karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 21:48:47

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 38 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-22 10:25:24 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Väännän vielä: Jos red meat pitää sisällään nitraattipitoisia lihajalosteita, ja ruotsalaistutkimus löytää selvän korrelaation nitriittiin yksinään, silloin red meatille saadaan myös korrelaatio vaikka tuore esim. naudanliha olisi täysin harmiton. Aivan samaan tapaan kuin tyydyttyneelle rasvalle saatiin korrelaatio sydäntautiin pistämällä mukaan transrasva. Tai korkea BMI saadaan näyttämään haitalliselta, koska joukossa on omenalihavia, siitä riippumatta että päärynöillä haittaa ei ole.

Huonossa seurassa harmiton saadaan näyttämään syntipukilta.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-22 23:21:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-08-01 13:58:38
Viestit: 1510
Paikkakunta: Keski-Suomi
Mirka kirjoitti:
Väännän vielä: Jos red meat pitää sisällään nitraattipitoisia lihajalosteita, ja ruotsalaistutkimus löytää selvän korrelaation nitriittiin yksinään, silloin red meatille saadaan myös korrelaatio vaikka tuore esim. naudanliha olisi täysin harmiton. Aivan samaan tapaan kuin tyydyttyneelle rasvalle saatiin korrelaatio sydäntautiin pistämällä mukaan transrasva. Tai korkea BMI saadaan näyttämään haitalliselta, koska joukossa on omenalihavia, siitä riippumatta että päärynöillä haittaa ei ole.

Huonossa seurassa harmiton saadaan näyttämään syntipukilta.


Juu, toki hyvinkin mahdollista että noin on tehty...olisipa hauska nähdä se JNCI kokonaisuudessaan.

Muuten miten se ruotsalaistutkimus mielestäsi löysi selvän korrelaation nitriittiin yksinään? Lainaan vähän.."Red meat (unprocessed) was considered to include minced meat (hamburgers, meatballs, meatloaf, etc.); casserole with beef, pork, or veal; and whole beef (steaks, roasts, etc.)."..eli ei tuokaan välttämättä ihan nitriittivapaalta kuulosta..


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-23 08:47:32 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Missäs tuossa nitriittiä olisi? Tyypillisiä tuoreliharuokia. Nitriittiä löytyy yleensä siellä, missä lihajaloste on pakattu muovivakuumiin. Siis pekoni, makkarat, leikkeleet, ...

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-23 13:01:26 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-08-01 13:58:38
Viestit: 1510
Paikkakunta: Keski-Suomi
Mirka kirjoitti:
Missäs tuossa nitriittiä olisi? Tyypillisiä tuoreliharuokia. Nitriittiä löytyy yleensä siellä, missä lihajaloste on pakattu muovivakuumiin. Siis pekoni, makkarat, leikkeleet, ...

Ainakin (mahdollisesti) jauheliha ja siitä valmistetut tuotteet. Pitää muistaa että nitriitti ei ole ainoastaan "kauniin" värin takia vaan se on myös tehokas säilöntäaine, etenkin botulinumbakteerin takia käytetty. Ja käsittääkseni jauhelihassa sallittu. Korjatkaa jos olen tässä väärässä.

En nyt ala enempää vääntämään, olen pääosin ihan samoilla linjoilla kuin sinäkin, eli tuo nitriitti on ilmeisin syntipukki ja puhdas punainen liha on ok. Nipottava luonteeni vaan tarttuu joihinkin pikkujuttuihin 8) Esim. selvän korrelaation osoittaminen vaatisi minusta aika paljon enemmän kontrollia nitriitin suhteen kuin mitä tuossa ruotsalaisessa tutkimuksessa on tehty (nitriitittömyyden olettaminen tuossa vaatisi vähän samanlaista päättelyä kuin transrasvojen vähäisen suomalaissaannin "toteaminen" surullisenkuuluisassa Finravinto 2002-"tutkimuksessa" ;) Mutta viitteitä nitriittien haitallisuuteen tuo ruotsalaistutkimus toki antaa.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-23 13:31:17 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Elän käsityksessä, että lisäaineet on poikkeuksetta mainittava tuoteselosteessa, eli mikään tuoreena myytävä liha, myöskään jauhleiha ei sisällä nitriittiä. Siksipä sen laatua jatkuvasti ratsioidaankin.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-23 14:26:38 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-08-01 13:58:38
Viestit: 1510
Paikkakunta: Keski-Suomi
Mirka kirjoitti:
Elän käsityksessä, että lisäaineet on poikkeuksetta mainittava tuoteselosteessa, eli mikään tuoreena myytävä liha, myöskään jauhleiha ei sisällä nitriittiä. Siksipä sen laatua jatkuvasti ratsioidaankin.


