karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:49:12

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 213 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 811 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2017-01-16 16:30:51 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Lainaa:
kumoamaton, ainakin sitä toistelaan mediassa totuutena


Mediassa toistellaan myös, että kovarasva tappaa ja ruisleipä on terveellistä ja että selluliitti lähtee kun ostat tätä geeliä. Jos lähteesi on 90-luvulla luettu lehti, voit varmaan ihan vähän skarpata ilman että uhraat kaiken valveillaoloaikasi? Tältä foorumiltakin pääset alkuun, silmäniskuhymiö.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-16 16:54:03 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Rosetta-lialle (vai -lihalle?):
Jos punalihan vaaroja toistellaan totuutena, niin tokihan joku toistaja ilmiantaa myös jonkun niistä "tuhansista tutkimuksista", jota referoida?
Ja kun kerran olet noita totuuksia lukenut, niin pitäisihän niistä löytyä myös lähde tai lähteitä.
Minä en ole sellaista vielä nähnyt (vaikka montaa olenkin lukenut) joten minulla todellakaan ei ole mitään kerrottavaa. Nada.

Jatkopohdintaa. Siitä ei ole kuin kaksi tai kuusi hassua vuotta kun Puska ja Fogelholm kilvan kertoivat miten pahaa Safa ja maitorasva ja munat ovat
... mutteivät silti pystyneet mainitsemaan yhtään tutkimusta jossa tämä olisi todettu
... eikä siihen pystynyt myöskään Ruotsin elintarvikevirasto, joka sentään yritti ja listasi 82 tutkimusta
... joissa pääasiassa ei puhuttu koko asiasta mitään. Eikä lopuillakaan todistettu sitä mitä piti.
Muisti on hassu asia. Kun laiva on kääntynyt, 50 vuotta katoaa muistista kuin taikaiskulla
... mutta ne ihmiset jotka elivät ja toteuttivat 50v virallisia suunnitelmia, eivät katoa mihinkään.
... diabetes on räjähtänyt, dementia on lisääntynyt, sydändiagnoosit ovat kasvaneet (vaikka niitä nykyisin hoidetaan paremmin kuin silloin),
eikä edes luvattu painon ylläpito ole noilla ohjeilla onnistunut.
Eihän vain nyt yritettäisi ohjata kansan huomiota jojonkin ihan muuhun...?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-16 17:25:07 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2016-10-23 17:47:59
Viestit: 126
Arvo Morkkis kirjoitti:
Mediassa toistellaan myös, että kovarasva tappaa ja ruisleipä on terveellistä ja että selluliitti lähtee kun ostat tätä geeliä. Jos lähteesi on 90-luvulla luettu lehti, voit varmaan ihan vähän skarpata ilman että uhraat kaiken valveillaoloaikasi? Tältä foorumiltakin pääset alkuun, silmäniskuhymiö.

Siis tuo (90-luvulla luettu lehti) oli yksi esimerkki asiasta, jonka muistin, on sitä väitettä näkynyt paljon muuallakin ja ihan nykyäänkin. (Taisit nyt vähän tahallasi ymmärtää väärin...)

els kirjoitti:
Rosetta-lialle (vai -lihalle?):
Jos punalihan vaaroja toistellaan totuutena, niin tokihan joku toistaja ilmiantaa myös jonkun niistä "tuhansista tutkimuksista", jota referoida?
Ja kun kerran olet noita totuuksia lukenut, niin pitäisihän niistä löytyä myös lähde tai lähteitä.
Minä en ole sellaista vielä nähnyt (vaikka montaa olenkin lukenut) joten minulla todellakaan ei ole mitään kerrottavaa. Nada.

No ei ainakaan -lihalle :lol:

Pyysin siis sellaista tietoa/lähdettä, joka kumoaisi tuon "punaisen lihan vaarallisuuden", jos sellaisia olet nähnyt. Kun puheesi perusteella kuulosti että olisit, mutta ilmeisesti sitten et.

