karppaus.info
http://karppaus.info/forum/

Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liikaa
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=70085
Sivu 2/3

Julkaisija:  moi [ 2016-06-22 18:49:47 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

diesel kirjoitti:
Sötkö on sana jota käytetään jottei edes uusavuttomin kokkausta aloitteleva pelästyisi ruoanlaiton vaikeutta ja että jokainen kurmettikokkikin tietää, että ruokalajissa voi olla mitä tahansa yhteensopivaa. Ei nyt ehkä aseteltuna ranskalaisen hienostokeittiön parhaiden(?) periaatteiden ja kauneussääntöjen mukaan, mutta lopputuloksena silti maistuvaa apetta kelle tahansa joka aineksista pitää.

Something like that!

Muutamallekin lätkäissyt soppakauhalla annoksen lautaselle, siinon, syö kun nälkääsi valitat.
Epäuskoa, epäröintiä, maistavat, ahmivat, pyytävät lisää. En anna - tee ite. Tää on mun, loppusötkö. Perkele. :D

Balanssi on kai salaisuus, mausteet ja rasvat, sopivasti kärähtänyt liha tai vihannes, kermaa ja tomaattia tai jotain, jne. Kokkeilemalla oppii. Aloittaa lihaperunasoselaatikosta? Jättää perunan poikkeen, jos hiilarirajoitteinen? Jos vege, niin lihan?
Raapiipäätäänhymiö, nälkä!

Julkaisija:  NiilinKaimaani [ 2016-06-22 20:16:00 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Lihaperunasoselaatikosta tuli mieleeni ruokalaji, jos pavut vähäisessä määrin sopivat...

...Härkäpapusötkö

Härkäpapuja (esikeitettyjä)
rutkasti sipulia
voita
jauhelihaa maun mukaan, mutta runsaasti
valkopippuria
hyvää suolaa

Kunnolla keitetyt härkäpavut (kaada keittoliemi pois) soseutetaan.
paista jauhis lempeästi voissa
Sipulit sekaan kuultumaan
härkäpapusose sekaan
mausta

Koko komeus uunivuokaan ja uuniin hautumaan pitkäksi aikaa. Sitä parempaa mitä pitempään hautuu hiljaisella. Maku on hyvin lähellä lihaperunasoselaatikkoa.

Julkaisija:  Arvo Morkkis [ 2016-06-23 08:02:55 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Kun liesituuletin on vähän tehoton eikä ole suljettavaa keittiön ovea, mun sötköt ovat muuttaneet paistinpannulta kattilaan tai uuniin.

Uunista tietysti tulee toisin nimettynä uunimunakkaita, gratiineja tai lihalaatikoita, mutta syntyfilosofialtaan ovat sötköjä: kaikki mitä halutaan syödä kypsennetään yhdessä astiassa ilman reseptiä tai nimeä.

Uuniin menee aina voita, sipulia, munaa ja juustoa (jämät) ja useimmiten myös tomaattia ja perunaa, mausteeksi suola ja pippuri ja viime aikoina myös hapatetut härkäpavut. Mielellään jauhelihaa, tulee ruokaisaa. Hapankaalit ja tuoreyrtit vasta lautaselle.

Kattilaan pääsee sipulia, perunaa, jauhelihaa, voita, usein tomaattia, luulientä tai luisen liharuoan jämiä pakkasesta, ehkä idätettyjä, hapatettujakin palkokasveja. Joskus kombutsaa tai kermaa ( ei molempia :P ) Ehkä ruokalajin nimi olisi pata tai muhennos. Mutta sen ainoa tehtävä on ruokkia minut (ja ehkä pitää terveenä), ei mitään kunnianhimoisempaa.

Julkaisija:  diesel [ 2016-06-23 11:37:49 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Kaimaani, tuota härkäpapulootaa alias sötköä on pakko kokeilla. Kuulostaa herkulta.

