karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-08-04 21:21:02

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 21 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Sydän ja ruoka -suositus
ViestiLähetetty: 2019-10-10 17:02:42 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4262
Lainaa:
Reijo Laatikainen
‏ @pronutritionist
9. lokak.

Tämä on kyllä tosi kattava ja tutkimusnäytön mukainen suositus. Kiitos tästä @Sydanliitto , tämä tulee olemaan käytössä neuvontatilanteissa ja luentoja suunnitellessa.

Sydän ja ruoka - suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen
Lainaa:
Päivitetty 7.10.2019

Sydän ja ruoka -suositus on terveydenhuollon ammattilaisille asiakasohjauksen tueksi tarkoitettu vahvaan tutkimusnäyttöön perustuva kooste sydänterveyttä edistävästä ruokavaliosta.

Sydänterveyttä edistävä ruokavalio pienentää riskiä sairastua valtimotauteihin, sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen ja aivovaltimotauteihin, sekä eräisiin syöpiin ja muistisairauksiin. Se alentaa verenpainetta ja veren kolesterolipitoisuutta sekä tukee painonhallintaa. Se myös tukee jo sairastuneen kuntoutumista ja hidastaa taudin etenemistä...

Olisihan niissä ollut uudistamista. Mutta samaa vanhaa tuubaa, mitä nyt pikaisesti katsoin rasvat ja kolesterolin.

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-10 17:04:02 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 43332
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Niinpä.
Mutta viesti tuli sentään oikeaan osioon täällä :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-10 20:06:11 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 259
Lainaa:
[V]ahvaan tutkimusnäyttöön perustuva kooste


:lol:


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 06:30:35 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 2215
Paikkakunta: Satakunta
Ovat näköjään saaneet lähteisiin tällaista tekstiä:
Lainaa:
Conclusions

The evidence supporting global actions for a moderate reduction in salt consumption to prevent cardiovascular disease is strong and such new controversial studies – in particular the PURE Study - are inappropriate to address the complex associations between salt intake and CVD outcomes and should not overturn the concerted public health action to reduce salt intake globally.

Population dietary salt reduction and the risk of cardiovascular disease.

_________________
Nature doesn't jump.

Praise the lard!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 06:35:45 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 259
Tosiaan tämä teksti tuskin antaa mitään uutta. Mutta on mielenkiintoista, että mistä esim. suositukset kokonaisrasvan määrästä on revitty. Hassua on myös, että kun sekä tyydyttynyttä rasvaa että sokeria tulisi syödä mahdollisimman vähän, niin tyydyttyneen rasvan suhteen meillä menee selvästi yli, mutta sokeria syömme suositusten mukaan. Oma havainto on, että me suomalaiset olemme melkoisia sokerihiiriä, mutta toisaalta 10% kokonaisenergiasta puhtaasta sokerista on paljon.

Jos lihot, et noudata suosituksia. Näin vika ei koskaan voi olla itse suosituksissa. Tunnustetaan, etteivät suositukset ohjaa sisäsyntyisesti painonhallintaan, vaan siihen sisältyy kalorien laskemista, syömistä kellon mukaan ja hallittuja annoskokoja.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 07:33:02 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 259
Yufina kirjoitti:
Ovat näköjään saaneet lähteisiin tällaista tekstiä


Koska tuossa tutkimuksessa viitattuun kohorttitutkimuksiin ei kannata hirveästi paneutua, vilkaisin tuota
meta-analyysia RCT-tutkimuksista. Outoa, ettei tutkimuksia ollut kuin 4, ja kaikissa oli melko vähän osallistujia, joten julkaisuharhan riski on suuri.

Normaaliverenpaineisilla 2 gramman suolan vähennys laski verenpainetta hurjat 1.11/0.8 mmHg. CVD-tapahtumat laskivat 29% ja kokonaiskuolleisuus 10%, mutta tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä. Ottaen huomioon, ettei verenpaine käytännössä laskenut, kyse oli varmaan sattumasta.

Hypertensiiveillä 2.3 gramman vähennys tiputti paineita 4.14/3.74, eli ei sinänsä kovinkaan paljon. Sydäntautikuolleisuus väheni hurjat 31%, mutta tapahtumat vain 16%. Kokonaiskuolleisuus tippui vain 4%, joten kuka tietää, millä tavalla suola tappo nuo 27%. :D Tulokset eivät olleet tilastollisesti merkittäviä.

