Suomalaiset ovat noudattaneet virallisia suosituksia ja vetävät kaksi käsin omega-6-rasvahappoihin kuuluvaa linolihappoa (LA) sisältäviä siemenöljyjä ja/tai niistä tehtyjä margariineja. Seurauksiin kuuluu mm. se, että olemme nousseet EU:n kärkeen tulehduksellisten suolistosairauksien ilmaantuvuudessa.
Yle: Yllättävä diagnoosi vapautti Mirjan vessavankeudesta – tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyneet voimakkaasti Lainaa:
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vatsakeskuksen ylilääkäri Martti Färkkilä sanoo, että tulehdukselliset suolistosairaudet eli haavainen paksusuolentulehdus sekä Crohnin tauti ovat lisääntyneet länsimaissa ja Aasiassa.
...
Suomessa kasvu on ollut erityisen voimakasta, sillä Kelan aineistojen mukaan 2000-luvulla vauhti on ollut lähes kuusi prosenttia vuosittain.
– Vastikään julkaistun eurooppalaisen vertailun mukaan sekä haavaisen paksusuolitulehduksen että Crohnin taudin mukaan ilmaantuvuus on meillä korkeinta EU:ssa, Färkkilä sanoo.
Kansantaudin määritelmä on yksi prosentti väestöstä eli 56 000.
– Siitä on tulossa kansantauti, vaikka joissain ikäryhmissä esiintyvyys ylittääkin jo tämän.
Linolihapon käyttö lisääntynyt
Ylilääkäri Martti Färkkilän mukaan geneettiset tekijät tai kehittynyt sairauksien diagnosointi eivät selitä tulehduksellisten suolistosairauksien yleistymistä Suomessa. Syitä ovat muutokset elinympäristössä, ruokavalioissa ja suolistobakteerikannassa.
– Jos katsotaan meidän dieettimuutoksia viimeisten 50 vuoden ajalta, niin muutos on ollut erittäin radikaali, Färkkilä sanoo.
Yksi syy on Färkkilän mukaan linolihapon lisääntynyt käyttö. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että öljytuotteita käytetään aikaisempaa enemmän.
– Voin sijasta syömme margariineja. Lisäksi esimerkiksi broilerin ja sianlihassa on verrattain runsaasti linolihappoja.
Färkkilän mukaan kasviksia ja vihanneksia syödään aikaisempaa vähemmän ja punaista lihaa puolestaan enemmän."
Verraten ja verraten. Broilerin (joka ei kyllä vieläkään ole punaista lihaa) ja sianlihasta saa LA:ta isompia määriä vain jos paistaa ne siemenöljyssä. Sopii tarkistaa Finelistä. Eniten LA:ta, johon ravitsemusasiantuntijamme aina muistavat liittää määreeksi "välttämätön", on ah niin virallisterveellisissä siemenöljyissä ja pähkinöissä. Edes rypsipossu ei kykene kilpailemaan siemenöljyjen ja pähkinöiden sarjassa.
Öljyistä PAHIMPIA (=sisältävät eniten) linolihapon lähteitä ovat auringonkukkaöljy, maissiöljy, soijaöljy, maapähkinäöljy ja RYPSIÖLJY, pähkinöistä saksanpähkinä ja pekaanipähkinä.
Eurooppalaisissa tutkimuksissa on arveltu, että linolihappo aiheuttaa joka neljännen sairastumisen haavaiseen paksusuolentulehdukseen.
Osin virallisten suositusten piikkiin menee osin myös D-vitamiinin puutoksen yleisyys. Ne ovat aiheettomasti kehottaneet välttämään monia tämän rasvaliukoisen vitamiinin hyviä lähteitä.
Lainaa:
"Mitä matalammat D-vitamiinipitoisuudet väestössä ovat, sitä todennäköisempää sairastuminen on.
– Sillä näyttää olevan suoraan vaikutusta tulehdussoluihin ja niiden toimintaan, ylilääkäri Martti Färkkilä sanoo."
Muita mahdollisia syitä tulehduksellisten suolistosairauksien yleistymiseen: ympäristön muuttuminen yhä steriilimmäksi ja antibioottien runsas käyttö.