http://www.hs.fi/kulttuuri/art-20000053 ... 208b75b5f1Helsingin Sanomiin kirja-arvostelun Speden elämänkerrasta kirjoittaneella Mari Koppisella ei näytä olevan tietoa tutkimusnäytöstä, jonka mukaan tyydyttynyt rasva on vähintäänkin neutraalia sydänriskin kannalta (PURE-tutkimuksessa sen runsas käyttö PIENENSI kuolemanriskia 14 prosenttia) ja ettei edes Mikael Fogelholm enää aikoihin ole väittänyt tyydyttynyttä rasvaa sydäntaudin "itsenäiseksi riskitekijäksi", vaikka jatkaakin niitä höpinöitään sen vaihtatamisesta PUFA:aan.
Lainaa:
Yksi erikoisimmista puolista omintakeisessa Spedessä oli hänen elintapansa. Nykymittapuussa elintavat olivat suorastaan kammottavat – ja ne myös paljastanevat syyn siihen, miksi Spede kuoli lopulta niin äkillisesti ja yllättäen tasan 16 vuotta sitten, 7. syyskuuta 2001.
... stressin oireita hän lievitti panemalla suuhunsa voinapin, joita oli aina mukana.
... Juomana kului täysmaitoa, jota meni päivässä neljä litraa. Yleensä suoraan purkin suusta....
Noista vain se STRESSI kuuluu nykytietämyksen mukaan sydäntaudin aiheuttajiin.
Pussidieettien on todettu aiheuttavan fataaleja rytmihäiriöitä.
Lainaa:
Ystävä kertoo kirjassa, kuinka oli lähtenyt vaimonsa, Riitta Väisäsen ja Speden kanssa Espanjan-lomalle. Malagan lentokentällä Speden matkalaukku oli vahingossa auennut. Vaatteiden sekaan oli tungettu niin paljon Nutrilett-laihdutusvalmistetta kuin sinne vain oli mahtunut.
Munkit eivät ole kaikkein terveellisintä syötävää, varsinkaan jos ne on paistettu siemenöljyssä.
Lainaa:
Speden laihdutuskeinot olivat moninaisia. Ohjaaja Inkeri Pilkama kertoo kirjassa, kuinka Spede tilasi kahvin kanssa aina munkin. Munkki leikattiin kuitenkin kahtia tai jopa neljännekseen. Loput heitettiin menemään.
Tämän tavan epäterveellisyydestä kaikki ovat samaa mietä:
Lainaa:
Sen sijaan tupakasta Spede tuli pahasti riippuvaiseksi. Hän oli ketjupolttaja, joka poltti päivittäin kahdesta neljään askia. Toisaalta jatkuvat tupakkalakot antoivat aiheen jopa yhteen elokuvaankin.