karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:35:34

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 151 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2015-05-23 05:39:57 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93461
Löysin vanhoja (vuosituhannen vaihteesta) koulumonisteita hapatuksesta. Kirjoittelen tänne niistä jotain aina välillä.
Lainaa:
Hapanvihannekset ovat suussa sulavia mutta myös hyvin terveellisiä. Hapattaminen on ainoa säilöntämenetelmä, jossa ravintoaineet pysyvät tuoreen tuotteen veroisina.

Hapattaessa syntyy myös muita tärkeitä aineita muun muassa maitohappoa ja koliinia, joka tasoitta ravinteiden imeytymistä vereen, sekä asetyylikoliinia, joka estää ummetusta. Happamuus säilyttää hyvin vihannesten C-vitamiinin.

Melkein kaikkia vihanneksia voi hapattaa, kukkakaalia, kyssäkaalia, ja tomaattia paloina, herneitä palkoina tai palot katkottuina, pavut viitisen minuuttia keitettyinä, kurpitsa kuutioina. Sipuli hapatetaan myös paloina, koska raastettuna se hapettuu helposti. Porkkana, retiisi, mukulaselleri, punajuuri ja palsternakka raastetaan karkeiksi. Ne käsitellään nopeasti hapettumisen ja tummumisen estämiseksi. Purjo käytetään renkaina. Valkosipuliakin voi hapattaa.

Kaikkien hapantuotteiden perusvihannes on keräkaali. Itseasiassa useiden vihannesten hapattaminen ei onnistu ilman keräkaalia. Tällainen on esimerkiksi punajuuri. Käikki keräkaalit, valko-, puna- ja kurttukaali käyvät hapattamiseen. Useita vihanneksia hapatettaessa perusvihannes on aina keräkaali. Se varmistaa tuotteen onnistumisen. Keräkaali tekee tuotteesta kiinteän, maustaa ja hajustaa tuotteen perinteiseksi.


Tekstinkäsittely takkuaa, jatkuu myöhemmin...

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-06-12 12:21:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2008-02-09 20:30:51
Viestit: 1072
Paikkakunta: Helsinki
Bokashi-hapatusmenetelmä biojätteelle käytössä myös täällä. Kätevä kerrostalossa asuville ja saa ilmaista multaa parvekekukille ja huonekasveille. Omavaraisuusaste vain kasvaa :)

_________________
Kuva

Laihduttaminen on helpompaa ja mukavampaa täydellä vatsalla! :D


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-09-16 16:08:29 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2005-09-27 08:47:58
Viestit: 311
Kuluuko hapatuksessa pitää purkki täysin ilmattomana/hapettomana eli täysi purkki ja tiivis kansi, vai riittääkö että materiaali on suolaveden peitossa? Kyllähän sinne silloin happea liukenee..


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-09-16 22:22:15 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93461
Mä olen kayttänyt sopivan kokoista vedellä täytettyä pakastuspussia kantena, on tiivis.

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-09-18 09:05:08 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2005-09-27 08:47:58
Viestit: 311
Se voisikin olla näppärä. Laitoin nyt Kimchit happanemaan patenttikannelliseen astiaan, mutta aloittelijaa epäilyttää :wink: Vuorokauden jälkeen purkit ovat sylkeneet osan nesteestä alustalle ja kannen alle on muodostunut parin cm kaasutila. No kai se on sitä hiilidioksidia, toivottavasti. Sitten jääkaappiin.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-10-03 22:32:33 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2005-09-27 08:47:58
Viestit: 311
Ja vielä kysymys: miten kauan olette säilyttäneet avattua hapankaalipurkkia jääkaapissa? Olisikohan pitänyt tehdä kaali pikkupurkkeihin, jotta menisivät avattuna nopeasti..


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-20 20:53:39 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2016-04-13 18:39:22
Viestit: 634
Supertyhmä kyssä, mutta kuinka pitkään sitä kiloa kaalia pitää hapattaa? Sain nimpparilahjaksi rahaa ja käytän ne patenttikorkillisten hapatuspurkkien ostamiseen. Missä niitä kannattaisi myöskin näin kesän korvalla säilöä, kun kolmioon, jossa tällä hetkellä asun, aurinko paistaa ympäri kämppää ympäri vuorokauden? Voinko blokata auringonvalon piilottamalla purkit pahvilaatikon sisään?

