karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-10-20 00:01:17

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2015-01-27 15:50:18 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 22142
ALERT! ALERT! ALERT! BREAKING NEWS!

Tämä uutinen on hautautunut foorumin uumeniin. Nostetaan sitä hieman.

Els kirjoitti:
Lainaa:
Helmi, joka on pakko laittaa tänne muistiin, kun se kerrankin ihan pääkallopaikalta julkistetaan. Tämän päivän Hesarissa (8.2.2015, sivu C11) itsensä Raision kehityspäällikkö Jouni Niemelä kertoo, miten vielä 1970-luvun leivontamargariineissa oli jopa 30% teknotranssia (ja jo lauseen sanomuoto kertoo, että 60-luvulla sitä oli vielä enemmän; anekdoottina olen kuullut 50 prosentista) ja että tuolloin leipämargariinien pitoisuus oli 15-20 % tuotteen rasvoista. Näitä lukuja et löydä maksutta luettavasta internetistä millään, sen verran ikäviä ne ovat :)

Mutta kun kerran tuossa on lukuja, niin katsotaanpa samoin tein, millaisia ongelmia kyseinen teknotranssi tuohon aikaan aiheutti - ja millaisina määrinä.
* Harvardin megalomaanisten hoitajatutkimusten sydänkuolemaluvut pieniriskisille terveille naisille ovat hätkähdyttäviä kun puhutaan ajasta, jolloin rasvaa ei vielä edes vähennetty ruoasta (se alkoi vasta 80-luvulla). Niissä 2 E% teknotranssia sapuskassa tuplasi sydänkuolemariskin.
* Noh. Jos (tai kun) työläisväestön rasva oli köyhässä Suomessa pääasiassa margariinia (muodossa tai toisessa) ja jos (tai kun) ravinnosta oli herkästi 40 E% rasvaa (tavallista ruokaa söivät), niin ihan tavisten päivän kaloreista ihan Suomessa oli helposti jopa 20 E% teknotranssia 60- ja 70-lukujen vaihteessa. Ja kun jo 2 E% tuplasi Harvardin naisten sydänkohtaukuolemariskin, niin 20% ilmeisesti 20-kertaisti sen...
* Joten ei ole mikään ihme, että sydänkohtaukset vähenivät Pohjois-Karjala projektin aikana - koko maassa. Ja ne vähenivät ihan samaan tahtiin sekä siellä, missä opetettiin väkeä syömään "oikein" että siellä missä ei opetettu mitään. Näin kävi siksi että teknotranssin määriä margariinissa alettiin samaan aikaan tiputtaa, ja ihme oli valmis. Ne tippuivat 70-luvulla 30%'sta alaspain, 80-luvulla 13% alaspäin eikä niistä päästy edes alle prosentin tasoihin ennen vaihtoesteröinnin keksimistä, jokamikä on varsin tuore keksintö.

Mutta edes teknotranssien tiputus JA muutos vähärasvaisuuteen eivät ole vieläkään tuoneet Suomea sydänkuolemissa edes eurooppalaiselle keskitasolle. Kuinka matala se olisikaan ollut aikana ennen margariineja (lue: ennen kuolemien huimaa nousua joka jatkui 50-luvun alusta aina 70-luvun alkuuun), jos sydänkirurgia olisi jo silloin ollut nykyisellä tasolla?

Ruotsi näyttää nyt esimerkkiä siitä miten maitorasvan käyttö nykypäivänäkin vähentää toteunutta sydänriskiä merkittävästi. Tosin siitä kuulee täällä vain jos osaa ruotsia ja seuraa alaa aktiivisesti. Kaikkia muita sumutetaan silmiin edelleen antaumuksella ja täydellisesti. Muun muassa näillä hesarin opinkappaleilla...

*****************

Ja kun kerran aloin, niin jatketaan vielä sen verran, että maitorasvan transsi (vakseenihappo eli CLAn esiaste) on sekä kemiallisesti että fysiologisesti ihan erilaista kuin teknotranssi (elaidiinihappo). Ja että fysiologinen vaiikutus on todistettu pitävästi Costa Rican väestötutkimuksissa (joissa ei luotettu haastatteluihin, vaan tarkistettiin pitoisuudet kudosnäytteistä ja jossa verrattiin sydänkohtauksettomia verrokkeja sydänkohtauksen saaneisiin). Siellä maitorasva treansseineen päivineen puolitti sydänkohtausten määrän verrokkeihin nähden, siinä missä teknotranssi viisinkertaisti samaiset kohtaukset. Ja jatkotutkimuksissa todettiin sekin, miten kuolemia saatiin vähennettyä Costa Ricassa ihan samaan tapaan kuin 70-luvun Suomessakin: se onnistui vähentämällä teknotranssin määrää margariineissa rajusti. (ulkoa en muista tekijäää, mutta viite löytyy karppihaulla tai Melkein kivikautisen lähdeviitteistä, ja sen jälkeen vaikka PubMed'istä)

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-27 16:34:07 
Poissa
apina
apina

Liittynyt: 2009-12-21 22:22:11
Viestit: 10821
Hikikomori kirjoitti:
Hesarissa (8.2.2015, sivu C11)

Mikä maa, mikä valuutta? Mikä päivä, mikä kuukausi!
Sori pilkunviilaaminen, mutta ollaan muutenkin hörhöjä, ei tarvita lisää polttoainetta - Karpit osaavat ennustaa tulevaisuuden! Karpit keksivät aikakoneen! Salaliitto, karppaajat julkaisivat vahingossa etukäteisesti... 8)

P.S Tarkistin useasta lähteestä, tänään on 27.1.2015.

_________________
äh


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-27 16:48:53 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 22142
^Juttu, johon els lainaamassani postauksesssa viittasi, oli tämä:

Transrasva on rasvoista pahimpia – mutta saako sitä enää mistään? (Helsingin Sanomat 11.1. 2015)

Lainaa:
Kehityspäällikkö Jouni Niemelä Raisio-konsernista kertoo, että vielä 1970-luvulla leivontamargariinien transrasvapitoisuus oli jopa 30 prosenttia ja leipämargariinien 15–20 prosenttia tuotteen rasvoista. Margariineihin muodostui transrasvoja kovetusprosessissa, jossa vetyä lisättiin rasvahapon kaksoissidokseen.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)