karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-04-10 02:01:30

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 457 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 523 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2014-11-11 13:59:02 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Tämä jos mikä ansaitsee oman ketjunsa:

Pohjoismaiden arvostetuin ravitsemustieteilijä, tanskalainen professori Arne Astrup kirjoittaa American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa tyydyttyneestä rasvasta yleensä ja maitorasvasta erityisesti: "Vihollisista ystäviksi".

Arne Astrup: A changing view on SFAs and dairy: from enemy to friend

Per Wikholm korostaa sitä kuinka valtava merkitys Astrupin kannanmuutoksella on:

Lainaa:
Hän on epäilemättä Pohjoismaiden arvostetuin ravitsemustieteilijä, mistä kertoo sekin tosiasia, että hän on AJCN:n päätoimittaja ja laatii tämän tiedejulkaisun pääkirjoitukset. Kun hän vaihtaa leiriä, ei enää voida väittää, kuten Clauden Marcus äskettäin teki TV4:n keskustelussa väitellessään mm. Andreas Eenfeldtin kanssa, että konsensus vallitsee, kun kaikki nämä ihanat +100 pohjoismaiset ravitsemustieteilijät, jotka ovat laatineet uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset NNR ovat TÄYSIN yksimielisiä.

En ole tarkistanut, mutta luulen, että Arne Astrupia on tutkimuskirjallisuudessa lainattu useammin kuin kaikkia näitä sataa keskinkertaista pohjoismaista "tutkijaa" yhteensä. Hän on päätoimittajana AJNC:ssä, jota pidetään ehkä painavimpana ravitsemustieteellisenä julkaisuna.


-Onko Astrupilla paremmat tiedot kuin näillä NNR-tieteilijöillä, vai onko hän vain rehellisempi, Wikholm kysyy.

Hyvä kysymys.

Astrupin kannanmuutoksesta:

"Jag hade fel!" - Arne Astrup har gett felaktiga kostråd i 30 år

”Att varna för mättat fett är inte vetenskapligt

“I Was Wrong, You Were Right”

Tätä uutista on paltalla kommentoitu mm. näin:

els kirjoitti:
Kun tuo Tanskan Astrupkin meni ja käänsi takkinsa maitorasvojen suhteen
... ja kirjoitti siitä vielä ikävästi editoriaalin yhteen alan ykköslehdistä, AJCN'ään.
Se on NIIN väärin!

Ja siis... onhan Astrupin tulokset, mm aamiaisten sokerikuormasta yms, kertoneet asiaa jo maailman sivu,
mutta että mennä tuolla tavalla möläyttämään faktat suoraan vanhojen kollegoiden silmille.... hmpf


els kirjoitti:
Ystäväsi Astrup on juuri kertonut sen itse AJCN'n tuoreessa editoriaalissa,
jossa sanoo maitotuotteita ja maitorasvaa "entisiksi vihollisiksi ja nykyisiksi ystäviksi" terveyspuolella.

Juuri tuon täydellisempää takinkäännöstä on hankalaa häthätää keksiä :)

Linkki: http://ajcn.nutrition.org/content/early ... 86.extract

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-11 14:19:08 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Andreas Eenfeldt: Tyydyttynyt rasva ja voi: vihollisesta ystäväksi

Lainaa:
Kuva

Hän [Arne Astrup] päättää artikkelinsa näin:

"Kokonaisuutena katsoen nykyinen tiede ei tue käsitystä, että meijerituotteiden tyydyttynyt rasva nostaisi sydäntaudin tai aivohalvauksen riskiä tai lisäisi kuolleisuutta sv-tauteihin. ...Jäljellä ei ole minkäänlaista tukea nykyisille virallisille ravitsemusohjeille, joiden mukaan tulisi vähentää meijerituotteiden syöntiä sydäntaudin tai tyypin 2 diabeteksen ehkäisemikseksi. Juusto ja muut meijerituotteet ovat tosiasiassa ravinteikasta ja päivittäisten aterioiden arvoa nostavaa ruokaa."

