Laatsukin pääsi koronan varjosta taas parrasvaloihin
Kasvikset ovat terveellistä ruokaa, mutta yksi yleinen harhaluulo niistä on jokaisen syytä korjataLainaa:
Hyvin monella on väärä käsitys kasvisten kuitupitoisuudesta, sanoo ravitsemusterapeutti.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on huomannut vastaanottotyössään, että varsin monella on aivan väärä käsitys kasvisten kuitupitoisuudesta.
– Tunnutaan aika usein ajattelevan, että kun vain syö riittävästi kasviksia, saa riittävästi kuitua, Laatikainen kertoo kirjassaan Pötyä pöydässä – Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan (Kirjapaja).
Esimerkiksi moni herkkävatsainen on vähentänyt tai lopettanut kokonaan enemmän kuitua sisältävien rukiin, vehnän ja ohran käytön.
---
Vihannesten tavanomainen kuitupitoisuus on noin 1,5 g/100 g, ja hedelmien ja marjojen noin 2 g/100 g.
– Tämä tarkoittaa, että suositellulla kasvisten ja hedelmien syöntimäärällä, puoli kiloa päivässä, saadaan vihanneksista, hedelmistä ja marjoista kuitua keskimäärin noin 9 grammaa päivässä.
Kuidun saantisuosituksen alaraja on 25 grammaa päivässä.
---
– Esimerkiksi syömällä kolme siivua ruisleipää, annoksen kaurapuuroa, annoksen härkäpapua ja yhden perunan saa jo ilman kasviksia, hedelmiä tai marjoja 25 grammaa kuitua...
P.Aukku kommentoi viitaten THL:n diabetesuutiseen.
Lainaa:
Jaha, taas yksi vilja puffi lisää. Lopettakaa nyt jo hyvät ihmiset. Meillä on kohta koko nuorisokin diabeteksen kourissa.