Kun kaikki tutkimukset laittaa nippuun, saatiin 20% CVD-tapahtuma vähennys, joka oli juuri ja juuri tilastollisesti merkittävä. Eli suolan vähentäminen on tehokkaampas kuin verenpainelääkkeet, vaikka verenpaine väheneekin vähemmän. Mikä mekanismi on tämän takana?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 11:30:42 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 21341
Hieno perkaus. Heppoista on näyttönsä suolan vähentämisen puolesta. KuNpa olisivat tarkastelleet vastaavasti sokerin vähentäminen vaikutusta. Toivottavasti joku viisaampi osaa vastata kysymykseesi.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 11:47:30 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 259
En ajanpuutteen takia kerkeä nyt tarkemmin syynätä, joten voi olla, että itse tutkimusasetelmatkin ovat kuralla. Jokatapauksessa CVD-tapahtumia oli kontrolliryhmässä vain 163 ja vähennetyn suolan ryhmässä 130. Eli aika vähän, mistä ammentaa. Luulisi, että olisi tutkittu enemmän. Pitäisi tutkia yksittäisiä tutkimuksia: miten kukaan vähentää 2.3 grammaa suolaa? Syömällä vähemmän (prosessoitua) ruokaa?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 11:56:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-07-05 17:28:44
Viestit: 1935
Paikkakunta: Kotka
Vähennys onnistuu helposti suuremmallakin määrällä jättämällä leivän pois!
Ne hyödyt lienevät johtuneet hiilihydraattien vähenemisestä, arvelen?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 12:44:47 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 21341
Clog my arteries kirjoitti:
Eli aika vähän, mistä ammentaa.

JEP! Ja sitten muka suola on suurempi ongelma kuin sokeri!

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 13:55:40 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 43332
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Clog my arteries kirjoitti:
...Hassua on myös, että kun sekä tyydyttynyttä rasvaa että sokeria tulisi syödä mahdollisimman vähän, niin tyydyttyneen rasvan suhteen meillä menee selvästi yli, mutta sokeria syömme suositusten mukaan. Oma havainto on, että me suomalaiset olemme melkoisia sokerihiiriä, mutta toisaalta 10% kokonaisenergiasta puhtaasta sokerista on paljon...

Oletko varma?
Kas kun YK'n suokeripapereissa sokeriksi on katsottu kaikki "kontekstistään irroitettu" sokeri, eli tuoremehujen ja tuoremehuvalmisteiden sokeri siinä missä se valkoinenkin. ... ja sitä "kontesktistään irroitettua sokeria" tulee yllättävän paljon kaikille normaaleja kaupan elintarvikkeita syöville, minkä lisäksi karkit ja limpparitkin näyttävät maistuvatn nykyisin varsin hyvin aikuisväestölle, keksien ja kakkujen ja suklaan ohella...

Jo aamupala eli lasi tuoremehua, kippo mysliä ja lählesrasvaton jogurttipikari sisältävät kukin parikymmentä grammaa,
ja tuo 60 grammaa oli vasta sellaisen terveellinen aamupalan annos...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-11 18:06:48 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2018-09-11 12:55:53
Viestit: 259
Toki noinkin. :D Viittasin vain tuohon linkin taulukkoon, jonka mukaan söimme oikein vain proteiinia (melkein liikaa), omega-6:sia (melkein liian vähän) ja muka sokeria. :lol: Kuulostaa jotenkin huvittavalta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-14 14:19:40 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4262
Iltalehti promoaa Sydänliiton uusia suosituksia.
6 tutkitusti parasta ruokavalintaa, joilla voit pienentää sydänsairaus- ja syöpäriskiä
Lainaa:
Oikeanlaisella ruokavaliolla on mahdollista pienentää riskiä sairastua muun muassa valimotauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä eräisiin syöpiin ja muistisairauksiin.
---
Sydänliiton Sydän ja ruoka -suositukset perustuvat vahvaan tutkimusnäyttöön.
---
2. Täysjyväviljavalmisteet
Syö 6–9 annosta päivässä energiantarpeesta riippuen. Valitse runsaskuituisin ja vähäsuolaisin
vaihtoehto.