Yritin sukeltaa siihen googlen ihmeelliseen maailmaan, mutta tällaista siellä tulee lähinnä vastaan, että revi siitä sitten: http://www.prevention.com/food/healthy- ... g-red-meat


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-16 17:44:34 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Milläpä sellaisen todistaisit, siis tieteellisesti?

Hypoteeseja voidaan osoittaa vääräksi, samoin yksittäisiä väitteitä, mutta sellainen "oikea polku" kuuluu uskontoon, ei tieteeseen.

Jos joku väittää punalihaa ongelmaksi tässä maailmassa, jossa punalihamaissa (lue Eurooppa) terveitä elinvuosia on enemmän kuin niukkalihaisissa maissa, (vaikkapa jo välimeren toisella puolella) niin eiköhän juuri tällaisen asian väittäjän kuulu todistaa kantansa tutkimuksin. Muuten jo pelkkä Euroopan ja varsinkin sen lihansyöjämaiden terveet elinvuodet riittävät pitkälle :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-16 17:59:09 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Linkistäsi ensimmäinen kohta:
Kai tiesit että TMAOta on paljon (todella paljon) enemmän merenelävissä kuin punalihassa? Miksi siis juuri punaliha?
Kohta 2
Vegetaaritutkimuksissa, joissa on tutkittu samankaltaisia ryhmiä (ikä, sukupuoli, tupakointi,) veget eivät ole enää olleet pitkäikäisempiä, ja heillä on sitäpaitsi ollut s-e-l-v-ä-s-t-i enemmän mielenterveysongelmia. Jenkkien baptisteissa suurin ero vege- ja eivege baptistien välillä näytti olevan valkoisissa jauhoissa eikä lihassa.
Kohta 3
Miksi ihmeessä pitäisi syödä jenkkien hormoonikäsitellystä lihasta tehtyä "pink slimea" - sen enempää kuin nyhtökauraakaan? Kumpikin on kovin, kovin epäekologista, mausta nyt puhumattakaan...
Kohta 4
... tai miksi ihmeessä pitäisi alkaa syömään vierailla aineilla pihviksi liimattua lihaa, sen enempää kuin vaikkapa pihviksi liimattua mifuakaan?
Kohta 5
Ei terveysväite vaan ekologiaa. Ja Ekologiassa jopa teholiha voittaa megalomaanisen monokulttuurikasvinviljelyn 6-0
Kohta 6
Eikös tuoreimmat bakteeritartunnat kotimaassa ole olleet kaupan pakastemarjapuolella - tai väärin käsitellyissä salaateissa... Tai elintarvikejalosteissa. Tuore liha on tuoretavaraa, ja jo tämä yleensä tekee siitä (kuten muistakin tuoretuotteista) varsin niukkabakteerista
Kohta 7
Ei terveysväte. Lisäksi: Kasvipeltojen torjunta-aineiden tappolukemat ovat paljon pahempia jos mennään tehoviljelyyn. Joka on vegepuolella pakko, kun kerran sieltä pitäisi saada riittävästi ruokaa kaikille (eikä sekundoja voi käyttää talouseläinten ruokintaan). Eikä kukaan käske syömään tehotuotettua lihaa.
Kohta 8:
Hae ja lue, niin opit lisää :) (Suomeksi: jooei ei pidä paikkansa. Jos luet, niin kerro löysitkö miksi ei /vinohymy/)
Kohta 9
Eivät viitsineet laittaa tähän edes linkkiä, josta voisi tarkistaa, mikä vedätys on kyseessä. Kaiketi tiesivät jo ettei niin sitten lopulta käynytkään. Ainakin pari tuollaista juttua luettiin karppilassa kauan sitten, eikä niissä näkynyt väitettyä edes silloin. Sittemmin jatketuissa tutkimuksissa homma kääntyi muistaakseni tasan päälaelleen.
Kohta 10
Ehkä jenkeissä, mutta Eurooppa on suorastaan kiusallisesti pitäytynyt omissa hormooni- ja antibioottirajatuissa violjelymuodoissaan. Eikä kukaan käske edelleenkään käyttämään tehotuotettua lihaa kun muutakin on olemassa. Puhumattakaan soijatuotteiden hormooneista; phytoestrogeeneistä joita niissä on ihan luonnostaan. Aika pahoja juttuja löytyy mm soijapohjaisista äidinmaidonvastikkeista pikkuisille...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-16 19:47:16 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
rosetta_lia kirjoitti:
els kirjoitti:
Rosetta-lialle (vai -lihalle?): ...

