karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-19 20:35:02

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2023-10-22 17:05:53 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Ensimmäinen suomalaismedian uutinen Food for Thought 2023 -konferenssin yhteydessä julkaistuista BMJ:n artikkeleista tulee MTV:lta.


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ost ... #gs.6pbqud

Lainaa:
Ostaisitko sipsipussin, jonka kyljessä lukee "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksi

JULKAISTU 22.10.2023 13:36
Onko sipsipussin tai suklaalevyn kyljessä tulevaisuudessa varoitus "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksi.

Kansainvälisen tutkijaryhmittymän mukaan jotkin ruoat tulisi tunnistaa addiktoiviksi. British Medical Journalissa julkaistun analyysin mukaan "koukuttavien ruokien" nimeäminen voisi edistää terveyttä.

– Jos tunnustamme, että joillakin prosessoiduilla ruoilla on addiktoivien aineiden ominaisuuksia, voimme kenties parantaa terveyttä globaalisti, artikkelia kirjoittamassa ollut Ashley Gearhardt Michiganin yliopistosta kuvailee tiedotteessa.

Ruoka-addiktion olemassaolosta on kiistelty. Se eroaa esimerkiksi tupakoinnista tai alkoholin liikakäytöstä olennaisella tavalla: ihminen voi lopettaa tupakoinnin, mutta syömistä ei. Mikään yksittäinen ruoka ei myöskään aiheuta esimerkiksi lihavuutta.

Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että hiilihydraatteihin saattaa olla mahdollista koukuttua.

Mikä tekee ruoasta addiktoivan? "Monissa ultraprosessoiduissa ruoissa on suuri määrä"

Analyysiä varten tutkittiin 281 erilaista tutkimusta 36:sta eri maasta. Tutkijoiden mukaan addiktiota ultraprosessoituihin ruokiin esiintyi arviolta 14 prosentilla aikuisista ja 12 prosentilla lapsista.

Kaikki ruoat eivät "koukuta".

– Suurin osa ruoista, joita ajattelemme luonnollisina tai hyvin vähän prosessoituina, antaa energiaa hiilihydraatin tai rasvan muodossa, muttei molempina, kuvailee analyysia kirjoittamassa ollut Alexandra DiFeliceantonio Fralinin biolääketieteen tutkimuslaitokselta.

Tutkijat käyttivät esimerkkiruokina omenaa, lohta ja suklaapatukkaa. Omenan hiilihydraattien ja rasvan suhde oli 1–0, lohen taas 0–1. Suklaapatukassa suhde sen sijaan oli 1–1, mikä näyttäisi lisäävän tuotteen addiktiopotentiaalia.

– Monissa ultraprosessoiduissa ruoissa on suuri määrä molempia [hiilihydraatteja ja rasvaa]. Yhdistelmä vaikuttaa aivoihin eri tavalla, DiFeliceantonio kuvaa.

Jos jotkin syötävät nähtäisiin lähtökohtaisesti riippuvuutta aiheuttavina, se voisi johtaa uudenlaisiin toimintamalleihin esimerkiksi markkinoinnissa tai pakkausten merkinnöissä.

Ruoan aiheuttama toiminta saattaa täyttää päihteidenkäyttöhäiriön tunnusmerkit
Analyysin mukaan ultraprosessoidut ruoat aiheuttavat toimintamalleja, jotka saattavat täyttää päihteidenkäyttöhäiriön tunnusmerkit joillakin ihmisillä.

Tällaisia toimintamalleja voisivat olla esimerkiksi intensiivinen himo ruokaa kohtaan, vähentynyt kontrolli sen syömiseen, vieroitusoireet sekä syömisen jatkuminen seurauksista, kuten ylipainosta, ahminnasta tai elämänlaadun huonontumisesta, huolimatta.

Tutkijat toivovat lisää tutkimuksia teollisen prosessoinnin ja lisäaineiden roolista. Tärkeää olisi määrittää esimerkiksi, millaiset ruoat ovat erityisen addiktoivia. Kaikki eivät myöskään "koukutu" esimerkiksi perunalastuihin, vaan saattavat syödä vain muutaman lastun kerralla.

– Kun ottaa huomioon, miten yleisiä tällaiset [ultraprosessoidut] ruoat ovat – Yhdysvalloissa kulutetuista kaloreista 58 prosenttia muodostuu niistä – on paljon, mitä emme tiedä, DiFeliceantonio muistuttaa.

Jo aiemmin tutkijat ovat vaatineet tietynlaisiin ruokiin samanlaisia varoituksia kuin tupakka-askeissa.



Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-10-22 17:26:47 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Ashley Gearhardtin esitelmä karppivideoissa:

viewtopic.php?f=82&t=115637


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-10-22 18:01:13 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29275
Tässä yhteydessä sopinee nostaa esille ruokariippuvuudesta paljon kirjoittaneen Jen Unwinin viime marraskuinen ketju sokerin, viljan ja prosessoitujen ruokien koukuttavuudesta:

https://x.com/jen_unwin/status/1597265656843419648?s=20

Lainaa:
#Food #addiction #recovery is about much more than the food.
We have been ‘using’ food as drug to make us feel better. Sugars, grains and processed foods give our brains
Dopamine
Oxytocin
Serotonin
Endorphins
in unnatural amounts
The ‘feel good’ neurotransmitters.
A thread
1/8


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2023-10-22 18:06:07 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47640
Paikkakunta: HomeSweetHome
Linkit ovat kadonneet, mutta kauan, kauan sitten elintarviketeollisuuden entinen tutkija maailmalta kertoi, miten mäkkärin ketsupin ja Oreo keksien valmistuksessa ja testauksissa keskityttiin nimenomaan komboon, joka koukuttaa... Sitä ei selitetä vain makroilla vaan tiukalla koemaistoihin keskittyneellä tutkimuksella - ja lisäaineilla, jossa kaikki, mikä ei ole kiellettyä, on sallittua : )

Sen tyypin maunhallinta on jo aika lailla rakettitiedettä...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 4 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)