karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-29 06:39:51

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 715 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 113 14 15 16 1736 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2016-12-06 19:22:32 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Ja Tomppa:

Lainaa:
Noloa heille. Mutta näin kuolevat vanhat sarvikuonot, turvallisesti omassa laumassaan, erillään muusta maailmasta.


http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskus ... 821#p45821


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-07 22:59:52 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Kuva

Irlannissa, kuten meilläkin, virallisterveelliset suosittelijat elävät menneisyydessä.

Diet Doctor: Hey Ireland! The 80’s Called, They Want Their Dietary Advice Back

Onneksi sieltä löytyy ainakin yksi kyseenalaistava toimittaja:

Domini Kemp: Beware of nutribabble in revised food pyramid

Lainaa:
There is a growing worldwide movement, including doctors, medical researchers and registered dietitians, which argues that a low-carb diet works better and is easier to stick to for most people, and that “healthy” fats are vital to good health. Indeed, many argue that the high-carb, low-fat diet recommended over the past few decades has contributed to the obesity crisis and growth of type 2 diabetes in the western world.
Some brave GPs and dieticians have bucked conventional advice and drastically reduced their prescriptions for insulin and other diabetes medications, and instead put their patients on low-carb, healthy fat diets. The impact, financially and medically, is huge.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-08 08:45:13 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Toisessa ketjussa vielä Nina Teicholzin oma yhteenveto siitä missä kohdin viralliset ravitsemusohjeet ovat tutkitusti pielessä:

http://karppi.ninja/forum/viewtopic.php ... 4#p2097668

Antti Heikkilä oli oikeilla jäljillä kun hän sanoi, että Yhdysvalloissa ravintotutkijat ovat tietoisesti harhauttaneet viranomaisia siinä, mikä koskee terveellistä ravintoa ja että sama koskee Suomea, sillä kaikki maan tämän alan ihmiset ovat olleet kiinteässä yhteydessä amerikkalaisiin ja perustavat väitteensä kansainvälisiin suosituksiin.

Heikkilän mukaan koko ravintotiede on keinotekoinen kyhäelmä, joka ei täytä klassisen luonnontieteen peruskriteerejä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-08 09:14:29 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Kasvissyönti, jota viralliset suositukset ovat poliittisista syistä ryhtyneet propagoimaan vaikka sen tueksi ei ole tutkimusnäyttöä, vie hampaatkin suusta.

Helsingin Sanomat: Kasvisruokavalio voi olla haitaksi hampaille – näin ehkäiset hampaiden kulumista

Lainaa:
Hampaiden eroosio on yleistynyt viimeisen 10 vuoden aikana, selviää toisesta, Saksassa tehdystä tutkimuksesta. Syiksi arvellaan happamien juomien kulutuksen kasvua ja esimerkiksi maidottoman tai kasvisruokavalion yleistymistä. Alaraudanjoen mukaan saksalaistutkimuksen havainnot pätevät todennäköisesti myös Suomessa.

”Kliininen kokemukseni asiakastyössä Suomessa on samansuuntainen.”


Suositeltu jatkuva laiduntaminen on sekin tuhoisaa myös hampaille. Niin, ja mitäs niissä happamissa mehuissa ja hedelmissä on? Niissä on SOKEREITA.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-09 13:32:54 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Chris Kresser kertoo miksi liha (poislukien ehkä jenkkiliha antibiootti- ja hormonijäämineen) kuuluu terveelliseen ruokavalioon ja millainen liha on paitsi terveelistä myös erityisen ympäristöystävällistä kestävän kehityksen muonaa.

Eat Meat, Just Source It Sustainably


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-10 12:45:57 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Kuva

Eivät ne Fogelin muka tieteellisinä totuuksina esittämät amerikkalaisten vt-suositusten kopiot ole kuin byrokraattisen prosessin ja teollisuuden lobbauksen sekä kirsikanpoiminnan tuloksena syntynyt kokoelma paikkansapitämättömiä anekdootteja, jotka kaivavat maan koko ravitsemus"tieteen" alta.

