Hei! Laitan tänne saman esittelyn kuin yleiselle puolelle, kun siitä nyt tuli aika pitkä...
En nyt ole kovin kauan tätä karppausta harrastellut, mutta tarkoitus on jatkaa elinikäisesti.
Olen asuskellut Espanjassa (Madridissa) jo liiankin monta vuotta, mutta kun vanhemmat toi teininä ja nyt on sitten tämä elämänkumppani ja talokin jo täällä, niin en ehkä ihan heti Suomeen palaa muuten kuin lomille (kun siellä Saimaan seudulla sitä perhettä vielä on)..
En ihan oikeasti ole ylipainoinen, mutta tuntuu siltä että kun 30 vuotta täytti (nyt 34), niin joka vuosi on ainakin kilo ylimääräistä läskiä tullut. Aina välillä olen kyllä esim juoksut oikein todella, ja silloin paino paremmin on pysynyt aisoissa (jopa maratooni kun tuli "juostua" - koska pakko ainakin ensikertalaisena oli pakko kävellä välillä, varsinkin kun olen aina varsin hidas ollut). Tietysti niillä pitkillä jopa 2-3 tunnin harjoituksilla kroppa oppi rasvakäyttöiseksi. Nyt on muutama kuukausi juoksu jäänyt, pitäisi aloittaa taas (täällä Madridissa on kylmä ja pimeä talvi).
Pituutta on 166 cm, ja viime kesällä päätin painoa pudottaa täällä suositulla (Ranskasta peräisin) Dukan dieetillä. Lihaa (ei possua!), kalaa ja äyriäisiä siinä saa syödä niin paljon kuin haluaa, samoin kuin kananmunia ja 800 g rasvattomia maitotuotteita, ja pari lusikallista päivässä kauraleseitä. Ensimmäisessä vaiheessa (3-10 päivää) syödään siis proteiinia, ei rasvaa, ei HH (paitsi ne leseet ja maitotuotteet). Toisessa vaiheessa sitten on joka toinen päivä pelkkää proteiinipitoista ruokaa, ja joka toinen, proteiinit + kasviksia (siis vähäHH).
Kuukauden sitä kestin; ei painoa lähtenyt, ei senttejäkään paljon, joten jätin siihen koko homman.
Ny taas helmikuussa kokeilin samaa, mutta kyllähän se on aika kovaa kun ei voi syödä joka päivä kasviksia, ei mitään hedelmiä, rasvaa ei ole missään,... ei se ruoka siis kovin maukasta ole. Kun kylmät kastikkeet pitäisi tehdä PARAFIINISTÄ ja joitain niin sanottuja "herkkuja" keinotekoisella makeuteksella sitten popsitaan makeannälkään.
Joten, 10 Dukan-päivän jälkeen, kun olin tätä foorumia joskus lukenut, päätin vaihtaa rasvaiseen karppiruokavalioon. Näin alussa ei leipää, ei pastaa, ei perunaa, maissia/herneitä/palkoja, hedelmät siitä "vähemmän HH" puolesta (lähinnä marjoja), ei sokeria... jne.
Ruoka on HYVÄÄ, ja painoa ja senttejä on jo lähtenyt ihan oikeasti (3 kg alusta, eli siis 69.6 oli ennen Dukania, sillä Dukanilla ei lähtenyt mikään). Aika helppoa tämä oli oikeastaan, kun Dukan on niin rajoittava. Sen lisäksi: ennen Dukania sitä söi kolme kertaa päivässä (leipää, muroja, pastaa... iiihhh, ei rasvaa, tietysti) + välipala; Dukanilla oli koko ajan nälkä ja jotain siinä sitten naposteli pitkin päivää. Nyt sen sijaan syön aamiaisen (kahvi + maito, minuuttisämpylä, jogurtti) ja n. neljältä iltapäivällä (töiden jälkeen) täkäläisen "comida" eli päivällinen (lihaa tai kalaa + kasviksia, jälkiruokana marjoja ja kreikkalaista jugua, on kuin partis varmaan, yksi pala Lindtin 90% suklaata). Ja nyt kun oikein karppaa, niin... ei enää koko päivänä ole nälkä! Eli ei edes aamulla (kun ennen vasta kurni jo yhden maissa), ja saati sitten illemmalla, ... on jo muutama päivä jäänyt nää syömiskerrat kahteen kun ei millään mahdu enää mitään.
Lisäksi närästystä ei enää ole, ei turvota, migreeneille olen sanonut "Adiós", ja muutenkin on parempi olo.
Ja näin viimeiseksi mainittakoon että olen lääkäri (sisätauteihin erikoistunut), ja vaikka yleensä on lähinnä infektio-potilaita, niin nykyään on myös paljon "riesgo cardiovascular" eli "valtimotautiriski" potilaita. Paljon on lihavia ja diabetespotilaita. Kaikki sanoo että "en minä syö mitään", mutta kun se "ei mitään" syödään parilla vaalealla patongilla kyytipoikana, niin...
Töissä kun ruokavaliota neuvoo, niin yritän sen tehdän niin, että kansan hiilaritietoisuus lisääntyy. Valitettavasti on vain semmoinen kaupunginosa jossa on aika paljon ihan oikeasti "analfebetismi", eli siis ei osata lukea (joko ei ollenkaan tai sitten niin vähän ettei se riitä oikein mihinkään). On vaikeaa selittää jotain hiilarien rajoituksista kun ei moni ihminen todella edes tiedä mikä on hiilari ja proteiini (rasva tiedetään: oliiviöljy). Lisäksi työttömyys, alkoholit ja huumeet tekee sen että laaturuokaa ei monella ole edes varaa ostaa, ja leipä ja pasta on köyhän ravinteet.
Vielä lopuksi tuosta Dukanista: Dukanin foorum on järkyttävä (
http://www.dietadukan.es/foro/forum.php); siellä sanotaan että on "synnin tehnyt" jos esim syödään joku päivä "liikaa" porkkanaa, jos sitä oliiviöljyä laitetaan salaattiin, ja voi-ei, jogurtti ei olekaan rasvaton! Jotenkin mieliala siinä dieetissä muuttuu niin, että sitä seuraavat tuntevat todella kamalaa syyllisyyttä, jos tuleekin syötyä esim mainiota täkäläistä "jamon serrano" eli "vuoristokinkkua". Ja munista tietty otetaan keltuaiset pois jne. Onneksi itse olen tajunnut, tämän karppaus infon ansiosta lähinnä, että kyllä se Dukan on aivan yhtä (tai enemmänkin) pötyhommaa kuin VTkin. (C. Sundqvist ei oikeasti tehnyt Dukania koska söi rasvaa koko ajan...)
Joten: jotkut Espanjalaiset kyllä karppaa, mutta ilman rasvaa (Dukanit - ja sitten viime vaiheessa palataan vanhaan takaisin)! Joitakin kivikautisia kyllä alkaa esiintyä, ja myös ns isodieetti on mainittu urheilulehdissä.
(Anteeksi jos minun suomi on "hieman" omituista... en sillä yleensä paljon kirjoittele.)