karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-04-18 05:12:59

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 99 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 Seuraava
Julkaisija Viesti
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2008-05-14 22:56:52 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
Oman jugurtin teossa on tarkkaa sen maidon kuumennus, ettei se pääse palamaan pohjaan. Sitä makua nimittäin ei saa siitä millään pois.

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2008-05-20 12:43:48 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2006-07-27 21:18:50
Viestit: 342
Mä kokeilin eilen, ja laitoin juuren Totalista. Oli aamulla (12 h jälkeen) kyllä aika lirua vielä, en ehtinyt maistaa. Meniköhän joku vikaan? Mitä jos sitä valuttaa, tuleeko kaikki maitokin pois vai vain vettä?


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2008-05-20 15:17:05 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-01-03 21:58:59
Viestit: 2062
Paikkakunta: Between Two Worlds
Sain kun sainkin Suomesta partaukkelia ja äsken kävin kaupasta hakemassa maitoa ja kermaa. Ovat molemmat pastöroituja, eli ne ilmeisesti pitää (molemmat?) kuumentaa? Sitten vaan siemen sinne ja muhimaan, niinkö? Onko muita tärkeitä vinkkejä kuin se etten nyt ihan pohjaan polta. Jos en tänään ehdi niin huomenna laitan tulille.... :D

_________________
"and the people did feast upon the lambs and sloths and carp and anchovies and orangutans and breakfast cereals and fruit bats"
Räjähdyksiä, Romantiikkaa ja Epäkuolleita


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2008-05-22 03:28:59 
Poissa
humpuukikarppi
humpuukikarppi
Avatar

Liittynyt: 2008-02-24 16:18:50
Viestit: 16113
Paikkakunta: Sonsuossa
Olipa hyvä muistutus. Mulla on kaapissa sikakalliita jugujuurijauhoja ja semmonen "pata" missä sitä jugua tehään. Ohjeeks sain siihen et UHT maitoa laitetaan huoneenlämpöisenä siihen astiaan ja kiehuvan kuuma vesi siihen välitilaan ja vuorokaudessa satsi valmis. Hyvänmakuista se on mut ihan lirua. Elikkäs toimisinko niin et laitan kermaa ja maitoa, siihen mahtuu 9dl yht ja sit ne juurijauhot joukkoon? Ni ja toki eka sen maidon kuumennan kattilassa, jos en laita UHT-maitoa. Mut en oikein pidä siitä UHT-sivumausta, se on "palaneen" maku. vaiko partista juureks? Mene ja tiedä, täytyy kokeilla.
Kovasti mietityttää. :D
Mut ois kiva kyllä saada halvempaa jugurttia ku tuo partis on niin tyyristä. Voiko sen mahdollisen valutusheran ihan turvallisesti antaa koirille? Ei kait siinä oo enää sitten laktoosia?

Ja pitääköhän se tosiaan paikkaansa, et hapatettujen tuotteiden hiilarit oiskin sitä maitohappoa, eikä sikäli kokonaishiilareihin laskettavissa... Olisipa niin [-o< [-o< [-o<

Mä oon kyllä aika surutta syöny ukkoani kun olen sitä syönyt. Ja aika paljon tehdään tsatsikia, sekun on kätevä jokapaikankastike, oikein oiva ketsupin korvaaja.

_________________
Baltazar ei muistanut mitään. Hän ei nimittäin ollut syönyt joka-aamuista kananmunaansa. Munia ei ollut seuraavanakaan aamuna, Baltazarin aivot menivät aivan solmuun!


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2008-05-26 13:28:29 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-01-03 21:58:59
Viestit: 2062
Paikkakunta: Between Two Worlds
Tein sitten ihan ite jogurttia tuossa männä viikolla ja hyvää tuli! Hieman kiinteämpäähän se saisi olla, kun partaukkoon vertaa, mutta muuten ihan loistavaa ja maku oli hyvä. Teen kyllä uudestaan, mieskin tykkäs ja kyseli jo että millon teet lisää :D
Täältä kun ei kunnon juggiksia saa niin tässäpä oiva vaihtoehto, kunhan siemenen vaan saan jostakin nipistettyä. Ten points! :wink:

_________________
"and the people did feast upon the lambs and sloths and carp and anchovies and orangutans and breakfast cereals and fruit bats"
Räjähdyksiä, Romantiikkaa ja Epäkuolleita


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2008-05-26 14:59:01 
Poissa
vapaakarppi
vapaakarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-03-29 19:36:47
Viestit: 4476
Paikkakunta: Helsinki
sollya kirjoitti:
Tein sitten ihan ite jogurttia tuossa männä viikolla ja hyvää tuli! Hieman kiinteämpäähän se saisi olla, kun partaukkoon vertaa, mutta muuten ihan loistavaa ja maku oli hyvä. Teen kyllä uudestaan, mieskin tykkäs ja kyseli jo että millon teet lisää :D
Täältä kun ei kunnon juggiksia saa niin tässäpä oiva vaihtoehto, kunhan siemenen vaan saan jostakin nipistettyä. Ten points! :wink:


Se juuri otetaan aina entisestä erästä ja kiinteämpää jugurtista saa valuttamalla.