Minä ymmärsin tuon niin, että jos esim. ruotsalainen perheenisä ostaa perheelle paketillisen valmislihapullia niin niitä ei lasketa prosessoiduksi lihaksi vaan red meatiksi. Siitä sisältävätkö tällaiset tuotteet esimerkiksi nitriittiä, en ole tietoinen, mutta en aio matkustaa ruotsiin kauppojen eineslaarien tuoteselosteita syynäämään sen takia 8) Mutta ihan mahdollisena tuota pidän kunnes toisin osoitetaan. Jos tiedät varmasti asian olevan tietyllä tavalla niin mielelläni toki tästä kuulisin.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-23 14:59:57 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Atrian valmislihapullissa ei ole nitriittiä E 250 vaan natriumsitraattia E 331.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-05-23 15:04:46 
Poissa
Hongshao liyu
Hongshao liyu
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:55:08
Viestit: 26133
Paikkakunta: Lohja/Helsinki
Siis read meat käsittää sekä tuoreen lihan, einekset että lihajalosteet, tämä on se pointti. Ruotsalaistutkimus testasi, voisiko selitys korrelaatioon liittyä ainaostaan nitriitiiyhdisteisiin joita käytetään lihajalosteissa säilöntäaineena, ja jotka kulkevat mukana käsitteessä red meat, ja tämä hypoteesi osui ja uppos. Processed meat = lihajaloste, valmislihapulla taas on eines. Lihajalosteiden ulkopuolinen, nitriititön liha nimenomaan ei korreloinut vatsasyöpään.

_________________
Karppaus kannattaa: Kymmenen vuotta virkeyttä ja painonhallintaa, ilman tarpeettomia ruokarajoitteita.

blogi: http://mirkankysymyksia.blogspot.com/


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-04 17:47:33 
Poissa
modekarppi
modekarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-22 12:24:33
Viestit: 7042
Paikkakunta: Jatkuvasti maailmalla
Helm kirjoitti:
"Varmastikin lisäaineilla oma osuutensa on, yhtenä muiden tekijöiden joukossa. Yksi mielenkiintoinen sellainen on bakteeritoiminta - tuossakin tutkimuksessa vahva yhteys lihan syönnin ja noncardia syöpien välillä osoitettiin vain H. Pylorikantaa elättävillä. Bakteerikannat, lisäaineet ja muutenkin ruoka/suolisto/ulostemassan koostumus voivat kaikkii olla tekijöitä monen muun ohella.

Tästä tulee mieleen eräs tapaamani länsimaihin satunnaisia keikkoja tekevä intialainen ayurvedalääkäri, jonka yksi suuria huolenaiheita (oikeasti) oli ihmisten epäsäännöllinen WC:ssä käynti - länsimaissa kun ulostamisesta on tehty niinkin tabu aihe että isompien istuntojen väli saattaa joillakin venyä jopa päiviksi - hän kertoi joskus paasanneensa tällaisille ihmisille tyyliin "Are you crazy?? Out of you mind?? Do you really want to get colon cancer or something??" :) En ehtinyt koskaan kysyä tarkemmin mihin hän perusti tämän väitteensä, mutta ainakin itse hän tuntui siihen vahvasti uskovan.

Mutta siis kovin vähän tutkittua tuo alue tuntuu olevan. Tämä oli ainoita saaliita pikavilkaisustaPubmediin joka tuntui tarkastelevan edes jotakin asiaan liittyvää. En siis laita tuota linkkiä mistään muusta syystä kuin että siinä ylipäänsä tarkastellaan aihepiiriä jota ilmeisesti tutkitaan aika vähän. Siis mitkä kaikki asiat oikeastaan vaikuttavat."

Dzinni: En lähde kovin kommentoimaan alkuperäistä aihetta, koska en ole gastroenterologi vaan "vinttikamaripuolen" spesialisti. Mutta näitäkin asioita tulee "oman tontin" lisäksi lääketieteellisistä julkaisuista seurattua - siis aina kun on aikaa.

