Miesten siittiötuotanto on pudonnut dramaattisesti 40 vuoden aikana, jolloin viralliset ravitsemussuositukset ovat promonneet siemenöljyjä ja niistä tehtyjä margariineja. Siittiöiden määrä on pudonnut tuona aikana 60 prosenttia. Tutkimustieto viittaa siihen, että nämä asiat liittyvät yhteen. Lisääntymisterveyttä heikentää myös se, että soijan ja iburofeiinin syöminen heikentää testosteronin tuotantoa.
Asiantuntijat ovat siittiöiden määrän romahduksen edessä sormi suussa ja vetelevät hatustaan selityksiksi kaikenlaisia virallisterveellisiä teesejä:
Iltalehti: Siemennesteen siittiöpitoisuudet laskeneet rajusti - kaikista nuoristakaan ei enää ole isiksi
Lainaa:
Siemennesteen siittiömäärän romahdukseen ei professori Jorma Topparin mukaan ole yksiselitteistä syytä. Jotain tiedetään kuitenkin jo varmasti: äidin tupakointi on haitallista.
Siis mitä!?! Äidin tupakointi on varmasti haitallista, mutta miten se vaikuttaa miehen siittiöiden määrään? Selitysten loogisuudesta viis, kunhan vaan ei mitään virallista opinkappaletta kyseenalaisteta.
Siitä on tutkimusnäyttöä, että runsas omega-6-rasvahappojen saanti vähentää siittiöiden määrää siemennesteessä ja heikentää niiden laatua.
David Gillespie: How vegetable oils are stealing our future – Part 1 – Male FertilityLainaa:
We’ve known for some time that in experimental animals, high omega-6 fat consumption lowers sperm count and significantly impairs the quality of those that remain. But a 2009 study in humans has taken that research one step further.
In that study, 82 infertile men were compared with 78 (proven) fertile men. Detailed profiles of the fatty acid makeup of each man’s semen were prepared. The results were unequivocal. Infertile men had a significantly higher ratio of Omega-6 to Omega-3 (15 to 1 versus 6 to 1 in fertile men). And critically, the higher the omega-6, the lower the sperm count. The amount and ratio of Omega-6 also dramatically and negatively affected the other two primary measures of sperm quality, the motility (ability to move) and morphology (the shape).
It is likely that the reason for the sperm cell destruction relates to rampant oxidation caused by the overconsumption of omega-6 fats. Unfortunately, that kind of oxidation damage leads to the wholesale DNA destruction that can result in cancer. That direct effect on testicular cancer rates is the subject of the next instalment in this series.
Runsas omega-6-rasvahappojen saanti aiheuttaa myös kivessyöpää.
David Gillespie: Testicular Cancer – Stealing our Future – Part 2Lainaa:
Oversupply of omega-6 from vegetable oil in the Testes causes a cascading chain of oxidative stress which ultimately ends in random destruction of our sperm and germ cell DNA. In most cases this results in the death of the sperm and germ cells (hence the massive declines in sperm counts discussed in part One). But every now and then just the wrong mutation happens and cancer develops (usually in the germ cells).
Testosteronin eritystä heikentää tunnetusti myös soijan syönti.
Ja vähän aikaa sitten uutiset kertoivat miten ibuprofeiini pudottaa miesten testosteronitasoja lisääntymiskyvyn vaarantavalla tavalla:
Helsingin Sanomat: Kipulääke ibuprofeeni vaarantaa miesten hedelmällisyyden – jatkuva käyttö vei nuoret hormonaaliseen tilaan, jota tavataan yleensä vanhoilla miehilläLainaa:
Melko tavanomainen päiväannos aiheutti kahdessa viikossa nuorille koehenkilöille hormonaalisen tilan, jota yleensä tavataan vanhoilla miehillä.