mattila kirjoitti:
Ei se maailma sitäkään kestä, että kaikki syövät runsaasti lihaa. Miettikääs nyt oikeasti, jos vaikka kaikki intialaiset ja afrikkalaiset söisivät yli 2kg lihaa viikossa. Tällä hetkellä se kulutus Intiassa on alle 100g viikossa per lärvi. Afrikassa se on jossain 300 ja 400 gramman välissä. Intian naapurit Pakistan ja Bangladesh (yht. reilusti yli 300M asukasta) nekin kuluttavat hyvin vähän, keskiarvo taitaa olla jossain 150 grammassa per nuppi. Jos yhtäkkiä sellaiset 3 miljardia ihmistä lisäisi lihan kulutustaan keskimäärin vaikka 1,5 kiloa viikossa, niin vuositasolla se tarkoittaisi noin 70%:n harppausta vuosittaisessa lihansyönnissä globaalisti. Ja nuo lukuarvot ovat sen verran varovaisia, että voisi vaikka tuplaantua, eikä siinä oteta kantaa ylipäätään niihin noin 180 maahan, jotka syövät vähemmän lihaa kuin rikkaat länsimaat. Mitä jos kulutus kolminkertaistuisi? Ajatelkaapa huviksenne, mikä määrä soijaa ja vehnää niitä elukoita ruokkisi.
Keneltä se on pois, jos minä syön reilummin lihaa tai jätän lihan syömättä? Suomalaisen lihankulutus ei vaikututa mitenkään kehitysmaissa..
Minusta jokainen valtio saisi itse olla vastuussa väestön liikakasvusta. Ongelma ei siis ole siinä, että lihaa syödään liikaa vaan jossain ihan muualla ja yleensä ihan paikallisena..
Ruoka toimii ja on aina toiminut paikallisena, niin kauan kuin suomessa ei ole lihasta pulaa, niin syön sitä ihan hyvin mielin, vaikka vähän reilummin.