Miksi?
Runsas täysjyväviljavalmisteiden käyttö ja erityisesti viljakuidun saanti vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa ja tyypin 2 diabetesta...

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2019-10-14 14:54:37 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 21341
Lainaa:
Runsas täysjyväviljavalmisteiden käyttö ja erityisesti viljakuidun saanti vähentää sepelvaltimotaudin vaaraa ja tyypin 2 diabetesta...

Johan vitsin murjaisivat! Taitaa olla Uusituvan vaikutusta tämä.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-02 14:59:01 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4262
Tuija Pusa jakaa Ilta-Sanomissa rasvaneuvoja
Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa kovaa rasvaa – tiedätkö, mikä on oikea suositus?
Lainaa:
Tyydyttyneen eli kovan rasvan saanti ylittää suositukset peräti yli 90 prosentilla suomalaisista.
Lähes kaikilla suomalaisilla on ruokavaliossaan liikaa kovaa rasvaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimman FinTerveys-tutkimuksen mukaan tyydyttyneen eli kovan rasvan saanti ylittää suositukset peräti yli 90 prosentilla suomalaisista.
– Suomalaisista miehistä ainoastaan 3 prosentilla ja naisista vain 6 prosentilla on riittävän vähän kovaa rasvaa ruokavaliossaan. Melkein kaikki meistä joutuvat katsomaan peiliin tässä asiassa, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab sanoi aiemmassa jutussamme.

Tämän verran suositellaan
Kovaa rasvaa on erityisesti rasvaisissa maitotuotteissa, kuten juustoissa ja voissa, sekä rasvaisissa lihoissa ja lihavalmisteissa. Kasvirasvoista kookos- ja palmuöljy sisältävät paljon kovaa rasvaa.

Ravitsemussuositusten mukaan kovan rasvan osuus päivän energiasta tulisi olla korkeintaan 10 prosenttia, mikä vastaa noin 20–30:tä grammaa rasvaa.

Näin erotat terveellisemmän rasvan epäterveellisestä
Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa painottaa, että rasvan käytössä laatu ratkaisee. Jos kovia rasvoja kuuluu ruokavalioon liikaa, niitä kannattaa alkaa korvata tyydyttymättömillä eli pehmeillä rasvoilla.

Pehmeää rasvaa on kasviöljyissä, kuten rypsi- ja oliiviöljyssä, kasviöljypohjaisissa margariineissa, kalassa, avokadossa sekä pähkinöissä ja siemenissä.

Käytännöllinen tapa erottaa terveellisemmät rasvat epäterveellisistä on tarkastella niiden koostumusta jääkaappilämpötilassa.
– Runsaasti kovaa rasvaa sisältävä rasvatuote on jääkaappilämpötilassa kiinteää ja kovaa. Jos taas tuotteessa on paljon pehmeää rasvaa, se on juoksevaa ja öljymäistä jääkaapissakin.

8 syytä vähentää kovaa rasvaa
Ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa kertoi 8 terveyshyötyä, jotka saat korjaamalla ruokavaliosi rasvan laatua:

1. Kolesteroli alenee
Kovan rasvan vähentäminen ja pehmeän ottaminen tilalle alentaa nimenomaan haitallista LDL-kolesterolia. Yli puolella suomalaisista on kohonnut LDL-kolesterolipitoisuus.

2. Sokeriaineenvaihdunta paranee
Rasvan vaihto vaikuttaa myös veren sokeripitoisuuksiin. Insuliinin toiminta paranee elimistössä, millä on myönteinen vaikutus tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn tai jo puhjenneen sairauden hoitotasapainoon.

3. Sydänsairauksien vaara pienenee
Riski sydän- ja verisuonitauteihin sairastumiseen sekä sydäninfarktin ilmaantumiseen pienenee. Jos on jo sepelvaltimotauti, uusiutuvat sepelvaltimotautitapahtumat vähenevät.

4. Aivojen terveys kohenee
Valtimoita on myös aivoissa, ja niiden hyvällä kunnolla on myönteinen vaikutus muistiin sekä muihin tiedollisiin toimintoihin sekä aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyyn.

5. Matala-asteinen tulehdus vähenee
Rasvojen korjaaminen sammuttaa matala-asteista tulehdusta, eli jatkuvasti käynnissä olevaa elimistön lievää tulehdustilaa.

