Nostetaanpa vanha aihe framille. Ostin Akateemisen alesta halpaan hintaan (5,90) mainion näköisen keittokirjan: Catherine Atkinsonin The Slow Cooker Cookbook. Ohjeet näyttävät selkeiltä, herkullisilta ja monipuolisilta, ja joka reseptin alaosassa on valmiiksi lasketuna mm. hiilarit ja sokerit per annos! Mukana on jopa jälkiruokareseptejä (eivät kovin karppeja, mutta kertovat jotain kirjan monipuolisesta otteesta slowkokkaamisen), joten ei kun mukaan kirjakassiin siis.
No ainoa ongelma on, että mullahan ei siis ole tuollaista slow cookeria eli haudutuspataa.
Kirjaa ja nettisivuja selattuani olen nyt kyllä kovasti innostunut hankkimaan sellaisen, koska sen verran kokkia minussa on, että tiedän masiinaa kokeilemattakin, että hiljaa hymyillen syntyy kaikkein paras ruoka, ja tuollainen haudutuspata tekee se energiaa säästäen ja ilman vaaraa pohjaanpalamisesta. Vaan ennen hankintaa minulla olisi muutama kysymys, joihin ehkä löytyy vastauksia karppilammen slowkokkaajilta:
- Onko jokin malli osoittautunut erityisen hyväksi tai huonoksi? (alla linkit muutamiin malleihin)
- Patoja on eri kokoisia. Olen yhden hengen talous, mutta tykkään kestitä välillä ruokavieraita. Onko ehdotuksia padan kooksi? Onko iso pata huono juttu, jos tekeekin vain esim. puolikkaan annoksen? Noista padoistahan ei juuri haihdu kosteutta, joten pohjaanpalamisen ja kuivumisen vaaraa ei pitäisi olla. Minkä kokoisia teillä on ja millaisessa taloudessa? Ottaisitteko nyt isomman vai pienemmän?
- Pitkään hauduttamalla syntyy ihanaa ruokaa, mutta mitä pitkä haudutus tekee ruoan ravintoarvoille? Haudutanko ne olemattomiin? Resepteissä haudutusaika on tosiaan luokkaa 3 - 8 tuntia.
Suomesta saa näköjään ainakin tällaisia:
Crock-Pot (
http://www.haudutuspata.fi)
Pitokokki (
http://www.eratukku.fi/ulkoilu/pitokokki-slowcooker-haudutuspata-p-860.html)
Ruokahaudutin (
http://www.ruokahaudutin.fi/)
Ja ilmeisesti myös monilla tunnetuilla kodinkonemerkeillä (esim. Tefal) on myös omat patansa.