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-11 15:13:40 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Astrupin luento (alkaa kohdassa 37:38): https://www.youtube.com/watch?v=elkqJle ... detailpage

Päivitettyään tietonsa nykyajan tutkimustuloksilla tämä aikaisemmin hiilihydraattien ja margariinin puolesta puhunut Pohjoismaiden johtava ravitsemustieteilijä käänsi totaalisesti kelkkansa.

Poimintoja hänen luennostaan:

-Tyydyttynyt rasva ei ole vaarallista

-Margariini transrasvoineen oli vaarallista (Astrupin ansiosta Tanska kielsi transrasvat ensimmäisten maiden joukossa)

-Jalostetut hiilihydraatit ovat ongelmallisia

-Omega-6-rasvahapot ovat haitallisia

-Tanskalaisten nykyisin syömä suolamäärä ei ole haitaksi

Nostan hattua professoreille Arne Astrup ja Tim Noakes, joilla on uutta tietoa saatuaan ollut kanttia myöntää olleensa väärässä.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-11 15:37:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-23 12:29:49
Viestit: 10343
Paikkakunta: Kouvola
Uskokaa pois, lähipäivinä TerveydenTuhoamisLaitoksen päivystävä agronoomi antaa lausunnon:

"En ole tutustunut tuohon, mutta emme muuta yhden ihmisen mielipiteen takia suosituksia."

_________________
Kuva

En se minä ollut ja siksi toiseksi se oli vahinko.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-12 20:15:39 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Annika Dahlqvistin referaatti Astrupin AJCN-julkaisun artikkelista ruotsiksi:

En förändrande syn på mättat fett och mejerier

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-13 21:05:47 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Matti Tolonen: Korkean tason takinkääntö: Rasva muuttui vihollisesta ystäväksi

Lainaa:
Pohjoismaiden tunnetuin ja vaikutusvaltaisin ravitsemustieteilijä, tanskalainen professori Arne Astrup on kääntänyt takkinsa 180 astetta: Ennen rasvakammoa lietsonut Astrup kirjoittaa maailman johtavan ravitsemuslääketieteen lehden pääkirjoituksessa, ettei tyydytetyllä maaeläinrasvalla ole syy-yhteyttä sydän- ja valtimotauteihin. Aivan samaa sanoi äsken professori Heikki Karppanen Karjalaisen haastattelussa.

Professori Arne Astrup, oli ennen sokerin ja muiden hiilihydraattien puolestapuhuja ja vannoutunut rasvan vastustaja. Hänellä oli paljon vaikutusvaltaa Pohjoismaisten ravintosuositusten laadinnassa. Vuonna 2013 Astrup alkoi kääntää takkiaan vähähiilihydraattisen ruokavalion suuntaan. Hän alkoi myöntää julkisesti – aivan kuten myös professori Jussi Huttunen Suomessa – ettei rasva olekaan niin vaarallista kuin on kuviteltu. "I was wrong, you were right", hän myönsi amerikkalaiselle ravintosuosituksia kritisoineelle tunnetulle tiedetoimittaja Gary Taubelle.

Elintasosairauksien syynä ei ole rasvan vaan liiallinen hiilihydraattien (erilaisten sokereiden) syönti. Näinhän englantilainen ravitsemustieteen professori John Yudkin oli opettanut jo 1960-luvulla, mutta hänet nuijittiin maan rakoon, kun rasvakammo ja kolesteroliteoria löivät itsensä läpi kaikkialla maailmassa.

Astrup on laatinut pääkirjoituksen American Journal of Nutritioniin otsikolla: A changing view on SFAs and dairy: from enemy to friend. (Näkemyksen muutos tyydytettyjen rasvojen ja meijerituotteiden merkityksestä: vihollisesta ystäväksi).

