutta en näe että se on hyväksi pitkäjänteisessä painonhallinnassa ja kestävässä elämäntapamuutoksessa.

Ketogeenisen ruokavalion aloittamista perustellaan usein sillä että se auttaa vastustamaan napostelua, vähentämään hiilari- ja sokerinhimoa, auttaa pitämään verensokerit tasaisina ja parantaa syömisen hallintaa. Tosiasiassa ketogeenista ruokavaliota ei pitäisi kuitenkaan käyttää näistä syistä.

Hyvin usein ihmisellä, joka kärsii ylipainosta, on haasteita syömisen hallinnan kanssa. On napostelua, liian pitkiä ateriavälejä, sokerinhimoa ja iltaa kohden kasvavaa nälkää. Napostelu ja sokerinhimo eivät itsessään ole pääongelmia vaan seurausta heikosta syömisen hallinnasta. Jos syöt hyvän ateriarytmin mukaan ja muutenkin fiksusti, sinulla ei ole suuria haasteita syömisen hallinnan kanssa. Jos napostelet ja himoitset jatkuvasti sokeria, sinulla on ongelma. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista leikkaamalla hiilihydraatit ruokavaliosta pois vaan alkamalla syömään fiksusti.

Ketogeeninen ruokavalio toimii samoin kuin mikä tahansa muukin laihdutusruokavalio: sen sijaan että keskityttäisiin siihen mikä tekemisissä oikeasti on pielessä, ruvetaan noudattamaan ahdasta ja jäykkää ruokavaliota eikä syömisen hallinnan perusongelmiin päästä pureutumaan.

Hyvin tyypillinen syömisen hallinnan haaste on pitkät ruokailuvälit ja se ettei otetaan mukaan töihin välipaloja. Kun lounaan jälkeen ollaan liian monta tuntia syömättä, nälkä kasvaa ja illalla ennen päivällistä voi olla huutava nälkä. Tällaisessa tapauksessa ketogeenisen ruokavalion ehdottaminen on mielestäni helppoheikkiratkaisu: parasta olisi miettiä että miten töihin saataisiin joka päivä mukaan se välipala ja sitten vielä niin että se myös syötäisiin. Jos kärsit pitkistä ruokailuväleistä ja kovasta nälästä päivän mittaan, älä yritä hallita tilannetta itsekurilla (en syö illalla mitään/ syön illalla vain kevyesti) tai ehdottomilla dieeteillä vaan mieti itsellesi fiksu välipala.

Painonhallinta on usein syömisen hallintaa ja jos syömisen hallinta on hukassa, se täytyy laittaa ensin kuntoon. Kun syömisen hallinta laitetaan kuntoon, tarvetta ketogeeniselle ruokavaliolla harvoin enää on. Jos koet että tarvitset hiilareiden leikkaamista ruokavaliosta kokonaan pois saadaksesi nälkäpiikit kuriin, sinulla on suuria haasteita syömisessäsi ja suhtautumisessasi ruokavalioon.

Hiilareita ei kannata leikata ruokavaliosta kokonaan pois vaan mieluummin kannattaa keskittyä laatuun. Maltillinen annos päivässä (naiset noin 6, miehet noin 9) täysjyväviljaa auttaa ateriarytmin kanssa pitämään nälkäpiikit kurissa. Aloita aamu myslin sijasta kaurapuurolla, ota lounaalla valkoisen viljan sijasta täysjyväriisiä jne. Tietysti jos ruokavalion muut tekijät ovat pielessä, ei laadukkaiden hiilareidenkaan syöminen auta. Esim. aamupalalla tarvitaan myös rasvaa ja proteiinia.

Eräs suht yleinen haaste painonsa kanssa kamppailevilla ihmisillä on riittävä syöminen. Aikuinen ihminen saa syödä aika suuria määriä ruokaa, mutta varsinkin ylipainoiset usein pelkäävät syödä riittävästi. Kun riittävän syömisen kanssa arastellaan päivällä (en missään nimessä ota lounaalla pastaa tai leipää!), loppupäivästä on nälkä. Ruoan volyymi voi olla pieni mutta kalorimäärä suuri - varsinkin jos syödään vähän kasviksia, näin helposti käy.

