karppaus.info

karppininjat
Tänään on 2019-05-23 22:19:34

Kaikki ajat ovat UTC+02:00




Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 176 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 69 Seuraava
Julkaisija Viesti
ViestiLähetetty: 2014-02-07 15:53:43 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ja seuraavaksi kawailtu peuracurry eli mitä tehdä surkealle peuranluuliemestä jääneelle lihasilpulle.

Alustus: tein luulientä ei-ihan-huippulaatuisista mutta runsaslihaisista peuranluista, ja muistin perata lihat talteen vasta aika myöhäisessä vaiheessa. Mikä tarkoittaa että jääkaapissa oli lautasellinen kypsää ja mureaa mutta mautonta ja vähärasvaista peuranlihasilppua. Jokamikä on surkeaa sellaisenaan mutta hyvä raaka-aine curryyn.

Siis: Paistinpannulle 50-100g voita, siihen silputtu sipuli, iso porkkana lantitettuna, pikkuisen silputtua hapankaalia ja silputtu valkosipulinkynsi. Kun kuullottuneet (ja vesi kiehunut pois), maustetaan ainakin paprikalla, garam masalalla, jeeralla, curryllä ja aromisuolalla kirjavaksi ja sekoitellaan mausteet kuumenemaan. Lisätään mukaan lihanromppeet (ja voita), sekoitellaan kaikkea niin että rasvainen, maustettu kasvimassa peittää lihansirut ja kaikki on taas kiiltävää. Lasketaan lämpöä hymyileväksi, lisätään hiukan luulientä (desi?) ja hiukan partaäijää (desi?), tarkistetaan suola, jatketaan maustamista vielä tsilillä ja jätetään kannen alle hautumaan siksi aikaa että saadaan tehtyä lisukkeeet: voiriisiä ja kaali-puolukkasurvos-hapankaalisalaattia hunajatirauksella. Ei haitannut enää lihan mauttomuus tippaakaan :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-08 20:24:19 
Poissa
Avaruuskarppi
Avaruuskarppi

Liittynyt: 2011-05-09 07:17:02
Viestit: 14774
Paikkakunta: Kolmas kivi auringosta
Nyt on pakko udella, kun kukaan muu ei kysynyt, että käytätkö tosiaan aromisuolaa?

_________________
Vuodesta 2011
Ihmiseläimen lajinmukainen ruokavalio
En ole vielä pudonnut.

Once you have been taught to think, it's hard to stop.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-08 21:20:38 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Käytän, jos kohta enää harvakseltaan, enimmäkseen tämmöisiin pakkorakoihin.

Se on maustemestan (?) glutamaatitonta aromisuolaa, aineksina: suola, sipulijauhe, rypälesokeri eli glukoosi, sinappijauhe, valkosipulijauhe, kurkuma, mustapippuri, maustepippuri.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-09 09:09:57 
Poissa
Avaruuskarppi
Avaruuskarppi

Liittynyt: 2011-05-09 07:17:02
Viestit: 14774
Paikkakunta: Kolmas kivi auringosta
Se olikin glutamaatitonta. Nyt se kuulostaa elsiltä. :)

_________________
Vuodesta 2011
Ihmiseläimen lajinmukainen ruokavalio
En ole vielä pudonnut.

Once you have been taught to think, it's hard to stop.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-09 12:18:55 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Karppivuosien varrella kaupasta on pikku hiljaa löytynyt kaikenlaista hyvääkin. Tätä olen löytänyt vain yhdestä paikasta ja vain puolen kilon talouspakkauksissa. Sellaisesta on jo vuosien ajan täytetty omat ja jälkikasvujen maustepurkit (aromisuola, mustapippuri, valkosipulirouhe onkohan muita...?). Olin jo jättää ostamatta uutta mutta sitä on tapojensa vanki (ja muut edelleen käyttävät) joten kaapissa se taas tönöttää.