Kaikkialla maailmassa ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämään rasvaa (voita, kermaa, rasvaista maitoa ja juustoa ym. meijerituotteita sekä kananmunia ja lihaa) ja syömään paljon hiilihydraatteja. Tällaisten neuvojen on uskottu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja ja kuolleisuutta niihin. Vaikka Suomessakin Pekka Puska ja Matti Uusitupa ovat vakuuttaneet, että näiden suositusten takana on "murskaava" tuhannen tutkimuksen näyttö, sitä ei löydykään mistään, vaikka kuinka etsittäisi. Mikael Fogelholm joutui vastahakoisesti myöntämään, ettei sellaista näyttöä ole olemassakaan, kun Valion entinen tutkimusjohtaja professori Kari Salminen vaati TV:ssä häntä ja Pekka Puskaa esittämään edes yhden niistä tuhannesta tutkimuksesta.

Päin vastoin, uudet suuret meta-analyysit (koontitutkimukset) osoittavat, ettei maaeläinrasvan syönti lisää sydän- ja valtimotauteja eikä kuolleisuutta niihin. Samalla kaatuu oppi kolesterolin vaaroista; sitähän on perusteltu juuri rasvateorialla: Rasva lisää veren kolesterolia ja se aiheuttaa valtimotauteja ja aivohalvauksia. Sekään ei pidä paikkaansa. Tuhannet miljoonat ihmiset syövät turhaan kolesterolilääkkeitä, jyrisi farmakologian emeritusprofessori Heikki Karppanen äsken Karjalaisessa.

Diabeetikkoja on peloteltu aivan turhaan rasvojen vaaroilla. Nekin ovat osoittatuneet harhaksi. Suuri eurooppalainen väestötutkimus (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-InterAct, EPIC) osoitti, että maitorasvan syöminen vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, eikä suinkaan lisää sitä, kuten ravitsemustieteilijät ovat tähän asti väittäneet.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-13 22:08:34 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Arne Astrupiin on tieteellisissä julkaisuissa viitattu 30 681 kertaa.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-11-14 09:36:23 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Jari: Tanskan ”Pekka Puska”: Maitorasva on ystävämme

Lainaa:
Kuva

Arne Astrup on sisätautilääkäri, professori ja ravitsemus- ja urheilutieteen laitoksen johtaja Kööpenhaminan yliopistossa ja kokenut ravitsemustutkija. Lisäksi hän toimii mm. American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehden päätoimittajana ja OPUS-tutkimusprojektin johtajana.
.
.
Suomalaisten ravitsemusasiantuntijoiden keskuudessa rasva-aiheisiin tuntuu liittyvän eräänlainen julkinen kyttäyspeli. Tyydyttyneestä rasvasta lausutaan vuorotellen hieman entistä lievempiä lausuntoja, jotka ovat kuitenkin hyvin tarkkaan muotoiltuja. Kun yksi uskaltaa paljastaa muuttuneen kantansa, niin toinenkin uskaltaa. Vanhentuneiden käsitysten puolustajat ovat jo jääneet tai jäämässä pian eläkkeelle.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-12-29 13:36:27 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Georgina E. Crichton and Ala&rsuo;a Alkerwi. Whole-fat dairy food intake is inversely associated with obesity prevalence: findings from the Observation of Cardiovascular Risk Factors in Luxembourg study
Nutrition Research 2014


Tutkimus kertoo, että maitorasvat laihduttavat, vähentävät sisäelinrasvaa ja myös vähentävät sydänsairauksien riksitekijöitä. Tässä kohtaa voi kysyä, miksi Suomen viranomaiset ruokkivat lapsia rasvattomalla maidolla, margariinilla ja kieltävät voin.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-01 11:16:54 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Matti Tolonen:
Lainaa:
Maitorasva suojaa tyypin 2 diabetekselta, osoittaa maailman suurin diabetestutkimus EPIC-InterAct case-cohort study Euroopasta (Forouhi ym. 2014). Se vetää maton alta ravitsemustieteen pääväittämältä, jonka mukaan voi ja muu tyydytetty maaeläinrasva muka olisivat terveydelle vaarallisia. Nyt voitte vapaasti syödä voita! Professori Kari Salminen oli oikeassa:
Professori Kari Salminen: "Maitorasva on terveellistä"

