karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2024-03-28 10:18:45

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 151 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2017-11-06 10:58:43 
Poissa
tagerhaverkarppi
tagerhaverkarppi

Liittynyt: 2010-05-12 18:58:50
Viestit: 93461
No tuota järkeilin itsekin loppujen lopuksi idätyksestä. Katsotaan nyt kuinka kauan maltan hapattaa...

_________________
"We are not living longer, we are dying longer". Sten Ekberg
Häntä pystyyn vaikka hakaneulalla!


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-11-30 17:23:06 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Löysin ihan mahtavan hapatusresepin ja kadotin se saman tien. Mutta etsivä löytää ja laitan sen tänne. On tosin niin hapan olo, että pelkkä läsnäolo, meinaan minun, hapattaa jo maidonkin, jota onneksi meillä ei käytetä, eli ei oo kaapissa tai kellarissa tai muuallakaan, mutta sain kirjan, jossa on maailmanlaajuisesti kaikkea hapattamalla tehtyä. Sikahyvää vatsalle, paitti ehkä sille sialle ja paikallisesti kasvatettuna ja hapatettuna suolisto ja sen flora ja fauna ja mitä muita niitä vielä on? tykkää ihan :shock: sikana. JK Tykkään Villen hapankaalista, tehty Eestissä, maistuu uunipaistettuna taivaalliselle, sisältää kenties vääriä, tai jotain, aineksia, mutta se MAKU. Ihan kivaa, onpa vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, löytää kaupan hyllyltä.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2017-12-02 11:44:27 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Nysse löyty, meinaan hapattikirja, ei linja-auto Tampereelta ja näin se resehti menee:

Kookosmaitokefiiri, niille jolle ei maito´tuote ole vaihtoehto.
750 ml kuumaa vettä
200 g makeuttamattomia kookoshiutaleita
60 ml vesikefiiriä (ne jotka ovat ko tuotetta tehneet tietävät ohjeen mutta laitan sen tänne perään)
1 litran lasinen säilöntäpurkki (ja se puhtaus, tärkeä asia, ettei kasva väärät pieneliöt tai muut kivat)

Pane blenderiin tai muuhun värkkiin kuuma vesi ja kookoshuitaleet ja sekoita tehokkaasti noin 4-5 minuuttia.
Vuoraa siivilä ohuella juusto- tai musliinikankaalla.Valuta kookosseos siinä ja painele kaiken nesteen irrottamiseksi.
Siivilään jääneen massan voi käyttää esim. leivonnassa.

Siirrä tuore kookosmaito steriloituun purkkiin ja jäädytä huoneenlämpöiseksi. Lisää vesikefiiri ja sekoita hyvin.

Peitä purkin suu hengittävällä kankaalla ja kiinnitä se kumilenkillä. Fermentoi 1-3 vuorokautta ympäristön lämpötilan mukaan.Kun se on hapanta ja kermamaista, siirrä jääkaappiin. Säilyy useita viikkoja.

Ja se vesikefiiri.

50 g hydratoituja vesikefiirin siemeniä
60 g raffinoimatonta sokeria
1 l suodatettua tai lähdevettä lämmitettynä
2 l steriloitu purkki ja tyhjiä pulloja
Ota vesikefiirin siemenet pakkauksesta, jos ne ovat nesteessä, heitä se pois ja huuhtele siemenet.
Liota sokeri lämmitettyyn veteen steriloidussa purkissa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää kefiirinsiemenet.
Peitä purkki kankaalla ja kiinnitä se kumirenkaalla. Jätä suoralta auringonvalolta suojattuna huoneenlämpöön 1-3 vuorokaudeksi.
Kun se maistuu miellyttävän happamalta tai poreilee, siivilöi, ota siemenet talteen ja pullota kefiiri. Säilytä jääkaapissa, säilyy useita viikkoja.
Käytä talteenotetut siemenet uuden erän tekemiseen kuukauden kuluessa.
JK Säilytä siemeniäkin jääkaapissa, pienessä vesitilkassa.

JK 2. Kefiirin siemeniä saa verkkokaupoista, en ole tarkistanut suomalaisia, mutta ulukomailta niitä ainakin saa.

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-03-28 15:41:49 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2018-03-28 15:24:39
Viestit: 1
Arvo Morkkis kirjoitti:
oulaliina kirjoitti:
herneet hengailevat nyt ihan vaan lasipurkissa, jossa on kantena foliopala


Mutta tuohan on ihan hyvä. Ei tällaisissa lyhyissä hapatuksissa yleensä ehdi tulla homeongelmia. Tai siis minä en ainakaan ole hapattanut herneitä kuin muutaman hassun päivän. Itujen pituudesta samaa mieltä elsin kanssa.