Seli seli ... :lol:
Eikun siis onhan meillä ostomausteitakin.
Käytän nykyisin enimmäkseen enää juttuihin joiden maku ei sellaisenaan iske.
Aikoinaan tuli tuunattua mausteilla ja aromeilla, paljonkin. Enää ei onneksi juuri tarvise.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-02-10 08:16:07 
Poissa
vaelluskarppi
vaelluskarppi

Liittynyt: 2006-03-18 07:35:32
Viestit: 42175
Paikkakunta: Kerava
Aromisuolasta meinasin minäkin kysyä mutta Kaimis ehti :) Mä kyllästyin sen makuun kun ennen karppausta käytin niin paljon.

_________________
Elämä on arvaamatonta, koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää. Eeva Kilpi


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-04-15 09:15:23 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kevätpäivällinen kawalla, kahdelle (Pikapihvit, kuulloke, kevätsalaatti)
(... kun eksyin ostamaan sekä kaukaa kannettua parsaa että unkarin kesäkaalia...)

Tehdään ensin salaatti:
- Pikkupikkupilkotaan kesäkaalia pari desiä salaattikulhoon.
- Paloitellaan muutama kirksikkatomaatti kerta joka suuntaan (kahdeksaan palaan siis) samaan kulhoon
- Pikkupikkupilkotaan puolikas sipulia lasiin, lurautetaan päälle hiukan oliiviöljyä (rkl?), etikkaa (taitaa olla tällä hetkellä kotisiiderietikan, mustikkabalsamikon ja punkunloppujen sekoitusta) ja pyöräytyiset pippuri- ja suolamyllystä, sekoitetaan, kaadetaan kastikkeeksi tomaatti-kaalisilpun niskaan, sekoitetaan.
- Pilkotaan perään väriksi pihalta poimitut versot (oli tusina pientä vuohenputken alkua kun voikukkaa ei näkynyt ja kun koiranputkea ja ruohosipulia en raskinut vielä verottaa) ja jätetään pöydälle tekeytymään ateriaan saakka.

Sitten pilkotaan kuullokeaineet: jäljelle jäänyt sipulinpuolikas, kourallinen rukolaa, yksi valkosipulinkynsi ja neljä kuorittua parsaa.
... ja muotoillaan jauhelihasta pikapihvit (oli tällä erää kyyttöä). Puristelu palloksi ja pois pariin kertaan pitää ne paremmin kasassa.

Esitöiden jälkeen kuumennetaan ensin kaksi pannua ja sitten niissä kummassakin voita. Kypsytetään toisessa pannussa rehut ja toisessa pihvit, jotka maustetaan vasta paistetuilta puoliltaan suolalla ja pippurilla... jonka jälkeen kaadetaan rehut pihvien päälle keräämään loputkin rasvat ja nesteet.

Syödään kuumana.

Ps. Viisi vuotta sitten ostettu kovanaama olisi joutanut eläkkeelle jo vuosi sitten, mutta parempi myöhään... nyt sen korvasi Verkkokaupasta hankittu ja karppilan ohjeilla viikonloppuna alustettu 20 sentin hiiliteräspannu, talon ensimmäinen sellainen. Hyvältä tuntui se, kuullokkeeseen; kiitos alustusohjeista! Pihvit paistuivat äidiltä tyttärelle periytyneessä valurautaisessa paistinpannussa, kuten aina...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-05-25 19:04:08 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Alkukeitto lipstikasta hiukan yli tusinalle ja takuuvarmasti ILMAN vuohenputkea.
(toinen yritys, nyt tuli hyvää)

