karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2020-06-03 12:07:32

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 233 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 512 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2008-10-09 14:53:06 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42823
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Tuli kysely näistä, niin laitanpa "reseptin"

Kerätään ruoanvalmistuksesta yli jääneitä luita (vaikkapa grillikyljestä, ribseistä, grillibroilerista, broilerin rinta- tai reisipaloista, savuluista, naudanpotkasta, kinkusta. Mikä tahansa alunperin luullinen liha kelpaa). Jos syömisistä jäi yli jänteitä tai nahkoja tai joitain muuta epäilyttävää, niin mukaan vaan. Jos jaksaa saa katkoa luita pienemmiksi, mutta jos ei jaksa niin ei sitten. Jos haluaa hifistellä, luut voi paahtaa uunissa, niin maku kuulemma paranee (juuei, en tee tuota, mutta voisi). //muoks 2020: paranee se. voi ottaa jopa luut keskeneräisestä liemestä ja paahtaa ja laittaa takaisin, ja silti auttaa //

Laitetaan luut ja roippeet kattilaan ja peitetään ne kylmällä vedellä. Lisätään mukaan suolaa (olisiko noin tl suolaa / litra vettä) sekä yrttejä ja mausteita maun ja käden tai minkä tahansa vanhanaikaisen keittokirjan mukaan. Kuumennetaan liemi hitaasti kiehuvaksi. Jätetään kattila pienelle tulelle eli annetaan kuplia hiljalleen liedellä muutama tunti tai yön yli tai pitempään. Kaadetaan koko sotku siivilään ja varastoidaan siitä valunut liemi rasvoineen päivineen vaikkapa lasipurkiin.

Käytetään rasva ja liemi joko yhdessä tai erikseen, ja maustetaan tarvittaessa. Siinä se.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-10-24 13:46:34 
Poissa
tustustuskykyinen
tustustuskykyinen
Avatar

Liittynyt: 2006-05-11 16:13:40
Viestit: 4667
Paikkakunta: Espoo
Itse asiassa se suola kannattaa lisätä vasta valmiiseen liemeen siinä käytön yhteydessä.
(Ei mun tietääkseni vaikuta minkään aineitten irtoamiseen niistä luista).

Kai kaikki muuten keittää kalasta pään ja ruodot! Ne ei tarvi kun 20 min.

_________________
Kahvakuulalähettiläs.
(Sh)it's my life! | Sporttiteevee
Blogissa murkuloita ja satunnaisesti oikeetakin elämää.
"Tätä en olekaan koskaan yrittänyt, joten luulen, että se ihan varmasti onnistuu!" -Peppi Pitkätossu-


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-10-24 15:19:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-05-29 19:20:57
Viestit: 1577
traanitapiiri kirjoitti:
Itse asiassa se suola kannattaa lisätä vasta valmiiseen liemeen siinä käytön yhteydessä.
(Ei mun tietääkseni vaikuta minkään aineitten irtoamiseen niistä luista).

Kai kaikki muuten keittää kalasta pään ja ruodot! Ne ei tarvi kun 20 min.


Ja siinä saa kalan kilpirauhasen käyttöön :)

Luin justiinsa tutkimuksesta, jonka mukaan kolmen tunnin luuliemi on tarpeeksi, jos hakee siitä lähinnä mineraaleja, maun vuoksi kannattaa keitellä pidempään. Kolmen tunnin jälkeen siitä ei enää irtoa merkittävästi mineraaleja.
Kannattaa laittaa mukaan etikkaa, tai kaalta, se edesauttaa irtoamista.

Mä olen syönyt viime aikoina melkein joka päivä luuliemiä, ja ne piristää, tekee hyvän olon, sekä tietysti maistuu hyvältä. Jotenkin ne pitää myös nälkää tosi hyvin, varmaan olisi hyvä ratkaisu sokerinarkeille ja muille ruokahimoista kärsiville?