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-01 17:35:58 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
^Linkki professori Kari Salmisen vuoden 2010 klassikkoartikkeliin ei enää toimi. Mutta ei hätää, kopioin jutun tähän omasta arkistostani:

Lainaa:
MAITO, MAITORASVA JA SYDÄN- JA VERISUONITERVEYS

Kari Salminen
Professori

Maito ja erityisesti maidon sisältämä rasva on leimattu voimistuvasti 1990-luvun jälkipuoliskolta syypääksi suomalaisten suhteellisesti suureen sydän- ja verisuonisairastuvuuteen ja –kuolleisuuteen.

Tieteellistä näyttöä asiasta ei ole koskaan kuitenkaan ollut. Nyt 2000-luvulla on julkaistu joukko suoraan maidon ja sen sisältämän rasvan kulutukseen ja toisaalta sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen kohdistuvia tutkimuksia.

Maitoon ja maitorasvaan kohdistuneet tutkimukset

Professori Elwoodin johtama tutkijaryhmä (2004a) on seurannut 20 vuoden ajan englantilaisten miesten maidon käyttöä ja sydäntautien ja aivohalvausten ilmaantumista. Maidon runsas käyttö vähensi merkitsevästi sairastuvuutta. Maito oli nykysuomalaisittain katsottuna rasvaista.

Tuloksestaan innoittuneena tutkijaryhmä (Elwood ym. 2004b) kokosi yhteen kaikkien aikaisempien maidon käyttöön ja sydän- ja verisuonisairastuvuuteen liittyvien tutkimusten tulokset. Yhteensä kymmenestä tutkimuksesta vain yksi osoitti maidon lisäävän sairastuvuutta. Yhdeksässä tutkimuksessa yhteyttä ei löytynyt tai ne osoittivat maidon suojaavan sairastuvuudelta.

Hieman myöhemmin julkaistut CARDIO2000-tutkimus (Kontrogianni ym. 2006) ja Germanin ym. (2009) laatima yhteenveto myös osoittavat maidon suojaavan sydäntaudeilta.

Myöhemmin Elwood ym. (2008) ovat tehneet 15 väestötutkimusta koskevan meta-analyysin, missä on tarkasteltu maidon ja maitovalmisteiden kulutuksen ja sydänsairauksien ja aivohalvausten yhteyttä. Runsaasti maitoa ja maitovalmisteita nauttineilla riski sairastua oli pienempi kuin niitä vähän kuluttavilla.

Elwood ym. ovat edelleen laajentaneet tarkasteluaan (2010) koskemaan maidon ja maitovalmisteiden vaikutusta verisuonisairauksiin ja diabetekseen. Haitallista yhteyttä ei todettu, pikemminkin vaikutus oli sairauksilta suojaava.

Mente ym. (2009) ovat tarkastelleet erittäin laajassa meta-analyysissä ravinnon ja sen lukuisten komponenttien yhteyttä sepelvaltimotautiin. Maitoa koskeva osio kattoi 216 820 henkilöä ja 8 erillistä väestöryhmää. Maidon, joka pääosin oli runsasrasvaista, kulutuksen ja sepelvaltimotaudin välillä ei löytynyt yhteyttä.

Holmbergin ym. mielenkiintoinen 12 vuotta kestänyt seurantatutkimus (2009) kohdistui 1725 ruotsalaiseen mieheen. Tutkimus osoitti, että ravitsemusvalistuksessa suositeltu hedelmien ja vihannesten nauttiminen johti sepelvaltimotaudin vähentyneeseen riskiin vain, jos samanaikaisesti nautittiin keskirunsaasti tai runsaasti maitorasvaa. Näin ei tapahtunut, jos maitorasvan kulutus oli vähäistä.

