karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-16 22:14:00

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2024-04-01 16:00:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4874
Maikkarilla tutkimusuutinen
Lisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisesta
Lainaa:
Uudelleenkäytettyä öljyä syöneillä rotilla esiintyi enemmän hermokudoksen rappeutumista.

Uppopaistoöljyä ei pitäisi käyttää uudelleen. Tähän tulokseen tuli tutkimus, joka havainnoi hermokudoksen rappeutumista rotilla. Tutkimustulos esiteltiin Discover BMB -konferenssissa ja se tullaan Medical News Todayn mukaan julkaisemaan Journal of Biological Chemistry -lehdessä.

Uusiokäytetty öljy haitallista neurologisille toiminnoille

Kokeessa rotat söivät ruokansa mukana erilaisia öljyjä kylminä, kuumennettuina ja useita kertoja kuumennettuna. Osa rottaryhmästä söi tavanomaista ruokaa ilman rasvoja. Ruokailukoetta jatkettiin 30 päivän ajan.

Tutkimuksessa uusiokäytetty öljy vaikutti tekevän haittaa neurologisille toiminnoille. Hermokudoksen rappeutuminen saattoi johtua öljyn vaikutuksista suoliston, maksan ja aivojen kommunikaatiossa.

Jos rotta söi uudelleenkuumennettua seesami- tai auringonkukkaöljyä, maksan tulehdustaso kohosi ja oksidatiivinen stressi lisääntyi. Myös paksusuolessa esiintyi huomattavia vaurioita. Öljyn käytön myötä rasva-aineenvaihdunnassa esiintyi muutoksia ja tärkeiden omeja-3-rasvahappojen kuljettaminen väheni, mikä puolestaan johti hermoston rappeutumiseen.

Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani

Vaikutukset nähtiin sekä uudelleenkäytettyä öljyä syöneissä rotissa että niiden jälkeläisissä. Aihetta täytyisi tutkia vielä ihmisillä lisätietojen saamiseksi.

– Uppopaistaminen korkeissa lämpötiloissa on yhdistetty useisiin aineenvaihdunnan häiriöihin, mutta pitkäaikaista tutkimusta ei ole tehty uppopaistoöljyn nauttimisesta ja sen haittavaikutuksista terveyteen, tutkimustiimiä johtanut Kathiresan Shanmugam kommentoi tiedotteessa.

Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani uusikäytettyä öljyä syöneisiin verrattuna.

Öljyjä käytetään uudelleen esimerkiksi ravintoloissa; siinä uppopaistetaan ranskalaisia, sipulirenkaita ja muita tuotteita.

Öljyn kuumentaminen korkeaan lämpötilaan kuitenkin muuttaa sen kemiallista rakennetta. Useat paistokerrat poistavat antioksidantteja ja vähentävät öljyn tuomia terveysetuja.

Tiettyjen öljyjen nauttimisen terveysedut ovat jo pitkään olleet tiedossa. Jo alle ruokalusikallinen oliiviöljyä päivässä voi pienentää riskiä kuolla dementiaan. Oliiviöljyä sisältävällä Välimeren ruokavaliolla yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.

Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani uusikäytettyä öljyä syöneisiin verrattuna. :?:

Asiantuntijan neuvo:
Lainaa:
Expert tips to improve cooking oil safety
When cooking with oils, “research suggests quality of oils before heat exposure matters,” explained Filingeri.
“When choosing cooking oils consumers should choose oils high in polyunsaturated fats and choose preparation methods that require low heat,” she stated. “Oils should not be reused for repetitive cooking sessions and oils should not be heated to high [temperatures].”

Frequently reusing frying oil may accelerate brain damage

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)