karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-05-04 09:25:12

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2018-01-25 14:46:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4891
Niin välimerellistä uutisointia Duodecimilta
Lainaa:
Kasvispainotteinen ruokavalio voi ehkäistä iäkkäiden haurastumista

Ikääntymiseen liittyvä haurastuminen tarkoittaa lihasten ja fyysisen kunnon heikkenemistä.
25.1.2018 klo 07:39

Kasvispainotteinen ja muutenkin terveellinen ruokavalio saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan ehkäistä iäkkäiden fyysistä heikkenemistä ja haurastumista. Havainnot julkaistiin http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... e%2Bfuture.

Tutkimuksessa hyödynnettiin neljän tutkimuksen ja 5 800 kotonaan asuvan yli 60-vuotiaan nelivuotisia seurantatietoja. Ikääntymiseen liittyvä haurastuminen tarkoittaa lihasten ja fyysisen kunnon heikkenemistä ja toimintakyvyn laajaa huonontumista.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, osallistujien ruokavalion havaittiin todennäköisesti vaikuttaneen siihen, miten suuressa haurastumisen vaarassa he olivat. Fyysinen toimintakyky ja yleiskunto pysyivät hyvinä todennäköisimmin vanhuksilla, joiden ruokavaliossa oli paljon kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja palkokasveja, tulokset osoittivat.

Tällainen ruokavalio oli ennen yleinen Välimeren alueen maissa, ja siksi sitä kutsutaan usein Välimeren ruokavalioksi. Kyseistä ruokavaliota noudattavien riski haurastua seurannan aikana oli noin puolet pienempi kuin osallistujien, joiden ruokavaliossa oli välimerellisiä piirteitä vain vähän.

Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio on yhdistetty vanhusten fyysiseen hyvinvointiin aiemminkin, ja nyt julkaistut havainnot vahvistavat näyttöä entisestään. On silti mahdollista, että ruokavalion lisäksi moni muukin seikka on vaikuttanut tuloksiin. On esimerkiksi todennäköistä, että ruokavaliostaan huolta pitävät elävät muutenkin terveellisesti.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 14:55:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-07-05 17:28:44
Viestit: 1986
Paikkakunta: Kotka
" osallistujien ruokavalion havaittiin todennäköisesti vaikuttaneen"

Joopa joo, mutta annapa mammalle/papalle OIKEAA RUOKAA, siis läskiä, voita, oikeaa maitoa, munia, pekonia, niin heitähän ei pitele villihevosetkaan puhumattakaan lepositeistä.
On hoitajien tahto, että vanhuksilta evätään lisäravinteet, vitamiinit ja oikea ravinto. Jopa omaisten tuomat eväät piilotetaan.

Pelko kaiketi suuri, että rupeavat kehnot vielä tanssimaankin... Siinä lonkkamurtumien vaara suuri, jos joku piru soittaa rockia/twistiä. Päänyliheittoja ei uskalla edes ajatellakaan, minimekoista puhumattakaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 16:29:43 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Ei ole toki mitään mekanismia, miten kasvisruokavalio voimistaisi vanhuksia tai ketään muutakaan.

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 16:48:57 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93802
Olen lukenut aikaisemmin, että ikääntyneideen proteiinin tarve kasvaa. Rasvasta ei uskalleta sellaista kirjoittaa. Ja onko missään tutkimusta, missä rehellisesti vertailtaisiin kasviproteiinien ja eläinproteiinien imeytymistä ja hyötyjä?

Mitä oon hiukan itteeni vanhempia ihmisiä seurannut, niin kaikkinainen auktoriteettiusko on järkyttävää. Ja mielellää kokeillaan nyhdöt ja -ikset. Niitä kun saa helppoina einesruokina. Mutta jossin menee raja. Naapuri kokeili kasvisruokavaliota ja maistoi soijanakkeja. Ei oikein maistunut.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 17:27:07 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29300
Kreikassa ei sitten ilmeisesti syödä välimerellisesti. Wiki:

Lainaa:
Sian, lampaan ja kananlihaa käytetään ruoissa runsaasti, kuten myös nautaa. Monenlaiset merenelävät, kuten erilaiset kalat, mustekalat sekä simpukat ovat myös erittäin iso osa kreikkalaista keittiötä. Kreikkalaiset juustot ovat myös merkittävä osa ruoanlaitossa, tyypillisimpiä juustoja ovat feta, halloumi, kasseri sekä mizithra.