- Kerää pari litraa nokkosenlehtiä, huuhdo lävikössä, keitä joku minuutti suolavedessä, huuhdo lävikössä, purista ylimääräinen vesi pois.
- Kuullota silputtu yksi sipuli (tai pari pientä) ja kouralliseksi kutistunut nokkosenlehtisaalis noin 100 grammassa kuumaa voita, kunnes kiiltäviä
- Lisää kattilaan noin litra kunnon luu- tai räimälelientä (niukkarasvaiseen mukaan lisävoita), ja raaka raastettu peruna (tai pari pientä). Keitä soppaa kunnes nämä kypsiä; peruna toimii suuruksena.
- Soseuta keitonalku (bamix, sauvasekoitin, tehosekoitin, vatkain, sosemylly, mikävaan), lisää desi kermaa ja vaikka huuhdevesiä niin että soppaa on kaikkiaan pari ja puoli litraa, mausta alustavasti (perinteiset ovat teelusikallinen sokeria; ja suolaa sen mitä liemistä jäi puuttumaan) ja keittele pienellä lämmöllä jokunen tovi.
- Lisää tuoretta silputtua lipstikkaa reilusti (vain lehdet, ehkä puoli litraa tai litra) eli tätä kannattaa tehdä vain jos talvehtivaa lipstikkaa löytyy omasta tai tuttavan puutarhasta. Googlaa kuvia kasvista, niin näet, millainen pehko yhdestä ainokaisesta tulee muutamassa vuodessa.
- Hauduta miedolla ehkä 10 minuuttia, tarkista maku varsinkin suolan suhteen ennen tarjoilua.

Tarjoa kuumana tai lämpimänä alkukeittona vaikka keitettyjen munanpuolikkaiden kera.
Tämä maistuu ihan omanlaiseltaan, siinä missä moni muu kasviskeitto pitää tuunata mausteilla.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-08-05 08:05:18 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 1713
Paikkakunta: Satakunta
Pakko kysyä tuosta pottuvoista että kun itse sitä tehnyt lähes puolet voita perunien määristä. Niin kun kaikki puhuvat että tulee huono olo jos sitä syö liikaa. Ja syy on tietysti liika rasva. Vaikka ei edes koko aterian määrä kovin liiallisiin rasvan määriin mene (~70g). Niin mistä se tarkalleen johtuu?

_________________
Praise the lard!! Elämme jännittäviä aikoja.

Päikky


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-08-05 08:39:18 
Poissa
Avaruuskarppi
Avaruuskarppi

Liittynyt: 2011-05-09 07:17:02
Viestit: 14774
Paikkakunta: Kolmas kivi auringosta
Yufina, olisiko yksilöllistä sekin. Ainakaan minulle ei tule voipotusta huono olo, vaikka vähän enemmän söisinkin. Tulee vain sellainen nyt-riittää-olo, sellainen hyvä olo, että kiitos oli hyvää, olen kylläinen. :)

_________________
Vuodesta 2011
Ihmiseläimen lajinmukainen ruokavalio
En ole vielä pudonnut.

Once you have been taught to think, it's hard to stop.


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-08-05 09:27:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Ei ole meillä kukaan vielä valittanut huonosta olosta.
Pysyykö soseesi kasassa jos siinä on voita noin paljon?

En ole mitannut voin määrää, mutta sitä on selvästi alle puolet perunoiden tilavuudesta, ehkä neljännes tai kolmannes siitä. Enkä mittaa, vaan yritän saada soseesta perunamuusin kaltaista, kun siinä on keitetyt perunat soseutettuna ja ilman keitinlientä, tilkka kermaa ja loppupehmentimenä sitten voita sopivasti. Eli kun 100g perunaa sisältää 12-15g hiilaria, niin siihen tulee lisättyä käytännössä jotain 25-50 g voita (se on 20-40 g rasvaa).

Mutta nämä ovat talvipuheita nämä. Nyt on onneksi vielä hyvien pikkusiiklien aika.
Ja ne ne vasta kawaa ovatkin, kun haarukalle lastatun "voinokareen" ja perunanpalan tilavuudet ovat yleensä käytännössä samoja :)

Ps: Uudeperunat maistuvat vielä paremmilta, kun ne laittaa kiehuvaan veteen jossa on suolan lisäksi muun muassa salaatista jämäksi jääneet sipulin huonot osat eikä vain tilliä. Ja sinne herkästi menee muitakin yrttejä, varsinkin kuivuneita jääkaapin aarteita...