Julkaisija:  els [ 2016-06-23 11:59:25 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Tunnustan että sötköksi en kutsuo ruokaa koskaan, enkä erityisesti välittänyt jälkikasvun mättö-termistäkään.
Meillä ne yleensä ovat kuullokkeita, muhennoksia ja paistoksia : )

Julkaisija:  jaana k [ 2016-06-23 12:24:06 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

hyvä els!

tämä ketju on hyvä ja pääasia että oppii syömään kunnon karppiruokaa,kutsuu sitä sitten kukin tyylillään

ruokaa saa kunnioittaa ja omaa kehoa,sanat ymmärtää jokainen tavallaan

hyviä ohjeita ja ideoita:)

Julkaisija:  diesel [ 2016-06-23 12:42:59 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Jep. Tämän ketjun tarkoitus on kuitenkin kertoa kelle hyvänsä, että laatikoita, pateeta, paellaa, moussakaa, mussea, tsatsikia, osso bucoa, confittia, tandooria, currya, baba ganoushia tai ihan mitä hyvänsä voi tehdä kotona. Se on sötkö, mussu, mättö ihan mitä vaan, kunhan se vain innostaa ihmisiä tekemään, kokemaan ja tulemaan onnellliseksi omasta osaamisestaan ja lopputuloksen herkulliseksi toteamisestaan. Ja tajuamaan, että valmisruoka on yhtä tyhmä vastaus kuin Kanada. Minäkin, ortodoksiseen tapaan, tein aina ruokaa jolla oli nimi. Välillä kauhistuttavakin, nyt ei oo enää väliä, niin kovasti. Lampaan munat, Linnilän kirjasta, voivat olla nimeltään vaikka pallisötkö, ihan hiton hyviä kuitenkin.
Niin, ja kotimaisista aineista kootuilla, kotimaisilla ruoillakin voi olla nimiä jotka hirvittävät vasta-alkajaa. Ei kun sötköä, mussua ja mättöä pukkaamaan. Ruokalistaan voi sitten käyttää vaikka niitä fiinimpiä nimetyksiä.

Julkaisija:  jaritin [ 2016-06-23 12:54:32 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

23% sikanauta-jauhelihaa kunnolla ruskistettuna voissa, päälle silputtua sipulia ja vähän aikaa antaa pehmentyä. Vastarouhittua pippuria ja monesti curryakin tässä vaiheessa. Sitten ohueksi suikaloitua (varhais)kaalia. Lopuksi vielä kermaa loraus jonka antaa kiehahtaa silleen että on aika sakeaa. Ai niin ja chiliä tai tabascoa sekä valkosipulia ehdottomasti. Tämmöseen sötköön en ole vielä kertaakaan kyllästynyt vaikka tiheäänkin tahtiin tullu tehtyä :). Kermakahvijälkkärillä rasvan osuus makroista nousee hyviin lukemiin.

Julkaisija:  Hector Servadac [ 2016-06-28 14:44:26 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Yksinkertaisimmillaan:
kaalia
voita
suolaa
jotain proteiinia
Paistetaan pannulla.

Jo se riittää ja on herkullista. Usein kuitenkin lisään ylläoleviin sipulia sekä useampia mausteita - nekin uskollisella sötköperiaattella "mitä kaapista löytyy". Kaikki käy ja kaikesta tulee hyvää. Useimmiten löytyy maustepaprikaa, pippuria, timjamia, nokkosta, valkosipulia, lipstikkaa. Joskus vaihdan osan voista kookosöljyyn.

Näin kesäaikaan on ruhtinaallista luksusta, kun saa tuoreita yrttejä ruokaan. Villivihanneksia myös. Edelleen, kaikkea kaikkeen. On minulla hieno keittiötaulu, missä lukee mikä yrtti sopii mihinkin ruokaan, mutta en moisia tottele :)

Kesällä sötkötetään myös useammin kesäkurpitsaa.

Muistui tässä eräänä päivänä mieleeni, kuinka pari vuotta sitten valittelin kuinka mikään ruoka ei enää maistu todella hyvältä, ei saa sellaisia aaah-namm-kokemuksia kuin joskus lapsena. Edes makeat herkut tai hienoimmat ruuat eivät tehneet sellaista elämystä, että nyt on todella hyvää ja tekee mieli ihan silmät kiinni paneutua nauttimaan mausta.