No ei ainakaan -lihalle :lol:

No sitähän minäkin : )
Siitä huolimatta voisi olla kova sana lukea tutkimuksia eikä vain noita (milloin mihinkin suuntaan vetäviä) popularisointeja
... vaikka kukin taaplaakin tyylillään, ja uskoo tasan mitä haluaa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-19 16:14:52 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2016-10-23 17:47:59
Viestit: 126
^ Lihasta tykkään, mutten sitä kyllä nimimerkiksi valitsisi ;)

Jos heitit tuon "vaikka kukin taaplaakin tyylillään, ja uskoo tasan mitä haluaa" minulle, niin oli vähän ikävästi sanottu; itse ainakin haluan uskoa sitä mille löytyy parhaat eli järkevimmät perusteet, enkä vain sitä mihin itse haluaisi uskoa, ja siksi niitä täältä(kin) kyselin, jospa jollakin sattuisi pätevää tietoa olemaan, tuolla netin ja median viidakossa kun on hyvin vaikea aina tietää mikä on totta ja mikä vedätystä, kun tosiaan asioita vedetään milloin mihinkin suuntaan...

Mutta kiitos linkin väitteiden erittelystä.

(Tämä foorumi on ollut lähipäivinä kaatuneena kun tänne yritin, joten siksi vastaus tulee myöhässä.)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-19 21:38:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-05-23 22:19:38
Viestit: 1405
Professori: Näin suomalaisten kannattaisi muuttaa syömistään

"...Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan ympäristö- ja terveyssyyt puhuvat sen puolesta, että suomalaisten olisi hyvä vähentää selvästi lihan ja erityisesti naudanlihan käyttöä sekä jonkin verran myös maitovalmisteiden kulutusta..."


Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa 18.1.2017:
"Suomalaisen lihan soijajälki on pienempi kuin EU:ssa keskimäärin"

Soijan osuus rehusta: EU-alueella% .../... Suomessa%

Sika 8,9 % .../................ 5-10%
Nauta lihakarja 7,7% .../.... 1-2%
lypsykarja 10,3%.../.......... 1-2%
Broileri 25,6%.../............. 14-18%
Viljelty kala 33,4%.../........ 10-15%

_________________
Monivaivaisen pullukan (kokoa 44-46) onnekas opintomatka vhh-elämään ilman viljaa, soijaa ja rypsiä alkoi 2003, lähes viiskymppisenä. Oireet, liikakilot ja lääkkeet poissa kuvioista siitä lähtien. Vaatekoko pysyvästi 38-40, energiat eläinrasvoista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-19 21:43:26 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93461
maaseudun tulevaisuudesta tämäkin juttu. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruok ... 4-1.175869 Josko meillä on kohta hyönteisfarmeja. Ihan ympäristön hyväksi?

Eläimet syö yleensä ensimmäiseksi parhaat ruuat. Suomalainen vissiin haluu kehittää huonoo omaatuntoa ja sitä kautta huonoo ruokaa?

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-19 23:01:03 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
rouvaA kirjoitti:
Professori: Näin suomalaisten kannattaisi muuttaa syömistään

"...Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan ympäristö- ja terveyssyyt puhuvat sen puolesta, että suomalaisten olisi hyvä vähentää selvästi lihan ja erityisesti naudanlihan käyttöä sekä jonkin verran myös maitovalmisteiden kulutusta..."


Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa 18.1.2017:
"Suomalaisen lihan soijajälki on pienempi kuin EU:ssa keskimäärin"

Soijan osuus rehusta: EU-alueella% .../... Suomessa%

Sika 8,9 % .../................ 5-10%
Nauta lihakarja 7,7% .../.... 1-2%
lypsykarja 10,3%.../.......... 1-2%
Broileri 25,6%.../............. 14-18%
Viljelty kala 33,4%.../........ 10-15%


Noi voi hyvän tähen, onneksi nautaa saa syödä ja kermaa juoda vielä ilman professorin siunausta. Ja tuo on vielä keskiarvo kaikkine teholehmineen päivineen? Ihana Suomi :smt049

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-20 18:15:31 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
rosetta_lia kirjoitti:
Jos heitit tuon "vaikka kukin taaplaakin tyylillään, ja uskoo tasan mitä haluaa" minulle, niin oli vähän ikävästi sanottu; itse ainakin haluan uskoa sitä mille löytyy parhaat eli järkevimmät perusteet, enkä vain sitä mihin itse haluaisi uskoa, ja siksi niitä täältä(kin) kyselin, jospa jollakin sattuisi pätevää tietoa olemaan, tuolla netin ja median viidakossa kun on hyvin vaikea aina tietää mikä on totta ja mikä vedätystä, kun tosiaan asioita vedetään milloin mihinkin suuntaan...

Mutta kiitos linkin väitteiden erittelystä.

(Tämä foorumi on ollut lähipäivinä kaatuneena kun tänne yritin, joten siksi vastaus tulee myöhässä.)

Saattoi ollakin, ja ehkä jopa hiukan tarkoituksella, kun niin vähän kerrot täällä itsestäsi. Jos ainoat asiat ovat ettet käyttäisi nimimerkissä lihaa ja että vegemyyttien lukemisen (ja toivottavasti myös miettimisen jälkeen) esittämäsi lista "valheista" tuntui todelliselta (puhumattakaan siitä että nimimerkki kääntyi vikkelissä aivoissani moneen vähemmän karppiin muotoon niin kovin helposti) niin voihan noita ihmetellä. Anteeksi jos se häiritsee, mutta älä anna sen häiritä; pitemmällä seurustelulla tiedot täällä kasvavat suuntaan ja toiseen :)

Uskallanko kysyä, kuinka paljon itse nykyisin syöt lihaa / punalihaa? Kerran vuodessa, kerran viikossa, harvemmin...?
Tai mitä ylipäätään syöt, kun tunnut ajattelevan sekä eettisiä, ekologisia että terveyskysymyksiä (vai ymmärsinkö jotain väärin?)

Meitä kun on niin kovin moneksi.

... Muoks:
Ja ehkä se tärkein kysymys: Jos voit hyvin sillä mitä söit ennen, ja pidät sitä edelleen hyvänä tapana, miksi ihmeessä vaihdoit karppaukseen?
Tänne terve ja normaalipainoinen ja hyväkuntoinen väki eksyy vahingossa varsin harvoin.
Sen verran voimakas on ihmisen sisäänrakennettu tarve kuulua ryhmään,
ettei sitä yleensä rikota normienvastaisella käytöksellä niin kauan kun kaikki menee hyvin

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-24 11:28:10 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2016-10-23 17:47:59
Viestit: 126
els kirjoitti:
Saattoi ollakin, ja ehkä jopa hiukan tarkoituksella, kun niin vähän kerrot täällä itsestäsi. Jos ainoat asiat ovat ettet käyttäisi nimimerkissä lihaa ja että vegemyyttien lukemisen (ja toivottavasti myös miettimisen jälkeen) esittämäsi lista "valheista" tuntui todelliselta (puhumattakaan siitä että nimimerkki kääntyi vikkelissä aivoissani moneen vähemmän karppiin muotoon niin kovin helposti) niin voihan noita ihmetellä. Anteeksi jos se häiritsee, mutta älä anna sen häiritä; pitemmällä seurustelulla tiedot täällä kasvavat suuntaan ja toiseen :)

Uskallanko kysyä, kuinka paljon itse nykyisin syöt lihaa / punalihaa? Kerran vuodessa, kerran viikossa, harvemmin...?
Tai mitä ylipäätään syöt, kun tunnut ajattelevan sekä eettisiä, ekologisia että terveyskysymyksiä (vai ymmärsinkö jotain väärin?)

