karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-12-14 08:21:55

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 298 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 515 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Dementia vie terveysrahat
ViestiLähetetty: 2013-11-02 10:57:29 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3877
Turun Sanomissa
Lainaa:
Vaikea ja keskivaikea dementia aiheuttavat Suomessa vuonna 2015 noin 3,8 miljardin euron kulut. Summa vastaa seitsemää prosenttia valtion ensi vuoden talousarviosta ja on reilusti enemmän kuin esimerkiksi Suomen vuotuinen puolustusbudjetti.

Laskelman ovat tehneet Itä-Suomen yliopiston geriatrian professori Raimo Sulkava ja Oulun Diakonissalaitoksen geriatrian ylilääkäri Petteri Viramo.

– Katsoimme tarkkaan kuopiolaisten laitoksissa ja kotona asuvien muistipotilaiden hoidosta syntyvät suorat kustannukset vuoden ajalta.

Summa sisältää kaikki rahalla maksettavat menot: hoitopaikkojen hinnat, lääkkeet, Kelan korvaukset ja omaishoidon tuet.

Mukana eivät ole omaisen käyttämä aika eivätkä menetetyt työvuodet, Raimo Sulkava selvittää.

3,8 miljardista eurosta 1,1 miljardia kertyy avohoidosta ja 2,7 miljardia laitoshoidosta, vaikka muistisairaista noin 70 prosenttia hoidetaankin kotona.

– Jo tällä hetkellä muistisairaudet on kallein sairausryhmä, ja sen merkitys kasvaa, Sulkava jatkaa.

Kasvua on tiedossa, koska Suomen väestö ikääntyy ja dementian riski kasvaa jyrkästi iän mukana.

Nykyisten esiintyvyysprosenttien pohjalta laskettuna Suomessa olisi peräti 239 000 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairastavaa vuonna 2060. Koulutustason nousu ja vanhusten parempi yleinen terveydentila saattaa onneksi romuttaa tämän pessimistisimmän laskelman.

Uudessakaupungissa muistipotilaiden hoitoa on kehitetty jo viiden vuoden ajan, niin inhimillisistä kuin rahallisistakin syistä. Alueelle on luotu lukuisia uusia toimintatapoja, joita on juurrutettu sosiaali- ja terveystahoille. Ne ulottuvat ennaltaehkäisystä koti-, omais- ja laitoshoitoon.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN TURUN SANOMISTA

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 08:49:49 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3877
Antti Heikkilä muistelee:
Lainaa:
Aloittaessani lääketieteen opinnot, dementia oli melko harvinainen ongelma. Pääasiallisesti dementia koski hyvin vanhoja ihmisiä. Syynä oli aivojen verenkiertohäiriö. Sitten yhtenä päivänä meille kerrottiin, että Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan oli tuotu potilas, jolla oli harvinainen sairaus. Sairaudella oli eksoottinen nimi: Alzheimerin tauti. Kaikki kävivät joukolla katsomassa tuota potilasta.

Nyt "terveellisen ja edistyksellisen" elämän myötä Alzheimerin taudista on tullut laaja epidemia. Yhä nuoremmat sairastuvat siihen. Suurin muutos sitten opiskeluaikojeni on tapahtunut ravintosuosituksissa. Alzheimer ei ole tipahtanut ulkoavaruudesta, vaan se on jotain, mikä johtuu siitä, että teemme jotain perusteellisesti väärin. Mielestäni kaikki nämä nykyajan sairaudet johtuvat vääristä ruokavaliosuosituksista. Sillä, onhan erikoista, että ihmiset sairastuvat tauteihin, joita ennen tuskin oli olemassa. Eikö näiden kaiken maailman professoreiden olisi pitänyt tuoda meille parempi ja terveempi elämä? Onko meitä huijattu perusteellisesti?

http://www.anttiheikkila.com/blogi/dementia/

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 09:31:59 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19346
^^On.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2013-11-04 14:04:59 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2007-11-01 15:25:41
Viestit: 575
Näiden - käytetään nimitystä - elintasosairauksien lisääntyminen on ollut viimeisen 30 v aikana melko hurjaa, on lisääntyneet allergiat ja astmat, erilaiset iho-ongelmat mm. psori, erityisen paljon on lisääntynyt 2 tyypin diabetes, johon ylipaino on vahvasti sidoksissa, jotamitä kans voinee pitää jonkin sortin "sairautena" tai ainakin kropan säätelymekanismien pettämisenä, on lisääntynyt juurikin ym kirjoituksen alzheimer ja dementia. Erilaiset suolistovaivat on lisääntyneet hurjasti, stressi, burnout, masennus on jo kansantaudin määritelmissä...jos jonkinlaista vaivaa huomattavasti enemmän kuin vielä 80-luvulla.

