HS: Jopa joka viidennellä suomalaisella on kroonisesti herkkä vatsa, ja syy siihen saattaa olla länsimaisessa ruokavaliossaLainaa:
Länsimaalaisten vatsat ovat pahasti sekaisin. Länsimaissa, mukaan lukien Suomi, väestöstä 20–25 prosenttia on kroonisesti herkkävatsaisia. Jatkuva turvottelu on normaali tila.
Selvä lääketieteen mittari länsimaalaisten ruuansulatuksen pahoinvoinnille on ärtyneen suolen diagnoosi (IBS). Siitä kärsii 15–21 prosenttia länsimaalaisista, suomalaisistakin varmasti 10–15 prosenttia.
Myös ylävatsan vaiva dyspepsia ja refluksitauti ovat täällä tavattoman yleisiä. Refluksitaudissa mahaneste nousee säännöllisesti ruokatorveen tai kurkkuun ja polttelee.
Samaan aikaan esimerkiksi Kaukoidässä nämä vaivat ovat harvinaisempia. Siihen on etsitty selitystä, ja osin on löydettykin.
Ärtyneen suolen oireyhtymän riskitekijöitä löytyy genetiikasta, ruokavaliosta, psyykkisestä hyvinvoinnista ja suoliston huonolaatuisesta mikrobistosta.
Kaikkiin vaikuttavat maantiede ja ruokakulttuuri, kertoo tuore tutkimus, jonka julkaisi Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology.
Antii Heikkilä facetti:
Lainaa:
Hesari sokeana kanana on sentään löytänyt puolikaan jyvästä! Toinen puoli on sitten sitä sylttyä. Oikein on, että länsimainen ruoka on ongelmien keskiössä, mutta uutisessa vedetään taitavasti huomio pois itse ongelmasta eli ruuan laadusta annosten kokoon. Tuo mitä kerrotaan ranskalaisten syömisestä ei pidä lainkaan paikkaansa. Ranskalaisille on tärkeää a) ruuan laatu ja b)ruokarytmi, mihin ei kuuluu välipalat. Ranskalainen ateria on useamman ruoka-annoksen kokonaisuus, missä syödään kerralla kunnolla, eikä erillisinä annoksina pitkin päivää.
Eivätkös monet foorumilaiset ole saaneet apua IBS:äänsä refluksivaivaansa karppausruokavaliosta?