Meitä kun on niin kovin moneksi.

... Muoks:
Ja ehkä se tärkein kysymys: Jos voit hyvin sillä mitä söit ennen, ja pidät sitä edelleen hyvänä tapana, miksi ihmeessä vaihdoit karppaukseen?
Tänne terve ja normaalipainoinen ja hyväkuntoinen väki eksyy vahingossa varsin harvoin.
Sen verran voimakas on ihmisen sisäänrakennettu tarve kuulua ryhmään,
ettei sitä yleensä rikota normienvastaisella käytöksellä niin kauan kun kaikki menee hyvin

Ok; en tiennyt että täällä pitää heti alkuun avautua laajalti itsestään, olen aika varovainen muutenkin sen suhteen, etten mielelläni kauheasti levittele henkilökohtaisia ja yksityisasioista netissä ;) Mutta tosiaan kuten sanoit, pidemmällä seurustelulla tiedot täällä kasvavat suuntaan ja toiseen, joten toivottavasti se on ok.

Aika "normikarppiruokaa" syön tällä erää, tosin nyt olen hiukan lepsunut alun tiukkuudesta, joka oli aika lähellä ketoa, jollei sitten ihan sitä; en ole laskenut hiilihydraatteja tai muutakaan, kun en jaksa sitä että ruoasta tehdään matematiikkaa... Mutta aika matalalla yritin hiilarit alkuun pitää, mutta esim. eilen tuli syötyä sitä (täällä parjattua) sushia, todella pitkästä aikaa. ;) Karppaukseen ryhdyin mm. siksi että luin miten korkean hiilaripitoinen ruoka nostaa elimistön sokeritasoja ja -rasitusta, eli glykeeminen indeksi minut siihen alun perin johdatti. Ja nyt kun olen lukenut Tuhon siemenet ym, en enää viljoja halua syödä muutenkaan, enkä varsinkaan gluteenia... Ja lihaa tulee karppaukseen sopivasti syötyä useamman kerran viikossa, ei ehkä ihan joka päivä, eikä tietty punaista joka kerralla.

Ja noista normeista, minulla on kai sitten joku sisäänrakennettu tarve kapinoida normeja vastaan, heh ;) (Se näkyy monista muistakin valinnoistani, tai ainakin jotkut ovat niin näkevinään...) No ei, lähinnä terveyden vuoksi näin tein, siis ennaltaehkäisevästi, en mitään näitä nykyajan elintasosairauksia halua saadakaan, lähipiirissä kun on ollut mm. sokeritautia ja syöpää (kelläpä ei nykyään olisi).


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-24 15:03:28 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Normikarppiruokaa... hmm... jooei, en tiedä mitä tarkoitat, mutten ole kysymässä lisääkään.

Mutta mikä estäisi hyppäämästä uima-altaaseen sen matalasta päästä, jos ei tiedä kantaako vesi?
Täällä on niitäkin jotka olivat vuosia vegetaarina, kunnes huomasivat miten voivat paremmin kun...

Toki asioita voi selvittää lukemalla tutkimuksia, mutta se ei selvästikään ole se mitä haluat. Eikä pakko : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-24 16:01:37 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Sushin kun mainitsit, niin siitäkin on joku kehittänyt vähähiilihydraattisen version:
http://www.ruled.me/keto-sushi/

Tuntuu että pikkuhiljaa vähän kaikesta alkaa olla karppiversioita. :D

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-24 17:34:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4871
Kasari kirjoitti:
Professori: Näin suomalaisten kannattaisi muuttaa syömistään
Lainaa:
Useimmat ihmiset pystyisivät vähentämään selvästi lihan syömistä, ravitsemustieteen professori sanoo.
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmin mukaan ympäristö- ja terveyssyyt puhuvat sen puolesta, että suomalaisten olisi hyvä vähentää selvästi lihan ja erityisesti naudanlihan käyttöä sekä jonkin verran myös maitovalmisteiden kulutusta.