Ja mitä alettiin tekemään 80-luvulla? esim. voimariini tuli markkinoille, joka tietty helpotti levitteen levitystä leivälle, antoi helpotuksen niillekin jotka vielä siihen asti olivat käyttäneet voita, se kun on niin paljon kätevämpää. Ja onhan voimariinissa aina ollut n.puolet rypsiä. Ja samaan aikaan muutenkin rypsin ja muiden rasiamargariinien käyttö lisääntyi. Ja sitä leipää piti alkaa syödä enemmän, siitä kun saa sitä niin tärkeää kuitua, viljakuitua, muuta kun ei muka tarvitsekaan tai oikeestaan ei taida olla olemassakaan, esim.kasviksissa, terveyshenkilöiden mukaan kasvisten tärkkelys ei edelleenkään ole riittävää (juuri viime viikolla kuutelin luentoa terveellisestä syömisestä, meinas kyllä verenpaine alkaa nousemaan). 80-luvun lopulla alettiin käyttää varsinkin limppareissa (myöhemmin myös muissa makeutetuissa elintarvikkeissa) aspartaamia...ja samoihin aikoihin alkoi massiivinen rasvanpelottelu ja panonvartijoiden kampanja kevyt versioilla laihduttamisesta, paikkareilla oli monta kokoontumispaikkaa pienilläkin paikkakunnilla ja suosio oli taattu. Kevyttuotteetkin siis tuolloin rantautuivat meille.

80-luvun lopulta on myös meilläkin mäkkärikulttuuri ja muutenkin helpolla ruoan laitolla pääseminen mm.eineksien ja mikroruokien määrän lisääntyminen , eli toisaalta kiire, pitkät työajat/matkat ja erilaisten harrastusten tulo on ollut osana siihen, että itse ei osata / keretä / viitsitä laittaa ruokaa. Edelleen noihin eineksiin ja hamppareihin liittyy hinta, eli 90-luvun taitteen lama on yks syyllinen, kun rahaa ei ollut (ihan kuin nyt briteissä) ostettiin sitä mikä on halpaa. Ja onhan esim.yksineläjän halvempaa ostaa valmis maksalaatikko kuin alkaa sitä tekemään alusta itsekseen...varsinkin kun nuo einekset on olleet ihan käypäruokaa myös terveyshenkilöiden toimesta...

Ja tuo on jatkunut ihan viime aikoihin asti. Nytten pikku hiljaa alkaa näkyä vastarintaa mm. meidän karppaus-keskustelijoiden kautta, että ehkä sittenkin mahdollisesti luonnonmkaisempi ja lisäainettomampi ja myös luonnollisesti rasvainen ruoka on se mitä kannattais syödä. Ja että ruis ei välttämättä kaikille olekaan se autuaaksi tekevä...Että kyllähän tässä meidän ruokakulttuurissa ja taaksepäin katsellessa on menty metsään aikas laillakin.

Vasta viime aikoina on mm.ranskaan alkanut mäkkäri ja muut pikaruoka meiningit rantautua enemmän, ja tietty kun on taas talouden lamaa, niin rahaa ei tahdo riittää, sielläkin ostetaan mitä halvemmalla saadaan.