Oulaliina, onko sulla hapansienien reseptiä? Mirka on muutamaan ketjuun kirjoittanut tänne siperialaiseen tapaan hapatetuista suolasienistä, ja martoilla on lyhyet ohjeet

viewtopic.php?f=13&t=910&hilit=suolasienet
viewtopic.php?f=13&t=15716&start=15

(Valitettavasti nuo viestit ovat niin ammoisilta ajoilta, ettei suoraan viestiin linkittäminen onnistu, mutta onneksi ketjut ovat lyhyitä.)

http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/hapansailonta/



- Minä en ole vielä kokeillut, mutta noita siperialaisia saatan yrittää jos saadaan vielä rouskuja. Sienet ovat sellaisia kemiantehtaita, että jopa Katz kehottaa lähestymään hapatusta harkiten. Noissa molemmissa ohjeissahan sienien omien symbioottien toiminta pysäytetään ryöppäämällä ennemmin tai myöhemmin.


Mä olen hapattanut rouskuja, välillä ryöpättyinä ja välillä ryöppäämättömiä, noin 1.5 % suola vettä ja tarpeeksi sipulia joukkoon että maitohappokäyminen lähtee käyntiin, myös Vitamolmea olen lirauksen laittanut + tietty mausteita (tilliä, laakerinlehteä, mustapippuria tms maun mukaan) Muutama päivä huoneenlämmössä että lähtevät happanemaan ja sit kylmään. Hyviä tulee, tosin avattu purkki on käytettävä aika pian muuten tulee käy liikaa ja tulee hometta/tms sellaista pintaan.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-08-15 09:49:58 
Poissa
sintti
sintti

Liittynyt: 2018-08-15 09:35:51
Viestit: 1
Arvo Morkkis kirjoitti:
IMG_20160720_233309.jpgIMG_20160720_233041.jpgIMG_20160720_232856.jpg

Mirkan venäläisten suolakurkkujen muunnelma pääsi purkkiin tänään.

Palstattoman kaupunkihapattajan haaste on löytää säilömiskelpoiset kurkut ja hapatteeseen tarvittavat luonnonlehdet yhtä aikaa. Päätin kokeilla kurkuntekoa tällä kertaa viinan kera, keräsin tammen, mustaherukan ja piparjuuren lehteä jo etukäteen, sulloin ne purkkiin ja 80-volttista viru valgeeta niskaan.

Nyt viikkoa myöhemmin löysin lopulta tarpeeksi pientä napakkaa kurkkua yhteen kolmen litran purkilliseen.

Purkkiin siis yllämainittuja lehtiä, kotimaista valkosipulia varsineen, kuivaa chiliä, puolikypsää karviaista, kombutsamarinoituja kirsikoita (älkää kysykö :D ), kruunutilliä ja kylmässä vedessä kylpeneet kurkut. Nesteeksi puolisentoista desiä tummaksi muuttunutta viinaa ja vettä, suolaa kokeeksi vähän niukemmin kuin alkuperäisessä ohjeessa. Nyt ei auta kuin odottaa :)



Olisin hieman avannut tammenlehtien, mustaviinimarjalehtien sekä piparjuurenlehtien roolia kurkkujen hapansäilönnässä. Mainitut lehdet sisältävät tanniineja, jotka hapatusprosessissa säilyttävät paremman purutuntuman kurkkuihin. Lisäksi ne luonnontilassaan puhtaalta paikalta kerättynä kantavat päällään maitohappobakteereja ja siten tukevat hapatusprosessia. Samaan tarkoitukseen sopivat vadelman ja kirsikan lehdet, tai muut mahdolliset tanniinia sisältävät lehdet.

Logistiikka lehtien keräilyssä saattaa hapansäilömisen kannalta muodostua ongelmaksi, koten on todettu. Itse olen hoitanut asian pakastamalla etukäteen ko. lehtiä ja käyttänyt tarpeen vaatiessa niitä säilönnässäni.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2018-08-21 16:35:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Noniin 4-6 päivää piti amerikkalaisen kirjan mukaan kannen olla kurkkujen päällä auki ja sit pitää kiertää kiinni (mirkan ohjeessa oli vaan pari pv). No lipsahti seitsemänteen päivään asti. Vaan mitäs nyt, siis pitääkö se purkki siirtää jääkaappiin vai vieläkö käy 18-asteinen kellari (mirkan ohjeen pitää mut amerikkalainen kirja ei tainnu sanoa niin)? Pidetäänkö se vedellä täytetty pakastepussi siinä vielä sittenkin päällä kun korkki kierretään tiiviiksi?