Ei kauaa siitä mennyt kun aloin karppaamaan, ja sieltähän ne aah-nam-elämykset sitten löytyivätkin :D Parasta on, että terveellinen arkiruoka on se, mikä tekee taivaallisia makuelämyksiä! Hyvä maku ei tarkoitakaan epäterveellisyyttä ja lihomista, vaan tietää että aterian jälkeenkin on hyvä olo. Sötköön ei kyllästy ikinä, ja moni muukin kasvikset+voi-kehitelmä on parhaita herkkuja.

Julkaisija:  Hector Servadac [ 2016-06-28 18:18:49 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Tänään tulikin tehtyä pannusötköä kahdesti. Lounaaksi kesäkurpitsaa, sipulia ja kananmunaa, päivälliseksi varhaiskaalia, sipulia ja makkaraa. Eikä edes kyllästytä, vaan niin mukava on vesi kielellä odotella herkkuja että innoitti jopa runoilemaan tuonne Off topicin haikuketjuun :lol: Ennemminkin kyllästytti keitellä perunoita ja porkkanoita muulle perheelle iltasötkön seuraksi. Mihin kukaan moisia tarvitsee? Sötkö on täydellistä itsessään. Mutta pitää olla iloinen, että sentään syövät sötköä. Hieman kaalia jäi kyllä lautasille lapsilta.

Julkaisija:  moi [ 2016-06-29 16:54:48 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Sötkön perusidea, filosofistikoituneisuus if you will, lienee jotenkin näin; On tuttuja ja turvalliseksi koettuja raaka-aineita, aina kokattu näistä. Kaaleja, lihanriekaleita, suolaheinää... Nakataan pataan hyviksi havaitut, paistetaan ja käännetään kukin tavallaan. Mitä kaapista löytyy.
Ihmisapinan uteliaisuus astuu alttarille - enkö kokkeilisi tuota tuon kera, ehkäpä makoisaa!!!!
Timjami nami nami, valkosipuli, masterchefturnipsiöljyä.

No, mä naukkailen Fernet Brancaa, melkoista yrttisötköä. Sohjoa, etten sano. Viisaus-moi tähän; Älä tee sötköstä sohjoa!

P.S Tired from being working hard so many hours and days and weeks and yers<--> Where's my translation?
Sötkö in engliss? Pie?
:D

Julkaisija:  Hector Servadac [ 2016-06-29 17:03:33 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Yhdessä englanninkielisessä kirjassa, kun joka päivä oli ruokana suunnilleen samantapaista mössöä, lapset kutsuivat sitä nimellä "ditto" :)

Julkaisija:  diesel [ 2016-06-29 21:58:53 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

:koki: Näin se vaan menee, tee se minkä teet hyvänmakuiseksi, älä mieti mitä se sisältää(taisiissyhteensopiviatietty), mikä sen nimi on, miltä se näyttää, miksi kukakin sitä nimittää, kunhan nautit sen tekemisestä ja kaikkein tärkein: kun nautit sen nauttimisesta, maiskis vaan teillekin!

Julkaisija:  els [ 2016-07-01 06:38:15 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Karppila iski taas!
Ihan turhaan kuvassa on grillipihvejä.
Se on SÖTKÖ, joka opettaa suomalaiset taas kokkaamaan itse :smt026
Ylen uutinen: Naudan jauhelihasta pulaa – kysyntä kasvanut äkillisesti
ja linkki: http://yle.fi/uutiset/naudan_jauhelihas ... ti/8995736

Nimmarilla "ainakin 101 ruokaa ja tuhansia aterioita jauhelihasta loihtinut"

Julkaisija:  diesel [ 2016-07-02 11:45:35 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

:D Elsille kanssa 10 pojoa ja papukaijamerkki! Jauheliha :koki: :smt049 , jota voi tehdä todella monesta lihasta ja todella monenlaista, on yksi kotikeittiön parhaista raaka-aineista. Siitä saa ihan melkein mitä vaan, paitti nyhtökauraa.