How CSPI Undermines Science, Nutrition, and U.S. Dietary Guidelines


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-10 13:14:31 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Kuva

Ettei totuus unohtuisi: Tässä päivitetty lista tärkeimmistä maaliskuun 2013 jälkeen julkaistuista vertaisarvioiduista tutkimuksista ja vertaisarvioiduista tieteellisten julkaisujen artikkeleista, jotka haastavat viralliset suositukset. Linkit löytyvät lähteestä:

http://www.zoeharcombe.com/2014/11/acad ... ry-advice/

Lainaa:
October 18th 2016: Harcombe Z. “Dietary fat guidelines have no evidence base: where next for public health nutritional advice?” Br. J. Sports Med. 2016.

October 3rd 2016: Harcombe et al. “Evidence from prospective cohort studies does not support current dietary fat guidelines: a systematic review and meta-analysis.” Br. J. Sports Med. 2016.

September 27th 2016: Pavel Grasgruber et al. “Food consumption and the actual statistics of cardiovascular diseases: An epidemiological comparison of 42 European countries.” Food & Nutrition Research. 2016.

August 8th 2016: Harcombe et al. “Evidence from randomised controlled trials does not support current dietary fat guidelines: a systematic review and meta-analysis.” BMJ Open Heart. 2015.

June 29th 2016: Harcombe et al: “Evidence from prospective cohort studies did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review.” Br. J. Sports Med. 2016.

June 13th 2016: Harcombe Z. “Designed by the food industry for wealth, not health: the ‘Eatwell Guide’.” Br. J. Sports Med. 2016.

March/April 2016: DiNicolantonio JJ, Harcombe Z, O’Keefe JH. “Problems with the 2015 Dietary Guidelines for Americans: An Alternative.” Mo. Med. 2016.

January 20th 2016: Jaike Praagman et al “The association between dietary saturated fatty acids and ischemic heart disease depends on the type and source of fatty acid in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands cohort.” AJCN 2016.

October 20th 2015: Jonathan Sackner-Bernstein, David Kanter & Sanjay Kaul. “Dietary Intervention for Overweight and Obese Adults: Comparison of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets. A Meta-Analysis.” PLoS One 2015.

September 23rd 2015: Nina Teicholz. “The scientific report guiding the US dietary guidelines: is it scientific?” The BMJ. 2015

September 2015: Credit Suisse Research Institute. “Fat: The new health paradigm“. (Not peer reviewed).

August 26th 2015: Malhotra et al. “It is time to stop counting calories, and time instead to promote dietary changes that substantially and rapidly reduce cardiovascular morbidity and mortality.” BMJ Open Heart. 2015.

August 12th 2015: de Souza, R. J., et al. “Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies.” BMJ. 2015.

July 15th 2015: Tanja K Thorning et al. “Diets with high-fat cheese, high-fat meat, or carbohydrate on cardiovascular risk markers in overweight postmenopausal women: a randomized crossover trial.” AJCN. 2015.

June 9th 2015:  Edward Archer, Gregory Pavela, Carl J. Lavie. “The Inadmissibility of What We Eat in America and NHANES Dietary Data in Nutrition and Obesity Research and the Scientific Formulation of National Dietary Guidelines.” Mayo Clinic Proceedings. 2015. Video interview here.

May 7th 2015: Malhotra, Noakes & Phinney. “It is time to bust the myth of physical inactivity: you cannot outrun a bad diet.” British Journal of Sports Medicine. 2015.

February 9th 2015: Harcombe et al. “Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis.” BMJ Open Heart. 2015.

February 1st 2015: Nathalie Genevieve Puaschitz et al. “Dietary Intake of Saturated Fat Is Not Associated with Risk of Coronary Events or Mortality in Patients with Established Coronary Artery Disease.” The Journal of Nutrition. (Many thanks to Ted Hutchinson for this one).

