Myös Yle on ottanut onkeensa:
http://yle.fi/uutiset/lihavuusleikkaus_tehoaa_mutta_ei_takaa_onnellisuutta/7850188Lainaa:
UUTISET
TERVEYS
Terveys 7.3.2015 klo 9:07 | päivitetty 7.3.2015 klo 9:07
Lihavuusleikkaus tehoaa, mutta ei takaa onnellisuutta
Suomessa tehdään noin tuhat lihavuusleikkausta vuosittain eikä määrä ainakaan vähene tulevaisuudessa, sillä lihominen alkaa olla pandemian kaltainen. Merkittävän ylipainon hoitona käytettävää leikkausta ei tehdä sen vuoksi, ettei potilalla olisi tahdon lujuutta laihduttaa tai itsekuria.
Lihomiseen on monia syitä, kuten geenit ja se, miten paljon mielihyvää syöminen herättää aivoissa.
Ihmisten lihominen alkaa olla pandemian kaltainen. Yhä suurempi osa maailman ihmisitä on merkittävästä ylipainosta ja lihominen jatkuu. Syitä lihomiseen on useita, kertoo gastrokirurgian dosentti ja ylilääkäri Timo Heikkinen.
– Olisi erittäin helppoa sanoa, että ihmiset lihovat siksi, että he ovat niin saamattomia, mutta näin se ei todellakaan ole.
Geeniperimämme on jalostunut kymmenien tuhansien vuosien aikana, eivätkä ihmiset ole yhtäkkiä muuttuneet heikommiksi. Suurin muutos mikä on tapahtunut yhteiskunnassamme: ruokaa on nyt saatavilla runsaasti.
– Ei tarvitse mennä kovinkaan kauas menneisyyteen, kun ruokaa oli tosi vähän, ja se vähä ei ollut kovinkaan monipuolista. Meidän elimistömme, aineenvaihduntamme ja geeniperimämme on kehittynyt ottamaan energiaa hyvin talteen, dosentti Heikkinen kertoo.
Merkittävä ylipaino on monien tekijöiden summa
Vielä isoisiemme aikaan energiaa kului runsaasti arkistenkin askareiden hoitamisessa. Pyykit pestiin käsin, polttopuut pilkottiin kirveellä ja ojat kaivettiin lapiolla. Kun tällaiseen fyysisyyteen lisättiin niukka määrä ravintoa, ihmiset pysyivät hoikkina. Nykyään kaikki on täysin toisinpäin. Työt ovat yhä useammalla energiaa todella niukasti kuluttavaa istumatyötä, työmatkat tehdään autolla ja ravinnoksi on tarjolla runsasenergistä ruokaa mielin määrin. Ei siis ihme, että osa ihmisistä lihoo.
– Ihmiset on nykyään ihan yhtä fiksuja kuin ennenkin ja tietävät, miten pitäisi syödä. Ei ole niin, että olisi valintakysymys, haluaako olla ylipainoinen vai ei. Ei ole kiinni siitä, mitä me tahdomme tai siitä, että olisimme jotenkin heikkoja, kun syömme niin paljon, Timo Heikkinen muistuttaa.
Lista lihomisen syistä on pitkä. Se lähtee signaaleista, jota saamme kohdussa, ja myös lapsuuden ja nuoruuden kodin ruokavaliolla on suuri merkitys. Lisäksi siihen vaikuttaa merkittävästi geeniperimä. Meillä on lihomisgeenejä, jotka vaikuttavat lihomisen riskiin. Sen lisäksi lihomiseen vaikutta se, miten paljon aivoissa herää mielihyvää syömisestä. Jos mielihyvää saadaan paljon, on tarve syödä enemmän ja useammin. Myös suoliston hormoonitasapaino vaikuttaa ja viimeisenä myös se, että minkälainen bakteerifloora meillä on suolistossamme, dosentti Timo Heikkinen luettelee.
Lihavat ovat tyhmiä, laiskoja ja saamattomia
Runsaaseen ylipainoon liittyy fyysisten ongelmien lisäksi myös henkisiä vaikeuksia. Moni ylipainonen kertoo siitä, kuinka hänen älykkyyttään väheksytään, häntä pidetään saamattomana velttoilijana ja esimerkiksi työelämässä häneen saatetaan suhtautua epäillen.
– Tapaan työssäni ihmisiä, jotka ovat vaikeasti ylipainoisia, ja moni kertoo siitä, miten heitä on kohdeltu työelämässä ja myöskin terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Kohtelu on usein väheksyvää eikä ymmärretä sitä, miksi jollakin on paino-ongelma. Totuus on, että vaikea ylipaino on sairaus, ja sitä pitää hoitaa kuin sairautta, muistuttaa gastrokirurgian dosentti Timo Heikkinen.
Lihavuusleikkauksesta vaietaan yhä
Vaikeassa ylipaino-ongelmassa lihavuusleikkaus auttaa. Mutta operaatioon liittyy vielä paljon tarpetonta ennakkoluuloa ja häpeää. Moni lihavuusleikkauksesta avun saanut vaikene operaatiosta, koska pelkää itsekurittoman, heikkotahtoisen ja mukavuudenhaluisen leimaa. Onneksi nykyään ilmapiiri on muuttumassa.
– Asenteellisuutta lihavuusleikkausta kohtaan on vieläkin, vaikka tiedetään, että se on tehokas ja turvallinen tapa hoitaa sairautta. Ilmapiiri on pikkuhiljaa muuttumassa, kun muutamat julkisuuden henkilöt kuten Vesa-Matti Loiri, ovat julkisesti kertoneet käyneensä leikkauksessa, Timo Heikkinen kertoo.
Lihavuusleikkaus antaa pitkäaikaisen avun ylipainoon ja sitä kautta myös ylipainosta johtuviin liitännäissairauksiin kuten diabetekseen ja verenpainetautiin. Monella leikkaukseen hakeutuvalla on taustallaan useita laihdutusyrityksiä, jotka eivät ole onnistuneet. Kun lääkärin päädytään leikkaukseen, monella putoaa suuri taakka sydämeltä. Potilaat kokevat, että vihdoinkin joku on ottanut heidät ja heidän ongelmansa tosissaan.
Lihavuusleikkaus maksaa 9 000 euroa ja siihen kuuluu leikkauksen jälkeinen vuoden mittainen seurantajakso. Lihavuusleikkaus on todettu tehokkaaksi lihavuuden hoitoon, ja potilaiden kokemukset ovat poikkeuksetta olleet hyviä. Elämänlaatu kohenee. Jotkut kiinnostuvat uudelleen liikunnasta ja monella lähes koko elämä menee uusiksi. Mutta ihan kaikkea leikkauskaan ei voi taata.
– Leikkaus korjaa ylipaino-ongelman ja aineenvaihduntahäiriön, mutta tämä ei ole sellainen leikkaus, että se tekisi ihmisen automaattisesti onnelliseksi, tähdentää dosentti Timo Heikkinen.
Harri Nousiainen
Yle Oulu
Käsittääkseni ihmiset eivät ole "leikkauspuutteellisia" vaan hengenvaaralliseen ylipainoon on johtanut kehon ruokkiminen ruuanvastaisella korvikkeella, jota suositukset, kaupat ja media on pullollaan. Siitä seuraa aineenvaihdunnan solmu.