Kuten muistamme, tästähän oli foorumilla puhetta, tutkimus vuodelta 2015 kertoi, että siemenöljyistä vapautuu niitä kuumennettaessa syöpään, sydäntautiin ja dementiaan liitettyjä kemikaaleja.
Lainaa:
Martin Grootveld, a professor of bioanalytical chemistry and chemical pathology, said that his research showed “a typical meal of fish and chips”, fried in vegetable oil, contained as much as 100 to 200 times more toxic aldehydes than the safe daily limit set by the World Health Organisation.
In contrast, heating up butter, olive oil and lard in tests produced much lower levels of aldehydes. Coconut oil produced the lowest levels of the harmful chemicals.
Professori John Stein sanoi, että siemenöljyjen liialliset omega-6-rasvahapot syrjäyttävät omega-3-rasvahappoja aivoissa. Omega-3-rasvahappojen puutos aivoissa myötävaikuttaa mielenterveysongelmien ja esimerkiksi lukivaikeuksien syntyyn.
Lainaa:
“If you eat too much corn oil or sunflower oil, the brain is absorbing too much omega 6, and that effectively forces out omega 3,” said Prof Stein. “I believe the lack of omega 3 is a powerful contributory factor to such problems as increasing mental health issues and other problems such as dyslexia.”
He said sunflower oil and corn oil were now banished from his own kitchen, replaced by olive oil and butter.
Siemenöljyt tulivat suuremmassa mittakaavassa ihmisten ruokavalioon vasta virallisten ravitsemussuositusten myötä. Käynnissä on vaarallinen ihmiskoe.
Lainaa:
“The human brain is changing in a way that is as serious as climate change threatens to be"
-Professor John Stein, Oxford University’s emeritus professor of neuroscience
https://www.telegraph.co.uk/news/health ... perts.htmlKasviöljyllä kasviksi! (täsmällisempää olisi ollut sanoa siemenöljyllä kasviksi, mutta tämä rimmasi paremmin)