karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 20:48:17

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 14 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2015-06-01 08:24:16 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4877
Laatumittareita on monenlaisia. Tässä IL:n lainajuttu
Lainaa:
Kun paistat oikealla öljyllä, et tuhoa ruoan vitamiineja

Maanantai 1.6.2015 klo 07.44

Öljyn kuumuudensietokyky kertoo sen laadusta.
Oliiviöljy kärähtää matalemmassa lämpötilassa kuin rypsiöljy.

Öljyissä on eroja paitsi makunsa, myös sen suhteen, miten paljon ne kestävät lämpöä. Jokaisella öljyllä on oma savuamispisteensä.

Kärähdyspiste kertoo myös siitä, miten hienostunut öljy on. Mitä laadukkaampi öljy, sitä paremmin se kestää lämpöä.

Paistamiseen kannattaa valita öljy, joka kestää kuumuutta hyvin, jotta voit kokata nopeasti ja tehokkaasti. Silloin myös ruoka säilyy parempana, sillä nopea paistaminen säilyttää paremmin ravinteet, eikä ruoka ime itseensä niin paljon rasvaa.

Miten öljyt sitten kestävät kuumuutta?
Paras on maapähkinäöljy, seuraavana rapsi- ja rypsiöljy. Sitten on oliiviöljy, ja viimeisenä tässä joukossa auringonkukkaöljy.

Ihan kaikista hienoimpia öljyjä ei kannata pannulle kaataa, sillä kuumentuessaan öljy menettää makunsa. Säästä parhaimmat ja kalleimmat öljyt ruokapöytään.

Lähde: Goodfood
EEVA PALJAKKA


Varpu Tavin bloggaus aiheesta joku vuosi sitten
https://varputavi.wordpress.com/2010/09 ... entaminen/

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-06-01 09:46:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-03-17 14:39:14
Viestit: 1874
Tavi kirjoitti:
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sekä oliiviöljy että kylmäpuristettu rypsiöljy (vrt. rypsiöljy ) sopivat kuumentamiseen, mutta oliiviöljy on niistä kahdesta parempi vaihtoehto

Olen Tavin linjoilla. Luin jostain, että oliiviöljy kestää kuumentamista jopa 270 asteeseen...

_________________
Kaikenlaista pohdintaa terveys/sairausriskeistä....

SANIN LUUPPI


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-06-01 09:55:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2007-11-01 15:25:41
Viestit: 578
Mites näissä pärjää kookosöljy? Tai voiöljy/kirkastettu voi? Tai perinteinen voi, maitoproteiineineen?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-15 21:49:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1205
Kirkastettu voi on superstabiilia, ja sokerit ja proteiinit aiheuttavat palamista voissa. Jos haluaa välttää pyrolyysin ("palamisen"), ei tavallista voita kannata käyttää kuin ehkä kananmunien paistamiseen. Kookosöljy taitaa olla ainoa parempi paistorasva, mutta hintaakin on vähintään nelinkertaisesti, ja ero on ylipäätään naurettavan pieni. Silavakaan ei ole huono vaihtoehto, mutta voita löytää helpommin kaupasta, eikä tarvitse maksaa kookosöljyn erikoisuuslisää.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-16 15:28:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-08-05 17:07:52
Viestit: 640
Laittaa pannulle kylmäpuristettua kookosrasvaa ja voita. Kestää lämpöä ja mahdollistaa mm. pihvien paistamisen kunnon lämpötilassa (ilman että voi alkaa ruskettua). Runsaasti voita, kookosrasvaa ja oliiviöljyä kattilaan niin saa popcornitkin oivan ravinnelisän....eikä pala pohjaan.

Reipas


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-16 21:39:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 3152
Paikkakunta: Satakunta
Jos nyt vaikka tähän listaan haluaa uskoa, niin mihin tarvitaan rasvaa jonka savuamispiste on yli 200c?

_________________
Nature doesn't jump.

Praise the lard!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-17 06:50:17 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47636
Paikkakunta: HomeSweetHome
Kertokaapa minulle miksei maapähkinäöljyn monityydyttymättömät menisi pilalle kuumennettaessa?
Johtuisiko se ehkä,,, maaähkinäöljyn jalostusprosessista, jossa noita voidaan käsitellä kemiallisesti muuksi...

Nimittäin, kun aikoinaan puhuttiin kansanterveydellisesti hankalimmista öljyistä USAssa,
niin juuri määpähkinä kuulemma voitti ongelmissa soijaöljynkin, ja on todennäköisesti siksi menettänyt asemiaan.