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2014-08-13 19:07:14 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi
Avatar

Liittynyt: 2009-04-06 16:55:41
Viestit: 4713
Paikkakunta: Wonderland
Merkki!

_________________
~Smiling is my favorite exercise~
Kuva


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-02 22:15:45 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Siltä varalta, että jollain muullakin sattuisi joulun jälkeen löytymään savukalkkunan rippeitä huuhshollistaan. Tästä tuli niin julman hyvää, että pitää laittaa muistiin.

Joulun jälkeinen savukalkkunamuhennos kawaillen, all-in-one systeemillä.

Perataan ja pilkotaan kalkkunasta muruja semmoinen parin-kolmen-neljän-desin kasa odottamaan.
Siis reilusti, kahdelle.

Pilkotaan iso sipuli (tai kaksi pientä) ja kaivetaan esille hapankaalipurkki.
Kuumennetaan pannulla ainakin 50-100g voita ja kaadetaan sipulit siihen kuullottumaan.
Huomataan että voita on liian vähän, lisätään toinenkin 50g tjsp ja sen perään iso kourallinen hapankaalia.
Kun kauniisti kiiltävinä porisevat, maustetaan jeeralla eli juustokuminalla ja yhdellä valkosipulinkynnellä.
Kadetaan pannulle vajaa pari desiä kuohukermaa; kun kiehahtaa, lisätään kalkkunanmurut.
Maustetaan palalla sinihomejuustoa ynnä rippusella pilkottua paprikaa ja persiljaa (jos on).
Hups, tuli hiukan liian löysää. Heitetään perään kourallinen (puoli desiä?) riisiä
Pulputellaan miedolla lämmöllä 25 min, että ne kriisitkin kypsyvät.

Tarkistetaan maku mutta syödään kuitenkin vasta lautasilta, kirpeähkön vihersalaatin kanssa.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-05 21:57:23 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 1713
Paikkakunta: Satakunta
Mitä tuo pikaisesti kiehautus rusinoille tekee, kun olit maksalaatikko ohjeessasi maininnut?

_________________
Praise the lard!! Elämme jännittäviä aikoja.

Päikky


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-06 10:35:12 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Näin on monissa vanhoissa ohjeissa. Pikainen kiehautus poistanee pahimmat roskat (ennen) ja vähentänee kuljetuksen/säilytyksen pintakäsittelyaineita (nykyisin), tuoreuttaa pahasti kuivahtaneet rusinat (varsinkin ennen, mutta miksei nytkin) ja helpottaa sekoittumista, ehkä osittaista hajoamistakin mauksi sinne laatikkoon.

Ei se varmaan mikään pakko ole, mutta kaukaa tullessa voi vähän reissussa rähjääntyä :)

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-06 21:01:42 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Laitetaan nyt vielä muistiin ensi vuotta varten: kinkunjämähernerokka kawaillen

Meillä oli 8 kilon luomukinkku joka meni hyvin kaupaksi niin kauan kun väkeä riitti joulupöytiin,
ja joka säilyikin mukavasti lasiverannalla jossa mentiin kylminä päivinä pakkasen puo0lelle.
Mutta kaikki loppuu aikanaan. Eilen siitä oli jäljellä enää kamara (jonka poistin kinkunpaiston jälkeen jääkaappiin odottamaan) ja muutama sata grammaa lihaa (ja kamaraa) luun ympärillä, osa jo hiukan harmaatakin. Ynnä tietenkin ne luut. Luu oli sellaisenaan liian iso viiden litran kattilaan, mutta sitä varten talossa on onneksi hakkuupölkky ja kirves. (Ja on jääkaapissa vielä hiukan paistossa irronnutta rasvaakin, mutta sitä ei tod. laiteta mihinkään rokkaan; käyttöä löytyy muutenkin nyt kun sitä kerrankin taas on).