Suhtautumien ruokaan ja ruokailuun on kuitenkin ihan erilaista, tuo pikaruokakulttuuri tuskin siellä saa kovin vankkaa jalansijaa. Perinteisesti ranskassa on syöty ajan kanssa - hyvin - myös kermaa ja voita käytetty ruoan laitossa ja viiniäkin lipitetty, ja samaan aikaan kansa on paljon terveempää kuin me täällä. Täällä mennään tukkaputkella sinne ja tänne ja ollaan kiireisiä ja sitten todella väsyneitä ja nälkäisiä kun kotiin tullaan. Ja pian pitää saada ruoka tehtyä ja syötyä, ei tässä kaiken tohotuksen keskellä kerkiä 3 tuntia illassa ruokapöydässä istuksia...täytyy olla meno päällä, muuten ei ole tehokas ja tärkeä. Mikä osuus tuolla kiireellä ja stressillä on - sitä on vaikea mitata, mutta kaiken huonon syömisen, nukkumisen, stressin ja liiallisen alkon käytön jälkeen ei ole ihme että me sairastetaan niin paljon. Stressille on vaikea tehdä nopeasti mitään - nukkumisen huonouteenkaan, ne kun kulkee käsi kädessä. Mutta nuo kaksi muuta, syöminen ja juominen, niille voi kyllä nopeastikin tehdä jotain. Ja vaikutuksia on sitten myös noihin kahteen muuhunkin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-01-18 17:23:33 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19346
Matti Tolonen: Miksi hiilarit tuhoavat aivosi?
Lainaa:
Johtava amerikkalainen neurologi David Perlmutter sanoo, että vähärasvainen ruokavalio aiheuttaa aivosairauksia, mutta onneksi tilanne voidaan palauttaa normaaliksi jopa kuukauden kuluessa.

Useimmat ihmiset kuvittelevat, että jos aivot alkavat reistailla se johtuu geeneistä ja huonosta onnesta, emmekä voi asialle itse mitään. Uudessa provokatiivisessa kirjassaan Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar--Your Brain's Silent Killers , Little, Brown and Company (ilmestyi syyskuussa 2013) Perlmutter väittää, että me voimme itse hallita aivojemme terveyttä paremmin kuin olemme kuvitelleetkaan. Aivosairauksien, esimerkiksi dementian, syy on pääasiallisesti ravitsemuksellinen sanoo Perlmutter. Runsashiilihydraattinen ruokavalio – jota meille virallisesti suositelaan – on omiaan aiheuttamaan dementiaa, ADHD:tä, ahdistusta, kroonista päänsärkyä ja masennusta, sanoo Perlmutter.

No, sitähän minäkin olen sanonut jo vuosia mm. kirjoissani ja muissa kirjoituksissani. Aivot ovat suurimmaksi osaksi rasvaa, ja ne tarvitsevat jatkuvasti rasvamolekyylejä, jotka korvaavat niitä jotka tuhoutuvat. Sen tähden on erityisen tärkeää antaa aivoille runsaasti merellisiä omega-3-rasvahappoja EPAa ja DHA:ta, jotka korvaavat liikoja omega-6-rasvahappoja aivosolujen kalvoilla.

Why carbs are destroying your brain. The Times 18.1.2014

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-10 16:17:44 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19346
Antti Heikkilän helkkarin hyvä yhteenveto aiheesta Azheimer ja ravinto:

Lainaa:
On useita tutkimuksia, jotka selvästi osoittavat, että virallinen ruokavalio aiheuttaa dementiaa. Juuri se ruokavalio, jota Itä-Suomen opisto suosittelee kaikille. Liika hiilihydraatti pahentaa oleellisesti Alzheimer -potilaan tilaa. Vastaavasti hiilihydraattisen vähentämisellä on hyvä vaikutus dementiapotilaisiin. Kasvirasvojen linolihappo aiheuttaa dementiaa. Omega-3 vähentää dementian riskiä. Diabetes ja metabolinen syndrooma lisäävät huomattavasti riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Korkeat verensokeriarvot lisäävät myös riskiä. Kasviperäiset transrasvat ovat huomattava riski sairastua dementiaan. Näitä transrasvoja syntyy, jos käyttää esimerkiksi rypsiöljyä ruuan valmistukseen. Transrasvoja on käytännössä kaikissa ravintoloiden ja ruokateollisuuden käyttämissä rasvoissa. Sitä vastoin Hesarin parjaama voi parantaa muistia.

D3-vitamiini puute altistaa myös dementialle. Virallinen puoli tuon tuostakin pelottelee D3-vitamiinilla, sillä vitamiini on tehonsa puolesta hyvin kiusallinen asia lääketeollisuudella. Tutkimuksen mukaan D3-vitamiinilisä parantaa Alzheimer potilaan pärjäämistä. Miksi siis kielletään tämäkin mahdollisuus?

