karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Paras kuohkea "kuiva" joulukakku?
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=81313
Sivu 1/1

Julkaisija:  montinisti [ 2018-12-16 11:34:12 ]
Viestin otsikko:  Paras kuohkea "kuiva" joulukakku?

Olen tässä 17 vuoden karppailun aikana jättänyt kuivakakut kokonaan väliin, mutta kehitys kehittyy ja nyt alkaa olla kaupoissa jo tarjontaa erilaisista karppijauhoista, niin ajattelin kokeilla. Sokeria en käytä, munavaahto syntyy ilman sitäkin.

Ensimmäinen kokeilu Dahlqvistin kirjan Kardemummakakusta lässähti komean kohoamisen jälkeen uunista otettaessa puoleen alkuperäisestä korkeudesta. Maku oli hyvä, mutta ulkonäkö ei ollut salonkikelpoinen.

Eli todennäköisesti mantelijauhoilla ei pysty kovin kuohkeana pysyvää lopputulosta saamaan? Kookosjauhoilla tuli samanlainen lopputulos. Eli löytyykö karppilasta kakkuohjetta, joka pysyisi kuohkeana uunista ottamisen jälkeenkin? Teen näitä kakkuja pieneen 15cm halkaisijalla olevaan kuivakakkuvuokaan.

Jouluhalko on helppo tehdä, kun mantelipohjaisen kääretorttupohjan ei hirveästi tarvitse noustakaan. Mutta kiitollisena ottaisin vastaan näitä kuivakakkuvinkkejä! Linkkiä reseptiosioonkin saa laittaa, jos jollain niistä onnistuisi. :)

Julkaisija:  els [ 2018-12-16 12:32:51 ]
Viestin otsikko:  Re: Paras kuohkea "kuiva" joulukakku?

Hei pitkästä aikaa ja hyvät joulunalukset o/

Oikeastiko haluat kuivakakkua? Se on niitä vanhan elämän asioita, joita en ole vielä kertaakaan kaivannut. Siksi minulla ei ole tähän esittää varsinaista hyvää ehdotustakaan... mutta jos lähtisin nyt sellaista reseptiä etsimään, niin naapurimaan Birgitta Höglundilla on näkynyt ihan kivoja vaihtoehtoja tällaisiin. Varsinkin juhla-aikoihin kuten jouluun häneltä löytyy jopa hyvin järjestettyjä keräelmiä vaikkapa leivonnaisista.
Siis täällä: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/

Julkaisija:  montinisti [ 2018-12-18 08:46:57 ]
Viestin otsikko:  Re: Paras kuohkea "kuiva" joulukakku?

Juu, kyllä sellainen innostus syntyi. 8)

Viikonlopun testilaboratoriossa syylliseksi lässähtämiseen osoittautuikin jauhojen sijaan sokerin puute. Munavaahto taitaa tarvita sen sideaineen kuohkeuden säilymiseksi uunilämpötilassa. Käytin karppisokeria puoli desiä 3 munan taikinaan, muuten menin Annikan Kardemummakakun ohjetta mukaellen, paitsi hunajaa en käyttänyt. Hyvin onnistui. :)

Ohjeen lämpötila on normaalia alhaisempi, kun rustaan näitä oikeassa leivinuunissa. Kakkuun tulee ruma kuori, jos lämpöä on liikaa.

Mausteinen joulukakku (160°C 50-60 min)
100 g voita
3 munaa
0,5 dl karppisokeria (erytritol)
2 dl mantelijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria/vaniljajauhetta
1 tl kardemummaa

- Pehmennä voi mikrossa puoliksi nestemäiseksi (ei tarvitse jäähdytellä niin kauan...)
- Voitele ø 15cm kakkuvuoka (normaalia pienempi vuoka) manteli/kookosjauholla
- Vaahdota munat ja sokeri, lisää voisula
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää
vaahdon joukkoon varovasti käännellen



"Kuiva"kakusta ei ehkä voi näissä mantelikakuissa puhua, kakku oli hyvin rasvainen kaiken voin ja mantelijauhon ansiosta. :)

Hyvää ja herkullista joulua elsille ja kaikille karppilaisille!

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/