karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-16 20:26:08

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 30 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-11-28 11:33:13 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29272
Huolimatta siitä tai juuri sen vuoksi, että professori Matti Uusituvan pää-äänenkannattaja Savon Sanomat lähes päivittäin valistaa kansaa karppauksen kamaluudesta sekä ruismustikkaleivän ja pehmeärasvasipaisujen autuaaksitekevistä vaikutuksista, osoittautui Kuopio THL:n selvityksessä Suomen toiseksi sairaimmaksi kaupungiksi.

YLE:
Lainaa:
Kotkan jälkeen yli 50 000 asukkaan kaupungeista eniten sairastetaan THL:n mukaan Kuopiossa, Oulussa, Turussa ja Joensuussa


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-11-28 14:28:11 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-17 17:39:01
Viestit: 8015
Paikkakunta: Kallavesj'
Tervemenoa Kotkaan hikis...! 8)

_________________
Tuli tuoksuu hyvältä... ja makuasioista voi kiistellä.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-11-28 14:50:09 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29272
OK. Ei sanota pahasti, sanotaan hyvästi.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-11-28 17:15:03 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 4153
Paikkakunta: Raw by nature
Ei ihme, että meillä Kotkassa on tehokas keskussairaala, pakko olla.

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-02 18:46:52 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2014-08-23 22:28:39
Viestit: 366
Paikkakunta: KVL
http://yle.fi/uutiset/uusi_menetelma_mahdollistaa_kuopiolaisten_kouluruoka_saattaa_olla_jopa_viisi_paivaa_vanhaa/7664272

Lainaa:
Uusi menetelmä mahdollistaa: kuopiolaisten kouluruoka saattaa olla jopa viisi päivää vanhaa


Uusi nopea jäähdytystapa on parantanut ruoan säilyvyyttä ja hygieniaa. Keskimäärin ruoka päätyy koululaisten lautaselle kahden päivän kuluttua valmistuksesta.

Iso-Bertaksi nimetyssä suurkeittiössä valmistuu päivittäin 10 500 ruoka-annosta kahdeksalta eri ruokalistalta Kuopion sairaaloihin, palvelukeskuksiin, päiväkoteihin ja kouluihin.

Käytännössä kaikki raaka-aineet tulevat kokeille lihaa myöten kypsennettynä ja esivalmisteltuna, ja tänään tiistaina tehtyä ruokaa asiakkaat saattavat syödä vasta loppuviikosta.

Tämän mahdollistaa keittiössä käytössä oleva cook and chill -pikajäähdytysmenetelmä, jossa valmiin ruoan lämpötila lasketaan 70 asteesta alle neljään asteeseen puolessatoista tunnissa. Menetelmä parantaa ruoan säilyvyyttä.

– Annamme ruoalle lupauksen säilyä valmistuspäivä plus neljä päivää. Käytännössä teemme maanantaina keskiviikon kouluruoat, ja ruokaa toimitamme kouluille päivittäin, palvelupäällikkö Anja Jokinen kertoo.

Listalta kadonnut ruoka saattaa tulla takaisinkin

Kouluruoan uusia mahdollisuuksia haistellaan jatkuvasti. Tuotantotavaltaan Suomen suurin yhteiskeittiö Iso-Bertta kehittää jatkuvasti uusia ruokalajeja ja tuunaa vanhoja suosikkeja uuteen muotoon.

Iso-Bertassa toimii myös oma tuotekehittäjä, jonka tehtävänä on olla korvat höröllä asiakkaiden suuntaan.

– Palautetta tulee jatkuvasti. Tutkimme niistä jokaisen, ja pyrimme selvittämään, onko maussa, koostumuksessa tai raaka-aineissa ollut jotain sellaista, johon pitäisi puuttua, Jukka Muranen kertoo.

Viime aikoina Muranen kertoo kehittelleensä muun muassa uudenlaista piparirahkajälkiruokaa joulun alle sekä kokeilleensa, millaisia mahdollisuuksia kerran jo listalta poistuneella savolaisella perinneruoalla olisi nykyaikaan tuotuna.

– Ruokalajia en voi vielä paljastaa. Se selviää ensi vuoden aikana, Muranen hymyilee.

Tuhannen litran kattila ei taivu mihin tahansa

Kun ruokaa tehdään keskimäärin tuhannen kilon erissä, myös valmistustavoissa joudutaan tekemään kompromisseja.


Tietenkään maku ei voi aina olla kaikkien mieleen, kun asiakkaita on paljon.
– Anja Jokinen


– Esimerkiksi kaalilaatikko on todella hankala toteuttaa näissä olosuhteissa. Kaali pehmenee ja painuu valmistettaessa, joten sitä pitäisi olla alussa niin paljon, ettei se mahtuisi mihinkään, Jokinen selittää.

