Jatketaan tähän ketjuun uudenkin kirjan osalta. Sinänsä ei mitään uutta, mutta palstatilaa ja ruutuaikaa taatusti saa. Ja kavereilta kehuja.
Miksi margariini on parempi kuin voi? Asiantuntijalta tyhjentävä selitysLainaa:
Margariini ansaitsee maineenpuhdistuksen, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.
Margariini on keskimäärin suositeltavin levite suomalaisten leivän päälle, kirjoittaa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen juuri ilmestyneessä teoksessaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä (Kirjapaja).
Laatikainen kertoo IS:lle 4 keskeisintä syytä, miksi kasvipohjainen margariini on terveyden kannalta ylivoimainen valinta verrattuna eläinperäiseen voihin:
1. Vähentää veren kolesterolipitoisuutta
LDL-kolesteroli eli niin kutsuttu paha kolesteroli on selvästi alhaisemmalla tasolla silloin, kun säännöllisesti syödään margariinia eikä voita.
– Tämä margariinin terveyshyöty on kaikkein vakuuttavimmin osoitettu, Laatikainen sanoo.
2. Rasvoittaa maksaa vähemmän kuin voi
Moni suomalainen on ylipainoinen tai lihava. Kun ravintoa syödään yli tarpeen, maksaan kertyy rasvaa.
– Sitä kertyy enemmän, jos käytetään tyydyttynyttä rasvaa eli muun muassa voita ja kookosöljyä.
Voin sisältämä tyydyttyneen eli kovan rasvan määrä on karkeasti kolminkertainen margariineihin verrattuna. Kasvipohjaisessa margariinissa tyydyttynyttä rasvaa on yhtä vähän kuin oliiviöljyssä.
3. Ravintoainepitoisuus on parempi kuin voilla
Ravitsemusterapeutti korostaa, että margariinin ravintoarvot ovat yleistä mielikuvaa paremmat. Margariini on hyvä välttämättömien omega-3-rasvahappojen lähde, ja siitä saa myös välttämätöntä omega-6-rasvahappoa.
– Näillä ominaisuuksillaan se päihittää selvästi voin, jossa ei ole merkittäviä määriä mitään ihmiselle välttämättömiä rasvoja.
Voi on myös huono E- ja D-vitamiinin lähde: siinä ei ole D-vitamiinia, ja E-vitamiinin määrä on minimaalinen (1,5 mg/100 g) verrattuna margariiniin (10–20 mg/100 g).
Margariinista voi saada – valitusta tuotemerkistä riippuen – jo 20 gramman päiväannoksella noin kolmanneksen D- ja E-vitamiinin tarpeesta.
A-vitamiinin osalta voi ja margariini ovat kutakuinkin yhtä hyviä.
4. Matala-asteinen tulehdus on vähäisempää
Liika kovan rasvan käyttö on yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen, kun taas margariinin sisältämät omega-6-rasvahapot saattavat tutkimusten mukaan jopa vähentää sitä.
Elimistössä kytevä matala-asteinen tulehdus edistää eri sairauksien kehittymistä ja puhkeamista. Pitkään kestävä tulehdustila saattaa altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille ja tyypin 2 diabetekselle.
Miksi margariinia vältellään?
Ravitsemusterapeutti sanoo tiedostavansa, että margariini jakaa ihmisten mielipiteet selvästi.
– Margariiniin liittyy paljon kielteisiä mielikuvia ja vahvoja näkemyksiä. Osa mielikuvista on historiallisia kaikuja, osa liittyy teollisiin prosessointitekniikoihin ja osa on silkkaa huiputusta, jonka kohteeksi osa meistä on joutunut.
Vanha virheellinen käsitys on, että margariini sisältää transrasvaa.
Laatikainen oikaisee, että nykyisin suomalaisen margariinin pääraaka-aine on rypsiöljy, joka kovetetaan vaihtoesteröinti-menetelmällä. Kovetukseen ei enää käytetä 60–80-luvuilla yleistä hydrausta, jossa syntyi transrasvahappoja.
– Suomalainen margariini ei siis sisällä enää merkittäviä määriä transrasvahappoja. Esimerkiksi voissa on transrasvaa selvästi enemmän.
Netissä liikkuu yhä myös virheellisiä tarinoita, jotka osa ihmisistä ottaa vakavasti.
– Joissakin aivan höpöjutuissa väitetään esimerkiksi, että margariini on vain yhden molekyylin päässä muovista.
Laatikainen sanoo, että on aivan oikein suhtautua kriittisesti pitkälle prosessoituihin tuotteisiin. Samalla pitää kuitenkin ymmärtää, ettei valmistustapa automaattisesti määrittele sitä, onko elintarvike terveellinen vai epäterveellinen.
– Margariini on suuremmasta prosessointiasteestaan huolimatta terveellisempää kuin voi.
Hän myös huomauttaa, että sama henkilö joka välttää margariinia sen prosessoinnin takia, saattaa surutta syödä lisäaineita täynnä olevan suklaapatukan tai karkkia.
– Ihmisillä on paljon hyvin epäloogista käyttäytymistä ruoka-asioissa.
Miksi margariinilla on väliä?
Juuri margariini on noussut niin tärkeäksi asiantuntijoiden suositukseksi sen vuoksi, että tyypillinen suomalainen syö paljon leipää.
Leipä on yksi Suomen eniten kulutetuista ruoka-aineista.
– Leivän päälle levitetään jotakin, ja tämä valinta toistuu monta kertaa päivässä vuosikymmenten ajan. Levitteellä on suuri merkitys, sillä harvan elintarvikkeen käyttö korostuu yhtä paljon.
Jos margariinia ei kuitenkaan jostain syystä käytä, myös siinä tapauksessa on suositeltavaa välttää voita.
– Tällöin olisi parempi, että ei käytettäisi voipohjaisia tuotteita vaan muita vaihtoehtoja, kuten hummusta, kasviöljyihin pohjautuvia mausteisia levitteitä, avokadoa, pähkinä- tai siemenlevitteitä tai erilaisia tahnoja, joissa tuotteen pohjana on juokseva kasviöljy. Myös vegaaninen majoneesi sopii hyvin levitteeksi.
Parempi lukea ruotsalaistutkimuksia kuin Laatikaisia!