karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-03-30 10:00:04

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 535 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 627 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2012-11-13 21:38:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-06-12 09:46:27
Viestit: 5758
En oikeesti tiedä miksi,

mutta pidän kananmunat itsekin ihan huoneenlämpöisessä vetolaatikossa. Jotenkin sellainen olo että huoneenlämpöisinä paituvat mehevimmiksi, kuten pöydälle ajoissa nostettu lihakin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-13 23:14:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Kananmunan keltuainen on paras tiedetty koliinin lähde: http://nutritiondata.self.com/foods-000 ... 000-w.html


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-14 02:32:51 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 69614
Ruokatiedosta löytyi tällainen tiedonhaluisille:

Lainaa:
Kananmunan säilyvyys
Kananmunapakkauksessa on mainittu parasta ennen -päivämäärä. Vaikka kananmuna on tuoretuote, se säilyy usein hyvänä päivämäärän jälkeenkin.
Munat säilyvät parhaiten
viileä- tai jääkaapissa (n. 12 - 14 astetta)
tasaisessa lämpötilassa
omassa pakkauksessa
tylppä pää ylöspäin
Lämpötilan vaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä. Pakkaus vähentää munasta ilmakanavien kautta tapahtuvaa hiilidioksidin ja veden haihtumista ja estää vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä ympäristöstä muniin.
Pahimpia maku- ja hajuvirheitä munille aiheuttavat savustetut tuotteet esim. meetvursti, purjo ja tilli. Myös sipuleista ja hedelmistä voi siirtyä vieraita maku- ja hajutekijöitä muniin.
Koko EU:n alueella säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta. Ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy pidempäänkin.
Tuoreen, rikotun munan tunnistaa kiinteästä valkuaisesta, joka ympäröi keltuaisen korkeana. Munan vanhetessa valkuainen vetistyy ja leviää laajemmalle. Tuore, rikkomaton muna vajoaa vesiastian pohjaan eikä hölsky heilutettaessa. Pilaantuneen kananmunan tunnistaa parhaiten kuitenkin epämiellyttävästä hajusta.
Kananmunat ovat turvallista syötävää. Lisää tietoa kananmunan turvallisuudesta on laatu ja turvallisuus -osiossa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-14 07:31:50 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-01-26 17:04:23
Viestit: 272
moi kirjoitti:
Mirka kirjoitti:
Munia ei säilytetä jääkaapissa. Liian kylmä. Paras olisi hieman huoneenlämpöä viileämpi, mutta huoneenlämmössäkin säilyvät useita viikkoja. Säilytettävä kärki alaspäin eli tylppä pää ylöspäin!


Miksi?
Nimim. Täydelliset munat :D



"Täydellisten munien" esittämään kyselyyn haluaisin myöskin vastauksen, eli miksi munia (kanan-) ei saisi säilyttää jääkaapissa. En kysele siksi, että epäilisin munien "happanevan" huoneenlämmössä, on muuten hieman venyvä käsite tuo huoneenlämpö, itselleni se on mieluummin alle 20 kuin yli. Maalaistalon asukkina ja lapsuudessa oli myöskin pienimuotoista munantuotantoa, ja kyllä ne kananhävittömät säilytettiin aina ei-kylmässä, joten sen tiedän etteivät pilaannu lämpöisessäkään mutta mitä niille tapahtuu jääkaapissa. Ja samaten haluaisin vastauksen tuohon munien säilytysasentoon, enkä myöskään epäile tämän tiedon oikeellisuutta, eli tylppä pää ylöspäin, vaan uteliaisuuttani kyselen.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-14 08:31:12 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-06-14 15:02:48
Viestit: 741
Paikkakunta: Oulu
Tuossa oli jotain, vaikka ei lähteenä ehkä paras mahdollinen: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/tiesitkö-munat-tulee-säilyttää-tylppä-pää-ylöspäin-1.21655

Lainaa:
Tiesitkö: Munat tulee säilyttää tylppä pää ylöspäin

Tylppä vai terävä pää ylöspäin? Siinäpä vasta pulma.

Kananmunan säilytysohjeissa kerrotaan yleisesti, että munat tulee säilyttää tylppä pää ylöspäin. MT:n lukijapalstalla (3.8.) väitettiin, että oikea säilytysasento. vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen.