_________________
Kysyessäsi apua, muista kertoa millä tyylillä karppaat jotta voimme parhaiten antaa vertaistukea.
Jos ymmärrät keken, oot varmasti käsittännä viärin.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2008-05-26 20:36:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-01-03 21:58:59
Viestit: 2062
Paikkakunta: Between Two Worlds
Mutta tuleeko siitä aina yhtä hyvää jos otan juuren aina edellisestä? Va "laimeneeko" se? Onkohan nyt ihan dorka kysymys.. :D Nytkin laitoin aika reilulla kädellä partaukkoa...Ajattelin kyllä ottaa siemenen tuosta erästä, mutta jotenkin kuvittelin ettei se pitkälle kestä kuten esim leivän juuri.
Valuttaminen voisi tulla kyllä kyseeseen, mutta hyvää se oli noinkin. Kokeillaan, sillähän se paras resepti sitten löytyy.

_________________
"and the people did feast upon the lambs and sloths and carp and anchovies and orangutans and breakfast cereals and fruit bats"
Räjähdyksiä, Romantiikkaa ja Epäkuolleita


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2009-06-24 10:33:49 
Poissa
juniorikarppi
juniorikarppi
Avatar

Liittynyt: 2009-04-22 06:12:24
Viestit: 74
Paikkakunta: Turku
sollya kirjoitti:
Ovat molemmat pastöroituja, eli ne ilmeisesti pitää (molemmat?) kuumentaa? :D


Tarkoittaneeko tuo sitä, että jos teen tavallisesta maidosta viiliä tai jugurttia, maito pitäisi kuumentaa ensin?

Ja jos teen tilamaidosta jompaa kumpaa, niin ei tarvitse kuumentaa?

Voiko asian yksinkertaistaa näin? 8-[

_________________
Kuva


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2009-06-24 20:18:22 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
Viili onnistuu ilman kuumennusta ja olikin aikoinaan konsti saada ikkunan välissä huonosti säilyvä maito "pelastettua" ennenkuin on pilalle piiminyttä.

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-09-14 08:52:50 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-08-18 19:50:37
Viestit: 374
Paikkakunta: Espoo
Sain Heikki Ahopellon kirjan ja tein sen ohjetta soveltaen lähes labratason tarkkuudella :o jogurttia. Labravälineenä toimi digitaalinen paístomittari. Hyvää tuli, ohessa ohjeistusta
Tarvitaan:
- 1,5 litraa tilamaitoa
- n. 3 rkl luomu partaäijää
- kattila ja lasipurkkeja
- n 6 tuntia aikaa

Lämmitä maito 85 asteiseksi välillä sekoitellen. Anna maidon jäähtyä välillä sekoitellen n 42 asteiseksi. Laita uuni päälle 50 asteeseen. Lisää jogurtinsiemen 42 asteiseen maitoon ja sekoita huolellisesti 1-2 minuuttia. Kaada maitoseos lasipurkkeihin ja laita uuniin. Jos omistat mittarin, pyri pitämään seoksen lämpötila 42 asteen tietämillä ja opiskele samalla uunisi lämmönpitokyky seuraavia kertoja varten. Anna jogurtin olla uunissa n 5 tuntia. Anna olla hetki huoneenlämmössä ja laita jääkaappiin.
Tällä reseptillä tuli rakenteellisesti erittäin hyvää jogurttia. Toki rasvaisuus ei ole partaäijän tasoa kun ei ole kermaa.
Ahopelto kirjassaa kehoittaa pastöroimaan maitoa 15 minuuttia 85 asteessa mutta itse katoin sen tarpeettomaksi reilun 1,5 vuoden kokemusten perusteella.
Seuraavaksi ajattelin kokeilla tällä ohjeella ja bulgarian jogurtilla (josta olen kyllä jo usemman kerran tehnytkin hieman MuTu ajoilla ja lämpötiloilla)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-09-18 08:29:03 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-01-13 08:46:11
Viestit: 204
Paikkakunta: Vaasa
Voiko tee-se-itse jugurttiin laitta jo tekovaiheessa esim puolukkaa ja vaniljaa vai meneekö se ihan pilalle?

nimimerkillä entinen Ingmanin puolukkajugurtin suurkuluttaja...


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-09-18 11:53:17 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
Bulgarian jugurtti onnistuu hyvin punasesta maidosta. Kiehauttaa sen maidon (varo polttamasta pohjaan!!!) ja kun on kädenlämpöiseksi jäähtynyttä, niin sekaan muutama ruokalusikallinen bulgarian jugurttia. Tää tekeytyy lämpimässä esim. jääkaapin päällä vuorokaudessa ja sen jälkeen siirretään jääkaappiin. IMHO, tuossa on niin paljon vaivaa ja ei edes säästä mitään, niin miks ihmeessä pitäis tehdä omaa jugurttia?