B12, B6 ja folaatin puute huonontaa aivojen toimintaa ja pahentaa dementiaa. Näiden vitamiinien pääasialliset lähteet ovat liha, maksa, munakeltuainen ja vihreät kasvikset. Juuri sellaiset ruoka-aineet, jotka ovat kiellettyjä. Vanhainkodeissa tarjotaan vain kauravelliä, margariinia ja leipää. Ehkä juuri vähärasvaisuudesta johtuen Alzheimer potilaiden aivonesteessä on huomattavasti vähemmän rasvahappoja verrattuna terveisiin.

Alzheimerin tauti on aineenvaihduntasairaus, kuten muutkin dementiat. Alzheimeria on pidetty tyypin 3 diabeteksena. Insuliini ei toimi enää niin kuin sen pitäisi, ja aivot itse asiassa kärsivät energian puutteesta, kun sokeria ei ole saatavissa riittävästi. Aivot kärsivät energian puutteestaja se on syy, miksi hermosoluihin kerääntyy esimerkiksi amyloidia. Amyloidi ei ole syy, vaan seuraus.

Aivot voivat käyttää sokerin sijaan ketoaineita, joita syntyy rasvan hajotessa. Ketoaineet ovat 2 prosenttia tehokkaampia kuin sokeri. Energialähteen muutos on tuonut huomattavan positiivisia tuloksia hoidettaessa Alzheimer potilaita. Tyydytetty rasva on ketoaineiden lähde. Erityisen tehokas on kookosrasva ja sen sisältämä kapryylihappo. Vähähiilihydraattinen ruokavalio tulisi olla dementiapotilaiden perushoito, koska se on ainoa keino ylläpitää ketoosia. Vanhemmilla potilailla LDL parantaa muistia.

Gluteiini on noussut pinnalle sen monien haittojen takia. Gluteiini on yhteydessä moniin neurologisiin sairauksiin, joista dementia on yksi. Myös autoimmuunisairaudet aiheuttavat dementiaa mutta gluteiini on yksi autoimmuunisairauksien perussyistä. Lopuksi lyhyt videon pätkä, missä amerikkalainen kollega kertoo, kuinka hän on parantanut miehensä dementian ruokavaliollaNäin lopuksi nimeän pahimman mahdollisen ruuan dementian kannalta. Se on kasvirasvoissa paistettu sokeroitu vehnäpulla, juuri se, mitä hyllyt notkuvat marketeissa.

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-10 19:29:54 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 1728
Paikkakunta: Satakunta
Hikikomori kirjoitti:
Näin lopuksi nimeän pahimman mahdollisen ruuan dementian kannalta. Se on kasvirasvoissa paistettu sokeroitu vehnäpulla, juuri se, mitä hyllyt notkuvat marketeissa.

Juurikin se, joka lähes jokaisen suomalaisen kahvipöydästä löytyy lähes aina. Ei mikään ihme jos olemme ylivoimaisesti dementian ykkösmaa.

_________________
Praise the lard!! Elämme jännittäviä aikoja.

Päikky


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-11 18:42:54 
Poissa
ruutana
ruutana

Liittynyt: 2007-05-25 15:55:11
Viestit: 19346
Yufina kirjoitti:
Ei mikään ihme jos olemme ylivoimaisesti dementian ykkösmaa.

Kiitos Yufina erinomaisesta linkistä. Jostain syystä THL on ollut kuin kusi sukassa tästä kansanterveydellisestä saavutuksestamme. Ehkä THL:n viskaalit ovat vain unohtaneet kertoa asiasta.

Ei ole turhaan omega-6-rasvoja propagoitu PKK-projektista saakka. Ei ole turhaan Diabetesliitto valistanut diabeetikoita, ettei pullasta tarvitse kieltäytyä kunhan vaan lääkitys on kohdallaan.

WORLDHEALTH RANKINGS

_________________
You butter believe it!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-11 19:15:44 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 55948
Pelottavaa on olla tietoinen tästä kaikesta kun ikää alkaa itselle kertyä. Käyn kerran viikossa vanhusten hoivakodissa ja mietin joka kerta, mitä saisikaan aikaan kuukauden LCHF-ruokavaliokokeilu siellä. Mutta sitähän ei tapahdu. Itsestään vain voi huolehtia ja sekin on vaikeaa, kun välillä ei vaan jaksa laittaa ruokaa. Mutta jos edes enimmäkseen... Kai sekin auttaa.

