mattila kirjoitti:
Ja jos väestötutkimuksessa enemmän papuja ja täysjyväviljaa korreloi 8% riskin sijaan 10% riskiin, niin lapsikin tietää, että vaikka RR on 0,8 / 1,25, on äärettömän todennäköistä, että taustalla on muita syitä. Kuten esimerkiksi että papujen syöminen korreloi terveyshakuisemman käytöksen kanssa.
Näistähän saadaan hauskoja tuloksia, jos mennään analysoimaan. Näen jo sieluni silmin seuraavan otsikon: "Black beans but not white beans are associated with a lower whatever", johtopäätöksenä että koska mustapavuissa on 1% enemmän Y-vitamiinia, niin se aiheuttaa tämän tuloksen... Tai sitten se johtuu siitä, että tutkimus tehtiin Isossa-Britanniassa, jossa valkoiset pavut ovat varsin työväenluokkaista perusmuhjua, jota syövät kaikki, kun taas mustia papuja siellä syövät lähinnä jotkut terveyshipit sekä latinalaisamerikkalaistaustaiset. Ravitsemustieteen tutkimuksissa kun on se peruslähtökohta, että vakiointi toimii sataprosenttisella varmuudella. Mikä on sinänsä hauskaa, koska vakiointi perustuu yleensä täysin hatusta heitettyihin luokkiin.
Aika nappiin!