************

Ja jooei, ei tulisi mieleenkään ehdottaa runsas-Pufaista öljyä vaikkapa uppopaistamiseen.
Laardin ja talin puuttuessa SUomessakin osattiin ennen käyttään tällaisiin kookosrasvaa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-17 20:28:08 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-06-29 11:39:27
Viestit: 15013
Paikkakunta: Helsinki
Reipas kirjoitti:
Laittaa pannulle kylmäpuristettua kookosrasvaa ja voita. Kestää lämpöä ja mahdollistaa mm. pihvien paistamisen kunnon lämpötilassa (ilman että voi alkaa ruskettua).

Mikä lienee Reippaan "kunnon lämpötila", mutta se lämpötila, missä voi alkaa ruskettua, on liikaa myös kookosöljylle/rasvalle, miten sitä sitten nimitetäänkin.

Myytti kookosöljyn lämmönkestävyydestä elää omaa elämäänsä. Kookosöljy kestää hyvin lämpöä = ei pilaannu korkeissa lämpötiloissa, kuten muut kasviöljyt. Se ei kuitenkaan siedä sen korkeampaa lämpötilaa kuin vaikkapa voi.

_________________
"Remember, eating fat is not what makes you fat, it’s the inability to burn fat that makes you fat." Rosedale
"I will never be hungry again"


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-17 22:08:52 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1205
Reipas kirjoitti:
Laittaa pannulle kylmäpuristettua kookosrasvaa ja voita. Kestää lämpöä ja mahdollistaa mm. pihvien paistamisen kunnon lämpötilassa (ilman että voi alkaa ruskettua). Runsaasti voita, kookosrasvaa ja oliiviöljyä kattilaan niin saa popcornitkin oivan ravinnelisän....eikä pala pohjaan.

Reipas


Tiede soitti vihaisena. Sillä oli kerrottavanaan, että se on täysin sama, mitä siihen pannuun laittaa voin kanssa, kun se on se voin maito-osuus, joka siinä palaa. Toki jos korvaat osan voista puhtailla rasvoilla, niin siinä on vähemmän sitä jo matalissa lämpötiloissa palavaa ainesta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-18 15:20:19 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-08-05 17:07:52
Viestit: 640
Juu tieteen soittelusta tällä foorumilla on paljon kokemusta. Näyttää siltä, että se soittelee erinäisistä numeroista... Vaan taaspa ratkaisee käyttäjäkokemus. Oli syy nyt mikä tahansa...saan paistettua pihvini paljon paremmiksi ilman suurempia käryjä ja rasvojen ruskettumia. Ja popparit ei pala pohjaan.

Reipas


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-08-18 20:24:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-06-10 10:40:31
Viestit: 1205
Kemialle ei oikein voi mitään. Tosin ei pihviä kauhean kuumalla kannata paistaakaan... Mutta kuten todettua, jos yhdistelet eri rasvoja, niin sehän luonnollisesti leikkaa minkä tahansa yhden niistä rasvoista osuutta aika merkittävästi. Analogia: jos vaikka yhdistät 50/50 oliiviöljyä ja rypsäriä, niin ei se oliiviöljyn maku muutu miedommaksi.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-05 17:44:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4877
Voiko oliiviöljyä käyttää paistamiseen? Sitkeä myytti nurin
Lainaa:
Oliiviöljyyn liittyy sitkeä myytti, jonka mukaan oliiviöljy ei soveltuisi paistamiseen. Huoli on kuitenkin turha.

Oliiviöljyn paisto-ominaisuudet herättävät tasaisin väliajoin keskustelua. Toisten mielestä oliiviöljy on loistava öljy ruoan paistamiseen, toisten mielestä se ei sovellu paistamiseen lainkaan. Kyse on lähinnä makuasiasta, sillä ominaisuuksiensa puolesta oliiviöljy sopii ruoan paistamiseen siinä missä rypsiöljykin.

- Erityisesti puhdistettua eli vaaleaa öljyä voi käyttää aivan hyvin. Extra virgin -öljyä voi käyttää myös, jos hyväksyy vihreän värin, sanoo professori Vieno Piironen Helsingin yliopiston elintarvikekemian osastolta.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-05 19:07:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Eli paras Suomen oloissa olisi itse tehty kirkastettu voi paistamiseen? Kun laardia ja talia ei oikein ole.

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-04-05 19:27:29 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 92417
No se on onneksi helppoa. Ja hyvää myös.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 14 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)