Olen miettinyt paljon sitä ettei voi olla normaalia tai terveellistä syödä eläimestä pelkästään proteiinosat; sisäelimiä pitäisi syödä varmaan suhteessa siihen proteiiniosaan jne.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-10-24 22:30:21 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42823
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Voi olla, että kolme tunti riittää ja ettei suolaa tarvittaisi... mutta toisaalta, mitä pitempään keittelen lientä, sitä jähmeämmäksi se kylmänä menee, mikä kai viittaa irronneen gelatiinin määrään? Ja taidan jatkossakin laittaa sekä suolan että yrtit mukaan heti alussa eli kylmään veteen, kun niin tunnuttaan kaikissa vanhoissa liemiohjeissa sanottavan. Ja vaikken ole liuoskemisti, niin voisin nähdä parikin selitystä sille, miksi hivenet ja kelaatit saattaisivat liueta helpommin runsaasti elektrolyyttejä (eli suoloja) sisältävään nesteeseen.

Mutta toden nimissä: en tiedä.
Ja juuri siitä syystä harrastan näitä perinnekeittiöiden ohjeita.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-10-28 23:03:18 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2005-08-27 00:30:11
Viestit: 370
Paikkakunta: ulkomaa
^ Jep, kylla mullakin on ollut tapana maustaa liemet heti alkuunsa. Silloinhan niista saa eniten irti. Intialaisessakin keittiossa kun mausteet isketaan usein pannulle ruoan ekana ainesosana, niin niita ei tarvita niin paljon. Suomalaisten muka-aasialaiset ruokakokeilut kun puolestaan saattaa olla sellasia, etta ruoanlaiton loppupuolella heitetaan sekaan ruokalusikkatolkulla kalliita mausteita, etta saadaan jotain makua keitokseen.. #-o


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-10-30 22:14:54 
Poissa
seniorikarppi
seniorikarppi

Liittynyt: 2007-09-09 20:49:56
Viestit: 432
Oletteko koskaan kokeilleet kapinetta nimeltä Aromipesä? Yksinketaisuudessaan styroxinen haudutuslaatikko, jonne mahtuu kolmen litran kattila. Vastaa entisajan heinälaatikkoa, tai vaikka styroxkylmälaukkua. Käytän sitä todella paljon erilaisten lihojen ja luuliemien haudutteluun. Illalla keitän aineksia jonkin aikaa ja laitan yöksi hautumaan, aamulla herkulliset ja mureat eineet ovat valmiit. Sitkeimmätkin kamarat pehmenee vähällä energialla, suosittelen.

Muoks:typo

_________________
"Kaikki se kyllä
on päittemme yllä
ja sen vähin erin teen." Juice


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-11-03 21:19:06 
Poissa
tustustuskykyinen
tustustuskykyinen
Avatar

Liittynyt: 2006-05-11 16:13:40
Viestit: 4667
Paikkakunta: Espoo
^kiitti vinkistä, mullahan on semmonen vekotin.
Pitääpä testata.

_________________
Kahvakuulalähettiläs.
(Sh)it's my life! | Sporttiteevee
Blogissa murkuloita ja satunnaisesti oikeetakin elämää.
"Tätä en olekaan koskaan yrittänyt, joten luulen, että se ihan varmasti onnistuu!" -Peppi Pitkätossu-


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2008-11-03 22:30:35 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-04-19 15:05:30
Viestit: 11858
Paikkakunta: Päijät-Häme
Tuommonen Suomen toiseksi rumin vanha leivinuuni on myös melkoinen "aromipesä". Sen kun lämmittää ihan talonlämmityksen takia, niin yön yli siellä hautuu kattila poikineen kaikkea hyvää ja terveellistä. Mutta muistelen mummuni kertoneen että hän haudutti rautapadassa ihan pystyuunin jälkilämpimillä rokkaa ja patoja. Taisi tehdä laatikoitakin. Ainakin sitä pitkää hautuvaa lanttulootaa, johon ei laiteta mitään ylimääräistä. Nyt kun sain hirvenluita, olen niitä keitellyt liemipohjiksi. Mikä maku!