_________________
Voi, keltuaiset, eläinrasva, lähiluonnosta bakteerit.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-20 21:30:51 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Kaalia voi maistella pitkin matkaa, joskus on tullut miellyttävä maku jo viikossa. Tavaran määrä ei vaikuta aikaan. Pääsiäisenä pääsin maistamaan nuoruudenkaverin laittamaa kaksi talvea nähnyttä chilikaalia ja olihan se aika mahtavaa. Minä alan syödä kaalia sitten kun huvittaa ja siirrän sen samalla jääkaappiin. Omani on tällä hetkellä vain liinan alla ja niin oli edellinenkin työhuoneen eteläikkunalla vaikka pimeämpi olisi varmaan parempi; pahvilaatikko voi hyvin toimia. Kumitiivisteen välistäkin saattaa paeta nestettä ja vaahtoa, kannattaa varautua :D

Hyviä hapatuksia :smt049 :koki: :harry: :smt023

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-20 21:32:44 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Ja mullakin oli nimpparit ihan vasta :)

Ja hidas kypsyminen viileässä eli mulla jääkaapissa usein parantaa makua entisestään. Siinä mielessä olisi kai hyvä tehdä enemmän kerralla, mutta nyt menen purkki kerrallaan ja ehkä sitten syksyllä pidän kunnon hapansavotan.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-21 07:59:26 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Mä olen vähän hukassa ostamani tattarin kanssa. Yritin ostaa kuorimatonta tattaria ja idättää sitä ja sitten hapattaa idut. Myivät mulle Ruohonjuuressa läpinäkymättömän pussin jonka kyljessä hölötettiin idätyksestä. Oli sitten kuitenkin kuorittua. Mitähän mä sillä tekisin? Jotain hapatettua haluaisin.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-21 09:01:12 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Hei kyllä sen pitäisi itää jos ei ole paahdettua, eikä kuulosta että olisi. Vain noin 20 min liotus. Kuorellisia varmaan versotukseen, mutta niitä mustia kuoria ei syö erkkikään. Tai ainakaan erkki, ehkä joku ryisrypsirääkisti voisi yrittää.

//edit, ihan kiinnostuksesta, oliko kotimaista tai eurooppalaista? Pussi kuulostaa joltain mitä en ole nähnyt (siis en suinkaan usein siellä kolua hyllyjä :P)

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-21 09:30:07 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Hollantilaista luomua näyttäisi olevan. Pitää jatkossa panostaa enemmän tohon kotimaisuuteen :/

Kiitos neuvoista, kai tää tästä. Jos niitä sitten haluaa hapattaa ni laitetaanko suolaliemeen?

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-21 16:48:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Hollanti on Ruohonjuuressa edistystä, ennen niitten luomu-my-ass-tattari oli Kiinasta. Euroopassa merkintä ehkä merkitseekin jotain. Kokonaisen tattarin kotimaisuuteen on aika hemmetin hankala panostaa, suomalaista suurimoa myyvät vain jotkut oikeasti isot k-superdupermarketit (tai minä en ole löytänyt muualta, otan vihjeitä ilomielin vastaan). Ei ole luomua mutta istuisi minusta aika pirun paljon paremmin ekotavaratalon tarjontaan kuin ulkomainen.

Joo suolaliemeen vaan, minä olen laittanut aika pian kun iduntynkä alkaa pilkistää.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-05-22 10:23:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Arvo Morkkis kirjoitti:
Kokonaisen tattarin kotimaisuuteen on aika hemmetin hankala panostaa, suomalaista suurimoa myyvät vain jotkut oikeasti isot k-superdupermarketit (tai minä en ole löytänyt muualta, otan vihjeitä ilomielin vastaan).

Keskisen myllyn nettisivuilla sanotaan näin: http://www.keskisenmylly.fi/tattarituotteet.htm
Lainaa:
Jälleenmyyjät
Kaikki Keskisen myllyn tattarituotteet ovat Keskon tuotevalikoimissa. Tuotteet löytyvät suurimmista Citymarketeista ja ovat tilattavissa kaikkiin K-ryhmän kauppoihin.

S-ryhmän kaupoissa myynnissä on tattarijauho ja tattarihiutale. Tokmanni-konsernin kauppoista (Tokmanni, Maksi Makasiini, Tarjoustalo ja Vapaa Valinta) löytyvät Tattarijauho ja -hiutale.

