Tutkimus: Sydänkohtauksen ennustamiseen löytyi uusia merkkiaineita (Helsingin Sanomat 10.1. 2015)Lainaa:
Suomalaisten johtama kansainvälinen tutkimus on löytänyt neljä uutta merkkiainetta, jotka saattavat parantaa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen ennustettavuutta.
Tutkimustulokset osoittavat, että veren kohonnut fenyylialaniini ja kertatyydyttymättömien rasvahappojen pitoisuudet ennustavat kohonnutta sydän- ja verisuonitautitapahtuman riskiä, kun taas omega-3- ja omega-6-rasvahappojen pitoisuudet ennustavat sitä, että riski on alentunut.
Fenyylianaliini on aspartaamin hajoamistuote. Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen osalta Hesarin uutinen kaipaa selvennystä. Brother-John selventääkin asiaa uutisen kommenteissa:
Lainaa:
Selvennykseksi tähän uutiseen: Omega 3 rasvahappojen pienevä suhde Omega 6 (esim 1:10) on sydäntautiriski kuntaas esim suhde 1:3 on jo erittäin matalan riskin lukema ja 1:2 omaavilla sydänkohtausriskiä ei ole juuri ollenkaan.
Teollisuuden (myös margariinit) käyttämät palmuöljy-, soija-, auringonkukka- yms halvat kuumaprosessoidut kasvisrasvat (myös rypsi) ovat täynnä Omega 6:ta ja siten lisäävät sydän- ja verisuoniriskejä.
Pellava-, kamelina-, hamppu- ja kalan rasvat taas vähentävät niitä.
Hyviä neuraaleja ja stabiileja rasvoja ovat myös oliivin ja kookoksen rasvat sekä voi.