Aatonaatto: poista kamara paistetusta kinkusta ja laita se pussiin ja jääkaappiin, odottamaan tulevaa.
Päivä -3 (kolme päivää ennen syöntiä): laita puoli kiloa herneitä likoon.
Päivä -2 (kaksi päivää ennen syöntiä): kaada herneistä vesi ja jätä ne itämään.

Päivä -1 (päivä ennen syöntiä): Nyt tehdään rokka
* Laita viiden litran kattilaan kinkun jämät (eli luu lihoineen ja kamaranjämineen ja jääkaapissa odotellut kamara), pikkuituiset herneet ja vettä niin että palat peittyvät. Odottele että soppa alkaa kiehua niin että pääset kuorimaan vaahdot pois (näistä lihoista joutuu aina kuorimaan). Jätä kiehumaan pienellä tulella kunnes liha lähtee luusta helposti (jos muistat) tai sujuvasti iltaan saakka (jos unohdit).
* Kerää illalla kaikki isommat sattumat erilleen parhaaksi katsomallasi tavalla (itse kauhoin siivilään jonka alla oli riittävän iso astia). Lajittele kokkareet: puhtaiksi peratut luut roskiin, nahkanpalat ja räimäleet bamiksin kulhoon (tai johonkin muuhun sopivaan kippoon sauvasekoitinta varten) soseutettavaksi ja lihat (aiemmin pelastetut tai nämä) leikkuudaudalle pienittäväksi.
* Palauta kattilaan liemi, lihanpalat ja soseuttu nahka (eli siis kaikki paitsi luut). Kiehauta yhteen, mausta reilusti väkevällä sinapilla ja tarvittaessa voilla. Jätä yöksi odottamaan.

Päivä 0 : Lämmitä, lisää voita ja syö.
Päivä 1: Lämmitä ja syö. Pistä pakkaseen sopivissa purkeissa jos ei tee mieli enempää. Jos tekee, jatka.

(Ja note to oneself: Voi on tähän täydellinen pöytämauste, siinä missä sinappikin.)

Päivitys seuraavan vuoden joulukinkkurokkaan:
Tällä erää hapatinkin herneet enkä vain idättänyt.
Siis herneille ensin yönyli liotus, sitten vesi pois päiväksi tai kahdeksi, ja sitten vielä päivä suolavedessä.
Sitten: rokkaan tuli veden herneiden (noin 300g) ja kinkun (varmaan reilu kilo, luiden kera) pala kivikylän savukylkeä (150g?) ja laatikkolantun keittoliemet, ja valmiin keiton mausteeksi suolaa, iso sipuli silputtuna sekä reilusti voita ja sinappia.
Reilun neljän litran annos riitti juuri ja juuri kahdeksalle nälkäiselle.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-17 22:38:06 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Tänään oli niin hyvää pikaruokaa, että se kannattanee laittaa tännekin. Tarkoituksena oli valmistaa porsaan paahtokylkeä mutta sen valmistus jäi päivällä tärkeämpien juttujen jalkoihin (se on nyt uudella ohjeella uunissa, huomiseksi). Tämä syntyi kun siipalta jäi viime viikon työlounaista yli parin sentin paksuinen siisti pala Pajuniemen erikoiskypsää kassleria, ja kun Sellon Prisman kaverit ovat jo useaan kertaan kehuneet, miten hyvää se on paistettuna. Noh...

Pikapihvit Pajuniemen erikoiskypsästä kasslerista kawaillen
.