Myös Keskisen myllyn verkkosivuilta voi tilata jos kiinnostaa isot määrät kerralla.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-06-06 11:59:53 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Kiitos meli tästä! Nyt tiedän vielä tarkemmin, missä kaupoissa hyllyjä kannattaa tarkistella. Ostan yleensä pari pakettia kerralla, viimeksi viime kesänä, ehkei niillä määrillä vielä tilailla suoraan tuottajalta.
***


Hapankaali loppuu eikä uusi ole vielä valmista. Uskaltauduin avaamaan vajaa vuosi sitten purkittamani hädin tuskin itäneet, ensin miedommassa suolaliemessä heräilleet ja sitten vahvempaan säilötyt härkäpavut. Seassa vähän arame-merilevää, mielijohteesta. Olivat muistaakseni koko syksyn huoneenlämmössä, ja kun ei mitään hometta tai muuta ilmaantunut, siirsin jääkaappiin.

Haju tosi neutraali, mieto vähän purkkipapumainen. Maku todella hyvä ja koukuttava :shock:

Oli tarkoitus maistaa vain puolikas papu, kun en ole mistään lukenut tuon kaltaisista hapatteista, ja kun periaatteessa härkäpapuakaan ei kai kannata syödä kypsentämättä. Maku on raikkaan hapan, oliivimainen, suutuntuma vähän pirskahteleva kuten hapatteissa monesti. Oli pakko ottaa purkki uudestaan jääkaapista ja maistella lisää. Kahdesti.

Nyt odotellaan seurauksia, vaikka tuskin tulee. Hapatus saattaa toimia kypsennyksen tapaan, onhan oliivikin syömäkelvoton ennen maitohappokypsennystä.

Tämä ei ole kehotus kokeilla kotona :) Mutta saatan itse laittaa toisen purkillisen ensi kesäksi!

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-06-06 21:19:16 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Voi hapatus riittääkin? Ainakin suolatut itupavut ovat hyvin selvinneet tosi kevyellä ryöppäyksellä, kunnon keiton sijaan.

Tämä on varmaan ketju johon voin varovasti raportoida kumputsamaisen omenahiivasienen etikoittavan vaikutuksen.
Pienen etikkatilkan vaikutuksesta omenamehusta tuntuu kehittyvän käyttökelpoista etikantapaista
- ja hurja kasvusto jotain epämääräistä eksopolymeeriä pullon pohjalle...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-07-05 21:41:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Liitteet:
uploadfromtaptalk1467747295963.jpg
uploadfromtaptalk1467747295963.jpg [ 121.69 KiB | Katsottu 5559 kertaa ]


Hapankaalia! Tavallista kesä- ja parsakaalia kaupasta, erilaisten rakkaiden ihmisten puutarhoista valkosipulia, lehtikaalia, kaalinlehtiä, valkosipulia, raparperiä, yrttejä, uutena kokeiluna retiisiä. Pilkkominen sujuu nopsaan ja kun tekee vain purkin pari kerrallaan, ei ponnistus ole juuri tavallista lisukesalaattia kummempi.

//muoks, huomatkaa myös kombutsapurkit, lasinen ja keraaminen, sekä lidlin pullossa jälkikäyvä kombutsa :)

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-07-06 19:15:39 
Poissa
carb au lait
carb au lait

Liittynyt: 2005-11-20 19:29:08
Viestit: 16832
vautsi mikä tunnelmakuva :shock: <3


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-07-06 20:39:31 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93461
Rehevän juhlava asetelma! :wink:

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2016-07-07 21:35:58 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2010-03-15 11:45:06
Viestit: 3672
Liitteet:
uploadfromtaptalk1467919737191.jpg
uploadfromtaptalk1467919737191.jpg [ 88.53 KiB | Katsottu 5355 kertaa ]


Kiitos kamut :) Laitetaan nuo vielä "valmiina", valmiina happanemaan.
Arvioin yläkanttiin muun kuin taviskaalin määrän ja purkit iäivät illalla vajaiksi. Annoin muhia ja aamulla hain hallista vielä pikku kaalinpään, luomusitruunaa, kotimaista pikkupaprikaa ja pari kääpiökurkkua. Silppusin ja paloittelin kaiken paitsi kurkut, purin purkkien sisällön kunkin omaan kulhoonsa, sekoitin lisärehut sekaan, suolasin vähän lisää ja survoin takaisin purkkeihin, joista isompaan hautasin kurkut. Kokeilupurkit tuli siis taas.


Maistelin yön yli omassa liemessään muhinutta kaalisilppua ja minusta se oli herkullista. Kärsimätön voi siis valmistaa pikahapankaalinkin - jossain takavuosien kuukausiliitteessä näin reseptinkin.

_________________
[...] chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organised.

-Terry Pratchett


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 151 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)