Helm kirjoitti:
"Varmastikin lisäaineilla oma osuutensa on, yhtenä muiden tekijöiden joukossa. Yksi mielenkiintoinen sellainen on bakteeritoiminta - tuossakin tutkimuksessa vahva yhteys lihan syönnin ja noncardia syöpien välillä osoitettiin vain H. Pylorikantaa elättävillä. Bakteerikannat, lisäaineet ja muutenkin ruoka/suolisto/ulostemassan koostumus voivat kaikkii olla tekijöitä monen muun ohella.
Tästä tulee mieleen eräs tapaamani länsimaihin satunnaisia keikkoja tekevä intialainen ayurvedalääkäri, jonka yksi suuria huolenaiheita (oikeasti) oli ihmisten epäsäännöllinen WC:ssä käynti - länsimaissa kun ulostamisesta on tehty niinkin tabu aihe että isompien istuntojen väli saattaa joillakin venyä jopa päiviksi - hän kertoi joskus paasanneensa tällaisille ihmisille tyyliin "Are you crazy?? Out of you mind?? Do you really want to get colon cancer or something??"
En ehtinyt koskaan kysyä tarkemmin mihin hän perusti tämän väitteensä, mutta ainakin itse hän tuntui siihen vahvasti uskovan.
Mutta siis kovin vähän tutkittua tuo alue tuntuu olevan.
Tämä oli ainoita saaliita pikavilkaisustaPubmediin joka tuntui tarkastelevan edes jotakin asiaan liittyvää. En siis laita tuota linkkiä mistään muusta syystä kuin että siinä ylipäänsä tarkastellaan aihepiiriä jota ilmeisesti tutkitaan aika vähän. Siis mitkä kaikki asiat oikeastaan vaikuttavat."
Dzinni: En lähde kovin kommentoimaan alkuperäistä aihetta, koska en ole gastroenterologi vaan "vinttikamaripuolen" spesialisti. Mutta näitäkin asioita tulee "oman tontin" lisäksi lääketieteellisistä julkaisuista seurattua - siis aina kun on aikaa.
Joskus takavuosina puhuttiin punaisen lihan vaarallisuudesta juuri tässä kontekstissa, mutta syyksi mainittiin kuiduton ruokavalio, joka jämähdytti kuona-aineet suolistoon. Varmaan pitää paikkansakin ettei ole kovin terveellistä. Tosin nykyaikana syödään enemmän kasviksia, joten tilanne saattaa olla toinen. Tosin lihaan käytettävät nitriitit jne. eivät ole varmaankaan elimistölle hyväksi (mutta kukapa ikävän harmaata lihaa ostaisi...).
Mitä tulee kuona-aineiden poistumiseen, suolistomassalla on aivan takuuvarmasti merkitystä, ja pidän Helmin kannanottoa hyvänä keskustelunavauksena.
Ihan esimerkkinä voin mainita sen (ja tämän olen kertonut ehkä jo rasittavan monta kertaa foorumilla, anteeksipyyntö niille, jotka ovat sen monta kertaa lukeneet), että itselläni esim. raakaraastekuurilla vatsa toimii hyvin, ja rasvainen iho muuttuu heleäksi alta aikayksikön kuona-aineiden poistuessa (uskon näin!). Viime viikot tuli taas reissattua ja syötyä kaikenlaista roskaa ravintoloissa ympäri Eurooppaa, mutta tämä viikko kasviskuurilla (pääasiassa kesäkurpitsaa, valkuaista sopivasti ja oljyä) teki ihmeitä.