_________________
viewtopic.php?f=11&t=25856

viewtopic.php?f=11&t=62947&start=1485


Fac ut vivas.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-05 06:34:10 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2009-08-12 11:23:58
Viestit: 182
Testasin tuossa vastsiltään ensimmäistä kertaa luuliemen keittämistä. Ostin paikallisesta marketista pakastettuna naudan ydinluuta oikein kunnon köntin, iskin sen kattilaan ja annoin hiljalleen rupluttaa yön yli.
Siitä lähti aika erikoinen aromi leijailemaan, eikä makukaan ollut ainakaan minun makunystyröitä hivelevä.
Aloin epäillä, että tämä kyseinen luuköntsä olisi pakastettu liian myöhään..? Kun en yhtään tiedä miltä normaalin liemen tulisi maistua/ tuoksua..? :?:

Heitin sitä lorauksen muun ruoan sekaan, joka oli maustettu cayennepippurilla ja pepperonillakin, siis kohtuu tulista ja silti se epämiellyttävähkö haju ja maku puski sieltä läpi..
Menikö jossain pieleen? Eikö pakasteet käy tähän? :?:
Heitin kummiskin reilusti suolaa ja pippuria joukkoon jo keittämisen alkuvaiheessa.

_________________
Ihottumaisen ihon hillitsemis-päiväkirja: Täällä


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-05 06:51:37 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2009-09-22 12:47:56
Viestit: 669
Paikkakunta: Helsinki
Jos innostuisin joskus keittämään ison satsin luulientä kerralla, niin mitenkäs sen säilytys kätevimmin käy? Voi varmaan pakastaa? Entä miten kauan säilyy jääkaapissa?

_________________
"I refuse to answer that question on the grounds that I don't know the answer."


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-05 07:06:19 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42823
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Pakasteluut ovat ihan hyviä tähän tarkoitukseen. Ja makukin oli ehkä juuri niinkuin kuuluukin. Itse ostan silti juuri naudanpotkan tuoreena koska silloin sen saa leikeltyä pitkin ja poikin halki, mistä syystä luuydin päätyy enimmäkseen sinne liemeen eikä roskiin.

Toisaalta, foorumilla on äskettäin jossain muuallakin keskusteltu potkaliemen mausta. Pala naudan potkaa on ollut The tapa saada lihakeittoon lihakeiton aromi. Joka ei miellytä kaikkia - ainakaan alussa. Silloin ensimmäiset kokeilut kannattaa tehdä vaikka broilerilla. Tai jos pysytään naudassa, niin häränhännistä löytyy monta ohjetta, mm bulalo (google tietää), joiden makukartta tuntuu olevan tutumpi. Samaa tyyliä ne ovat mutta lihan/liharuoan kanssa sinänsä sama maku tuntuu ehkä tutummalta. Toisaalta, omat kokeilut alkoivat juuri tuosta potkapalaliemestä, ja aluksi vähän erikoiseen makuun voi näemmä jäädä pahasti koukkuun :)

Ja kuten sanottua, kanasta tai siis helpommin saatavilla olevsita grillibroilerin jämistä (siis se, mikä aterialta jää lautaselle) saa lähemmäs "tavallisen lihaliemen" makuista lientä; parempaa vain.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-05 18:03:47 
Poissa
kantiuntokarppi
kantiuntokarppi
Avatar

Liittynyt: 2006-08-17 10:32:12
Viestit: 5031
Paikkakunta: Dukcsburg
Iip kirjoitti:
Jos innostuisin joskus keittämään ison satsin luulientä kerralla, niin mitenkäs sen säilytys kätevimmin käy? Voi varmaan pakastaa? Entä miten kauan säilyy jääkaapissa?

Mä laitan luulientä sopivan määrän (n.2dl) annospusseihin ja pakastan. Tosi kätevä käyttää. Jos tarvii enemmin, niin sulatan 2 pussia. Jääkaapissa mulla ei ne juuri säily paria päivää kauemmin, koska olen ne jo siinä vaiheessa litkiny napaani :P

_________________
JEP


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-05 18:31:16 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42823
Paikkakunta: AlwaysComingHome
^^ Teen ihan samoin. Rasvaa ei kannata pakastaa (ja se säilyy ihan riittävän pitkään ja paremmanmakuisena jääkaapissa), mutta liemen voi, jos sitä tulee paljon. Ensin desi, pari pussiin, sitten sopiva määrä pusseja partisämpäriin ja tarvittaessa vähän paperia väliin, sitten kanteen pätkä maalarinteippiä, johon on merkitty sisällön nimi, kappalemäärä ja päiväys. Ja siitä arkkuun.

