Yhden miehen komitea kirjoitti:
Minusta on erityisen törkeää johtaa ihmisiä harhaan antamalla ymmärtää, että jyvää syömällä voisi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Taatusti ei löydy yhtään RCT-tutkimusta, joka aikuisen oikeasti tukisi tätä. Siitä on vahvaa näyttöä, että hiilarirajoitus - koskien myös täys- tai kokojyvää - ehkäisee esidiabeteksen kehittymistä tyypin 2 diabetesta.
Lainaa:
Riittävä täysjyvän saanti pienentää muun muassa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Se tukee myös painonhallintaa.
Tarkoitushakuisissa tutkimuksissa jyvä on saatu näyttämään hyvältä vertaamalla sitä metabolisen oireyhtymän kannalta vielä huonompiin vaihtoehtoihin.
Kun täysjyvää hehkutetaan, sitä verrataan
täysjyvättömään vaihtoehtoon, joka todetaan huonommaksi. Tällöin myönnetään epäsuorasti, että
täysjyvätön tuote on vaarallinen. Ja niinhän se onkin.
Täysjyväisen ja
täysjyvättömän erottaa toisistaan akana. Täten akanaa väitetään terveelliseksi.
Suosituksissa kuitenkin hehkutetaan täysjyvää = epäterveellinen
täysjyvätön + akana.
Loogisesti toimien suosituksissa 'pitäisi' lukea: syö joka aterialla lusikallinen akanoita. No, minä en usko akanoidenkaan olevan terveellisiä.