Kiitos meli tästä! Nyt tiedän vielä tarkemmin, missä kaupoissa hyllyjä kannattaa tarkistella. Ostan yleensä pari pakettia kerralla, viimeksi viime kesänä, ehkei niillä määrillä vielä tilailla suoraan tuottajalta.
***
Hapankaali loppuu eikä uusi ole vielä valmista. Uskaltauduin avaamaan vajaa vuosi sitten purkittamani hädin tuskin itäneet, ensin miedommassa suolaliemessä heräilleet ja sitten vahvempaan säilötyt härkäpavut. Seassa vähän arame-merilevää, mielijohteesta. Olivat muistaakseni koko syksyn huoneenlämmössä, ja kun ei mitään hometta tai muuta ilmaantunut, siirsin jääkaappiin.
Haju tosi neutraali, mieto vähän purkkipapumainen. Maku todella hyvä ja koukuttava
Oli tarkoitus maistaa vain puolikas papu, kun en ole mistään lukenut tuon kaltaisista hapatteista, ja kun periaatteessa härkäpapuakaan ei kai kannata syödä kypsentämättä. Maku on raikkaan hapan, oliivimainen, suutuntuma vähän pirskahteleva kuten hapatteissa monesti. Oli pakko ottaa purkki uudestaan jääkaapista ja maistella lisää. Kahdesti.
Nyt odotellaan seurauksia, vaikka tuskin tulee. Hapatus saattaa toimia kypsennyksen tapaan, onhan oliivikin syömäkelvoton ennen maitohappokypsennystä.
Tämä ei ole kehotus kokeilla kotona
Mutta saatan itse laittaa toisen purkillisen ensi kesäksi!