– Niiden tilalle kannattaisi ottaa palkokasviperusteista proteiinia ja jonkin verran täysjyväviljavalmisteista saatavaa proteiinia. Tämä olisi ympäristön ja terveyden kannalta todella tärkeä asia. Useimmat ihmiset pystyisivät tällaisen ruokavalion toteuttamaan, sanoo Fogelholm.

Professorin mukaan kasvispainotteisesta sekaruokavaliosta ja lihan vähentämisestä ei ole haittaa myöskään lapsille, kunhan nämä saavat tarvittavat ravintoaineet – kuten proteiinin esimerkiksi maitovalmisteista.

– Lihaa pieni lapsi ei sinänsä välttämättä tarvitse kasvuunsa, hän sanoo.

Fogelholm ei pidä realistisena tai järkevänä, että koko kansasta yritettäisiin tehdä vegaaneja. Vegaani ei syö lainkaan eläinkunnan tuotteita.

– Vegaaniruokavalion noudattaminen on varmaankin helppoa sellaiselle, joka on siihen perehtynyt ja siitä innostunut, mutta keskivertoihmisille se on vaikeaa.

Fogelholmin käsitys on, että koko Suomen tasolla ei voi puhua kasvisruokatrendistä, vaikka tietyissä piireissä kasvisruoka onkin saavuttanut suosiota.

– Selvää on, että naiset syövät enemmän kasvisruokia kuin miehet sekä pidemmälle kouluttautuneet enemmän kuin vähemmän kouluttautuneet. Kasvisruoat ovat myös suositumpia nuorten kuin vanhojen keskuudessa sekä kaupungeissa.


Jokos tässä pohjustetaan uusien kouluruokasuositusten julkistamista?

STT

Niinhän se oli
Lainaa:
Uudet kouluruokailusuositukset julki: Alakoululaisten lihansyönnille yläraja

Tiistai 24.1.2017 klo 09.09 (päivitetty klo 10.00)

Uudet kouluruokasuositukset tähtäävät kasvisruokien, kalan ja vaalean lihan määrän lisäämiseen.

Punaisen lihan, sokerin ja suolan määrää pitäisi vähentää.

Raportti kehottaa tarjoamaan kouluaterialla kahta pääruokavaihtoehtoa, joista toinen voisi olla kasvisruoka. Jollei vaihtoehtoja voida päivittäin tarjota, ehdotetaan viikoittaisen kasvisruokapäivän järjestämistä. Suositukset on julkaissut Valtion Ravitsemusneuvottelukunta VRN.

Punaisen lihan, leikkeleiden ja makkaroiden määrää kouluaterialla rajoitetaan, sillä ne sisältävät enemmän sydämelle ja aivoille haitallisia rasvoja kuin siipikarjan liha ja kala.

Alakouluikäisen suositeltu annos kypsennettyä punaista lihaa on noin 400 grammaa viikossa.

Suositukset takaavat koululaisille riittävän ja terveellisen kouluruokailun. Koulussa syödyn aterian pitäisi kattaa kolmannes koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta. Yläkouluikäisen tapauksessa tämä tarkoittaa 850:tä kilokaloria.
STT

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-25 12:16:06 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
rosetta_lia kirjoitti:
els kirjoitti:
Vertailuna: Menneinä vuosina myös maitorasvaa, kolesterolipitoisia ruokia, eläinrasvaa ja kananmunia on väitetty terveysriskeiksi, perusteina vaikkapa Ancel Keyssin seitsemän maan vertailu (jossa niin maat kuin muutkin taidettiin valita erinomaisen tarkoitushakuisesti, ja jota ei myöhemmin saatu todistettua tarkemmilla tutkimuksilla). Nyt eli siis tarkemmin eriteltyinä tutkimuksina samat ainekset ovat osoittautuneet erinomaisen vaarattomiksi tai jopa suojaaviksi.

Tiedän nuo kaikki, mutta punaisen lihan "syöpäriski" on edelkeen tietääkseni kumoamaton, ainakin sitä toistelaan mediassa totuutena.