January 26th 2015: Zoë Harcombe. What caused the obesity epidemic? Trends in Urology & Men’s Health. (2015).

November 24th 2014: Sean C Lucan and James J DiNicolantonio: “How calorie-focused thinking about obesity and related diseases may mislead and harm public health. An alternative.” Public Health Nutrition. 2014.

November 21st 2014: Brittanie M. Volk, Laura J. Kunces, Daniel J. Freidenreich, et al. “Effects of Step-Wise Increases in Dietary Carbohydrate on Circulating Saturated Fatty Acids and Palmitoleic Acid in Adults with Metabolic Syndrome”. PLoS One 2014.

November 17th 2014: Malhotra A, Maruthappu M, Stephenson T. “Healthy eating: an NHS priority A sure way to improve health outcomes for NHS staff and the public.” Postgrad Med J 2014.

October 19th 2014: Jennifer Elliott. “Flaws, Fallacies and Facts: Reviewing the Early History of the Lipid and Diet/Heart Hypotheses“. Food and Nutrition Sciences 2014; PP. 1886-1903.

October 8th 2014: Lamarche, B., and Couture, P. “It is time to revisit current dietary recommendations for saturated fat.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. pp.1-3. 2014 (Many thanks to Gaby in comments for this one).

September 2014: Bazzano LA, Hu T, Reynolds K, et al. “Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets A Randomized Trial”. Ann Intern Med 2014; 161(5): 309-18.2

August 2014: Harcombe Z, Baker J. “Plant Sterols lower cholesterol, but increase risk for Coronary Heart Disease.” Online J Biol Sci 2014; 14(3): 167-9.

July 2014: Schwab et al. “Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review.”
Food and Nutrition Research; 2014.

June 2014: Feinman RD, Pogozelski WK, Astrup A, et al. “Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management. Critical review and evidence base.” Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif) 2014.

April 2014: Schwingshackl L, Hoffmann G. “Dietary fatty acids in the secondary prevention of coronary heart disease: a systematic review, meta-analysis and meta-regression“. BMJ Open 2014; 4(4).

April 2014: Hansen A. “Swedish health advisory body says too much carbohydrate, not fat, leads to obesity“. BMJ 2013; 347.

March 2014: Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S, et al. “Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis“. Ann Intern Med 2014; 160(6): 398-406.

March 2014: Georgina E. Crichton and Ala’a Alkerwi. “Whole-fat dairy food intake is inversely associated with obesity prevalence: findings from the Observation of Cardiovascular Risk Factors in Luxembourg study.” Nutrition Research. (Many thanks to Evonne in comments for this one).

February 2014: Ravnskov U, DiNicolantonio JJ, Harcombe Z, Kummerow FA, Okuyama H, Worm N. “The Questionable Benefits of Exchanging Saturated Fat With Polyunsaturated Fat.” Mayo Clinic proceedings Mayo Clinic 2014. (Viewable here thanks to Dr Michael Eades)

January 2014: DiNicolantonio JJ. “The cardiometabolic consequences of replacing saturated fats with carbohydrates or Ω-6 polyunsaturated fats: Do the dietary guidelines have it wrong?” Open Heart 2014; 1(1).

December 2013: Schwingshackl L, Hoffmann G. “Comparison of effects of long-term low-fat vs high-fat diets on blood lipid levels in overweight or obese patients: a systematic review and meta-analysis”. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2013; 113(12): 1640-61.

October 2013: Malhotra A. “Saturated fat is not the major issue”. BMJ 2013; 347.

May 2013: Malhotra A. “The dietary advice on added sugar needs emergency surgery“. BMJ 2013; 346.

May 2013: Glen D.Lawrence: “Dietary Fats and Health: Dietary Recommendations in the Context of Scientific Evidence.” Advances in Nutrition. 2013.

