karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Kauppalehden Presso High Fructose Corn Syrapista
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=21412
Sivu 1/1

Julkaisija:  phe [ 2006-10-23 06:53:17 ]
Viestin otsikko:  Kauppalehden Presso High Fructose Corn Syrapista

Presso 21.10.2006 High-Fructose Corn Syrap eli maissitärkkelyssiirappi

Maissitärkkelyssiirappi on periaatteessa tavallinen keinotekoinen makeutusaine. Sitä saadaan jalostamalla maissitärkkelyksestä glukoosia, josta tehdään siirappia. Lopputuloksen fruktoosipitoisuus on tavallista korkeampi ja hinta viidenneksen halvempi kuin muissa makeutusaineissa. Presso kertoo HFCS:n olevan USAssa tämän hetken kuumimpia puheenaiheita makeutusainerintamalla, ja sille on annettukkin mairittelevia lempinimiä kuten "paholaisen karkki" tai "makeutusaineiden crack". Suuri ravitsemusterapeuttien joukko onkin sitä mieltä että high-fructose corn syrap onkin suurin syy Amerikan paisuvaan ylipaino-ongelmaan. Tilastot osoittavatkin ylipainoisten määrän lähteneen kasvuun 80-luvun alussa, jolloin maissisiirapin laajamittainen valmistus aloitettiin. Toki vastakkaisiakin mielipteitä on, kuten Proffessori Walter Willet kertoo:" Ei ole painavaa näyttöä sille, etä hfcs olisi jotenkin vastuussa kansakunnan liikalihavuudesta."
Ihmiset syövätkin maissitärkkelyssiirappia paljon tietämättään, sillä sitä on lähes jokapaikassa. "Pahinta on miten helppoa tätä ainetta on nauttia. Fruktoosi sinäänsä ei ole pahasta, mutta sitä laitetaan niin moneen ruokaan, että ihmiset syövät sitä todella paljon tietämättään" UC San Fransico-yliopiston ruokapalveluiden johtaja Carol Porter kertoo. Tavallisessa limutölkissä voi olla 13 teelusikallista sokeria high-fructose corn syrypin muodossa, tai rasvattomassa jugurtissa määrä voi olla kymmenenkin teelusikallista. Keskivertoamerikkalainen kuluttaakin USAn maatalousministeriön raportin mukaan (v.2001) maissitärkkelyssiirappia lähes 30 kiloa vuodessa.
Men's Health lehden päätoimittaja Davis Zinzcenko tuomitsee maissisiirapin kirjassaan The Abs Diet. Zinzcenkon mukaan aine on niin vaarallista itsessään, ettei määrillä edes ole suurta merkitystä. Ihmisruumis ei osaa käsitellä HFCS:n kaltaisia keinotekoisia sokeripommeja. UC Davis- ja Michiganin yliopistoissa tehtyje ntutkimusten mukaan maissitärkkelyssiirappi muuttaa aineen vaihduntaa siten, että lopulta keho varastoi ravintoa koko ajan vaatien koko ajan lisää ja lisää energiaa.
Michael Pollan, professori ja kirjailija, joka on tutkinut amerikkalaisen ruokakulttuurin sudenkuoppia pitääkin tälläisiä maissituotteita äärimmäisen teollisena ruokana. Toisessa ääripäässä on orgaanisesti viljelty ravinto.
Koko teksti Pressossa 21.10.2006 sivuilla A17-A18

Julkaisija:  Pappa [ 2006-10-23 08:38:22 ]
Viestin otsikko: 

Onkohan fiksua laittaa Willett HFCS "puolustajaksi" tuollaisilla tempuilla...

Mutta juu fruktoosista ja HFCS:sta on myös foorumilla yhtä jos toistakin:

http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?t=15301 ja monessa monessa muussa ketjussa kautta foorumin historian.

Willettin vastaus on erinomainen ja "oikea", mutta vastauksen käyttö tuollatavalla osoittaa (taas kerran) mielenkiintoisia piirteitä toimittajan *sensuroitu*.

Vähäiset luonnolliset fruktoosin saannit eivät yleensä ole elimistölle lainkaan ongelma, sensijaan suuret määrät yhdistettynä muuhun runsaaseen hiilihydraatin saantiin alkaakin sitten mm maksassa olla hankala asia. Sen käsittelyssä kun on siinä tilanteessa hiukan ikäviä piirteitä.

Jos minulta kysyttäisiin nimeämällä jokin yksi sanotaan vaikka peruna ja kysyttäisiin onko peruna suomalaisen lihomisbuumin syy olisi kai jolkaisen arvattavissa vastaus. Mitään painavaa näyttöä ei ole sille että juuri peruna olisi syy kansan lihomiseen. Jos peruna kokonaan poistettaisiin tuskinpa lihominen pysähtyisi. (Onko siis peruna sittenkin "viaton")

http://www.hfcsfacts.com/NYTimes07-02-06.html

"New York Times Article Reviews The Science — HFCS Myths Debunked
A July 2, 2006 article by Melanie Warner in The New York Times provides a science-based approach to high fructose corn syrup (HFCS) and its proper context in the obesity debate.

Dr. Walter Willett, Harvard School of Public Health Nutrition Department Chairman, is quoted in The New York Times article saying, “There's no substantial evidence to support the idea that high-fructose corn syrup is somehow responsible for obesity.” Dr. Willett further adds, “If there was no high-fructose corn syrup, I don't think we would see a change in anything important. I think there's this overreaction.”

Even one of the authors of a 2004 commentary published in the American Journal of Clinical Nutrition that first suggested a unique link between HFCS and obesity has conceded that the evidence to convict HFCS is lacking. Dr. Barry M. Popkin, Department of Nutrition professor at the University of North Carolina at Chapel Hill told The New York Times, “It was a theory meant to spur science, but it's quite possible that it may be found out not to be true.” He continued, “I don't think there should be a perception that high-fructose corn syrup has caused obesity until we know more.”
"

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/