Maaseudun Tulevaisuus selvitti, missä asennossa kananmunia pitää säilyttää ja onko säilytysasennolla vaikutusta säilyvyyteen.

Haastateltavien ehdoton yksimielinen kanta oli, että kananmunat pitää pakata ja säilyttää tylppä pää ylöspäin.

Luonnollisessa asennossa kananmunan rakenne on kaikkein parhain ja keltuainen kiinteästi valkuaisen ympäröimänä.

”Jos kananmuna pakataan toisin päin, pyrkii ilma ylös toiseen päähän. Liike rikkoo kananmunan rakenteen”, kertoo yliopistonlehtori Jarmo Valaja Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta.

”A-luokan kananmunissa ei saa olla liikkuvaa ilmatilaa. Kun kananmuna on tylppä pää ylöspäin kennossa, ilmatila on optimaalinen”, kertoo isäntä Ari Puuri .

Ilmatila ja kananmunan rakenne näyttävät olevan hyvin tärkeitä kriteereitä kananmunan säilyvyyden kannalta.

Kuitenkaan vastausta siihen, kuinka paljon haittaa vääränlaisella säilytysasennolla on säilyvyyteen, ei kukaan haastateltavista osannut arvioida.

”Oikea säilytyslämpötila vaikuttaa luultavasti enemmän kananmunien säilyvyyteen kuin oikea asento”, arvioi toiminnanjohtaja Lea Lastikka Siipikarjaliitosta.
Elina Helmanen

Ja mielestäni tuo Konniksen postaus oli aika tyhjentävä.

En edelleenkään usko että munien säilyttäminen jääkaapissa on sen haitallisempaa kuin huoneen lämmössä, kun kerta ihanne lämpötila on niiden kahden väliltä (12-14). Enemmän haitallista on se, että ostat munat viileästä, annat munien olla kotona pari päivää keittiön tasolla ja kun saat päähäsi että ne voisivat säilyä paremmin kylmässä, niin laitat ne jääkaappiin. Vielä jos tuottaja on pitänyt ne huoneen lämmössä ennen kauppaan viemistä nii ei voi kyllä taata että munat säilyy yhtään parasta ennen päiväystä pitempään. Sen takia munien päiväys varmaan onkin melko lyhyt?

Suosittelen ilman mitään hygieniapassia parempaa asiantuntemusta, että säilytätte munanne siinä lämpötilassa, mistä olette ne ostaneet.

_________________
Syön koulussa, jotta muiden ei tarvitsisi: "Koulu, mitä tänään syötäisiin?"

SPLASH!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-14 08:56:01 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-01-26 17:04:23
Viestit: 272
Kiitoksia "Batse" linkistä ja tekstistä. Ongelma kananmunien säilyvyydestä kohdallani on melko olematon, koska olen "tehomunien" , siis edelleen
kanan-, varasssa ja niitäkin noudan pari kertaa viikossa. Nouto pitää tapahtua noinkin usein koska ne munat ei säily...


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-14 09:30:28 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-23 12:29:49
Viestit: 10337
Paikkakunta: Kouvola
”A-luokan kananmunissa ei saa olla liikkuvaa ilmatilaa. Kun kananmuna on tylppä pää ylöspäin kennossa, ilmatila on optimaalinen”, kertoo isäntä Ari Puuri .


Piti ihan käydä tarkastamassa.
Puurin munat on paketissa tylppä puoli ylöspäin :D
Säilytän silti niitä jääkaapissa, vaimo ei usko niiden säilyvän muuten.
Eikä niitä edes mene paljoa, tusina tai pari viikossa.

Puurin kanala on lähikanala, n. kilsan päässä meistä.
Munat ostan kuitenkin Prismasta... :oops:

_________________
Kuva

En se minä ollut ja siksi toiseksi se oli vahinko.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-14 11:56:46 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2011-09-13 08:58:58
Viestit: 251
iso isä kirjoitti:
”A-luokan kananmunissa ei saa olla liikkuvaa ilmatilaa. Kun kananmuna on tylppä pää ylöspäin kennossa, ilmatila on optimaalinen”, kertoo isäntä Ari Puuri .


Piti ihan käydä tarkastamassa.
Puurin munat on paketissa tylppä puoli ylöspäin :D
Säilytän silti niitä jääkaapissa, vaimo ei usko niiden säilyvän muuten.
Eikä niitä edes mene paljoa, tusina tai pari viikossa.