Joskus takavuosina puhuttiin punaisen lihan vaarallisuudesta juuri tässä kontekstissa, mutta syyksi mainittiin kuiduton ruokavalio, joka jämähdytti kuona-aineet suolistoon. Varmaan pitää paikkansakin ettei ole kovin terveellistä. Tosin nykyaikana syödään enemmän kasviksia, joten tilanne saattaa olla toinen. Tosin lihaan käytettävät nitriitit jne. eivät ole varmaankaan elimistölle hyväksi (mutta kukapa ikävän harmaata lihaa ostaisi...).

Mitä tulee kuona-aineiden poistumiseen, suolistomassalla on aivan takuuvarmasti merkitystä, ja pidän Helmin kannanottoa hyvänä keskustelunavauksena.

Ihan esimerkkinä voin mainita sen (ja tämän olen kertonut ehkä jo rasittavan monta kertaa foorumilla, anteeksipyyntö niille, jotka ovat sen monta kertaa lukeneet), että itselläni esim. raakaraastekuurilla vatsa toimii hyvin, ja rasvainen iho muuttuu heleäksi alta aikayksikön kuona-aineiden poistuessa (uskon näin!). Viime viikot tuli taas reissattua ja syötyä kaikenlaista roskaa ravintoloissa ympäri Eurooppaa, mutta tämä viikko kasviskuurilla (pääasiassa kesäkurpitsaa, valkuaista sopivasti ja oljyä) teki ihmeitä.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-04 20:57:03 
Poissa
modekarppi
modekarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-22 12:24:33
Viestit: 7042
Paikkakunta: Jatkuvasti maailmalla
Ai niin, ja tähän vielä se, että miten paljon ylipäätään ihmisten suolistofloora mahtaa olla häiriintynyttä ylenpalttisen mikrobilääkkeiden käytön myötä?

En sano, etteivätkö nämä olisi tarpeellisia, mutta joskus tuntuu, että niitä määräillään tarpeettomastikin.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-04 21:04:53 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2005-12-09 09:18:38
Viestit: 967
Paikkakunta: Mynämäki
No olipahan nopeaa toimintaa Turun Sanomilla! Oikein tekis mieli laitaa sinne vastine. Ne uutisoi tästä tänään!!! Siis tästä on uutisoitu aikaa sitten :roll: Onko niillä todella noin vähissä jutut?


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-05 02:14:39 
Poissa
modekarppi
modekarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-05-22 12:24:33
Viestit: 7042
Paikkakunta: Jatkuvasti maailmalla
Voihan olla, että se on joku uusi tutkimus samasta aiheesta, josta on jo iät ja ajat puhuttu, mutta eri kantilta katsottuna. En ole nyt ihan viimeisimpiä alan julkaisuja lukenut kiireitten takia, joten sen tarkemmin en osaa sanoa.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-05 06:41:59 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47636
Paikkakunta: HomeSweetHome
Sokerina pohjalla kirjoitti:
No olipahan nopeaa toimintaa Turun Sanomilla! Oikein tekis mieli laitaa sinne vastine. Ne uutisoi tästä tänään!!! Siis tästä on uutisoitu aikaa sitten :roll: Onko niillä todella noin vähissä jutut?

No nyt täytyy hiukan oikoa omia sanoja, eli luin huolimattomasti.

Turun Sanomien viiten WHO'n (EPIC-) tutkimukseen liittyi tässä jo ketjussa perattuun ja jo toukokuussa suomeksikin tiedotettuun espanjalaisen ryhmän jaulkaisemaan tutkimukseen (viite ykkössivun chimannin linkissä). Sen sijaan lehdessä ensiksi mainittua, Tukholman Karolinskasta julkaistua meta-analyysiä en ole nähnyt. Onko joku muu?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-05 07:24:01 
Poissa
laihdutusketokarppi
laihdutusketokarppi

Liittynyt: 2004-08-22 10:41:55
Viestit: 11181
Paikkakunta: P.R.C. /<>/ FIN
http://www3.interscience.wiley.com/cgi- ... ml,ftx_abs

onhan tuossakin jotain vinkkiä, nimittäin tuo S. Larsson


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-05 07:33:36 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47636
Paikkakunta: HomeSweetHome
Eikös tuossa Turun Sanomien uutisessa puhuttu metatutkimuksesta (tai siis suomeksi yhteenvetotutkimuksesta)? Tuo voisi toki olla osa siitä (julkaistu helmikuussa) - mikä taas kertoisi, että ainakin osa noista analysoitavista tutkimuksista liittyisi sittenkin vain ja ainoastaan käsitellyn lihan lisäaineisiin?