- Laita valurautapannu kuumenemaan
- Pilko rehut (oli noin 50g sipulia kuutioina, 100g porkkanaa ohuina lantteina ja desi hapankaalia)
- Leikkaa kassleri noin sentin "pihveiksi"
- Laita pannulle noin 50g voita. Kun kuohu alkaa hälvetä, asettele perään pihvit
- Käännä ja mausta väriä saanut pinta (varo, mureita) mustapippurilla, sinappijauheella ja paprikalla
- Kaada pannuun rehut (ne mahtuvat kun kokkaa vain kahdelle isolla pannulla) ja sekoittele hiukan, että saavat rasvaakin pintaansa
- Käännä pihvit uudestaan, niin saat maustettua toisenkin posken ja käännä lämpö pois. Ja käänä vielä kerran, jos haluat herättää päällimäisetkin mausteet.

Ja kun juustosalaattikin oli tänään jotenkin tuohon sopivaa, niin laitetaanpa sekin.
Tämä kannattaa tehdä ennen pihvinpaistoa;
pilkkominen kestää hetken eikä pieni maustuminen tee lainkaan pahaa.

- Ensin kastikkeenalku: Leikkaa puolikas isoa sipulia (tai kokonainen pieni) ohuiksi renkaiksi, kaada päälee oliiviöljyä, sekoita, lisää hiukan viinietikkaa (meillä siideri-) ja mustaapippuria, jätä tiskille.
- Sitten salaatti: keräsin kulhoon kourallinen sinimailasta, toinen huolimattomasti revittyä jäävuorta, kolmas hiukan pienittyä hapankaalia, Puolikas vihreää paprikaa kuutioina, puolikas omena kuutioina, ehkä 100g juustoa niin ikään kuutioina (oli Riitan Herkun mietoa emmentaalia), lusikallinen jotain etikkaista (oli kurpitsarelissiä) ja pari, kolme taatelia pikkupaloina (muutama rusina ajaisi varmaan saman asian).
- Kaada kastike rehujen päälle ja sekoita maut sopeutumaan toisiinsa sillä aikaa kun paistat pihvit.

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-21 00:03:00 
Poissa
aktiivikarppi
aktiivikarppi

Liittynyt: 2012-01-12 14:24:15
Viestit: 1713
Paikkakunta: Satakunta
Näyttääpi herkulliselta. Täällä on kyllä toisinaan onneton Prisma kunnei mitään saa tai sitten se johtuu minusta :D . Ehkä tuon erikoiskypsän kasslerin tilalle löytyy vastaavaa. (Pitänee käydä tutkimassa). En enää viidettä kymmennettä kertaa viitsi pyytä sitä ja tätä valikoimiin :lol:

_________________
Praise the lard!! Elämme jännittäviä aikoja.

Päikky


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-21 16:32:32 
Poissa
vaelluskarppi
vaelluskarppi

Liittynyt: 2006-03-18 07:35:32
Viestit: 42175
Paikkakunta: Kerava
Pajuniemellä on oma myyntiski Keraan Prismassa. On kyllä niiden tuotteet hyviä!

_________________
Elämä on arvaamatonta, koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää. Eeva Kilpi


Ylös
   
ViestiLähetetty: 2015-01-26 23:26:47 
Poissa
PaikallisSapuskaErkki
PaikallisSapuskaErkki
Avatar

Liittynyt: 2004-05-20 06:07:25
Viestit: 40302
Paikkakunta: AlwaysComingHome
Kai tää pitää laittaa talteen, maun takia: Talvensydämen tuhti kanakeitto