Tänän piti palata että ihanko totta?

Punaisen lihan syöpäriskiä ei ole näytetty missään, sen enempää kuin maitorasvan vaarallisuuttakaan.
Niistä vaan puhutaan, hiukan kuten sinäkin (näyttämättä lopulta ainuttakaan perustetta lihariskille)

Silti uusissa kouluruokaohjeissa maitorasvan käyttö (voin, maidon, kerman, juuston minkävaan) tiputtaa 10 laatupistettä noin vain.
Mitään muuta elintarviketta / ravintoainetta ei kohdella noin ylettömän järjettömän huonosti!
Nuo laatupisteet ovat tärkeitä, eikä suinkaan vähiten siksi että niiden avulla kilpailutetaan kouluruoan tuottaja...

Lisätyn sokerin (jonka ongelmista on näyttöä!) käyttö ehdotetaan rajoitettavaksi vain alle 10%, muttei tuota edes mitata kokonaisuudesta,
Eikä sokerin käytöstä ei mene ainuttakaan pistettä (vaikka ko pisteet ovat selkeydessään tehokkain tapa ohjata)
Ja samaan aikaan vaaraton maitorasva kulkee tiukalla nollatoleranssilla näissä ILSI-fogelin laatupisteissä.

RosettaLia, kirjoitit aiemmin että maitorasvan vaarattomuudsesta (ja sokerin vaarallisuudesta) tiedetään jo yleisesti.
Olisiko sinulla selitystä, miksi nämä koko Suomen nuorisoa koskevat säännöt kirjoitettiin kuitenkin näin?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-26 10:22:35 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2016-10-23 17:47:59
Viestit: 126
^ Nyt en kyllä tajua pointtiasi, miksi ihmeessä minun pitäisi tuo selittää? Kun en ole noita listoja / kouluruokaohjeita tms. keksinytkään.

Ja olet ihan varmasti itsekin nähnyt noita kommentteja/lainauksia täällä, miten punaisella lihalla on "tunnettu syöpäriski"... Eipä sitäkään selitellä vaan toistellaan vaan totuutena. Joten ihan totta, juu.

(Vähän tuntuu että jopa tuolla taistelutantere-alueella ihan älyttömiä väittävät saavat parempaa kohtelua kuin näillä muilla alueilla täällä välillä... :? Sinä nyt jostain oudosta syystä aggressiivisesti takerrut ihan jokaiseen sanaani ja vaadit selittämään asioita joihin minulla ei ole osaa eikä arpaa... Ei kauhean mukavaa ja tervetulleeksi itseään tutemaan saavaa kohtelua, täytyy sanoa.)

els kirjoitti:
Normikarppiruokaa... hmm... jooei, en tiedä mitä tarkoitat, mutten ole kysymässä lisääkään.

No kyllä varmaan tiedät, jos olet tällä foorumilla kauan pyörinyt... Siis enemmän tai vähemmän sitä mitä täällä alakarpiksikin kutsutaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-26 11:08:33 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Jep, olen nähnyt kommentteja niin maitorasvan ja kovarasvan vaarallisuudesta kuin punalihan vaarallisuudestakin.
Mutta en ole nähnyt niistä kummastakaan kyseisiä väitteitä tukevia kunnollisia tutkimustuloksia.
(kunnollisilla tarkoitan ettei puhuta vaikkapa Keyssin käsin valituista 7 maasta, vaan kokonaisuudesta)
Ja olen nähnyt sekä kommentteja että validia tutkimusdataa sokerin ja omega-kuutosten vaarallisuudesta.

Siksi minulla ei todellakaan ole pyytämääsi tietoa siitä, miksi punalihaa kutsutaan vaaralliseksi,
ja siksi kysyin siitä esimerkkejä (joita ei muuten aiemmin esittämässäsi listassa tainnut olla yhtään?)