6. Saat välttämättömiä rasvahappoja
Pehmeä rasva sisältää välttämättömiä rasvahappoja. Rasvan laatu vaikuttaa solukalvoihin sekä solujen toimintaan ja sitä kautta moniin elimistön toimintoihin – esimerkiksi hermostoon ja näkökykyyn.

7. Valtimoiden terveys kohenee
Valtimoita on joka puolella kehoa, ja niiden kunto vaikuttaa esimerkiksi potenssiin ja muistisairauksien ehkäisyyn.

8. Ihon ja luuston kunto saattaa parantua
Pehmeällä rasvalla on tärkeä vaikutus myös ihoterveyteen. Uusimpien tutkimusten mukaan rasvan suositeltava laatu on eduksi myös luuston kunnon kannalta ja edesauttaa ikääntyneillä lihasmassan ylläpitoa.

Lähteet: THL, Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, Sydänliitto.
Katarina Pimiä

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-02 15:39:22 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 43332
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Se rasva, joka on saanut meikäläisen ihon kuntoon, on ollut tyylipuhtaasti ja vain maito- ja maaeläinrasvaa.
Nimmarilla "ihokroonikko taaperosta lähtien"

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-02 16:28:14 
Poissa
Elinkautinen
Elinkautinen
Avatar

Liittynyt: 2007-01-04 14:48:20
Viestit: 8377
Paikkakunta: Torrevieja/Tuusula
No johan oli suositukset :evil:
Kutakuinkin joka kohta pielessä 8)

Kävin muutama vuosi sitten luuntiheysmittauksissa.
Lannerangan murtumaennuste seuraavalle kymmenelle vuodelle pienempi kuin 7%.
En ikinä ole käyttänyt muuta, kuin eläinrasvoja.
Lisäksi korkea kolesteroli (D-vitamiinin esiaste) suojaa ihoa esim. palamiselta.
Ja ensimmäistä kertaa vuodenvaihteessa oli paastosokeri suositusrajoissa.

Vieläkö joku noita sydänliiton juttuja uskoo :?:

_________________
Aloituskokeilu 1992.
Uudelleen vuodesta 2000, Atkinsia, Heikkilää, ketokarppia ja sitten lähinnä Kwasniewskia vuodesta 2008.
Huhtikuusta 2019 asteittain karnivoriksi Kuva
Kotona!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-02 17:16:20 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 21341
Sydänliiton ja Laatikaisen jälkeenjääneisyys manifestoituu tässä. Todettakaan tässäkin ketjussa, että itse American College of Cardiologyn lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, ettei suosituksille rajoittaa tyydyttyneen rasvan saantia ole perusteita.

Saturated Fats and Health: A Reassessment and Proposal for Food-based Recommendations: JACC State-of -the-Art Review

Lainaa:
Abstract:
The recommendation to limit dietary saturated fatty acid (SFA) intake has persisted despite mounting evidence to the contrary. Most recent meta-analyses of randomized trials and observational studies found no beneficial effects of reducing SFA intake on cardiovascular disease (CVD) and total mortality, and instead found protective effects against stroke. Although SFAs increase low-density lipoprotein (LDL)-cholesterol, in most individuals, this is not due to increasing levels of small, dense LDL particles, but rather larger LDL which are much less strongly related to CVD risk. It is also apparent that the health effects of foods cannot be predicted by their content in any nutrient group, without considering the overall macronutrient distribution. Whole-fat dairy, unprocessed meat, eggs and dark chocolate are SFA-rich foods with a complex matrix that are not associated with increased risk of CVD. The totality of available evidence does not support further limiting the intake of such foods.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-02 21:21:19 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 21341
Ilta-Sanomat: ... – tiedätkö, mikä on oikea suositus?

Tiedän: Syö kovaa rasvaa NiIN PALJON KUIN MAISTUU.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2020-07-03 17:09:25 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2015-10-14 21:57:51
Viestit: 869
Paikkakunta: Rannikko
Aina tuo "suositus". Aivan kuin se olisi peräisin jostain Mooseksen kivitaulujen takapuolelta itse Ukko Jumalan lähettämä. Suositukset tulevat lähinnä ruoka- ja lääketeollisuuden uskollisten palvelijoiden hatuista. Aina, kun näen "suosituksen", se on EVVK.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 21 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)