Ketogeeninen ruokavalio leikkaa terveelliseksi todettuja elintarvikkeita pois

Täysvilja ja hedelmät ovat eräitä terveellisimmistä elintarvikkeista. Mutta koska ne sisältävät hiilihydraattia, niiden määrää joudutaan ketogeenisessa ruokavaliossa rajoittamaan. Myös marjat ja palkokasvit sisältävät hiilihydraattia, ja jos hiilareiden määrä halutaan pitää tietyissä rajoissa esim. enintään 50 grammassa, näiden elintarvikkeiden määrää täytyy rajoittaa. Tämä on täysin ristiriidassa terveyttä edistävän ruokavalion kanssa. Ketogeenista ruokavaliota suunnittelevan kannattaa miettiä: haluanko ruveta noudattamaan epäterveellistä, yksipuolista ruokavaliota jotta saan painoni putoamaan? Toki jos ketogeeninen ruokavalio olisi ainoa vaihtoehto painon pudottamiseen niin vastaus voisi olla kyllä, mutta kun se ei ole. Jos koet että sinun tarvitsee ruveta ketoamaan, ajattelusi on jo lähtökohtaisesti pahasti pielessä.

Eikö ketogeenista ruokavaliota voi käyttää koskaan?

Ketogeeniselle ruokavaliolle, aivan kuten muillekin spesiaalimmille dieeteille, on paikkansa. Esimerkiksi erittäin niukkaenerginen ruokavalio eli ENE-dieetti sisältää alle 800 kaloria ja siinä syödään käytännössä ainoastaan nestemäisiä ateriankorvikkeita ja kasviksia. ENE voi sopia hyvin lihavalle henkilölle, jolla lihavuutta on niin paljon että se akuutisti uhkaa terveyttä. Ratkaisun ENE:lle ryhtymisestä tekee kuitenkin terveydenhuollon ammattilainen, mieluiten lääkäri, ei koskaan personal trainer tai ravitsemuksen "itseoppinut" henkilö. Mielestäni on todella vastenmielistä että ketogeenista ruokavaliota tarjotaan erilaisilla nettikursseilla, joissa ketogeenisen ruokavalion sopivuuden arvioi siihen täysin kykenemätön henkilö - ja itseasiassa usein arviota ei edes tehdä vaan kuka tahansa voi hypätä mukaan kurssille. Tämä ei tietenkään ole nettikurssien järjestäjien syy koska heillä on oikeus tehdä rahaa valitsemallaan elinkeinolla ja moni varmasti uskoo aidosti tekevänsä hyvää: syy on sen systeemin, joka mahdollistaa sen että kuka tahansa voi Suomessa antaa ravitsemusohjausta.

Yhteenveto

Ketogeeninen ruokavalio on yksi mahdollinen hoitomuoto varsinkin runsaassa ylipainossa. Heppoisin perustein sille ei pidä kuitenkaan ryhtyä koska kyseessä on rajoittava ja mahdollisesti terveyttä haittaava ruokavalio. Terveyttä edistävien elintarvikkeiden (täysvilja, hedelmät, palkokasvit, marjat) käyttöä tulee rajoittaa ja tästä syystä lihavuuden hoitoon perehtyneen terveydehuollon ammattilaisen tulisi aina tehdä arvio sen soveltuvuudesta kyseisellä henkilölle. Tällöin voidaan arvioida onko ketogeeninen ruokavalio hyödyksi vai itseasiassa haitaksi henkilön terveydelle ja painonhallinnalle pitkässä juoksussa. Tulee ymmärtää, että jos syömisen hallinnan kanssa on haasteita, ketogeeninen ruokavalio ei yleensä ole paras ratkaisu. Toimivinta on keskittyä syömisen hallinnan haasteisiin ja taklaamaan ne.


https://petterilindblad.blogspot.com/20 ... i-ole.html


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-06-28 06:14:22 
Poissa
voinen
voinen

Liittynyt: 2011-07-01 11:44:20
Viestit: 5407
Paikkakunta: Pakastin
Mitähän Petteri käyttää? Sen verran lennokasta on teksti, ettei tuota kyllä selvin päin ymmärrä.

_________________
Uushullu

Kuuntelen Kroppaa


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-06-28 06:43:36 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1063
Petteri yrittää sanoa, että ruokavalio on kokonaisuus ja pitää syödä fiksusti. Ja jollain kierolla twistillä Petteri pääsee tästä siihen, että ketogeeninen ei kannata, vaikka edes etäisesti minkään ohjeen mukaan toteutettuna ruokavalio on nimenomaan fiksu kokonaisuus. Pointtinahan tuossa on se, että Petteri ei tykkää ketogeenisestä ruokavaliosta, joten puhuu täysin asiaan liittymättömiä asioita, joka "osoittaa" keton huonoksi ratkaisuksi.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-06-28 07:58:07 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 259
Väärin laihdutettu.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-06-28 08:04:19 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42818
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Oikeastaan tuo kertoi juuri siitä elefantista lasikaupassa.