Edellä kuvatut tutkimukset kohdistuvat pääasiallisesti maidon, vaikkakin rasvaa sisältävän, vaikutuksiin. Suoraa luotettavaa johtopäätöstä juuri maitorasvan suojavaikutuksesta ei siis niiden perusteella voi vetää. Ruotsissa ja Norjassa tehdyt tutkimukset sen sijaan valottavat tätä kysymystä oivallisesti.

Professori Vessbyn ryhmä Ruotsissa on kehittänyt täsmämenetelmän yksilön maitorasvan kulutuksen mittaamiseksi. Lehmän pötsikäymisessä syntyy nimenomaisesti maidolle ominaisia parittoman hiililuvun omaavia rasvahappoja, penta- ja heptadekaanihappoa. Näiden happojen kerääntyminen ihmisen rasvavarantoon, esimerkiksi rasvakudokseen tai veren rasvoihin, kertoo tarkasti hänen nauttimansa maitorasvan määrän.

Menetelmällä määritettiin penta- ja heptadekaanihapon pitoisuudet ensimmäisen infarktin saaneiden ja terveiden verrokkihenkilöiden veren rasvoista (Warensjö ym. 2004). Terveiltä henkilöiltä löytyi näitä happoja merkitsevästi enemmän kuin infarktin saaneilta. Terveet olivat siis syöneet maitorasvaa enemmän kuin sairastuneet.

Tulos on vahvistettu Norjassa. Professori Pedersenin ryhmä (Biong ym, 2006) on vastaavasti määrittänyt ko. rasvahapot ihmisen rasvakudoksesta, mikä antaa luotettavan kuvan maitorasvan pitkäaikaiskäytöstä. Terveet henkilöt olivat syöneet maitorasvaa merkitsevästi enemmän kuin infarktipotilaat.

Edellä esitettyjen tutkimustulosten perusteella voi todeta, että maitorasva tai jokin sen käyttöön erottamattomasti liittyvä tekijä suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta. Mahdollista maitorasvan vaikutusmekanismia olen pohtinut Lääketieteellisessä aikakausikirja Duodecimissa (Salminen 2007). Vaikka siihen kirjoitukseen ei ole tullut kielteisiä vastineita, vielä jossain jatkuvasti puhutaan maitorasvan sisältämistä tyydyttyneistä rasvahapoista tai "kovasta" rasvasta, joiden sanotaan olevan yhteydessä sydän- ja verisuonsairauksiin.

Mitä tälle 1950-luvulla hatarin perustein syntyneelle väitteelle, ns. rasvahypoteesille kuuluu nyt 2000-luvulla?

Tyydyttyneet rasvahapot ja sydän- ja verisuoniterveys

Hiljattain on arvovaltaisissa tiedelehdissä ilmestynyt kolme riippumatonta meta-analyysia, joissa on selvitetty rasvan käytön ja sydän- ja verisuonisairauksien välistä yhteyttä. Analyysit kattavat monta kymmentä tiukat tieteelliset kriteerit täyttävää erillistä väestötutkimusta tai satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta ja satojatuhansia henkilöitä.

Skeaff ja Miller (2009) ovat tarkastelleet 28 yksittäistä väestötutkimusta, joissa on tutkittu ravinnon rasvojen ja sepelvaltimotautitapahtumien välisiä yhteyksiä. Selvitys kattoi 280 000 henkilöä.

Tyydyttyneiden rasvahappojen saanti vaihteli laajasti välillä 9-20 energia-%:a. Tyydyttyneiden rasvahappojen saannin ja sepelvaltimotautisairastuvuuden tai -kuolleisuuden välillä ei ollut yhteyttä. Todettakoon, että Suomessa tyydyttyneen rasvan kulutus on nykyisin noin 14 energia-%:a (Nordic Dietary Recommendations 2004).

Erittäin laajassa meta-analyysissä (Mente ym. 2009) on selvitetty ravinnon ja sen lukuisten komponenttien yhteyttä sepelvaltimotautiin. Tyydyttyneitä rasvoja koskeva osuus kattoi 11 erillistä kohorttitutkimusta ja 160 673 henkilöä. Tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja sepelvaltimotautitapahtumien välillä ei ollut yhteyttä.