March 2013: Z. Harcombe, J. Baker, B. Davies. “Food for Thought: Have We Been Giving the Wrong Dietary Advice?” Food and Nutrition Sciences 2013; 4(3): 240-4. (This is the second most popular paper for the journal Food & Nutrition Sciences, confirming the interest in progressive, rather than conventional, thinking.)


Professoreiden tehtäviin kuuluu seurata alansa tieteellistä tutkimusta. Milloin elintarviketieteen ja ravitsemusterapian professorit ovat saneet erivapauden olla sitä seuraamatta?

Professorien eläkevirat olisi aika muuttaa määräaikaisiksi.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-12 09:47:28 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Express: Fat is GOOD for you! New research says cheese and cream to PREVENT diabetes and heart risk

Lainaa:
"People should not be eating high carbohydrate diets as they have been told over the past decade.

Our diets should be largely based on good quality high-fat foods
Professor Sherif Sultan


“Instead our diets should be largely based on good quality high-fat foods. This will prevent the rising epidemic of Type 2 diabetes and reverse the growing numbers of people suffering weight-related heart problems.”
The study, published in the American Journal of Clinical Nutrition, found overweight middle-aged men who ate high levels of saturated fat and low levels of carbohydrate became slimmer and healthier.
Researchers also saw reduced blood pressure and glucose levels, which are associated with a lower risk of heart disease, Type 2 diabetes and cancer, in the patients.
The people in the study were given unprocessed fats from natural sources, including butter, cream and cheese, along with coconut oil. Scientists believe these are “good fats” that absorb well in the body.
They did not include manufactured fats such as margarine, highly refined oils and trans-fats used in processed foods.
Experts say refined carbohydrates turn into sugar in our bodies, causing a spike in the energy storage hormone insulin, leading to fat accumulation in the cells.

Kyseessä oli tietenkin tämä norjalainen tutkimus:

viewtopic.php?p=2096829&sid=671db4dbd588c05b5fba80b1b6e139e3#p2096829


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-16 13:28:46 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
200 kanadalaislääkärin kirjelmässä kerrotaan selkeästi mitä muutoksia nykyisiin idioottimaisiin ja vahingollisiin suosituksiin tarvitaan, jos ne halutaan korjata todellista tutkittua tietoa vastaaviksi:

viewtopic.php?p=2098628&sid=ea3ea520792ec132331dc26a81306162#p2098628


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-12-17 11:39:32 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Kerran vielä, toisella kotimaisella:

Kostdoktorn: Nina Teicholz svar på att BMJ står för hennes artikel

Lainaa:
Vad var så farligt med min artikel att den behövdes raderas från vetenskapens historia? Dess största slutsatser – som nu har granskats tre gånger av oberoende forskare och som bekräftats vara korrekta – är att:
• Expertrapporten som kostråden baseras på består av icke-noggranna granskningar av forskningen
• Majoriteten av forskningen från de noggranna kliniska studierna har ignorerats (och har så gjorts i decennier)
• Genomgångar av huvudproblem – inklusive mättat fett och lågkolhydratkost – har inte genomförts ordentligt
• Den av myndigheter rekommenderade kosten är bara baserad på ”minimala mängder noggrann data som visar att denna kost skulle kunna förhindra sjukdomar så som fetma, diabetes och hjärtsjukdom.”
• Framförallt den nyligen introducerade ”vegetariska kosten” baseras på bevis som expertrapporten själv påstår är ”icke-slutgiltiga”, vilket är den lägsta graden som tilldelas tillgängligt bevis.

Andra resultat från artikeln listas i min kommentar som publiceras i BMJ. Trots enorm fingranskning står sig artikeln, och det ger viktig information om hur vi på bättre sätt kan bekämpa de sjukdomar som handikappar vårt land.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-04 00:08:26 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Nutrition Coalition kertoo mainifestissaan mitä muutoksia Yhdysvaltain ravitsemussuosituksiin on tehtävä, jotta ne vastaavat tutkittua tietoa.

