karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-02-24 16:29:00

Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Koulun terveys(?)tarkastus
ViestiLähetetty: 2014-10-10 12:15:42 
Poissa
hihhulikarppi
hihhulikarppi
Avatar

Liittynyt: 2011-05-25 10:09:55
Viestit: 2204
Kolmannella luokalla olevalla pojallani oli koulussa terveystarkastus. Mitattiin perinteisesti pituus, paino ja näkö. Kaikki edellämainituista oli ihan mallillaan, ei siinä mitään. Lapsi on terve kun näkee ja on sopivan pituinen ja painoinen, vai onko? En näe noilla perusmittauksilla (no näkö nyt on oikein hyvä tsekata ja silloin tällöin pituuttakin) oikein mitään järkeä. Painoon liiallinen huomion kiinnittäminen taas voi olla aika haitallista tuossa iässä (tai oikeastaan missä iässä tahansa). Sopusuhtaisuuden näkee mielestäni aika hyvin jo ihan katsomalla.

Oikeastaan purnaukseni pääajatus ei ollut edes noissa mittauksissa, vaan siinä että olisi ollut ihan mukavaa tietää tuosta tarkastuksesta etukäteen. Olisi ollut kysyttävää mm. ihottumista, helposti tulehtuvista imusolmukkeista, oikkuilevasta vatsasta ja väsymyksestä. Pitänee siis käydä erikseen terkkarilla ja kysellä olisiko aihetta verikokeisiin tms. Helpompaa jos olisi siinä samalla tarkastuksen yhteydessä onnistunut.

Pointtini on siis, että kuinka hyvin tuollainen pikainen terveystarkastus kuvaa terveyttä? Aika suppea näkökatsanta terveyteen jos sitä katsotaan vain pituuden ja painon kautta.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-10-10 12:49:53 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-03-02 13:04:27
Viestit: 4998
meillä on tuommoinen suppea terveystarkastus muilla luokilla, 1:llä ja 5:lla on sitten laajempi joista tiedotetaan etukäteen ja vanhempi saa halutessaan tulla mukaan. Onhan se käyrien kyttääminen normisti ärsyttävää muttei mielestäni turhaa, ainakin itse olen iloinen että selkeä jatkuva lasku painokäyrässä otettiin vakavasti ja tsekkaillaan ainakin veriarvot yms vitosluokkalaisella. SIkäli mikäli kulkee omilla käyrillään niin ei varmastikaan vaadi mitään erityishuomiota. Meillä jäbä vaan on tippunut jo kaks vuotta peräkkäin painokäyrällään ja on todellakin hoikkanen ja myös väsyneen oloinen. En usko että on ihan normaalia kasvunaikaista vaihtelua.

No mutta, kaikinpuolin uskon että edes vuosittainen seuranta kasvukäyrissä ja näössä on ihan jees. Kyllä terkka siinä samalla havannoi jos on selkeästi silmiinpistävää jotain terveydellistä huomioitavaa. Laita Nöf kyssäri noista asioista perästä, mahdollistahan on että pääsisitte koululääkäriä moikkaamaan?

_________________
"ihanvähänvaanhiilihydraatittomalla vuodesta 2007"
Hyvin suunniteltu, toteutus tökkii
karppi nro 3729
Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-02-17 12:06:54 
Poissa
himokarppi
himokarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-03-04 14:53:14
Viestit: 3807
Vanha juttu, mutta kommentoin silti. Onpa kurjaa, ettet ole saanut tietoa lapsesi terveystarkastuksesta. Kolmosluokan tarkastus on terveydenhoitajan suorittama perustarkastus, jossa pitäisi noiden perusjuttujen ohella kyllä arvioida koko hyvinvointia. Mutta harva kolmasluokkalainen välttämättä osaa äkkiseltään ottaa puheeksi mitään terveysongelmiaan, joten kyllä siinä olisi suotavaa että vanhemmilla olisi tieto tarkastuksen ajankohdasta. Laitapa palautetta terveydenhoitajalle!

1-, 5- ja 8-luokilla on laajempi terveystarkastus, johon kuuluu myös lääkärintarkastus. Etenkin näissä tarkastuksissa on tosi hyvä, jos vanhempi/vanhemmat ovat myös mukana, koska tarkoituksena on (asetuksen mukaan) arvioida koko perheen hyvinvointia.

Kasvun seuraaminen on lasten kohdalla tärkeää, koska se kertoo paljon koko terveydestä. Esimerkiksi keliakia ja kilpirauhassairaudet voivat näkyä alussa vain kasvukäyrällä.

Ja tuosta ylipainosta: äärimmäisen hyvä minusta, että sitä katsotaan myös käyrien mukaan. Lapsi voi näyttää silmämääräisesti ihan normaalilta, mutta olla silti käyrien mukaan ylipainoinen. Tarkalleen ottaen uudet kasvuseulat kertovatkin ylipainon riskistä: seulaan jäävä lapsi on riskissä tulla lihavaksi aikuiseksi, jos sama kehitys jatkuu.

Lainaa:
Ylipainoseulaan jääminen saattaa tuntua vanhemmista kummallisilta. Harva lapsi on nimittäin selkeästi ylipainoinen.

”Jos lapsi jää kiinni seulassa jo alle kouluikäisenä, hän ei välttämättä näytä lihavalta tai edes pyöreältä. Paino ei haittaa häntä millään tavalla”, (Jarmo) Salo huomauttaa.

Seula toimii näin: Ensin katsotaan, kuinka monta prosenttia 18-vuotiaista on ylipainoisia. Tällä hetkellä 18-vuotiaista pojista 22 prosenttia ylittää ylipainon rajan eli heidän painoindeksinsä on yli 25. Vastaava luku tytöillä on 12 prosenttia.

Kun 5-vuotiaita lapsia mitataan, 22 prosenttia pojista jää seuloihin. Vastaavasti 12 prosenttia ikäluokkansa painavinta tyttöä päätyy seulaan.

”Vanhemmat kokevat tämän usein hämmentäväksi. Jos painonkehitys kuitenkin jatkuu ikätovereihin verrattuna samanlaisena, lapsi on 18-vuotiaana ylipainoinen. Seulan tarkoitus on poimia niitä lapsia, joilla on riski tulla aikuisena lihavaksi”, Salo kertoo.
linkki


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 3 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)