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2021-04-11 12:05:49 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2007-03-24 17:49:23
Viestit: 34299
Paikkakunta: Helsinki
Nostan tätä. Olisko joku muukin hapatusketju olemassa?

Idea nosti päätään tämän Iltasanomien postauksen jälkeen
https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista ... 09666.html

_________________
Kuva Kaikissa meissä on vikamme, mutta minusta niitä ei vain huomaa
Blogissa lisää


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-08-28 07:54:41 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Vihdoin viimein lähiässästä löytyi kookosjugurtti ilman maissitärkkelystä, sitruunahappoa tai muuta epäilyttävää. Siinä on hirveesti mustikkahilloa tosin, maustamattomasta lie turha unelmoida. Pystyiskö siitä silti ottamaan siemenen?

Ja sitten: pystyisköhän kookoshiutaleista ja vedestä itse sörssättyä seosta hapattamaan, ettei tarttis syödä niitä kookosmaitotölkkien sisäpintojen kemikaaleja?

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-08-28 15:56:45 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11921
Paikkakunta: Päijät-Häme
Tommosta olen tehnyt , niin kuin varmaan moni muukin, ei tartte laittaa mukaan mitään kummallista, meillä m marjojen ja muidenkin juttujen kanssa oltava varovainen.
https://blogit.terve.fi/vauhtihirmunela ... sjogurtti/

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-08-31 17:11:22 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2012-02-19 09:38:52
Viestit: 3371
Kiitos, tuo resepti olikin tuttu, mutta en käytä maitohappobakteerivalmisteita. Ainakin mikäli elsiä on uskominen, ne yksipuolistavat bakteerikantaa liikaa valloittamalla tilaa muilta yhtä tarpeellisilta pöpöiltä.

_________________
C-pitoisuudet: keitetty ruusukaali 70,2; mandariini 41; kukkaakaali 51,8 keitetty 33,7; mansikka 45,6; keitetty kesäkurpitsa 16,2; paistettu kaali 24,8; haudutettu lanttu 31; kyssäkaali 52,1; maksa 31; pensasmustikka 15,6


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2022-09-02 12:09:54 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 47599
Paikkakunta: HomeSweetHome
Erfis kirjoitti:
Kiitos, tuo resepti olikin tuttu, mutta en käytä maitohappobakteerivalmisteita. Ainakin mikäli elsiä on uskominen, ne yksipuolistavat bakteerikantaa liikaa valloittamalla tilaa muilta yhtä tarpeellisilta pöpöiltä.

Olen tainnut käyttää liian lyhyttä rautalankaa, jos siitä voisi päätellä noin?

Minun (tai siis asianosaajan eli Art Ayerssin) mukaan tablettimuotoisten maitohappobakteerien ongelma ei ole suolistoflooran yksinkertaistaminen vaan se että ne nautitaan "irrallaan kontekstista" eli ilman sapuskaa johon ne ovat sopeutuneet, ja tämä on ongelma kaikille pilleripöpöille.

Kysymys kuuluu sen jälkeen: onko kookoksessa mitään, mitä nämä bakteerit voisivat käyttää ravinnokseen? Lyhyet rasvahapot eivät ole pöpöjen ruokaa. Itse asiassa tuolla suolenmutkassa ja varsinkin lehmän pötsissä lyhykäiset rasvahapot ovat se, mitä ne ulostavat syötyään kaiken tarpeellisen vaikkapa ruohosta tai kaalista, jokamikä on se syy että vaikkapa lehmät ovat ruohonpurijoita vain näennäisesti, mutta oikeasti (bakujen tuottaman) rasvansyöjiä.

Jos suolenmutkaan pitäisi saada elämää ja iloa, kannattaa syödä mikrobinsa (vaikka bifidot) yhdessä niille sopivan eväsrepun kanssa, jotta niillä olisi jatkossakin mahdollisuus elää ja pysyä kantana siellä pimeässä. Se, miten ne alkun jälkeen muuntautuvat itse kuhunkin ekosysteemiin, on jo pitempi juttu, mutta aluksi on hyvä olla jotain joka auttaa kotoutumaan : )

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 151 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 14 5 6 7 8

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)