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re:
ViestiLähetetty: 2010-09-23 09:01:12 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2009-06-03 21:39:55
Viestit: 28
ellin00ra kirjoitti:
Alakarppien reseptimaailmasta:

Smetana

Tee itse oma smetanasi, säästät selvää rahaa ja jos vielä teet luomukermasta saat ikiomaa luomusmetanaa!

2 dl kuohukermaa
1/2 prk smetanaa

Sekoita smetana kerman joukkoon ja anna hapantua noin 1 vuorokausi tai kunnes smetana on paksua huoneen lämmössä. Säilyy jääkaapissa 1-2 vkoa. Säästä smetanasta juuri uutta smetana-annosta varten!



Huoh ylllytyshulluna ja punaisenlapun litraiseen kuoharipurkkiin törmänneenä pistin sitten oman satsin pöhisemään.
Ainoa mikä nyt kiinnostaisi on että minkähän kokoisesta purkista smetanaa puhutaan tuossa. Itse laitoin arlan
onkosenyt 180grammaisen ja lorroottelin reilut puolisen litraa kermaa. Lisäinformaationa voisin tiedustella tarvitteepiko
tuota smetanakehitelmää sitten sekoitella ajoittain vai annanko nyt olla noin vuorokauden ja sitten katselen tilannetta ?

-a. Karppi salosta-

(-38 kilua)


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-09-23 14:28:40 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
^Mä oon kanssa tehnyt omaa smetanaa kermasta ja kaupan smentanasta. Mä en syö niin paljon smetanaa, että se yksin eläjällä ois järkevää. Ostan sen kaupan pikkupurkin jos sattuu mieli tekemään.

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-10-19 21:38:59 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2007-03-12 23:43:56
Viestit: 11
Muutama kysymys nimenomaan tinkimaidon hapattamisesta:

-Onko väliä tapahtuuko hapettaminen valoisassa vai pimeässä paikassa?

-Saako/pitääkö astian kannen sulkea jo hapattamisen ajaksi?

-Jos unohdetaan maku, ja keskitytään terveyteen, niin mikä on optimaalisin hapate? Voiko/kannattaako hapatteena käyttää coctailia eri maitohappobakteerikannoista, vai syrjäyttävätkö kilpailevat maitohappokannat toisensa? Toimiiko pelkkä etikka ja alkaako noi tinkimaidon luonnolliset bakteerit sillä lisääntyä? Jos hapatteena käyttää esim AB-piimää, onko hyötyä jos sekaan sotkee erilaisia maitohappo-tabletteja? Onko joku guru esim Heikkilä tai Loikkanen ottanut näihin hapatteisiin kantaa? Mistä löytyisi lisätietoa?

_________________
Aloitteleva Loikkas-karppi


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-10-22 22:15:37 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2004-06-14 12:10:00
Viestit: 1627
Paikkakunta: East-Helsinski
Pikkupurkista smetanaa oli kyse siis. Itselläni on jatkuva smetanatehdas partaäijäpurkissa. Lorauttelen vaan kermaa aina välillä lisää.

Smetanassa haudutettu parsakaali...nam....
Luulientä smetanalla....nam
Savusimpukkasoppaa smetanalla....nam...
Sosekeitoissa nam....


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-10-29 10:24:37 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-08-18 19:50:37
Viestit: 374
Paikkakunta: Espoo
Suomalainen kun ei usko ennenkuin kokeilee itse :)
Kokeilin siis tilamaidosta (pastöroimaton) tehdä ogurttia ilman kuumennusta 85 asteeseen. Ei hapatu lainkaan yhtä hyvin kuin kuumennuksen kanssa. Netissä viitattiin joihinkin inhibiittori entsyymien toimintaan joka siis tuolla kuumennuksella estetään.
Tiedä sitten onnistuuko kaupan pastöroidusta maidosta siten että maidon lämmittää ainoastaan hapatuslämpötilaan 42-33 c???


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2010-11-02 01:16:03 
Poissa
Voikarppi
Voikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-01-09 00:49:58
Viestit: 13637
Paikkakunta: Stadi
Stockmann on ottanut (ainakin Helsingin keskustan herkussa) valikoimiinsa jonkun pienen tuottajan luomujugurtteja. En oo maistanut, mutta kokeilkaa!

_________________
“It's not the destination so much as the journey, they say.
~ Captain Jack Sparrow"


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2011-01-18 10:42:25 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-08-18 19:50:37
Viestit: 374
Paikkakunta: Espoo
Lisää raporttia labrasta ;)
Kun tilamaidon lämmittää vain 72 asteeseen, jogurtti kyllä hapattuu mutta jää selvästi löysemmäksi kuin jos kuumentaa 85 asteeseen.


Ylös
   
 Viestin otsikko: Re: Itsetehty jogurtti
ViestiLähetetty: 2011-10-18 11:15:09 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2009-08-18 19:50:37
Viestit: 374
Paikkakunta: Espoo
Nyt on muutama erä jogurttia jäänyt hyytymättä vaikka olen käyttänyt kaupan jogurttia siemenenä ja muutoin hyväksi havaittu proseduuri. Lienee sitten niissäkin eroja??? Tällä kertaa käytössä Valion turkkilainen...


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 99 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)