Laatumittareita on monenlaisia. Tässä IL:n lainajuttu
Lainaa:
Kun paistat oikealla öljyllä, et tuhoa ruoan vitamiineja
Maanantai 1.6.2015 klo 07.44
Öljyn kuumuudensietokyky kertoo sen laadusta.
Oliiviöljy kärähtää matalemmassa lämpötilassa kuin rypsiöljy.
Öljyissä on eroja paitsi makunsa, myös sen suhteen, miten paljon ne kestävät lämpöä. Jokaisella öljyllä on oma savuamispisteensä.
Kärähdyspiste kertoo myös siitä, miten hienostunut öljy on. Mitä laadukkaampi öljy, sitä paremmin se kestää lämpöä.
Paistamiseen kannattaa valita öljy, joka kestää kuumuutta hyvin, jotta voit kokata nopeasti ja tehokkaasti. Silloin myös ruoka säilyy parempana, sillä nopea paistaminen säilyttää paremmin ravinteet, eikä ruoka ime itseensä niin paljon rasvaa.
Miten öljyt sitten kestävät kuumuutta?
Paras on maapähkinäöljy, seuraavana rapsi- ja rypsiöljy. Sitten on oliiviöljy, ja viimeisenä tässä joukossa auringonkukkaöljy.
Ihan kaikista hienoimpia öljyjä ei kannata pannulle kaataa, sillä kuumentuessaan öljy menettää makunsa. Säästä parhaimmat ja kalleimmat öljyt ruokapöytään.
Lähde: Goodfood
EEVA PALJAKKA
Varpu Tavin bloggaus aiheesta joku vuosi sitten
https://varputavi.wordpress.com/2010/09 ... entaminen/