Kreikassa ei sitten ilmeisesti syödä välimerellisesti. Wiki:
Lainaa:
Sian, lampaan ja kananlihaa käytetään ruoissa runsaasti, kuten myös nautaa. Monenlaiset merenelävät, kuten erilaiset kalat, mustekalat sekä simpukat ovat myös erittäin iso osa kreikkalaista keittiötä. Kreikkalaiset juustot ovat myös merkittävä osa ruoanlaitossa, tyypillisimpiä juustoja ovat feta, halloumi, kasseri sekä mizithra.
Eikä Italiassa.
Lainaa:
Eräitä italialaisia tyypillisiä arkiruokia ovat vitello tonnato eli vasikanlihaa tonnikalakastikkeessa....Tunnetuimpia juustoja ovat muun muassa caciocavallo, fontina, gorgonzola, Grana Padano, mascarpone, mozzarella, parmesaani, pecorino, ricotta ja ..
Eikä erityisen sydänterveessä Ranskassa:
Lainaa:
Sianliha on Ranskassa suosittua etenkin kotiruokana, ja siitä valmistetaan porsaankyljyksiä (côtes de porc), makkaroita (saucisses) tai sianpaistia (rôti de porc).[8] Ranskalaisessa keittiössä tunnetaan lukemattomia erilaisia sianlihamakkaroita ja kinkkuja (jambon), ja joka alueella on omat erikoisuutensa.[9] Myös lampaanliha on Ranskassa hyvin suosittua.[8] Nautaroduista suosituimpia ovat paikalliset charolais- ja limousine-rodut.[10]
Ranskalainen Bressen kana on tunnettu herkku, ja sillä on suojattu alkuperämerkintä AOC. Kanan lisäksi Ranskassa syödään paljon myös kukkoa (suosittu ruokalaji on coq au vin, 'viinikukko'), kyyhkystä, ankkaa, helmikanaa ja viiriäistä.[11]
Keitettyjä ranskalaisia etanoita.
Etanoista tuli Ranskassa arvostettua ja suosittua herkkua 1800-luvulla maan keittotaidon isäksi mainitun Marie-Antoine Carêmen ansiosta. Nykyisin käytetyin etanalaji on viinimäkikotilo. Ranskalaiset syövät etanoita yleensä voin ja mausteiden kera.[12]
Liharuokien lisäkkeenä Ranskassa nautitaan usein hapankaalia.[13] Etenkin Provencessa liharuoat maustetaan usein timjamilla, mutta myös muita mausteita käytetään monipuolisesti.[14] Dijonin sinappi on erityisen arvostettua.[15]
Meren antimet
Hummeri on suosittua ruokaa etenkin Bretagnessa.[16] Ostereita viljellään Bretagnen lisäksi myös Marennesissa sekä Oléronin saarella.[17]
Ranskalaiset syövät runsaasti kalaa, joita saadaan Atlantilta ja Välimereltä. Kaloista suosituimpia ovat muun muassa sardelli (säilöttynä nimellä anjovis[18]), ankerias, hauki, turska, meriankerias, hammasahven, kolja, kurnusimppu, lyyraturska, merikrotti, meriahven, makrilli, valkoturska, punakampela, rausku, skorpionikala, keilajuovamullo, pietarinkala, kuha, sardiini, lohi, kielikampela, tonnikala, taimen, piikkikampela ja louhikala.[19] Tunnettu ranskalainen meriruokalaji on kalakeitto bouillabaisse. Siihen käytetään Välimeren kaloja ja äyriäisiä, tomaattia ja muita vihanneksia sekä mausteita, ja se kaadetaan kulhoon leipäpalan päälle.[20]
Juustot
Normandialaisia pehmeitä lehmänmaitojuustoja: camembert ja pont-l’évêque.
Ranskalaisilla on tapana nauttia juustoa joka aterialla pääruoan ja jälkiruoan välissä. Ranskalaisia juustoja on lukemattoman suuri valikoima. Ranskassa juustot luokitellaan tuorejuustoihin, sulatejuustoihin, pehmeisiin juustoihin, sinihomejuustoihin, vuohenmaitojuustoihin ja koviin juustoihin.[22] Ranskan tunnetuimpia juustoja ovat muun muassa camembert, vacherin ja roquefort.[23]
Luettelo ranskalaisista AOC-merkinnän saaneista juustoista
Ranskassa on 35 juustoa, jotka ovat saaneet suojatun alkuperänimityksen (AOC):[24]
Lehmänmaitojuustot: Abondance, Beaufort, Bleu d’Auvergne, Bleu des Causses, Bleu de Gex / Bleu du Haut-Jura, Brie de Melun, Brie de Meaux, Camembert de Normandie, Cantal, Chaource, Comté, Epoisses, Fourmes d’Ambert, Laguiole, Langres, Livarot, Maroilles, Vacherin, Munster, Pont-l’évêque, Neufchâtel, Reblochon, Salers, Saint-Nectaire
Vuohenmaitojuustot: Cabécou-Rocamadour, Chabichou du Poitou, Crottin de Chavignol, Pouligny Saint-Pierre, Picodon, Sainte-Maure de Touraine, Salles-sur-Cher, Valençay
Lampaanmaitojuustot: Ossau-Iraty, Roquefort
Vuohen tai lampaan herasta tehdyt juustot: Brocciu