Puurin kanala on lähikanala, n. kilsan päässä meistä.
Munat ostan kuitenkin Prismasta... :oops:


Puurin munat rules 8)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-15 12:31:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-06-14 15:02:48
Viestit: 741
Paikkakunta: Oulu
Nyt kananmuna onkin taas superruokaa!

Elintarvikekemian professori Rainer Huopalahti Turun Yliopistosta kertoo Kotilääkärin 11/2012 nrossa, kuinka soikeaa superruokaa - kananmunia saa syödä ilman huonoa omaatuntoa, sillä kovan kuoren alle kätkeytyy kehoa helliviä ja hoitavia ravintoaineita. Tietenkään munia ei saa yhdistää pekonin ja muutenkaan epäterveellisen punaisen lihan kanssa, vaan se on syötävä ruisleivän päällä, jossa sipaisu beceliä.

Sivu 70
Sivu 71
Sivu 72

Linkit ohjaavat tinypicin kautta upattuihin kuviin, eivät lehden omille sivuille.

_________________
Syön koulussa, jotta muiden ei tarvitsisi: "Koulu, mitä tänään syötäisiin?"

SPLASH!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-15 12:49:26 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
On se vaarallinen: Kokeilin sunnuntaina sitä uutta mullistavaa munakuorintatekniikkaa josta on oma ketjukin. Löysäksi keitetty muna meni rikki ja keltuaista roiskahti silmään. On vaarallista! :lol: :lol:

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-15 13:09:05 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10759
Tuota, munien säilyvyydestä oli joskus (täydelliset munat, Taistelutanner). Munat säilyy pidempään viileässä, koska veden haihtuminen on hitaampaa. Kuori päästää läpi kosteutta, lämpimässä tietty enemmän ja nopeammin. Jos syö munansa tuoreena, no problem. Muutenkin teoreettinen kysymys...

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-15 13:15:27 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2008-08-27 10:42:54
Viestit: 301
olipas hyvä, kun tuli ketju taas esille... en olekaan muistanut syödä kananmunia vähään aikaan... toivottavasti ovat vielä kunnossa, tai pitää kulkea kaupan kautta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-15 18:48:28 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-23 12:29:49
Viestit: 10337
Paikkakunta: Kouvola
pahna kirjoitti:
olipas hyvä, kun tuli ketju taas esille... en olekaan muistanut syödä kananmunia vähään aikaan... toivottavasti ovat vielä kunnossa, tai pitää kulkea kaupan kautta.


Eikös se ollut niin että karppaus heikentää muistia. :-k

_________________
Kuva

En se minä ollut ja siksi toiseksi se oli vahinko.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-16 06:46:30 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 69614
Leipurit myös tietävät, että kannattaa pitää huoneenlämmössä pintä käteisvarastoa niitä munia, ne kun toimivat huoneenlämpöisinä paremmin. :wink:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-16 14:08:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2005-09-05 15:38:02
Viestit: 5571
meli kirjoitti:
Kananmunan keltuainen on paras tiedetty koliinin lähde: http://nutritiondata.self.com/foods-000 ... 000-w.html


jännä. moon siinä uskossa ollu että maksa ois. http://en.wikipedia.org/wiki/Choline#Fo ... of_choline

eri lähteistä tulee varmaan eri tiedot, vähän niinku d-vitamiinista :D


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2012-11-16 14:14:44 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42087
Paikkakunta: AlwaysComingHome
kekexxx kirjoitti:
meli kirjoitti:
Kananmunan keltuainen on paras tiedetty koliinin lähde: http://nutritiondata.self.com/foods-000 ... 000-w.html


jännä. moon siinä uskossa ollu että maksa ois. http://en.wikipedia.org/wiki/Choline#Fo ... of_choline

eri lähteistä tulee varmaan eri tiedot, vähän niinku d-vitamiinista :D


Jos verrataan samaa grammamäärää ja muistetaan että kananmunan koliini on juurikin keltuaisessa,
niin eikö tuo taulukko vahvistakin melin väitteen? Ja vielä kirkkaasti.

