Kommenttia Sydänliiton ylilääkäriltä:
Lainaa:
Maailman sydänjärjestöjen entisen puheenjohtajan, professori Salim Yusufin esitys kardiologian konferenssissa Davosissa on herättänyt hämmennystä. Hän kertoi, että PURE-tutkimuksen mukaan hiilihydraattien syönti on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja rasvan syönti yhteydessä pienempään riskiin.
Suomalaiset ravitsemuksen asiantuntijat huomauttavat, että tutkimus ei muuta suomalaisten yleisten ravitsemussuositusten linjauksia. Sydänliitonkaan suosituksiin ei ole tulossa muutoksia. Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala tähdentää, että Yusufin esitys ei edusta kardiologien nykykäsitystä, eikä mies ole ravitsemuksen asiantuntija.
– Terveyden kannalta on edelleen tärkeää suosia pehmeitä, tyydyttymättömiä rasvoja, kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa. Samalla on hyvä vähentää kovan, tyydyttyneen rasvan, sokerin ja vähäkuituisen viljan sekä suolan saantia, Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa muistuttaa.
https://diabeteslehti.diabetes.fi/lyhyesti/Heräsi mielessäni kysymys että miksi tämä kardiologi Hekkala väittää että kardiologi Yusufin esitys ei edusta kardiologien nykykäsitystä, jos kerta kardiologit eivät ole ravitsemuksen asiantuntijoita (kuten y.o. jutussa mielestäni yritetään implikoida) ? Tuossa aiemmin myös väitettiin että tutkimuksen metodologiassa olisi ollut vikaa, nyt taas väitetään että tutkimus edustaa vain vähemmistön kantaa.