Eikä Italiassa.


Lainaa:
Eräitä italialaisia tyypillisiä arkiruokia ovat vitello tonnato eli vasikanlihaa tonnikalakastikkeessa....Tunnetuimpia juustoja ovat muun muassa caciocavallo, fontina, gorgonzola, Grana Padano, mascarpone, mozzarella, parmesaani, pecorino, ricotta ja ..


Eikä erityisen sydänterveessä Ranskassa:


Lainaa:
Sianliha on Ranskassa suosittua etenkin kotiruokana, ja siitä valmistetaan porsaankyljyksiä (côtes de porc), makkaroita (saucisses) tai sianpaistia (rôti de porc).[8] Ranskalaisessa keittiössä tunnetaan lukemattomia erilaisia sianlihamakkaroita ja kinkkuja (jambon), ja joka alueella on omat erikoisuutensa.[9] Myös lampaanliha on Ranskassa hyvin suosittua.[8] Nautaroduista suosituimpia ovat paikalliset charolais- ja limousine-rodut.[10]
Ranskalainen Bressen kana on tunnettu herkku, ja sillä on suojattu alkuperämerkintä AOC. Kanan lisäksi Ranskassa syödään paljon myös kukkoa (suosittu ruokalaji on coq au vin, 'viinikukko'), kyyhkystä, ankkaa, helmikanaa ja viiriäistä.[11]


Keitettyjä ranskalaisia etanoita.

Etanoista tuli Ranskassa arvostettua ja suosittua herkkua 1800-luvulla maan keittotaidon isäksi mainitun Marie-Antoine Carêmen ansiosta. Nykyisin käytetyin etanalaji on viinimäkikotilo. Ranskalaiset syövät etanoita yleensä voin ja mausteiden kera.[12]
Liharuokien lisäkkeenä Ranskassa nautitaan usein hapankaalia.[13] Etenkin Provencessa liharuoat maustetaan usein timjamilla, mutta myös muita mausteita käytetään monipuolisesti.[14] Dijonin sinappi on erityisen arvostettua.[15]

Meren antimet

Hummeri on suosittua ruokaa etenkin Bretagnessa.[16] Ostereita viljellään Bretagnen lisäksi myös Marennesissa sekä Oléronin saarella.[17]
Ranskalaiset syövät runsaasti kalaa, joita saadaan Atlantilta ja Välimereltä. Kaloista suosituimpia ovat muun muassa sardelli (säilöttynä nimellä anjovis[18]), ankerias, hauki, turska, meriankerias, hammasahven, kolja, kurnusimppu, lyyraturska, merikrotti, meriahven, makrilli, valkoturska, punakampela, rausku, skorpionikala, keilajuovamullo, pietarinkala, kuha, sardiini, lohi, kielikampela, tonnikala, taimen, piikkikampela ja louhikala.[19] Tunnettu ranskalainen meriruokalaji on kalakeitto bouillabaisse. Siihen käytetään Välimeren kaloja ja äyriäisiä, tomaattia ja muita vihanneksia sekä mausteita, ja se kaadetaan kulhoon leipäpalan päälle.[20]

Juustot

Normandialaisia pehmeitä lehmänmaitojuustoja: camembert ja pont-l’évêque.
Ranskalaisilla on tapana nauttia juustoa joka aterialla pääruoan ja jälkiruoan välissä. Ranskalaisia juustoja on lukemattoman suuri valikoima. Ranskassa juustot luokitellaan tuorejuustoihin, sulatejuustoihin, pehmeisiin juustoihin, sinihomejuustoihin, vuohenmaitojuustoihin ja koviin juustoihin.[22] Ranskan tunnetuimpia juustoja ovat muun muassa camembert, vacherin ja roquefort.[23]
Luettelo ranskalaisista AOC-merkinnän saaneista juustoista