Julkisiin palveluihin ruokaa tuotettaessa joudutaan lisäksi tasapainoilemaan paitsi terveellisyyden ja maistuvuuden, myös kustannustehokkaan tuotantotavan välillä. Myös raaka-aineiden kilpailutus rajoittaa tarjonta-avaruutta.

– Lisäksi ruokalistamme perustuvat ravitsemussuosituksiin, ja niiden mukaan meidän on toimittava. Tietenkään maku ei voi aina olla kaikkien mieleen, kun asiakkaita on paljon. Mutta sitä varten koulujen pöytiin on toimitettu esimerkiksi suolaa ja mausteita, Jokinen lisää.

Palautteen jälkeen parempaa ruokaa

Pyörön yhtenäiskoulussa oppilaat ovat syöneet syksystä asti kahden eri keittiön ruokia. Alakoululle ruoat tulevat valmiina keskuskeittiöstä, yläkoululla ne valmistetaan vielä itse. Etenkin opettajat kertovat huomanneensa eron kahden keittiön välillä.

– Varsinkin alkuun ero oli suuri. Olemme antaneet palautetta, ja onneksi laatu on syksyn mittaan parantunut, kolmatta luokkaa opettava Jyrki Houtsonen kertoo.

Oppilaat tuntuvat kuitenkin olevan melko tyytyväisiä ruokaan. Tämänpäiväinen kasvissosekeitto upposi hyvin lähes jokaiseen vatsaan.

– Ei keitto ehkä ihan suosikkiruoka ole, mutta ihan hyvää tämä on. Käymme syömässä joka päivä, seitsemäsluokkalaiset Reetta Knuutinen ja Amanda Rönkkö toteavat.

Suurkeittiö käynnistyi kakistellen

Kuopion Iso-Bertta on ollut toiminnassa runsaan vuoden. Ensimmäisinä viikkoina ongelmaksi koituivat tilaus- ja tuotannonohjausjärjestelmien epäsopivuus, minkä vuoksi osa asiakkaista jäi ilman ruokaa ja toiset saivat sen kylmänä. Jokisen mukaan ongelmista on nyt päästy ja keittiö toimii niin kuin on tarkoituskin.

– Alun murskapalaute oli varmasti täysin oikeutettua. Nykyisin palaute koskee enää lähinnä mausteita tai muita pikkuseikkoja. Silloin tiedämme olevamme oikealla tiellä.

Mistä on kyse?

- Kuopiolaisten kouluruoat valmistetaan nykyisin pääosin yhdessä suurkeittiössä
- Keittiössä valmistetut ruoat jäähdytetään nopeasti, jolloin ne säilyvät pitkään
- Palautetta ruoasta otetaan vastaan jatkuvasti ja vanhojenkin ruokien reseptejä muutetaan

Anu Pöntinen
Yle Savo


Tuoreutta päin terveyskaupungissa! Eikun :|

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva. Arjen anarkisti.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-02 19:30:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-02-08 19:12:46
Viestit: 5305
Mikä on pitkän iän salaisuus? - Ikiruoka.

_________________
Our way is not the best way. Our way is merely another way.
Vapaa ohjelmisto, vapaa yhteiskunta


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-02 20:57:48 
Poissa
Pusukala
Pusukala
Avatar

Liittynyt: 2010-09-20 09:57:53
Viestit: 8956
Voi herranjestas sentään! :roll: :roll:
Ihan on kaukana ne ajat, kun keittiöhenkilökunta valamisti Kuopiolaisessa koulussani safkan itte....
Tuolla menolla sairastuvuuden kasvua ei millään voi estää...

_________________
Asiallisia juttuja


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-03 08:10:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-11-23 11:34:05
Viestit: 567
Paikkakunta: Siellä sun täällä
Kävi mielessä tuossa, että jos tommoiseen "soppatykkiin" iskee jokin ongelma.. esim. jokin patogeeni pääsee jotenkin systeemiin, niin sairastuuko kerralla suurin piirtein sitten koko Kuopion piltit jonkin sortin mahatautiin? No tämä vaan noin hypoteettisena pohdintana..