Mitä tulee peruskarppiin, niin todellakaan en tiedä. Normikarppia ei ole tällä foorumilla ollut toistaiseksi olemassa.
On olemassa hiilarirajoituksia ilman proderajoituksia ja joko todella vähillä rasvoilla tai runsailla sellaisilla.
On porukkaa joka vahtii gluteenia tai sokeria tai valkuaisenkäyttöä tai monityydyttämättömiä tai jopa rasvaa,
ja kaikki ne mahtuvat karppilan sateenvarjon alle.

Onnistuneista useimmat ovat olleet hyvin runsasrasvaisia, mutta moni karppilammikkoon tuoreeltaan hypännyt
ei todellakaan tiedä sitä, joten aika moni aloittelija on kutsunut kitukuurimaista prodedieettiän "peruskarpiksi".
Ja noita tulee kysyttyä, koska vain tarkempi tieto auttaa meitä konkareita hahmottamaan missä mennään.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-07 11:46:26 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29210
HS/mielipide: Suomalaisen lihan välttäminen ei ratkaise Itämeren ongelmia

Lainaa:
Helsingin Sanomat kirjoitti (3.2.) Itämeren ravinnekuormituksesta ja nosti esiin erityisesti lihan ympäristöhaitat. Juttukokonaisuus antoi lukijalle kuitenkin yksipuolisen käsityksen asiasta.

Suomen osuus kaikesta Itämereen tulevasta fosfori­kuormasta on noin kymmenen prosenttia. Tästä maatalouden osuus on noin puolet. Suomen maatalouden osuus kaikesta Itämeren kuormituksesta on siten arviolta alle kuusi prosenttia. Tätä jutussa ei mainittu.

Kirjoituksessa esitettiin myös, että 70 prosenttia Suomen ­peltoalasta on eläinpohjaisen ravinnontuotannon käytössä. Sitä ei kerrottu, että Suomen pohjoisissa oloissa maa­perä ­soveltuu paremmin nurmi- ja muun eläinrehun kuin muiden viljelykasvien tuotantoon. Suomessa naudat syövät pää­ravinnokseen lähellä tuotettua nurmirehua. Sen ympäristöpäästöt ovat pienemmät kuin yksivuotisten rehukasvien ja se voi jopa sitoa ilmakehän hiili­dioksidia. Nurmi myös estää ­ravinteita valumasta vesistöihin.

Kirjoituksessa tuotiin esiin pelkkään lihantuotantoon tarkoitetun pihvikarjan suurempi ympäristökuormitus yhdistettyyn maidon- ja lihantuotantoon verrattuna. Jutussa ei kerrottu, että Suomessa tuotetusta lihasta 80 prosenttia tulee maitotiloilta. Lisäksi pihvikarjalla on merkittävä rooli ympäristön monimuotoisuuden säilyttämisessä: luonnonlaitumilla lai­duntava pihvikarja ylläpitää ­perinnemaisemaa ja estää sen umpeenkasvua.

On totta, että maataloudella on vesistöjä rehevöittäviä vai­kutuksia. Ympäristövaikutusten vähentämiseksi tehdään kuitenkin Suomessa jatkuvasti töitä. Pitkäjänteisen työn ansiosta ­esimerkiksi pohjavesien nit­raattipitoisuus on meillä alhainen. Maatiloistamme 90 prosenttia on sitoutunut ympäristötukeen ja sen asettamiin vaatimuksiin.

Itämeren puhtaudesta huolehtiminen kuuluu meille kaikille. Pelkkä lihansyönnin vähentäminen ei silti ratkaise Itä­meren ongelmia: myös muut ­arjen valinnat vaikuttavat. Tarvitaan pitkäjänteistä työtä sekä lihantuotannon että kaiken ­kulutuksen kehittämisessä yhä kestävämpään suuntaan. Tässä ympäristötutkimuksellakin on merkittävä rooli.

Riikka Kouhi
projektipäällikkö
viestintähanke Lihasta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-22 15:31:08 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29210
Hyvä Terveys: Syö maailma paremmaksi

En korvaa osaa liha-aterioista soijavalmisteilla! En suosi auringonkukkaöljyssä paistettuja valmisruokia!


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 213 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 811 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)