Ja edelleen. Aivan juuri ilmestyi professori Kraussin ryhmän (Siri-Tarino ym. 2010) selvitys, missä 21 yksittäisen väestötutkimuksen pohjalta selvitettiin tyydyttyneen rasvan ja sepelvaltimotauti-, aivoverenkiertohäiriö- ja sydän- ja verisuonitautitapahtumien välistä yhteyttä. Tämä meta-analyysi kattoi 347 747 henkilöä. Tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja mainittujen tautitapahtumien välillä ei ollut yhteyttä.

Kaikissa kolmessa meta-analyysissä on mukana suomalaisilla miehillä tehty, silloisen Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston yhteinen Setti-tutkimus (Pietinen ym. 1997). Tämä tutkimus, vaikkakin vastoin tutkijoitten odotusta, osoitti eräänä ensimmäisenä vakuuttavasti, ettei tyydyttyneillä rasvahapoilla ole yhteyttä sepelvaltimotautikuolleisuuteen. On valitettavaa, ettei tätä tutkimuslinjaa jatkettu maassamme, vaan ote on siirtynyt muualle uusine tuloksineen.

Yhteenveto

Edellä esitetyt 2000-luvun vakuuttavat tutkimustulokset osoittavat, ettei maitorasvalla eikä sen sisältämällä tyydyttyneellä rasvalla ole haitallista yhteyttä sydän- ja verisuonisairastuvuuteen eikä –kuolleisuuteen.

Tämä on täysin vastoin maassamme pitkään yksipuolisin perustein harjoitettua terveys- ja ravitsemuspolitiikkaa ja -valistusta.

Terveys- ja ravitsemussuositukset on pikimmiten muutettava vastaamaan nykyisiä kiistattomia tutkimustuloksia. Maitorasvan tieteellisesti perusteeton ahdistaminen on vihdoin lopetettava.

Viitteet

Biong AS, Veirod MB, Ringstad J ym. Intake of milkfat, reflected in adipose tissue fatty acids and risk of myocardial infarction: a case-control study. Eur J Clin Nutr 2006;60:236-44.

Elwood PC, Pickering JE, Fehily AM, ym. Milk drinking, ischemic heart disease and ischemic stroke I. Evidence from the Cearphilly cohort. Eur J Clin Nutr 2004(a);58:711-7.

Elwood PC, Pickering Hughes J, ym. Milk drinking, ischemic heart disease and ischemic stroke II. Evidence from cohort studies. Eur J Clin Nutr 2004(b);58:718-24.

Elwood PC, Givens DI, Beswick AD, ym. The survival advantage of milk and dairy consumption: am overview of evidence from cohort studies of vascular diseases, diabetes and cancer. J Am Coll Nutr 2008;27:723S-34S.

Elwood PC, Pickering JE, Givens DI, ym. The Consumption of Milk and Dairy Foods and the Incidence of Vascular Disease and Diabetes: An Overview of the Evidence. Lipids 2010; doi 10.1007/s11745-010-3412-5.

German JB, Gibson RA, Krauss RM, ym. A reappraisal of the impact of dairy foods and milk fat on cardiovascular disease risk. Eur. J Nutr. 2009; doi 10.1007/s00394-009-0002-5.

Holmberg, S, Thelin A ja Stiernsröm E-L. Food Choices and Coronary heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 years Follow-up. Int J Environ Res Publ Health 2009;6:2626-38.

Kontrogianni MD, Panagiotakos DB, Chrohoou C, ym. Modelling dairy intake on the development of acute coronary symptomes: the CARDIO2000 study. Eur J Cardiovasc Prev Rehab 2006;13:791-7.

Mente A, de Koning L, Shannon HS ym. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease. Arch Intern Med 2009;169:659-69.

Nordic Dietary Recommendations. Nordic Council of Ministers. Copenhagen, 2004.

Pietinen P, Ascherio A, Korhonen P, ym. Intake of Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease in a Cohort of Finnish Men. Am J Epid 1997;145:876-87.