Järkyttävää, ettei ala jo todistusaineisto riittää ruokavaliosuositusten radikaaliksi muuttamiseksi. Toisaalta, oletteko huomanneet, kuinka ravintouutisissa alkaa olla hämmennystä? Asiantuntijat alkavat olla seli-seli-selittelijöitä. Rivit horjuvat. Vai olenko vain toiveikas? :?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-11 20:19:34 
Poissa
ylläpitokarppi
ylläpitokarppi
Avatar

Liittynyt: 2004-10-27 10:00:44
Viestit: 5088
Paikkakunta: Helsinki
Regina kirjoitti:
Järkyttävää, ettei ala jo todistusaineisto riittää ruokavaliosuositusten radikaaliksi muuttamiseksi.

Todistusaineisto riittää mutta raha ei. Halvat ja hyllyssä kuukausia säilyvät tärkkelys, sokeri ja pulloöljy ovat taloudellisista syistä virallisen ravitsemuksen perusta. Siltä pohjalta terveyspolitiikankin pitää ponnistaa. Se johtaa mm. ravitsemuksellisesti köyhän pastan kehumiseen ja päinvastaista laatua edustavan kananmunan paheksumiseen.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-12 20:29:49 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 55948
Luulisi että halpaa kananmunaa kannattaisi tuputtaa? Jaa mutta siitä on tietysti hyveellinen vege-liite poissa.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-12 22:49:15 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-12 17:24:12
Viestit: 3093
Paikkakunta: Kotka
Ja miksei raha sitten muka riitä, sehän on ihmisen kehittämä vaihdon väline joka luodaan tietokoneen näppäimillä kuten tämäkin teksti.

Rahasta se ei ole kiinni, vaan siitä, ettei sitä rahaa haluta antaa riittävästi ihmisten hyvinvointiin.

_________________
- Ruisleipä on suomalaisten ravinnon multitabs -


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-13 07:09:11 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-02-08 19:12:46
Viestit: 5305
-

_________________
Our way is not the best way. Our way is merely another way.
Vapaa ohjelmisto, vapaa yhteiskunta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-13 09:25:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-12 17:24:12
Viestit: 3093
Paikkakunta: Kotka
Näin on, rahan piti olla vaihdon väline, vaan nyt se on vallan väline ja se valta on hieman väärissä käsissä, ainakin minusta. Siis ulkomaisilla pankeilla ja pankkiireilla. Mutta jääköön tällä kertaa tähän.

_________________
- Ruisleipä on suomalaisten ravinnon multitabs -


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-13 16:56:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-02-08 19:12:46
Viestit: 5305
-

_________________
Our way is not the best way. Our way is merely another way.
Vapaa ohjelmisto, vapaa yhteiskunta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-13 16:58:59 
Poissa
Pusukala
Pusukala
Avatar

Liittynyt: 2010-09-20 09:57:53
Viestit: 8332
Taidanpa perustaa vanhainkodin, jossa syötetään vain LCHF-sapuskaa ja jossa on kuntosali ;)

_________________
Pätkäpaastoilua ja muuta sekoilua
___________________

“How to stop time: kiss.
How to travel in time: read.
How to escape time: music.
How to feel time: write.
How to release time: breathe.”

― Matt Haig ―


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-13 17:19:24 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-02-08 19:12:46
Viestit: 5305
-

_________________
Our way is not the best way. Our way is merely another way.
Vapaa ohjelmisto, vapaa yhteiskunta


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-13 20:42:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-01-17 21:33:10
Viestit: 3384
Paikkakunta: Raw by nature
Ihmettelinkin, miksei kukaan vielä ole sellaista perustanut.

_________________
Evoluutio ei ole väärässä. Minä voin olla.
Karnivorikaavio 1.0: https://drive.google.com/file/d/1_6AOoG ... sp=sharing
Karppauskaavio 3.0: https://drive.google.com/file/d/1K3RpIa ... sp=sharing


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-14 18:28:47 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-12-10 00:36:50
Viestit: 55948
Ilmoittaudun jonoon. Alan luoda rahaa tyhjästä, nyt on hyvä syy - että voi maksaa liharuoasta ja muista palveluista.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-03-14 18:41:52 
Paikalla
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2009-02-19 14:44:02
Viestit: 3877
Kyllä sitä olisivat äkkiä evirat, trevirat ynnä muut elyt syynäämässä :cry:

_________________
You Eat What You Are


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 298 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 515 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)