142g maksaa vs. 20...30g keltuaista kääntyy kyllä selkeästi keltuaisen eduksi :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-01-10 17:30:22 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20263
Virallisterveellinen kelkkakin on kääntymässä: Terve.fi: Kananmunien terveysvaikutuksista uutta tietoa
Lainaa:
Kananmunat eivät suurenna riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai aivohalvaukseen, vaikka niitä söisi päivittäin, tuore tutkimus osoittaa. Joillakin kananmunat saattavat jopa pienentää verenvuodosta johtuvien aivohalvausten vaaraa.

Pitkään kananmunia pidettiin haitallisina niiden sisältämän kolesterolin takia, mutta nykytiedon mukaan ravinnosta saatava kolesteroli nostaa haitallisen kolesterolin pitoisuutta veressä vain vähän tai ei lainkaan eikä siten myöskään suurenna sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Nyt saadut tulokset vahvistavat näkemystä entisestään.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdistettiin melkein 500 000 potilaan terveystiedot kahdeksasta aikaisemmasta tutkimuksesta.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-01-10 21:11:02 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-06-29 11:39:27
Viestit: 15009
Paikkakunta: Helsinki
Säilytän ruokapiirin kautta kerran kuukaudessa hankkimani luomumunat huoneenlämmössä. Yhden hengen taloudessa niitä kuluu yleensä vain 50-60 kpl kuukaudessa, mutta eiväthän ne jääkaappiin mahdu. Jääkaappinikin on jostain syystä hyvin kylmä, vaikka olen mielestäni säätänyt sen minimille. Keväällä/syksyllä terassilla, kun lämpötila on sopiva.

Olen ihmetellyt viime aikoina, mistä johtuu keltuaisten hajoaminen. En käytä kaikkia valkuaisia, esim. munakkaaseen yksi kokonainen muna ja kaksi keltuaista. Keltuaisten erottelua valkuaisista hankaloittaa keltuaisten "hauraus". Liian lämpimässä säilytettyjä? Vai missä lienee syy?

_________________
"Remember, eating fat is not what makes you fat, it’s the inability to burn fat that makes you fat." Rosedale
"I will never be hungry again"


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-01-10 21:16:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-09-21 19:49:49
Viestit: 1797
Elka kirjoitti:

Olen ihmetellyt viime aikoina, mistä johtuu keltuaisten hajoaminen. En käytä kaikkia valkuaisia, esim. munakkaaseen yksi kokonainen muna ja kaksi keltuaista. Keltuaisten erottelua valkuaisista hankaloittaa keltuaisten "hauraus". Liian lämpimässä säilytettyjä? Vai missä lienee syy?


Mulla on yksi reilu kolmevuotias eläkeläiskana tehokanalasta, muut maatiaisia. Sen tehotipun munien keltuaiset on nyt viime aikoina hajonneet. Myös kuoret ovat hauraampia. Epäilen kanan korkeaa ikää. Siis se on tehotipuksi iäkäs, maatiaseksihan se olisi ihan nuori. Jospa munantuottajasi kanat ovat iäkkäitä jo?

_________________
Fyysinen ikä 46 - henkinen ikä 19 - Kylähulluus kunniaan!
Suhina vaan käy, kun menee yli ymmärryksen
carpe diem - karppaajan daimit
.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-01-10 21:26:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-06-29 11:39:27
Viestit: 15009
Paikkakunta: Helsinki
jojoko kirjoitti:
Mulla on yksi reilu kolmevuotias eläkeläiskana tehokanalasta, muut maatiaisia. Sen tehotipun munien keltuaiset on nyt viime aikoina hajonneet. Myös kuoret ovat hauraampia. Epäilen kanan korkeaa ikää. Siis se on tehotipuksi iäkäs, maatiaseksihan se olisi ihan nuori. Jospa munantuottajasi kanat ovat iäkkäitä jo?
Täytyypä kysyä tuottajalta. Jos ei munissa ole mitään muuta "vikaa" eli ravitsemuksellista, täytyy vain varovaisemmin erotella keltuaiset. Jos ne ovat "tehotuotettuja luomuja" niin sitten pitää vaihtaa tuottajaa. Muuten en haluaisi hyljeksiä munia sen vuoksi, että kana on vanha. Kertooko mielestäsi tuo hajoaminen siitä, että olisi tehotuotannosta kysymys? Sitähän voi myös "luomuna" harrastaa.

_________________
"Remember, eating fat is not what makes you fat, it’s the inability to burn fat that makes you fat." Rosedale
"I will never be hungry again"


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 535 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 627 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)