Ketogeeninen on väärin, koska ketogeeninen on väärin, ja sillä hyvä.
Enää mollaamiseen ei löytynyt ainuttakaan faktaa sen enempää terveys- kuin tehopuoleltakaan.
Ja kirjoituksesta selvästi näkee, että tämäkin traineri tietää jo sen :)

Kaveri on jopa saattanut jo nähdä tämänkin, eikä vain Professorin Noakesin treenamien tuloksia?
Linkki: https://www.virtahealth.com/research?_g ... 1544183641

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-06-28 09:07:52 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1063
els kirjoitti:
Ketogeeninen on väärin, koska ketogeeninen on väärin, ja sillä hyvä.
Enää mollaamiseen ei löytynyt ainuttakaan faktaa sen enempää terveys- kuin tehopuoleltakaan.
Ja kirjoituksesta selvästi näkee, että tämäkin traineri tietää jo sen :)


Sama kieltämättä tuli tekstiä lukiessa mieleeni. Ketogeenistä ei voi suositella, koska se on vastoin sitä, mitä hän joutuu työssään kertomaan, joten horistaan sitten jotain puuta heinää ja yritetään sillä harhauttaa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-06-28 12:47:58 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi

Liittynyt: 2011-02-05 21:55:30
Viestit: 54
Kyllä taas verenpaine nousi tuota soopaa lukiessa. Vaikka ketogeenisella ruokavaliolla olen saanut jättää verenpainelääkket sekä diabeteslääkkeet apteekkiin.

Mahtaako olla joku leipuriliitto tms. joka säännöllisin väliajoin suoltaa noita leipä/ kokojyvävilja suosituksiaan. Töihin pitäisi kantaa pullavälipaloja ettei vaan iltapäivällä pääse kiljuva nälkä yllättämään. Miehille 9 palaa leipää päivässä. just.joo. Tuolla ohjeella meikäläiselle puhkesi 2 Diabetes. Onneksi muistin karppauksen/ ketogeenisen ruokavalion.

Ketoiluhan nimenomaan sallii pidemmät ruokailuvälit syystä että ei tule nälkä koska rasvanpoltolla energiaa riittää toisin kuin sokeria syömällä 2 tunnin välein. Ja aina se ianikuinen aamupuuro.

Ja miksi ei saisi riittävästi ravintoaineita vaikka ei joka välissä mässytä leipää tai kulje banaani kourassa. Ihan siitä kiinni miten ateriansa koostaa.

Heppu kehtaa vielä kehottaa laihduttamaan käyttämällä noita niukkaenergisiä pussijauho ateriankorvikkeita kasviksilla lisättynä. Anna mun kaikki kestää. Kyllä nälkä on varma kun kituuttaa liian vähillä kaloreilla.

Useimmiten näitä progakandisteja yhdistää seikka, että eivät itse vaivaudu edes kokeilemaan sitä minkä kimppuun hyökkäävät. Usein jäljet johtavat itäsuomenyliopiston " tutkija " porukoihin.

Piti käydä oikein vilkaisemassa millainen Pt. tämä Petteri onkaan You Tubessa. Olihan siellä muutama video missä mies mm. luennoi paikalliselle diabetesyhdistykselle viralliserheellistä ruokaympyrä soopaa. Että joo.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-05 08:39:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-12 17:24:12
Viestit: 3109
Paikkakunta: Kotka
Maltillinen annos viljatuotteita! Naisille 6 ja miehille 9 päivässä! Itsellä ehkä vuodessa tuon verran.

_________________
- Ruisleipä on suomalaisten ravinnon multitabs -


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-07-05 18:27:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2018-08-24 21:30:31
Viestit: 740
Sanotaanha tuossa täysin selvästi että: Jos ei syö RASVAA ja LIHAA heti aamusta niin ei pyhä kaurahiutalekkaan voi sinua auttaa.
Lainaa:
Aloita aamu myslin sijasta kaurapuurolla, ota lounaalla valkoisen viljan sijasta täysjyväriisiä jne. Tietysti jos ruokavalion muut tekijät ovat pielessä, ei laadukkaiden hiilareidenkaan syöminen auta. Esim. aamupalalla tarvitaan myös rasvaa ja proteiinia.


Jos hän on karppi jolla on huonompi ulos anti kun mulla, en sitä lukennut kun kaksi riviä ^^ aloituksessa, hirveesti oli Ketogeninen esillä, pisti selatessa silmään, ei edes Redditin r/keto osion etusivulla ole sanaa Keto noin tiheästi. Tietty voi olla myös väärinymmärtänyt osion aiheesta sisätömarkkinointi ja hakukoneet.

_________________
Centimo 80 Aviation


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 9 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)