Hyvä linkki tähän ketjuun silti. Siitä saattaa Linkeissä olla ketju (muistaisiko mirka?), jonka voisi varmaan kanssa tuoda tänne?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-05 08:08:31 
Poissa
laihdutusketokarppi
laihdutusketokarppi

Liittynyt: 2004-08-22 10:41:55
Viestit: 11181
Paikkakunta: P.R.C. /<>/ FIN
Juu en ajatellut samaksi mutta kun.... tuo nyt sattui kuitenkin olemaan tapeetilla itsellä sopivasti.

Mutta tästä ei ole vapaasti saatavaa joten sen osalta se toistaiseksi jää abstraktiin.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-27 21:08:26 
Poissa
karppi
karppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-07 21:46:10
Viestit: 3285
Paikkakunta: Helsinki
Heh, tänään löysin sitten JNCI:stä suolistosyövän ja lihan välistä yhteyttä käsittelevän tutkimuksen kokonaisuudessaan.

Tässä ote abstraktista:
Lainaa:
Results: Colorectal cancer risk was positively associated with intake of red and processed meat (highest [>160 g/day] versus lowest [<20 g/day] intake, HR = 1.35, 95% CI = 0.96 to 1.88; Ptrend = .03) and inversely associated with intake of fish (>80 g/day versus <10 g/day, HR = 0.69, 95 % CI = 0.54 to 0.88; Ptrend<.001), but was not related to poultry intake. Correcting for measurement error strengthened the associations between colorectal cancer and red and processed meat intake (per 100-g increase HR = 1.25, 95% CI =1.09 to 1.41, Ptrend = .001 and HR = 1.55, 95% CI = 1.19 to 2.02, Ptrend = .001 before and after calibration, respectively) and for fish (per 100 g increase HR = 0.70, 95% CI = 0.57 to 0.87, Ptrend<.001 and HR = 0.46, 95% CI = 0.27 to 0.77, Ptrend = .003; before and after correction, respectively). In this study population, the absolute risk of development of colorectal cancer within 10 years for a study subject aged 50 years was 1.71% for the highest category of red and processed meat intake and 1.28% for the lowest category of intake and was 1.86% for subjects in the lowest category of fish intake and 1.28% for subjects in the highest category of fish intake. Conclusions: Our data confirm that colorectal cancer risk is positively associated with high consumption of red and processed meat and support an inverse association with fish intake.



Tässä linkki tulostaulukkoon:

http://jncicancerspectrum.oxfordjournal ... 2/906/TBL3


Mitäs helvettiä? Muutaman tunnetun syövälle altistavan tekijän huomioonottamisen jälkeen (toinen sarake) näyttää kaikkea muuta kuin siltä, että yhteys punaisen lihan (tai edes prosessoidun punaisen lihan) ja kasvaneen syöpäriskin välillä olisi olemassa! :evil: Vai onko minulla unihiekkaa silmissä?

Muutenkin olisi vähän sanomista monimuuttuja-analyysin tekijöiden valinnassa. Ikä ja sukupuoli ovat tietenkin selviä valintoja. Mutta energia rasvattomista ja rasvaisista ravintolähteistä???? Onko joku varma yhteys muka jossain osoitettu? Pituus ja paino erillisinä muuttujina kakkossarakkeessa????? Jonkun BMI:n voisin ymmärtää, mutta mitä helvettiä ihmisen pituudella on tekemistä suolistosyövän esiintymisen kanssa? Tai painolla? Ehkä tuo on vain epäselvästi sanottu ja oikeasti linkittyvät yhteen (BMI)...

Muoks: vieläfulltext -linkki.


Ylös
   
 Viestin otsikko:
ViestiLähetetty: 2006-08-27 21:16:44 
Poissa
karppi
karppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-07 21:46:10
Viestit: 3285
Paikkakunta: Helsinki
No paino siinä olikin selitetty, eli luotettavin indikaattori kokonaisenergiamäärästä... ...hmm...


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 38 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)