_________________
Mihinkäs sitä kiire valmiissa maailmassa


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-03 09:57:56 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4874
Paksu Bertta kylvi tuhoa ennen muinoin

Mistä on kyse
Lainaa:
- Kun ruokaa tehdään keskimäärin tuhannen kilon erissä, myös valmistustavoissa joudutaan tekemään kompromisseja.
- Julkisiin palveluihin ruokaa tuotettaessa joudutaan lisäksi tasapainoilemaan paitsi terveellisyyden ja maistuvuuden, myös kustannustehokkaan tuotantotavan välillä. Myös raaka-aineiden kilpailutus rajoittaa tarjonta-avaruutta.
- Lisäksi ruokalistamme perustuvat ravitsemussuosituksiin, ja niiden mukaan meidän on toimittava.
- koulujen pöytiin on toimitettu esimerkiksi suolaa ja mausteita

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-03 09:58:43 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47634
Paikkakunta: HomeSweetHome
No ei tietenkään!
Kyseisessä vtt-sapuskassa on niin paljon sallittuja lisäaineita ettei siitä mikään mahatauti lähde liikkeelle.
Mahataudit lähtevät tuoreesta sapuskasta. Siitä jossa ovat ne suojaavatkin symbioottikannat.
Tällä vaan nopeuttavat kaupungin altsheimeristumista muutamalla vuosikymmenellä. Sitten joskus.

Nimmarilla "Pasta säilyy pitkään". Kuten myös kastikejauheet, kuivamaito ja ryynit...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 11:10:48 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-12 17:24:12
Viestit: 3173
Paikkakunta: Kotka
No jopas nyt jotakin, Kotka on josssain siis piikkipaikalla. Tämä uutinen on mennyt multa täysin ohi, eikä paikalllinen Kymen Sanomatkaan ole ilmeisesti asiaa sen kummemmin hehkuttanut.

_________________
- Ruisleipä on suomalaisten ravinnon multitabs -


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 12:57:01 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-03-17 14:39:14
Viestit: 1874
Lainaa:
Suomalainen karppaaja ei ole sittenkään niin tarkka ruokavaliostaan kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Tämä käy ilmi Kuluttajatutkimuskeskuksen ja...
Uutiset - Savon Sanomat
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/

Yllättävä tutkimustulos: Moni suomalaiskarppaaja ei välttelekään sokeria ja vehnäjauhoa. 11:04

Käykääpä lukemassa sairaan kaupungin uutisia....ja Uutisaaltoa

_________________
Kaikenlaista pohdintaa terveys/sairausriskeistä....

SANIN LUUPPI


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 13:01:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2011-05-12 11:15:38
Viestit: 5346
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu
Ote edellisen linkin uutisesta:

"Karppaajat, kuten muutkin suomalaiset, pitävät terveellisinä erityisesti kokojyväviljoja, vihanneksia ja juureksia, marjoja ja hedelmiä sekä kasviöljyjä."

Nyt käsi pystyyn kaikki tämän foorumin kirjoittajat jotka pääsivät mukaan vastaamaan ko. kyselyyn. Ei minulta nimittäin ainakaan mitään kyselty....

_________________
Lipidaari, laktovoori, lähiruoka

Jos kerron tekeväni jotain itse, se ei tarkoita että suosittelen muita tekemään samoin.
Kaikki sanottava sanottu tismalleen kuten tarkoitan, tulkinnat & rivienväliinluvut täysin omalla vastuulla.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 13:07:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-03-17 14:39:14
Viestit: 1874
Lainaa:
Karppaus eli vähähiilihydraattinen ruokavalio nousi suomalaisten tietoisuuteen muutama vuosi sitten. Julkisuudessa karppaajiin liitettiin tyypillisesti voin, kerman, rasvaisten juustojen ja rasvaisen lihan syöminen sekä leivän, sokerin ja muiden hiilihydraattien välttäminen. Karppaajat asettuivat ja asetettiin keskustelussa usein ravitsemussuosituksia vastaan. Suomalaisten karppaajien ruokatottumukset vastaavat joiltain osin julkisuuden mielikuvia: he syövät perunoita, riisiä, pastaa, leipää, mehuja ja sokeroituja virvoitusjuomia harvemmin kuin muut, ja tuoreita vihanneksia, munia ja kanaa puolestaan useammin.

Seitsemän prosenttia suomalaisista ilmoitti karppaavansa keväällä 2012. Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Piia Jallinojan mukaan karppaajat ja muut suomalaiset ovat edelleen yhtä mieltä monista asioista. Molemmissa ryhmissä pidetään terveellisinä erityisesti kokojyväviljoja, vihanneksia ja juureksia, marjoja ja hedelmiä sekä kasviöljyjä. Neljännes karppaajista pitää eläinrasvoja terveellisinä. Ruuanlaitossa ja leivän päällä he suosivat voita jonkin verran muita useammin.

