Siipan aamiainen on nyt yli puolen vuoden ajan ollut pari desiä kotitekoista smetanaa kera muutaman pakastemansikkasiivun. Minäkin syön sitä muutamana päivänä viikossa; oma annokseni on noin desi, koska voimakahvi. Se on kuin jäätelön vastine joka maistuu tällä hetkellä paremmalta kuin mikään kaupan jäätelö
Kotitekoinen smetana aka vuolukermaValmistus, ensimmäinen kerta:
. Ostetaan kaupasta purkki (125g) smetanaa. Laktoosillista ei enää myydä, mutta laktoositonkin käy alkuun. Rasvaa niin paljon kuin mahdollista (yleensä 35% on korkein mahdollinen)
. Ostetaan riittävästi kuohukermaa (35-prossaista, ilman karrageenejä tai laktoosikäsittelyjä). Tein aluksi litran eriä ja nyt puolentoista litran, mutta varmaan vähemmälläkin voi alkaa
Oranssilappuiset on tosi hyviä mutta tuorekin käy.
. valitaan kotona hyvä puhdas elintarvikemuovipurkki (lasia en ole vielä kokeillut enkä keraamia). Itse käytän vajaan kahden litran ämpäriä, jossa on alunperin ollut suurtalouksille tarkoitettua arlan smetanaa, ja jonka voi konepestä, kerta kerran jälkeen.
Sitten:
. kaada smetana ämpäriin, ja "voitele" ämpärisi pohja ja reunat sillä, käyttäen puhdasta ruokalusikkaa.
. Kaada perään kerma, purkki kerrallaan, ja sekoita jokaisen lisäyksen jälkeen vähän, samalla lusikalla. Kaavi tarvittaessa puhtaalla veitsellä joka purkista kaikki kiinteät reunarasvatkin mukaan.
. Jätä lusikka ämpäriin, nosta kansi päälle vain pölysuojaksi (siis älä sulje; meillä lusikka auttaa tässä) ja nosta astia vaikka jääkaapin päälle (lue hämärähköön paikkaan, jossa tasalämpöistä)
. Ota ämpäri pöydälle ja sekoita seuraavana päivänä (ja maista, eri lusikalla). Ainakaan meillä yksi päivä ei ole vielä koskaan riittänyt, joten nostan astian takaisin hautumaan
. Tee sama toisena päivänä, ja se tyypillisesti riittää. Sulje ämpäri ja nosta jääkaappiin.
. Syömäkelpoista tuote on seuraavana aamuna.
Valmistus, ensimmäisen kerran jälkeen:
Jos kotitekoinen smetana aka vuolukerman alkaa koukuttaa kuten meillä, tee näin: ota aina ensiksi ämpärin pinnalta noin desin "siemen" seuraavaan purkkiin ja hapata se tuoreella kermalla y.o. ohjein. Näin että jääkapissa on aina tuoretta tavaraa. Ei tarvitse kuluttaa kovin nopeasti, koska tämä näyttää säilyvän pitkälti yli viikon; kokeilin kun tein vielä enemmän ja vein valmiina kesälomapaikalle (kun normaalisti kertasatsi kuluu muutamassa päivässä). Käytämme sitä jogurtin, jäätelön, ranskankerman, hapankerman, kermaviilin ja kermavaahdon sijaan - ja ruoanlaitossa jokseenkin minkä vaan hapanmaitotuotteen sijaan.
Ps. Halvin kuohukerma ilman punalappuja on meilläpäin tänä vuonna ollut hiukan alle tai hiukan yli 4 euroa per litra.
Ihan käsittämättömän halpaa ja jokapäiväistä herkuttelua on tämä, varsinkin kun koko kesänä ei ole tehnyt mieli ostaa jäätelöä. Kahdesti olen juhlissa kaupan jäätelöä maistanut, eikä niiden maku päässyt edes lähelle tätä.
Pps. Tammikuussa 2020: Huhtikuussa ostettu 2019 smetanajuuri (olikohan Rainbowta) on riittänyt tähän saakka ilman uusintaa, eikä ainakaan heikentynyt, joten sillä jatketaan. Smetanan käyttö suurtalouskeittiön malliin (pari litraa viikossa) alkoi joululta 2019 eikä näytä ainakaan vielä minkäänlaisia merkkejä laantumisesta. Siipan sokeriarvotkin ovat viimein normalisoituneet juuri sinne minne pitääkin, ehkä kiitos jokapäiväisen smetanan, pekonin ja munien
Ppps, tilanteen päivitys toukokuussa 2021: Kotismetanaa on nyt tehty yhtämittaisesti kaksi ja puoli vuotta. Tänä aikana siemen on täytynyt uusia neljästi, joista kaksi kertaa osui pesukoneen likaantumiseen. Ikuisesti en saa sitä kestämään, mutta parhaimmillaan se yksi ainokainen ostosmetana on antanut juuren yli vuodeksi : )
_________________
Erkki terveys- eko- ja eettisistä syistä.
Tyyli täällä, kliksEi eläinkään pysy terveenä jatkuvasti vaihtelevalla sapuskalla.
We are 90% microbes and 10% human.Why invent a cure when you can profit from thousands of remedies? (DrWho)