Fogelholm toistaa WHO:n suosituksen uusimista vastaan taistelleen ja sitä kymmenen vuotta viivyttäneen amerikkalaisen sokerilobbyn teesiä (ettei muka sokerilla ja lihavuudella ole selkeää yhteyttä). Ihan samalla tavoin amerikkalainen tupakkateollisuus toisteli, ettei tupakoinnin ja keuhkosyövän välillä ole selkeää yhteyttä onnistuen viivästyttämään tupakanvastaisia toimia vuosikymmenillä.
Coca-Cola Company on amerikkalaisen sokerilobbyn suurimpia pelureita.
Sitten kun tutkimuskiireiltään ehtii, Fogelholm voisi huvikseen lukaista vaikkapa tämän virallisterveellisen
Lisätty sokeri lihottaa
Liiallinen sokereiden syöminen kerryttää painoa ja siten myös edistää ylipainoisuutta, tuore tutkimus vahvistaa. Uusiseelantilaistutkijoiden tulos on tervetullut, sillä vaikka liian energiansaannin on pitkään tiedetty lihottavan, tutkimusnäyttö sokerin vaikutuksesta on ollut epäselvä.
Analyysissa keskityttiin ns. lisättyyn sokeriin eli sokeriin, joka ei ole ruoassa luonnostaan, vaan on valmistajan, kokin tai kuluttajan lisäämää.
British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat laajaan 71 tutkimuksen katsaukseen ja meta-analyysiin, ja niiden perusteella sokerin käytön lisääminen kerryttää keskimäärin noin 800 grammaa painoa jo kahdeksassa kuukaudessa. Sokerin vähentäminen laihduttaa saman verran. Tutkimuksissa käytetyt päivittäiset sokerin lisäykset ja vähennykset vaihtelivat kymmenistä satoihin grammoihin.
Vaikutus ei kuulosta suurelta, mutta ajan myötä se voi helposti johtaa ylipainoisuuteen. Tulokset viittaavat myös siihen, että sokerin lihottavuus johtuu energian saannin lisääntymisestä eikä esimerkiksi eri sokereiden aineenvaihdunnallisista vaikutuksista.
Erityisen lihottavia ovat sokeroidut juomat, koska nesteenä nautittu energia ei tuota samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteässä muodossa nautittu. Tämän takia sokerijuomista saa helposti ja huomaamatta liikaa energiaa. Sokeripitoisten juomien säännöllinen nauttiminen on liitetty myös aikuistyypin diabetekseen ja sepelvaltimotaudin riskiin.
Tutkimusta kommentoivassa pääkirjoituksessa professorit Walter Willett ja David Ludwig pitävät lisätyn sokerin vähentämistä tärkeänä, mutta heidän mielestään ihmisten olisi syytä vähentää huonojen hiilihydraattien syömistä laajemminkin. Erityisesti he mainitsevat teollisesti käsitellyt viljatuotteet ja perunan.
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;345:e7492)
http://www.bmj.com/