HOW DIETARY GUIDELINES NEED TO CHANGE


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-05 22:48:57 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Kuva

Tim Noakesin ja Johan Windtin yhteenveto vähähiilihydraattista ja runsasrasvaista ruokavaliota puoltavasta tutkimusnäytöstä:

Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review Free
Timothy David Noakes, Johann Windt


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-09 19:23:49 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Annika Dahlqvist:Studie avlivar myten om mättat fett

Tutkimuksesta toisessa ketjussa:
viewtopic.php?p=2102993&sid=7b968bc98805a957cb3c71bda9fac057#p2102993


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-14 14:48:26 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
San Francisco Chronicle: Fat finds favor on U.S. tables again

Fat is back! Hyvä niin. Vielä tarvitsee kuitenkin poistaa se suositusten turha rajoitus tyydyttyneelle.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-15 10:22:17 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 92340
Ja höveli suhtautuminen hiilihydraatteihin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-01-30 23:47:11 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Gary Taubes kertoo miten elintarviketeollisuuden sokeriklusteri kaappasi ravitsemussuositukset, mitä siitä seurasi ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Unintended Consequences, Special Interests, and Our Problem with Sugar


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-01 21:48:26 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Nina Teicholz: The Limits of Sugar Guidelines
Is there a danger in governments offering too-specific advice on sugar consumption?


Lainaa:
As Americans well know, there have been many reversals in our guidelines in recent years—on dietary cholesterol, on total fat, on whether to eat breakfast to maintain a healthy weight. These were all official guidelines based on weak evidence that, when actually tested in clinical trials, were found to be unjustified. It turned out that people had been avoiding egg yolks, lobster, and fat, generally, to no avail, and that skipping breakfast altogether might actually be the best option for weight loss.


Heikkoon tutkimusnäyttöön perustuneiden virallisten suositusten takia ihmiset ovat omaksi vahingokseen aivan turhaan vältelleet munankeltuaisia, rasvaa ja aamiaisen jättämistä väliin. Näistä pieleen menneistä suosituksistaan viralliset suosittelijat ovat joutuneet luopumaan, kun eivät enää ole voineet olla olevinaan tietämättömiä nämä ohjeet perusteettomiksi osoittaneesta korkealaatuisesta tutkimusnäytöstä.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-02 13:37:12 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Ravitsemussuositukset ovat johtaneet Suomessa ravinnepuutoksiin varsinkin laitosruokasuositusten mukaisen ravinneköyhän hiilarimätön pakkosyötön kohteina olevien kohdalla.

http://www.iltalehti.fi/terveys/2017020 ... 4_tr.shtml


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-04 13:04:25 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Voisiko enää vakuuttavampaa näyttöä ravitsemussuositusten totaalisesta pielkeen menosta olla kuin tämä? Amerikkalaiset noudattivat suosituksia ja lihoivat. Ja sairastuivat diabetekseen.

Nina Teicholz:New US food availability data
Americans have been following the Guidelines


Lainaa:
Bottom line:
Americans have done a very good job following the US guidelines.
To blame obesity, diabetes, and other nutrition related diseases on saturated fats or red meat is strongly contradicted by this data.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-02-04 13:16:14 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 29217
Eipä taida eläinrasva olla syyllinen lihavuus- ja diabetesepidemioihin Yhdysvalloissa!
Lainaa:

WE EAT LESS OF all the foods that we were told to decrease:

Red meat is down 28%
Beef is down 35%
Pork is down 11%
Veal, lamb and mutton are down 78%
Eggs are down 13% (only in 2015 did the Dietary Guidelines change its policy on cholesterol, suggesting that eggs are now OK)

WE ALSO CHANGED THE FATS IN OUR FOODS, as we were told:

Whole milk is down 79% while lower fat and skim milk are up 127%
Animal fats (saturated fats) are down 27% while….
Vegetable fats and oils (unsaturated fats) are up 87% 
Salad and cooking oils are up 248%


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 715 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 113 14 15 16 1736 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 22 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)