Salminen K. Maito suojaa sydäntä. Duodecim 2007;123:358-9.

Siri-Tarino PW, Qi Sun, Hu FB ym. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr doi:10.3945/ajcn.2009.27725.

Skeaff CM, Miller J. Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Ann Nutr Metab 2009;55:173-201.

Warensjö E, Jansson J-H, Berglund L, ym. Estimated intake of milk is negatively associated with cardiovascular risk factors and does not increase the risk of a first acute myocardial infarction. A prospective case-control study. Br J Nutr 2004;91:635-42.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-03-01 20:50:44 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Kuva

Kris Gunnars: Science: Grass-Fed Butter Eaters Have Fewer Heart Attacks

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-16 11:06:32 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-03-17 14:39:14
Viestit: 1874
Syy syödä lisää juustoa ehdottaa TIME-lehti

TIME kirjoitti:
Here’s Your New Science-Backed Reason to Eat More Cheese

Americans have long been bewildered by the French paradox: that despite consuming a dream diet full of cheese, baguettes and red wine, people in France have generally low rates of coronary heart disease. By some estimates, the average French person eats 57 pounds of cheese(26 kg) each year—more than in any other country—while the average American eats a measly 34.

Scientists have yet to solve the puzzle. Some point to the resveratrol in red wine as one possibility; a more likely reason, say a growing number of experts, is that we were wrong—or at least partially wrong—to condemn saturated fat as a primary cause of heart disease. A small new study published in the Journal of Agricultural and Food Chemistry suggests yet another delicious possibility: cheese.

When people gorged on dairy products—but especially cheese—their microflora seemed to change. In their feces, researchers saw some metabolites that they know are related to the metabolism of the microflora: short-chain fatty acids like butyrate and propionate both appeared at increased concentrations compared to the control diet

TIME Health

Syökää rasvaisia juustoja kuten ranskalaiset (26 kg/v)...vatsan bakteerit tykkää niistä!

PS. Katselin juuri yhtä ulkolaista TV-ohjelmaa,jossa arvioitiin ylläolevaa tutkimusta. Asiantuntijan mielestä ranskalaiset ovat solakoita ja saavat harvemmin sv-taudin siksi, että he syövät vähemmän....hahaa sanon minä!

_________________
Kaikenlaista pohdintaa terveys/sairausriskeistä....

SANIN LUUPPI


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-16 14:09:47 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Ursulan tiedot ovat so last century.

Ursula Schwab: Kumoaako juusto Benecolin? (Hyvä terveys 16.4. 2015)

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-16 14:28:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 1818
Paikkakunta: Satakunta
Hikikomori kirjoitti:


Moniko kertaisesti päivän tarpeisiin nähden tuosta 30g saa omega 6..
EDIT: Benecol ei taida olla ihan niin paha kuin Becel. Mutta ilmeisesti kasvirasvan (palmu- ja kookosrasva) syöminen on ihan ok..

_________________
Praise the lard!! Elämme jännittäviä aikoja.

Päikky


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-16 16:23:20 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-12-14 20:09:53
Viestit: 1506
Paikkakunta: Helsinki
Kyseessä on viime syksynä luotu kampanja Finuu-nimiselle margariinille, jonka mainoksissa esiintyy joukko pikkuruisia suomalaisia peikkoja. Ulkoasultaan enemmän cowboy-tonttuja muistuttavat hahmot pitävät huolta lehmistä ja ohjaavat mehiläisiä rypsin luokse. Mainoksessa eräs peikoista myös kertoo suomeksi heidän työtehtävistään.
Margariinia markkinoidaan suomalaisesta maidosta valmistettuna ja luonnonmukaisena. Silti oheisen videon ulkoasu on lähempänä keskieurooppalaista fantasiamaailmaa kuin pohjoismaista luontoa.
Jännälle idyllille löytyi taustaa Media & Marketing Polska –lehden artikkelista, jonka mukaan kampanjassa ei ole haluttu antaa kuvaa Skandinavian tyhjyydestä. Sen sijaan siihen haettiin Sound of Music -elokuvan kaltaisia mielikuvia.
Finuu-margariinin taustalla on elintarvikeyritys Bunge, joka tunnetaan Suomessa muun muassa Keiju ja Sunnuntai tuotemerkeistä.
https://www.youtube.com/watch?v=zWCQQwzcUmg