Kuluttajatutkimuskeskuksen tiedote

_________________
Kaikenlaista pohdintaa terveys/sairausriskeistä....

SANIN LUUPPI


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 13:25:34 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 4874
THL:n tilaustyö. Karppilan huuhaa-palkinto tälle!
Lapin kansa laittoi parhaan kuvan ja otsikon: Suomalaiselle karppaajalle maistuu sokeri

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 14:37:09 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-09-13 23:28:05
Viestit: 1329
Soon vissi juttu notta sokeri maistuu meillä sokerille ei oo mennyt maku aisti.

_________________
http://wainanjutut.blogspot.fi/2015/04/ ... vamme.html


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 17:57:51 
Poissa
A-luokan paskansyöjä
A-luokan paskansyöjä

Liittynyt: 2004-05-25 08:11:35
Viestit: 4830
Paikkakunta: Leivonmäki
En epäile yhtään Lapin Kansan kyselyä. Kysyttyyn kysymykseen saatiin luultavasti rehellinen vastaus.

Karppaamiseen on yhtä monta linjaa, kuin on perseitäkin per karppaaja, eikä karppausta ole määritelty missään mitenkään sitovaksi. Mun mielestä ei ole paskempaa karppausta pudottaa päivittäinen hiilarikuorma 600 grammasta puoleen. Karppausta se on sekin ja pirun paljon tehokkaampaa kuin vähentää 5 grammaa luokassa 100 grammaa.

12 vuotta sitten palstoilla oli optimismia, että karppaus jotenkin pelastaisi maailman, mutta ei se pelastanut. Eteenpäin on kyllä menty ja voin hintakin tuplaantui hetkeksi tässä huumassa, eikä siitä ollut yhtään mitään kansanterveydellistä hyötyä. Ihan palstan alkuaikoina kirjoitin, että karppaaminen nostaa ruuan hintaa, enkä ollut väärässä.

Käännyttäminen on yhäkin ihan yhtä tyhjän kanssa. Ainoastaan esimerkillä voi aidosti vaikuttaa ja sittenkin pitää olla hintsu tiedon jakamisessa ja jarruttaa tietämystään. Vartin mittaisella paatoksella saa käytännössä enempi hallaa kuin hyötyä. Kyllähän sillä besserwisserin leiman päähänsä saa jos haluaa sitä kantaa. Eivät ne kohtuullisesti kotiruokaa dogmit mihinkään ole muuttumassa.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=z8tl2GSNxpo
KILO LÄSKIÄ ON ÄMPÄRILLINEN KUSTA.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 18:10:46 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-11-23 11:34:05
Viestit: 567
Paikkakunta: Siellä sun täällä
Olipahan lapin kansa pistänyt parastaan heittämällä hiukkasen provosoivan kuvan ja otsikon artikkeliin :shock: No toisaalta hyvähän tuo, että THL vähän jo myötäilee karppienkin kantaa.., eli että ei sitä pelkästään voita ja lihaa pistellä poskeen.. vaan on siellä paljon muutakin ja tosiaan monta mallia rajoittaa noita hiilareita.

_________________
Mihinkäs sitä kiire valmiissa maailmassa


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 18:34:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-09-13 23:28:05
Viestit: 1329
Juu sokuria ostin syksyllä parisataa kilua niin kahden hengen talouteen eikä pehmolelu eli tyttöystävä käytä sokuria kaffissa. Mehiläisille meni pääosin enkä tehnyt edes kilijuakaan olis mennyt alkoholi veroitus sekain..olisin saanut ne sokurit vähennyksiin eli kotiopäin..

Se siitä Lapin lasten lehdestä.

Vähähiilihytraattisesta tahi mun osalta "terveelliset" margariinit terveellisen elukkarasvaan.. tämä on mun sydäntautisen juttu ja ympäristö pitää minua kajahtaneena.

_________________
http://wainanjutut.blogspot.fi/2015/04/ ... vamme.html


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Kuopio sairas kaupunki
ViestiLähetetty: 2014-12-04 19:27:06 
Poissa
A-luokan paskansyöjä
A-luokan paskansyöjä

Liittynyt: 2004-05-25 08:11:35
Viestit: 4830
Paikkakunta: Leivonmäki
Onhan se Jurpo niin, että sydäntautisien mielipiteet eivät ketään kiinnosta ennen kuin on myöhäistä. Ja sydäntautisen uskottavuus on nolla, kun on sydäntaudinkin kerran saanut. Niin se on.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=z8tl2GSNxpo
KILO LÄSKIÄ ON ÄMPÄRILLINEN KUSTA.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 30 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)