Alkaa edellisenä päivänä:
* Metsästä jostain pakastekana (oli pakastimeen unohtunut tipu, maksanut aikanaan hulppeat 80 senttiä. Pieni, kotimainen). Sulattaminen ei ple pakollista, mutta ehkä sen verran kannattaa odottaa, että saa jäälinnun helposti pussista pois.
* Kuumenna 3l kattilassa vettä ja laita kananen sinne, jätä kuumenemaan (ei ihan peittynyt, mutta kääntelin myöhemmin ja hyvin meni näinkin). Kun vesi kiehuu, kuori vaahto pois ja lisää mausteet. Tällä erää olivat suolaa (noin rkl ja litra vettä, tuulimumman ohjeistuksena); loraus etikkaa; muutama lehti lipstikkaa, vähän enemmän nokkosta ja vajaa kourallinen kuivattua suppilovahverosilppua (omia); mustiapippureita muutamia.
* Anna kiehua pienellä tulella, kunnes lihat irtoavat luista helposti (muutama tunti, minulla liian pitkään, mutta hyvää tulee kuivemmallakin lihalla, näemmä). Nosta lintu lautaselle ja anna jäähtyä sen verran, että kestää käsin perata. Perkaa kaikki liha tarkasti talteen (rippeetkin) ja palauta loput (luut, nahka jamitäsiellä olikaan) takaisin liemeen ja tulelle. Keitä lientä yhteensä ainakin 6 tuntia (yläaikarajaa ei taida olla).
* Kun keitot on keitetty, siivilöi liemi. Kerää siivilästä kaikki se minkä uskallat käyttää (tällä erää en ottanut mukaan juuri muuta kuin nahat) ja bamixoi se "se" liemitilkan kera soseeksi ja palauta sose liemeen. Laita kylmään odottamaan käyttöä. Keittoon kuluu vain reilu litra, joten kaadoin osan kuumana erilliseen lasipurkkiin (näin se jää rasvakannen alle). Se, ihan vaan kanaliemi, oli ihan hemmetin hyvän makuista jo sellaisenaan.

Ja syömäpäivänä:
* Esivalmista rehut (silppusin ison sipulin puolikkaan, raastoin ison porkkanan ja nyrkillisen juuriselleriä, hapankaalikourallista en pieninyt mitenkään tällä erää).
* Esivalmista liha eli pilko poikkisyin silpuksi (tähän soppaan meni vain puolet kanasta, loppu oli jo syöty intiancurrynä keittopäivänä, hyvää sekin)
* Laita sopanpohjaliemi kuumenemaan (siinä muuten oli mukana desi tai pari oikein rasvaista ja varsin maukasta possunkylkilientäkin, edellisviikon paistopussikeikasta...)
* Kuumenna toisella levyllä, isolla paistinpannulla, 200g voita ja lisää kasvikset siihen kuullottumaan. Kun vedet ovat häipyneet ja rehut kiiltäviä, kerää rehut toiselle reunalle pannua ja kallista sitä niin, että imeytymätön rasva valuu toiselle puolella. Lusikoi rehut kuumaan liemeen, kattilaan.
* Lisää pannulle vielä 50g voita ja kuullota tässä rehumaustetussa rasvassa seuraavaksi kanasilppu ja kera sen ison sipulin toisen puolikkaan; taisi mennä pari valkosipuliakin. Kun ovat kuullottuneet, lisää intianmausteita: hyvää curryä, jeeraa, hyvää paprikaa. Laita lämpö nolliin, kun mausteet heräävät (haistat sen kyllä). Ja kun rasvaa riitti, laitoin tässä vaiheessa pannulle vielä desin (raakaa) puuroriisiä jälkilämmölle. Ja kun sekin on hiukan kuullottunut, tämäkin pannullinen päätyi liemikattilaan.
* Hauduta riisi kypsäksi, mausta mieleiseksi (tällä erää viimeistelin tulisella chilikastikkeella ja talon onneksi viimeisellä purkillisella tölkkimaissia, joka (ihme ja kumma ei ollut mennyt edes vanhaksi).

Sekoita pintarasva paksun keiton sisään ja kutsu väki syömään.
Kattilallisesta riitti/riittää seitsemälle (tai useammalle, jos eivät santsaa; nyt santsasivat).

_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä. Tyyli täällä, kliks
Ei eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.
Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)


Ylös
   
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju  Vastaa viestiin  [ 176 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen 1 2 3 4 5 69 Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC+02:00


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Majestic-12 [Bot] ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin ohjelmisto phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Käännös: phpBB Suomi (lurttinen, harritapio, Pettis)