Lähde Uusi Suomi

_________________
Apteekissa on jonoja ilman minuakin.
Luontaistuotekaupoissa ei ole jonoja.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-23 20:45:50 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Helsingin Sanomat käyttää "asiantuntijanaan" THL:n Marja-Leena Ovaskaista, minkä vuoksi lehti edelleen tarjoilee lukijoilleen tutkitun tiedon vastaista 1980-luvun uskomusta.

Lainaa:
Maidon rasvasta kaksi kolmannesta on sydämelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa.

Maidolta meni maine, turhaanko? (Helsingin Sanomat 23.4. 2015)

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-23 21:00:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-09-13 23:28:05
Viestit: 1329
Hikikomori kirjoitti:
Helsingin Sanomat käyttää "asiantuntijanaan" THL:n Marja-Leena Ovaskaista, minkä vuoksi lehti edelleen tarjoilee lukijoilleen tutkitun tiedon vastaista 1980-luvun uskomusta.

Lainaa:
Maidon rasvasta kaksi kolmannesta on sydämelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa.

Maidolta meni maine, turhaanko? (Helsingin Sanomat 23.4. 2015)



Miten ollakkaan Helena Gylling opetti männä vuosina notta vauvan rintaruokinta tulisi lopettaa kovanrasvan takia hyvissä ajoin ja siirtyä rasvattomaan maitoon johon voipi lisätä rypsiöljyä. Voipi kysyä kumpi on oikeassa Helena vai taivhan isä joka on äidinmaidon määritellyt vaaville sopivaksi. Joo se niistä aasintuntijoista.

_________________
http://wainanjutut.blogspot.fi/2015/04/ ... vamme.html


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-23 21:22:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-12-14 20:09:53
Viestit: 1506
Paikkakunta: Helsinki
Jaksavat muistuttaa rasvattomasta maidosta ja kumi juustosta.
Upsalassa tehtyjen tutkimusten mukaan maitoa juovat kuolivat aikaisemmin kuin maitoa välttävät ihmiset. Ilmeisesti unohtui mainita, miten olisi kunnollisen maidon tai juuston kanssa? Löytyykö näille tuotteille sopivaa tilastoa? Ilmeisesti ei, koska ne unohdetaan mainita..

_________________
Apteekissa on jonoja ilman minuakin.
Luontaistuotekaupoissa ei ole jonoja.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-04-23 21:37:37 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 20384
Jurpolukki kirjoitti:
Voipi kysyä kumpi on oikeassa Helena vai taivhan isä joka on äidinmaidon määritellyt vaaville sopivaksi.


Vastaan taivaan isä/luontoäiti riippuen siitä kannatatko luomisoppia vai evoluutioteoriaa.

Helenan rypisöljyruokinnalla vauvojen kehittyvät aivot eivät saa tarvitsemiaan DHA-rasvahappoja, joita elimistö ei juurikaan pysty tekemään rypsärin lyhytketjuisista omega-3-rasvahapoista. Äidinmaidossa niitä on:
Lainaa:
Dha:ta on luonnostaan rintamaidossa. Vastikään Brasiliassa tehty tutkimus kertoi, että vauvana rintaruokitut ovat 30-vuotiaina älykkäämpiä kuin rinnasta varhain vieroitetut. Pitkään rintaruokitut saivat äidinmaitoa vuoden ikäisiksi. Tälle ryhmälle saatettiin antaa kuitenkin myös muuta ruokaa kuin äidinmaitoa. Vähän rintaruokitut vieroitettiin rinnasta alle kuukauden ikäisinä.

Lähde

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 457 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 523 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)