Ei silti, samaan tapaan täällä pakastetaan muukin, marjat, sienet, mehu, padat, liemet, sopat...
Arvatkaa miltä meidän pakastin näyttää sisältäpäin :D

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-05 21:57:27 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2006-09-16 12:11:10
Viestit: 2334
Paikkakunta: Oulun seutu
[quote="els]Arvatkaa miltä meidän pakastin näyttää sisältäpäin :D[/quote]

Partaäijältä? :lol:

_________________
"Kyllä meitissä ihan missille asti muotoja riittää - neljälle, viidellekki."


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-05 22:55:46 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42823
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Tai kuurapartaäijältä :D


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-08 07:58:13 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2007-04-24 22:48:51
Viestit: 1123
Paikkakunta: turku
Mitkä ovat suhteet? Luiden ja veden suhde? Riittääkö esim 4 kanankoiven (joka meillä yleisin yhdellä aterialla syötävä määrä) luut ja nahat yhteen lihakeiton liemeen? Että jos ostan ensin perheelle pikaruoaksi kanankoivet niin voisin seuraavana päivänä keitellä luista liemen keittoon?

Telkusta tuli joku kokkiohjelma jossa kokki heitti pataan neljä pienehköä n. 20cm kalaa, joille ei oltu tehty yhtään mitään. Joukkoon jotain vihanneksia, varsiselleriä, porkkanaa ja muuta ja sitten kypsentämään. En muista oliko paljon rasvaa pohjalla ja mitä laatua, mutta lopulta kun kala oli jo paistunut ja mennyt soseeksi heitti päälle vettä ja antoi kiehua. Lopuksi siivilöi liemen ja teki kalakeiton. Sanoi että ranskassa kaikki keittiöt tekevät liemet alusta asti itse ja liemien ainesosat ovat yrityksien salaisia aarteita. Tuli heti mieleen voisiko kakrujen onkimia särkiä käyttää liemen teossa, jos lisäisi keittoon syötäväksi kalaksi sitten jotain maistuvampaa...

_________________
Strategiset mitat: 166cm, 99kg -> 96.7kg -> 95.6kg -> 95.4kg
Uusi tuleminen: 99.7kg -> 98kg ->


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2010-08-08 18:24:26 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42823
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Yhden kokonaisen broilerin jämät riittää hyvin, mutta itse taitaisin laittaa neljän koipipalan jäämistöt pakastimee odottamaan kavereita eli seuraavaa broileriateriaa. Vaikka kokeilemallahan se selvinnee?

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-01-20 02:08:33 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2010-08-12 21:37:08
Viestit: 2290
Olen huomannut, että kun ruoassa on luulientä, tulen kylläiseksi paljon pienemmällä ruokamäärällä. Ovatko muut huomanneet samaa?


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-01-28 08:05:00 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 42823
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Määrästä on vähän vaikea puhua (kun tuota rasvaa on meillä muussakin ruoassa niin paljon, ettei tilavuusmitat oikein toimi, mutta silloin kun talossa eli päivällisessä on luulientä (jatai ihraa), kaikki ruoka tuntuu pitävän nälkää paremmin kuin muulloin.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2011-02-01 14:04:57 
Poissa
täyskarppi
täyskarppi

Liittynyt: 2008-11-17 22:25:43
Viestit: 237
Jääkö se rasva sellaiseksi kerrokseksi siihen liemen pintaan mistä se sitten kuoritaan talteen? Miten se on kätevintä kuoria? Säilyykö monta päivää jääkaapissa? Vaikka varmaan tulee käytettyä paistorasvana aika pian.


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 233 viestiä ]  Mene sivulle 1 2 3 4 512 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)