Tämä tieto saa hälytyskellot soimaan.
Lainaa:
The research is led by Prof Jim Mann’s team
Jim Mannin tiimin johdolla WHO:n toimeksiannosta tehty tutkimus liittää runsaan kuitujen syönnin pienempään sydän- tai syöpä- ja diabetesriskiin. Korrelaatio ei tietenkään todista kausaatiota ja täysin metsään Mann menee väittäessään tutkimuksensa olevan tyrmäys vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Vähähiilihydraattisuus kun ei ole yhtä kuin vähäkuituisuus.
Uransa aikana sokeriteollisuudelta vahvasti tukea saanut Mann (jonka jokainen Ralf Sundberginsa lukenut tuntee hyvin - Mann on aikaisemmin tutkinut mm., että sokeri sopii laihduttajalle ja diabeetikko voi hyvin syömällä sokeria) väittää siis, ettei hiilareita rajoittavalla ruokavaliolla muka voi saada riittävästi kuituja, koska siinä jää täysjyvä pois. Todellisuudessa moni vhh-ruokavliota noudattava syö runsaasti vihanneksia ja saa niitä parempia, liukoisia kuituja vt-syöjää enemmän. Vhh-ruokavalion voi suunnitella hyvinkin runsaskuituiseksi, nollakuituiseksi tai johonkin siltä väliltä.
Guardianin virallisterveellisen biasin omaava terveystoimittaja Sarah Bosley teki ison jutun Mannin tutkimuksesta ja tämän väitteistä.
Blow to low carb diet as landmark study finds high fibre cuts heart disease risk Linkki Lancetissa julkaistuun tutkimuksen löytyy tuolta
Uutispalvelu Duodecim varmasti huolehtii tämän tutkimuksen ja Mannin tulkintojen esittelemisestä meille. Ralf Sundberg puolestaan esitteli aikanaan Mannin näin:
Ralf Sundberg: Tror du på Mephisteles?Lainaa:
Låt oss ta fallet Jim Mann. Efter sitt första vetenskapliga arbete på uppdrag åt sockerindustrin i Sydafrika, som visade att det är lättare att gå ned i vikt om man undviker socker, befann han sig som genom ett trollslag vid Oxford-universitet. Han förväntades där göra några studier som visar att diabetiker utan problem kan äta mer kolhydrater och, ja varför inte socker? Studierna riggades genom att lära de nyblivna diabetikerna att glass och sötad konserverad frukt hörde till en traditionell lågkolhydratdiet, medan de som skulle lära sig den nya högkolhydratkosten fick låta bli sockret, det som är den enskilt starkaste faktorn för att framkalla sjukdomen hos de som har anlag. Inte förvånande togs studierna in i de finaste tidskrifterna, trots tydliga brister i metodik och felaktigt dragna slutsatser. Mefistofeles var nämligen i görningen lite varstans. Så gick karriären vidare till uppdrag som FN- och WHO-expert. För att inte tala om posten som ordförande i den expertgrupp som bestämmer riktlinjerna för kostråd till diabetiker i Europa med uppdraget att tona ner hälsofaran med socker.
Tutkimuksen teettäjä WHO kunnostautui aikaisemmin pitämällä suositustensa capin kontekstistaan irrotetulle sokerille 10E%:ssa, vaikka joutuikin myöntämään tutkimusnäytön osoittavan, että 5E% olisi parempi ja on menettänyt loputkin uskottavuudestaan liioittelemalla tolkuttomasti prosessoidun lihan yhteyttä suolistosyöpään ja antamalla ymmärtää, että prosessoimattomallakin punaisella lihalla olisi jotain yhteyttä siihen, vaikka sellaisesta ei ole mitään kelvollista tutkimusnäyttöä.