Julkaisija:  diesel [ 2016-07-05 11:11:57 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Sötkö kylmänä. Kymmenen keitettyä kananmunaa, mieluumin ei ihan aamulla munittua, (mitä tuoreempi, sen haasteellisempi kuorinta) tilliä runsaahkosti, kaksi kylmää eilen keitettyä uuttapottua (johonkinhan nekin oli tungettava) tai kaksi eilen keitettyä, eikirpeää naurista, kaprista, oliivia, kolme ravintolafileetä, silliä siis, tai jotain muuta silliä, tai vaikka suolalohta, kylmää eilen paistettua, savustettua kalaa, sitruunamehua luomusitruunasta, hyvää oliiviöljyä, hiukka chiliä jos haluaa. Pilko kaikki ihan pieniksi, laita kulhoon ja sekoita. Jäähdytä jääkaapissa. Nauti karppileivän kanssa tai vaikka lusikalla. Maistuu yhtä hyvin aamukahvin kuin viileän kuohuviininkin seurana.

Julkaisija:  moi [ 2016-07-06 19:07:24 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Epäkarppi kylmäsötkö;

Rasia punajuurisalaatttia, einestä hyllystäpyllystä
Tonnikaloja pari purkkia, öljyssä tykkään ite koska mehukkaampaa, chili...
Valkosipulipilkettä, tuoretta, sopivan paljon.
Jogurtttia, karppilaista. Turkin tai Kreikan tai Mongolian
Sotke sekaisin, suolaapippuria, anna tekeytyä viileässä pari momenttia.

Oli tuskaisa selkä, ei kyennyt ruoanlaittoon, tämä maittoi. Plussana hyvä kakka, selkävaivaiselle!

P.S Terveysvaikutteet eri-, eiku tähän ketjuun!? Kyllä. :D

Julkaisija:  diesel [ 2016-07-11 08:55:19 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Hengityksen avaava kuulloke/sötkö/murkina:
Otetaan kolmea lajia sipulia, puna-, kelta- ja valkosipuli, pienitään pilkkeeksi, kuullotellaan kurkuman, voin ja oliiviöljyn seoksessa. Seuraavaksi kahta lajia chiliä, mitä nyt sattuu löytymään, pilkotaan ja laitetaan samaan kasaan kuullottumaan. Lisätään hyvää jauhelihaa, paistetaan murustellen. Lisätään muutama kierros muppia. Viimeksi lisätään eilen keitettyjä uusia perunoita, kesäkurpitsaa, fetajuustoa ja halkaistuja kirsikkatomaatteja. Mausteeksi tuoretta basilikaa, oreganoa, lehtipersiljaa ja lautaselle ryskiä tai smetanaa. Jossain välissä suolataan, fetasta saattaa kyllä tulla suolaa tarpeeksi. Hengityksen se avaa siinä tapauksessa, että kasvihuoneessasi sattuu kasvamaan tujua chiliä.

Julkaisija:  diesel [ 2016-08-10 06:48:16 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

:D Yksinkertainen, mutta hyvä sötkö/kuulloke: Mustia torvisieniä, siipaleiksi leikattua punasipulia, yksi metsäomena, ei pakollinen, mutta kun niitä nyt on ämpärillinen, suolaa, muppia, voita. Kuullotellaan hiljakseen melko miedolla lämmöllä ja syödään, lusikallinen smetanaa sopii seuraksi.

Julkaisija:  rosetta_lia [ 2016-10-25 10:54:10 ]
Viestin otsikko:  Re: Sötkö, tuo maistuva ja upea, ei vaadi tekijältäkään liik

Luulin ensin ketjun otsikon nähtyäni, että tuo "sötkö" on jokin vanha suomalainen perinneruoka, josta (outoa kyllä) en ole ikinä kuullutkaan :lol: (:oops:)

Mutta niin, ketjun innoittamana tuli eilen tehtyä tällaista sötköä: sipulia (viipaloituna), kukkakaalia, tuoreita herkkusieniä viipaloituna, muutama jalapenoviipale, kermaa noin yksi purkillinen, ja mausteita (suolaa ja pippuria). Yllättävän hyvää oli! :D

Sivu 2/3 Kaikki ajat ovat UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/