Ranskassa on 35 juustoa, jotka ovat saaneet suojatun alkuperänimityksen (AOC):[24]
Lehmänmaitojuustot: Abondance, Beaufort, Bleu d’Auvergne, Bleu des Causses, Bleu de Gex / Bleu du Haut-Jura, Brie de Melun, Brie de Meaux, Camembert de Normandie, Cantal, Chaource, Comté, Epoisses, Fourmes d’Ambert, Laguiole, Langres, Livarot, Maroilles, Vacherin, Munster, Pont-l’évêque, Neufchâtel, Reblochon, Salers, Saint-Nectaire
Vuohenmaitojuustot: Cabécou-Rocamadour, Chabichou du Poitou, Crottin de Chavignol, Pouligny Saint-Pierre, Picodon, Sainte-Maure de Touraine, Salles-sur-Cher, Valençay
Lampaanmaitojuustot: Ossau-Iraty, Roquefort
Vuohen tai lampaan herasta tehdyt juustot: Brocciu


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 17:39:28 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93802
Muuttuuko mikään?

viewtopic.php?f=30&t=67674

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 17:44:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Lainaa:
Ranskalaisilla on tapana nauttia juustoa joka aterialla pääruoan ja jälkiruoan välissä.

Tämä onkin fiksu tapa suojella hampaita jälkiruuan sisältämältä sokerilta. Ranskalaiset jälkiruuat ovat tietääkseni hyvin makeita, mutta annoskoot todella pieniä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 19:22:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 92695
Juusto katkaisee happohyökkäyksen. Siksi siihen on hyvä päättää ateria. Jos kohta karpin hampaat muutenkin altistuvat vähänlaisesti happohyökkäykselle vt-ruokailijoihin verrattuna.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-25 21:38:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Regina kirjoitti:
Juusto katkaisee happohyökkäyksen. Siksi siihen on hyvä päättää ateria. Jos kohta karpin hampaat muutenkin altistuvat vähänlaisesti happohyökkäykselle vt-ruokailijoihin verrattuna.

Harmi vain että tätä virallisesti harvoin sanotaan ääneen. Sen sijaan happohyökkäyksen katkaisemisen nimissä isoon ääneen rummutetaan "tarvitset 5g ksylitolia päivässä", kun sekin suomalainen keksintö on saatava kaupaksi. Eipä taideta muissa maissa suositella ksylitolia yhtä voimakkaasti.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-27 06:39:44 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 92695
Ei, mutta se johtuu vain siitä, että xylitol on Suomessa keksitty ja kehitetty ja sen mukaisesti heikosti kaupallistettu. Meillä ei osata myydä omia tuotteita ulkomaille. Parista xylitolnappulasta tuskin on kovin haittaa terveelle ruoan päälle nautittuna, kun ruoka siinä alla pehmentää sokerin vaikutusta. Mutta jos ei ole ihan terve, ei kannattaisi sillä rasittaa elimistöä. Siinä on sokerin lisäksi kaikkea muutakin puppua, joka on pieninäkin määrinä huono ihmiselle.

Miksi syödä riskituote, kun voi syödä ravitsevan, herkullisen palan juustoa tai pariakin? Eikä jää mälliä poskeen pyörimään.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-01-27 14:21:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 918
Paikkakunta: Rannikko
No mutta viranomaisethan ovat ihan oikeassa suositellessaan välimeren ruokavaliota, tulee mieleen, kun lukee nuo Yhden miehen komitean lainaukset tyypillisistä ruuista Kreikassa, Italiassa ja Ranskassa. Muistetaan nämä, kun vokelit meille välimerellistä suosittelevat.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 11 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)