Pitääkö olla huolissaan?
Tutkijat havaitsivat suositun dieetin yhteyden sydänsairauksiinLainaa:
Ketoruokavalio ja vastaavat vähähiilihydraattisuuteen perustuvat ruokavaliot saattavat olla yhteydessä korkeampaan sydänsairauksien riskiin, uusi tutkimus selvitti.
Ketodieetti on useiden suomalaisten suosima tapa hallita tai pudottaa painoa, mutta uuden tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että dieettiä harkitsevan on syytä olla tietoinen sen mukanaan tuomista terveysriskeistä.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että vähähiilihydraattista ja paljon rasvoja sisältävää ketogeenistä ruokavaliota muistuttavaa dieettiä noudattavat ihmiset olivat yli kaksi kertaa suuremmassa riskissä saada useita vakavia sydän- ja verisuonikomplikaatioita, kertoo New York Post.
Tutkimus, jota ei ole vielä vertaisarvioitu, esiteltiin vuosittaisessa tiedetapahtumassa, jonka järjestivät Amerikan kardiologian yliopisto ja Maailman kardiologian kongressi.
Tulosten mukaan LCHF-ruokavaliota (ketogeenistä ruokavaliota) noudattavilla oli korkea riski kohonneeseen LDL-kolesteroliin, joka tunnetaan "pahana" kolesterolina. Ruokavalio lisäsi myös apolipoproteiini-B:n määrää elimistössä, joka lisää LDL-kolesterolin nousua ja voi enteillä sydänsairautta.
Tutkijat havaitsivat myös, että LCHF-ruokavalion käyttäjillä oli suurempi tyydyttyneiden rasvojen kokonaisrasvojen saanti ja kaksinkertainen eläinperäisten rasvanlähteiden kulutus (33 prosenttia) verrattuna sekaruokavaliota noudattaviin (16 prosenttia).
– Havaitsimme LCHF-ruokavaliota noudattavien osallistujien joukossa, että niillä, joilla oli korkeimmat LDL-kolesterolitasot, oli suurin riski sydän- ja verisuonitapahtumiin, kertoo lääkäri ja tieteilijä Iulia Iatan Saint Paulin sairaalan Terve sydän -ohjelmasta lehdistötiedotteessa.
Näin tutkimus toteutettiin
Tutkimus toteutettiin vertailemalla kahta eri ruokavaliota noudattavaa tutkimusryhmää toisiinsa. Ensimmäisessä ryhmässä oli 305 LCHF-ruokavaliota noudattavaa ihmistä. Toisessa ryhmässä oli 1200 sekasyöjää, joilla oli tasapainoiset ruokailutottumukset.
Tutkimusryhmä määritteli LCHF-ruokavalion tarkoittavan sitä, että 45 prosenttia päivän syödyistä kaloreista tuli rasvoista ja 25 prosenttia hiilihydraateista.
Tutkimuksessa käytettävä data poimittiin Ison-Britannian Biopankista, johon on tallennettu useiden ihmisten terveystiedot vähintään yhden vuosikymmenen ajalta.
Tutkijat huomioivat myös, että 73 prosenttia tutkimukseen osallistuvista oli naisia, joiden keski-ikä oli 54 vuotta ja keskimääräinen painoindeksi 27,7. Sekasyöjien ryhmässä keskimääräinen painoindeksi oli 26,7.
https://www.acc.org/About-ACC/Press-Rel ... igher-Risk