Yksi teema, joka minusta kaipaa ihan oman vitjan, on tämä vastuuton siemenöljyhypetys. Sen varjolla, että linolihappo alentaa kolesterolia on myyty käärmeöljy ruokateollisuuden joka ikiseen prosessiin - ja vielä on ihmisetkin saatu vaihtamaan ruoanvalmistusrasvat siemenöljyihin.
Taitaa kuitenkin olla niin, että tällä rasvatyypillä on ihmiselle optimitaso, joka on melko matala ja täyttyy hyvin helposti kokonaisena syötävistä pähkinöistä ja siemenistä - ja myös eläinrasvasta.
Ehkä olisi ihan hyvä juttu kerätä näitä liian linolihapon haittoja käsitteleviä tutkimuksia yhteen paikkaan. Siemenöljyt ovat tietysti paitsi jäätäviä linolihappopommeja, myös ultraprosessoituja - ja herkkiä hapettumiselle, näihinkin asioihin liittyvää tutkimusta voisi lisätä ja ruotia.
Tässäpä ihan makoisa tuore, jossa löytyi linolihapolle suora vaikutusmekanismi PCOS:issa - rottatutkimus, mutta vaikutusmekanismitutkimukset ovat tärkeitä!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10944505/Lainaa:
Given that the present dietary recommendation is to consume higher ratio of ω-6 PUFAs to lower the incidence of cardiovascular diseases, it is imperative to be more vigilant about the reproductive risks associated with this type of dietary choices.